| Autor |
Zpráva |
Syska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 12:48
- Nahlásit
Moji rodiče bydlí na venkově a mají pětiletou fenku křížence a jejího dvouletého synka. Klučík je v pohodě, je hravý, miluje cizí psy. Ale fenka, jakmile k nám vkročí někdo s cizím psem, hystericky se rozječí a ne a ne přestat, takže se musí zavírat. Venku to ani nedělá. Někde jsem četla, že si tím chrání svoje území. Máme štěně a chceme je o víkendu jet seznámit, mám strach, že naše feňule bude mít z té staré nějaké truma!!
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 12:50
- Nahlásit
Mimochodem, to jsem já, s tím buldočkem a těma očičkama a taky s dotazy ohledně granulek a chození ven... Konečně jsem registrovaná...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 12:54
- Nahlásit
Bacha na to. Některé feny prostě na svém území cizího psa ani fenu ani štěně nesnesou a basta. Moje veteránka je taky taková-cizí psi k nám můžou, ale cizí feny ne. Sice by asi neublížila, ale dotyčnou zažene do kouta a tam ji drží v šachu a řve na ni. Takže poté, co nám tohle kdysi předvedla, prostě k nám cizí feny nechodí a když to nejde se tomu vyhnout, tak se veteránka zavře a je to.
Nespoléhejte na to, že "fena přece nikdy štěněti neublíží". Štěně má mít se psy samé příjemné zážitky. Zkuste je seznámit venku. A opatrně.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:01
- Nahlásit
Jo to je dobrej nápad...s tím venkem. Pakliže to nepůjde, bude zavřená a hotovo.Právě proto, že je mi jasný, že štěně se nesmí druhého psa bát...neútočí, pouze šíleně řve. A vystupňuje se to, jakmile páníček náhodou toho jiného psa pohladí. Je ale taky fakt, že řve, jen když se k ní cizí pes přiblíží tak na dva metry...
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:13 - Změnil/a: Bora
- Nahlásit
Před lety jsem chodila venčit psa tchýně (8-mi letý nesocializovaný NO) a občas jsem zavítala k jejich babičce. Babička měla taky psa (8-mi letý voříšek). Zkraje na sebe oba doráželi, ovčoun víc, takže dostal košík. Při pokusu o výpad jsem oběma psům vysvětlila, že bude zle, pokud se pokusí porvat. Běhěm několika návštěv byl klid. Je fakt, že jsem tenkrát měla spíš štěstí a oba psi byli se mi celkem snadno podřizovali, když jsem se naštvala takže raději dali pokoj.
Teď mám ovčouna (v domku se zahrádkou). Cizí psy vyštěkává přes plot, ale na povel přestane. Zastávám názor, že (nejen) doma velím já a pes poslechne, tedy nebude v mé přítomnosti bez povelu nikoho napadat, i kdyby si myslel že na to má právo.
Občas k nám přijdou klienti se psem a můj pes si jeho přítomnost musí nechat líbit. Od toho, abych ohlídala případné nevhodné chování druhého psa jsem tam já. Ovšem u štěněte bych o nevhodném chování nemluvila, spíš bych ho trochu hlídala, aby mého psa neotravovalo, pokud se to mému psu nelíbí. Psy bych určitě nenechala bez dozoru a podle potřeby bych jim nechala třeba připlé vodítko, nebo i košík.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:26
- Nahlásit
Bora
Oni některé ty feny jsou speciálně v tomhle trochu jiné než psi... Ale jinak s tebou ve všem souhlasím. Neměla by se tak chovat, ale já jí prostě v tomhle nemohu stoprocentně věřit a tak tomu raději předcházím.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:56 - Změnil/a: Bora
- Nahlásit
Ketrin
Předcházení je asi to nejlepší, můj pes taky občas zareaguje nepředvídatelně, a štěníka může dost vystrašit i s košíkem, takže tam bych byla obzvlášť opatrná.
To co jsem psala bylo spíš o obecné ovladatelnosti psa doma. Většina lidí má radost, že jejich pes "hlídá" ale obvykle se tento pes už obtížně od objektu odvolává a to už je o ovladatelnosti psa. Takové "hlídání" příliš neuznávám, chci aby pes poslechl vždy. Psa odvolávám kvůli tomu, že to potřebuji, ne pro srandu, takže poslušnost i v tomhle je myslím celkem na místě. Samozřejmě tomu předchází nácvik, pochvala a odměny. Težko to poprvé nacvičovat při návštěvě známých se štěnětem. To bylo jen tak pro zamyšlení, co by se třeba u té fenky nechalo lépe zvládnout.
|
Simona
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 16:36
- Nahlásit
Ahoj, mam fenku kokra, psy očmuchává, některé fenky přímo zbožňuje, po jiných docela tvrdě jde, štěňat si téměř nevšímá, snad jen ze začátku obhlíží situaci. Chtěla bych si pořídit štěndo čivavy, ale tady nastává problém. Bude lepší další fenka nebo pes. Máte s tímto zkušenosti?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:28
- Nahlásit
Sysko to území doma není feňule ale tvých rodičů. Jakmile začne na štěníka řvát tak je potřeba jí to důrazně zakázat. Popřípadě jí dejte vodítko a alespoň ze začátku než si zvykne tak jí hlídejte a při každém pokusu o konflikt jí vysvětlete, že prostě nic takového dělat nesmí!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:32
- Nahlásit
Moje kamarádka má dvě čivky-feny a chodského psa - psa...vycházejí spolu výborně...Pes přišel do rodiny později než feny a snesli se dobře....
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 09:46
- Nahlásit
No když jsme ještě měli jezevčici a právě tady tahle uřvaná feňule byla mimčo a my jí přivedli domů, tak ta na ní ze začátku taky byla zlá, ale netrvalo to dlouho a byla z nich nerozlučná dvojka! Když potom ta stará jezevčice umřela, tak ta mladá z toho byla hodně hodně smutná!!
|