| Autor |
Zpráva |
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 17:38
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat...až si přivezeme štěňátko domu (v lednu),co s ním v prvních dnech?Aby si rychle zvyklo a tak?
A ještě co bychom pro něj měli mít připraveno?
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 17:41
- Nahlásit
No připraveno musíte mít vše, co je potřeba: pelíšek, obojek, vodíto, hračky, misky, krmení, pevné nervy...
Asi by taky nebylo od věci, kdyby s ním někdo mohl být první dny doma
|
evina
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 21:36
- Nahlásit
Velvetko:no určitě se předem psychicky připravte Buďte na pejska vlídní ale nerozmazlujte ho i když to bude někdy svádět(zvlášť když na vás upře svoje očka).A hned od začátku mu nedovolte to,co bude mít později zakázáno.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 07:50
- Nahlásit
pokud to bude možné, pživezte si od chovatele kousek "pelíšku", např. kus deky, někteří chovatelé to dávají automaticky, ale někde si musíte říct
někde jsem četla, že pomůže plyšák se zašitým budíkem, ke kterému se štěně tulí a připomíná mu to tlukot srdce.
Nevím jestli to tak funguje, ale naše štěně si tohohle plyšáka velmi oblíbilo, těžko říct, jestli kvůli tomu budíku.
jako pelíšek se nám v prvních dnech velmi osvědčila krabice od banánů (je to tvrdý karton), po straně jsem vyřízla oblouk jako vchod. Tu jsme vystlali starým oblečením (molitan není moc vhodný, protože ten bude štěně cupovat - vlastní zkušenost).
Karton proto, že štěně má ostré zoubky a do kartonu může kousat jak je libo, může ho cupovat a pak to stačí smést nebo vyluxovat, zatímco takové třísky v koberci, nebo zničený umělohmotný pelíšek (kolikrát dost drahý) není žádná sranda.
Co se týče literatury, nejlepší je podle mě Poznej a vychovej svého psa od Evy Nohelové, je to útlá knížka pro začátečníky, která stručně a jasně popisuje výchovu pejska.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 10:13
- Nahlásit
Velvetka
Ještě bych dodala, abyste štěndo ze začátku zbytečně nepřetěžovali povelama. Stačí trénovat přivolání, sedni. Všechno formou hry, seznamování atd.
Zarazilo mě totiž, že tady někdo položil dotaz, že jeho, (teď nevím přesně kolikatýdenní, ale určitě míň než 12), štěně ignoruje povely, špatně nosí aport apod. Tak to opravdu ne.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 10:47
- Nahlásit
Souhlasím s Martinou,do takových 3 měs.bohatě stačí přivolání(to je podle mne stejně nejdůležitější)!A pak takové povely pro život "fuj nebo nesmíš".Až začnete s pejskem chodit ven mezi ostatní pejsky,tak si ho neberte hned před každým psiskem do náruče.Raději se zeptejte,zda se druhý pes nepere a nechte je se skamarádit.A na bezpečném místě klidně pejska můžete pouštět z vodítka.Moje zkušenost je,že si novopečení majitelé myslí,že jim pejsek vezme "dráhu".To je ale u malého štěňátka omyl...naopak se vás bude držet jako klíště a to využijte pro nácvik přivolání.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 12:09
- Nahlásit
Já mám štěnátko doma od včerejška.je druhý pejsek,k tomu ještě mám 5letého.První seznámení proběhlo docela v pohodě,čekala jsem to i horší.Zatím největší problém je ,že když si štěnátkem hraju nebo ho chválím ,starší pejsek žárlí,vždy přiběhne a většinou začne štěkat.Samozřejmě se mu snažím dávat všemožně najevo ,že on je ten první a nic se pro něj z naší strany nemění.Myslíte ,že se to časem podá,nebo jak jste to řešili vy?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 12:20
- Nahlásit
Zany
já sice už nemám štěňata, ale v podstatě mám stejný "problém" co popisuješ ty s tou "žárlivostí". Náš mladej (19měsíců) taky "žárlí", když se zabývám starším cca 5letým pejsou (máme ho 5 měsíců a je z útulku). Projevuje to tak, že přilítne ke mně a staršímu pejsovi a začne do něj s povrkáváním "žďuchat", jakmile ale začnu drbat i jeho, tak je klid. Takže to dělám tak, že když jsou pesani spolu, nechám je lítat, hrát si (oni spolu totiž zatím nebydlí - starší pes je u přítelova domku) a když se chci s nimi pomazlit tak s oběma najednou nebo jednomu z nich dám nějaký povel k plnění - tedy např. dám oběma najednou sedni a pak drbu každého jednou rukou, nebo jeden má odložení a druhý mazlení a pak zas naopak....takhle nám to funfuje a pesani pak "nežárlí"....Ostatně ty bys toho mohla se štěndem využít, že když dáš svému staršímu nějaký povel, mladý se bude opičit.....a zaměstnáš oba - ani jeden se nebude cítit ukřivděný a ještě se mladík něco naučí
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 13:14
- Nahlásit
Evik: No jasně,k tomu snad dospěju časem,ted je to 8.týdenní mimino,takže se teprve všechno bude učit.Starší pejsek mu jinak nic nedělá ,ale že by si s ním chtěl hrát na to to zatím nevypadá.Musí si pomalinku zvykat,že už není sám.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 13:38
- Nahlásit
co se týče povelů, všichni říkají nepřetěžovat, ale štěně se učí hrozně rychle
byla jsem s naší fenkou skoro dva týdny doma a co má člověk dělat? Dva dny nechá štěně zvykat, pak začne reakcí na jméno, což je v podstatě i přivolání, pak se naučí sedni a skončí to lehni vše samozřejmě formou hry a provedení není dokonalé, ale ta radost štěněte i vaše za to stojí
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 13:59
- Nahlásit
Úplně ideální je, když štěně reaguje na jméno už když si ho nový majitel bere od chovatele. Já jsem měla to velké štěstí, že jsem měla chovatelku blízko, jezdila se pravidelně na pejsu dívat jak roste a chovatelka se mě taky už při první návštěvě, kdy jsem si štěndo vybrala (to bylo, když byl štěňatům skoro týden), zeptala, jak mu budu říkat. Tak na něj taky pak chovatelka už volala pořád, takže když štěníci odcházeli do nových domovů, na jméno slyšeli všichni....
Na jméno si pejsek zvykne strašně rychle a to podle mě i ve starším věku. Našemu psovi z útulku (kdy jsme si ho brali s tím, že jeho jméno nebylo známo), cca 5letému hafovi to trvalo pouhých pár dní.
Jasně - je pravda nepřetěžovat povely, ale jak píše Zuzka, tak pokud je páník se štěníkem doma (já byla akorát po operaci slepáku, takže jsem se štěndem byla doma měsíc), mrně se za tu dobu naučí spoustu věcí.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:18
- Nahlásit
S těmi povely souhlasím se Zuzkou. Nemyslím je cvičit, ale pejska ně zvykat - když si pejsek jde odopčinout do pelechu spojím mu to s povelem "místo", když vidím, že si pejsek sedá, tak vyslovím povel "sedni", když za mnou pejsa utíká, volám "ke mně" a podobně. Psa do přísluného cviku samozřejmě nenutím (je přeci jen miminko), ale už ho s povelem seznamuji, do budoucna se to jistě bude hodit. Samozřejmě nazapomenu chválit.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:24
- Nahlásit
Evik:
Myslíš, že je brzy, abych ve 3 měsících po štěněti chtěla, aby když s ním jdu na procházku, šlo vedle mě a neutíkalo si, kam se mu zachce (někdy taky, když chci změnit směr a ono chce jít jinam, tak si stoupne, zapře se tlapkama a nic s ním nepohne...)? Na vodítko i obojek je zvyklé, používám flexi vodítko, na obyčejném vůbec nechce jít. Jinak přivolání a některé povely se naučil velice rychle (také jsem učila formou hry, podle návodu ze školky pro štěňata, kam jezdíme). Díky moc za odpověď.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:27
- Nahlásit
S těmi povely je to těžké...někdo si totiž může představovat pejska někde už "honit" pomalu na cvičáku.Samozřejmě,že je štěňátko strašně tvárné a učí se rychle(zrovna tak rychle se učí i nekalosti :tongue Pokud se alespoň trošičku ví jak na to,tak se alespoň dají začít základy...třeba zájem o aport,o stopy atd.To pak samozřejmě záleží kdo má jaké cíle...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:31
- Nahlásit
Kamco d začátku veď pejska k tomu aby si tě hlídal.Právě tenhle věk je k tomu ideální.Později na tebe bude tuplem kašlat.Vedle tebe ale patrně nepůjde,můžeš chtít aby si tě na určitou vzdálenost hlídalo.Ty stále vodíš na flexi vodítku?Snad nevadí,že píšu já když jsi chtěla radu po evikovi
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:37
- Nahlásit
Kamča
nemyslím si, že na chůzi u nohy tak jak ji popisuješ, je něco špatného. Pejsek by se měl naučit tě následovat a současně pomalu i netahat na vodítku. Ve smečce by také také musel následovat matku. Jen to flexi bych já osobně nepoužívala, protože pejsek musí překonávat odpor pružiny ve flexi vodítku a učí se tak tahat. Zapřené trucující štěně jsem řešila tak, že jsem odešla a pejsa za mnou prostě jít musel a taky do dělal. Nicméně já mám za domem pole a les, takže se mi v tomhle snadno radí.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:38
- Nahlásit
já jsem sedni a lehni učila podle té knížky, co jsem doporučovala (Poznej a vychovej svéhon psa od Evy Nohelové)
sedni: pamlsek (nebo hračku) zvedat vysoko a za hlavu štěněte, takže aby si nevykroutilo hlavu, sedne si
lehni: pamlsek v sevřené pěsti položit na zem a štěně si taky lehne aby mohlo dolovat oběma packama
to, co člověk začne štěně učit doma, je spíš taková výchova, ale je dobré znát už dopředu správné povely a gesta, já třeba nemůžu u štěkání používat ukazováček, protože jsem ji tak kárala (tytyty )
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:55
- Nahlásit
A vadí nějak moc to flexi vodítko? On mi doopravdy na tom obyčejném nechce chodit...Někdy, když chci, aby šlo u nohy, tak to flexi vodítko zabrzdím, takže to má pak stejnou funkci, jak to normální.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 17:01
- Nahlásit
Kamco:já se ptala zřejmě z jiného důvodu než Bora.Bora se jistě vyjádří,možná myslela to,že s "buzerákem" nelze tak dobře škubnout.Já se naopak ptala zda pejska jen vodíš na vodítku nebo ho i pustíš na volno?
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 17:46
- Nahlásit
evina:
Jasně, na volno ho pouštím - třeba když jsme za domem na hřišti, tam trénujeme i přivolání, apod.,anebo když potkáme nějakého známého pejska, tak aby si pohráli. Jinak jen tak na ulici ho nepouštím, protože jednak tam jezdí auta a jednak například dnes, když jsem ho výjimečně nechala před barákem na volno, tak tama zrovna procházel jeden pes, kterého moje štěně tak dlouho otravovalo, až ho ten pes kousl. Samozřejmě v tu chvíli na zavolání nereagovalo a dokonce si ani nevšimlo, že ten pes vrčí a štěká... Takže teď už mám docela strach, ho nechat bez vodítka. Naštěstí to kousnutí nebylo do krve, ale štěník doma z toho leknutí dvakrát zvracel. Teď už je naštěstí OK.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 18:58
- Nahlásit
My jsme během prvního dne docela zvládli reakci na jméno,dneska už na volání jménem většinou přiběhne.Taky jsme nasadili obojek a vodítko,docela bez problémů,šlape ,ale plete se pod nohy.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Lis 2005 19:00
- Nahlásit
jaký máte názor?je lepší pes nebo fena (plemeno Jorkšírský terier)
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 19:12
- Nahlásit
Každý upřednostnuje něco jiného,ale já jsem jednoznačně pro psy.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Lis 2005 20:09
- Nahlásit
díky za odpoved.Slyšela jsem že fenky jsou přítulnější tak ted přemejšlim jestli si radči nepořídim fenku.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Lis 2005 20:14
- Nahlásit
myslíš že chování psa je odlišné od fenky nebo vše záleží jen na výchově
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 20:47
- Nahlásit
Fenka nebo pes...věčné téma,každé má pro a proti.Fenka 2x do roka hárá a musí se hlídat,naproti tomu pes za fenkama může utíkat celoročně(samozřejmě záleží na výchově).Obecně jsou i fenky které se mazlit zrovna nemusí a naopak psi mazlové.Takže každá rada drahá...
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2005 12:02
- Nahlásit
my doma měli vždycky psy, tak jsem si teď pořídila fenku
něco jsem čekala, něco mě překvapilo a z tohoto malého porovnání jsem jednoznačně pro fenku
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2005 12:08
- Nahlásit
jo a ještě s tím háráním, zatím jsme si to prožili jen jednou, ale nejvíc mě překvapilo, jak reagují majitelé psů
ve dny, které nejsou "akutní" chodím s fenkou normálně ven, jen je pořád na vodítku a někteří pejskaři se na mě obořují, co si to dovoluji, že jejich psi jsou z toho hotoví (a to předem volám na majitele volně pobíhajících psů, že vedu háravku!)
naštěstí máme kamarády, kteří naopak rádi venčí s námi, že aspoň toho svého trochu potrénují
|
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2005 15:47
- Nahlásit
Tak budeme nakonec mít pejska ještě dřív.Bude to asi na vánoční prázdniny,takže ty celý se mu budu moct věnovat celej den.Pak bude štěndo ráno doma samo pár hodin protože taťka okolo 10. nebo 11. přijíždí z práce.Já chodim ještě do školy.
Jinak při výběru jsme doma za jedno že psa,i když mě by fenka nevadila.Ale pejska radši.
Jo a budeme mít leonbergera.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2005 15:23
- Nahlásit
Kamča, Evina
s tím samonavíjecím vodítkem jsem to nijak zvlášť nemylsela. Pokud mám dostatečně kvalitní vodítko, tak klidně se psem škubnu a nevidím v tom problém. Já ho pořizovala psovi, když jsme chodili v rekonvalescenci ven v zimě a nemohl chodit jinak než na vodítku.Nechtělo se mi tahat za sebou zmrzlou a od sněhu a bahna oválenou stopovačku. Mám ovčáka, takže když zabere je to docela síla. K tomu, že se pes naučí tahat na vodítku jsem to myslela jednoduše tak, že aby se na samonavíječce dostal od vás, tak musí trošičku zabrat, aby překonal sílu pružiny, která vodítko samo-navíjí. Pes je tak neustále v tahu za krk. Může se tak naučit tahat - beru to podle mého hafa.
Jinak místo "pohodlné" samonavíječky preferuji raději stpovovačku. Pokud štěně nemá přivolání a já jej pouštím na volno, tak ho díky stopovačce, kterou tahá za sebou po zemi můžu "zachránit" třeba od pokousání jiným psem. Prostě mu stopovačku včas přišlápnu nebo si ho zavolám "ke mně" a od jiného psa si jej přitáhnu. (nemusí se tak stát, že ho jiný pes kousne, když ho štěník bude otravovat). To se samonavíjecím vodítkem nejde.
Jinak v mém okolí je samonavíječka velmi oblíbená, hlavně u malých psů, bohužel jejich majitelé jejím použitím často nahrazují to, že by psa nechali proběhnout i na volno. Mají asi pocit, že 5 - 10m šnůry psu k pohybu stačí.
Já mám raději klasickou stpovačku.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2005 18:35
- Nahlásit
souhlasím s Borou, navíc na samonavíjecím vodítkuje trochu odlišná manipulace, to jsme si vyzkoušeli právě při hárání, první dva dny jsme s ním obě docela zápolili
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2005 20:39
- Nahlásit
Bora rávě s tímto s tebou naprosto souhlasím.Tady u nás má navíječku snad 70% psů...a co mě ještě více udivuje,že i velká plemena(ovčáci,boxeři atd)Mladí psi a plouží se na tom mimochodem nebo pomalým krokem protože jim to k pohybu nestačí!Já u prvního psa také používala šňůru(i když prádelní)a mám s tím výborné zkušenosti.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2005 08:52
- Nahlásit
Bora,evina,zuzka:
Už jsem to o tom samonavíjecím vodítku slyšela od víc lidí, asi na to obyčejné postupně přejdeme. Možná mu tohle flexi nechám jen při venčení v naší ulici, a když půjdeme někam dál, dám mu obyčejné. Akorát to bude celkem o nervy, protože on se každou chvíli zastaví a zaboha nechce jít tím směrem, co já. Možná bude lepší, když ho budu brát na trošku delší procházky až bude větší Jenže, jak se teda naučí chodit při noze? V kolika měsících byste tohle řešili? Je na to ve třech ještě brzy?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2005 12:17
- Nahlásit
Kamco:já na navíjecím pejsky vodila až slepé,hluché(aby se někde neztratili)Štěníka vodím teď na normálním.U nohy jsem ho začala učit ve 3,5měs. ale jen pomalinku na pamlsek a vždy chviličku.Když ovšem jdeme běžně ven,tak ho nebuzeruju k noze,jen případně škubnu a řeknu "pomalu" aby netáhl.Každý má ale jiný způsob,takže to neznamená,že to dělám dobře,jen mi to takhle vyhovuje.A jinak se mi prcek(5,5měs.)už 5den také zastavuje a čumí.Zjistila jsem,že po přivolání sedí a jen kouká kam jdu a jakoby čeká až ho zase zavolám a bude další odměna.Takže nevím zda vyčůranost nebo přemýšlí co na mě vymyslet s blížící se pubertou
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2005 12:31
- Nahlásit
evina
To mi pejsek taky občas dělá.. Je mazaný jak liška... No nějak to zkusím vymyslet, každopádně díky za rady
|