| Autor |
Zpráva |
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:47
- Nahlásit
Moje 6ti měsíční fenečka labradoraz kříž. s berňákem bývá od mala na zahradě, kde má boudičku kam zalézá když je jí zima anebo když něco provede ! Zajímá mě zda v tomto období, kdy jsou teploty nižší a je i sníh, zda není lepší jí pořídit obleček (viděla jsem fleesový zevnitř a zeshora šusťák) protože vím, že hodně času tráví na zahradě? Nevím zda v necelých 6ti měsících má vhodnu srst na pobyt v mrazech? Na noc jí beru do baráku-snad to není špatný zvyk-aby rozdíl teplot nezpůsobil vypadávání zimní srsti příp. nastydnutí? Poradíte?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:54
- Nahlásit
pes zvyklý na celoroční pobyt venku žádný obleček mít nemusí - má vlastní kožich!!!
venku zase není tak extrémní zima,aby to adaptované půlroční štěndo nevydrželo. Lepší než nocování v teplém domě nebo obleček je pořídit psovi do boudy vyhřívanou podlahu
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:04
- Nahlásit
přesně tak.....labrador i berňák jsou otužilá plemena, takže tím oblečkem by sis fenečku akorát tak zchoulostivěla....
Naši psi jsou taky přes den venku a v noci spí doma, ale v chodbě na pelíšcích, takže nehrozí, že by schoulostivěli, protože u nás v chodbě je jen o nepatrně víc stupňů než venku. Důležité je ale to, že tam nefouká. Pejsci se zahřejí přirozeně sami.
Takže jestli to děláš podobně tak se nemusíš bát, ale pokud si na noc pejsu bereš do pokoje, tak to už by bylo špatně, to by fenka pak mohla snadno nastydnout....
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:27
- Nahlásit
Evik
A myslíš, že bude moje feňule v pohodě, pokud je bytová (máme doma 20°C) a chodíme častěji na malé procházky, cca 10 minutové. Je to štěndo, jsou mu necelé tři měsíce a mám trošku strach, aby mi nenastydla, ale zas ji nechci zchoulostivět. Když ji nesu v náručí, celá se třese, ale jakmile ji položím na zem, tak běhá a je to ok...co myslíš?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:35
- Nahlásit
Syska
to, co jsem napsala bylo míněno tak, že pokud se střídají teploty - tedy velký rozdíl teplot - přes den pes na zahradě, v noci s pánem "v posteli", pak pes může snadno schoulostivět....to se ale týká především toho, že pes, který je přes den na zahradě v nepřítomnosti svého pána většinou nevyvíjí přílišnou pohybovou aktivitu, válí se, spí apod......když pak zase v noci leží, spí v teple....tak ten rozdíl teplot může prostě organismus rozhodit, pes nastydne apod.....
Kdežto, když je pes trvale držený v bytě, ven chodí na procházky, tak na nich se hýbe, vyvíjí přirozenou aktivitu, takže se taky sám zahřeje. Pokud vím, ty máš štěndo buldočka, kteří jsou všeobecně díky tomu svému čumáčku k nachlazení dýchacích cest náchylnější, tak tam bych možná o nějakém tom rozumném oblečku zauvažovala, ale taky bych k tomu přistupovala asi jen v případě delšího pobytu venku....
|
sugar
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:44
- Nahlásit
to Anonym:
to myslíš vážně? vyhřívanou podlahu? to se dělá do boudiček?
myslím, že když bude mít veliké teplo v boudě že to nebude to pravé ořechové???
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 12:45
- Nahlásit
Jojo...zatím jsme malincí, tak chodíme na chviličky..:smirk
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 13:01
- Nahlásit
sugar
nemusíš mít nutně vyhřívanou podlahu, ale je důležité, aby byla bouda dobře zateplená, odizolovaná od země, aby tam pes měl něco na zemi. Někteří chovatelé doporučují i seno a slámu a je fakt, že to je dobrý výhřevný matroš....taky si pes boudu zadýchá....
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 13:34
- Nahlásit
Seno tedy určitě ne. Slámu ano, ale o senu jsem tedy neslyšela. Pokud máte psa venku, tak je sláma přímo ideální, ale pokud ho pak berete domu, tak budete mít slámu všude. Ale jinak je sláma bezva, pes se do ní vytře a prach propadá pod ní, leží pořád v suchém. Mám s ní dobré zkušenosti. Ale ze sena mají záněty spojivek.
Jinak vyhřívaná podlaha v mrazech je dobrá věc, hlavně pro krátkosrstá plemena, když jsou držena celoročně venku.
Jsou koberečky nebo přímo podlážky. Koukni na www.sweb.cz/leharo
www.terko.cz
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 13:58
- Nahlásit
Seno se brzy rozdrolí na prašnou drť, rozhodně slámu!
A oblečky by se psům vůbec dávat neměly. Dlouhosrstá plemena mají kožichy a krátkosrstá mají být doma či v zateplené boudě. Oblečkem se jen zvyšuje tělesná teplota psa, kterou pes nedokáže regulovat pocením jako lidé a proto dýchá rychleji s otevřenou tlamou (tj "větrá") tím se prochlazuje ještě rychleji než kdyby žádný obleček neměl.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 14:25
- Nahlásit
Tohle není přímo k tématu teda...ale všimla jsem si u některých majitelů pejsků,že jim zakazují aby si venku(třeba i při hře s jiným psem)lehali na zem.Prý kvůli nastydnutí.Já osobně měla dva malé psy,kolikrát jsme byli v mrazech půl dne na cvičáku.Pesani dělali kolikrát odložení na sněhu,čekali poměrně dlouho v kotci a nikdy nenastydli.Přitom to byli posteloví psi a někdy v zimě i ostříhaní.Jen po příchodu ze cvičáku dostali misku teplého mléka s medem.Oblečky nikdy nedostávali,až na stará kolena jeden kvůli páteři.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 14:56
- Nahlásit
sugar
to myslíš vážně? vyhřívanou podlahu? to se dělá do boudiček?
myslím, že když bude mít veliké teplo v boudě že to nebude to pravé ořechové
Jo, myslím to vážně!
mám dojem, že to používá Ketrin, takže by dokázala podat podrobné info. Vyhřívaná podlaha v boudě není jako topení v pokoji - pes tam nemá 25st!!!!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 22:14
- Nahlásit
Anonymní
Myslim, že obleček spíš psovi pomáhá jeho tělesnou teplotu udržet... Já osobně dávám psici obleček jen při delším pobytu na stejným místě a to musí jít teploty pod nulu (aspoň -5°C, ale spíš ještě míň), na normální prochajdy ho nenosí...
|
petl
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2005 08:33
- Nahlásit
Eimy, tak to ho potom používáš na principu deky/slámy v pelíšku a to je OK. Při procházce bych obleček rozhodně nedoporučovala, pes lítá, potil by se ale nemůže je mu teplo a tak větrá a větrá. Už jsem viděla pár angín na oblečkových psech zatímco těm bezoblečkovým i když krátkosrstým venčeným venku nic nebylo.
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2005 09:06
- Nahlásit
petl:
Tak nevím.Dávám našemu 5 kg krátkosrstému štěndovi obleček vždy, když ho necháme pořádně vylítat. Stojíme s přítelem cca 500m od sebe a voláme ho na pamlsky.Pak mu dám obleček a odcházíme domů. A pak také na "vyvenčení "když je to třeba jen krátká večerní procházka a nemůže se vylítat.
Dělám to špatně Nechci aby zchoulostivěl, ale také nechci aby nastydl Také nevím jestli mu ho mám dávat na cvičáku, když jsme tam cca 1,5 h a chvilku lítáme a chvíli ne
Co myslíte?
|
petl
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2005 13:53
- Nahlásit
Jerdo záleží na tom jak je štěndo staré a jestli je na zimu přivykáno od podzimu. Samozřejmě ani potom ho nemůžeš nechat venku přes noc ale procházku určitě bez oblečku přežije (pokud to není čínský nahatý pes )
|