| Autor |
Zpráva |
Shadow
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:47
- Nahlásit
Je pravda, že by se nemělo šteněti kombinovat, třeba ráno jogurt s piškotama a večer granule. Prý pak tam není rovnováha v těch granulích... tak buď vařený nebo jen granule. Nevim příde mi to divný krmit celej život jenom granulema nebo naopak vařeným.
Nejdřív jsem si myslela, že to vůbec nevadí kombinovat ráno jogurt v poledne rejžička s masem a večer granule, ale pak jsem se dozvěděla, že to není dobrý někdo to tady řikal, pak ješte na jiný diskusi a někde jsem to dokonce četla.
Takže si já osobně myslím, že je nejlepší granule a sem tam někdy to obměnit.
Nechci z toho dělat žádnou vědu někdy mi příjde, že se to trošku přehání může pes tohle a může tamto.
Tak se teda ptám jaký názor no to máte vy a jakym způsobem doma vlastně krmíte??
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:50
- Nahlásit
Krmím granulema, jednou za čas masíčko s rejžičkou či těstovinami, ale 70% stravy tvoří granule, sem tam nakrájim do granulek červenou řepu, nebo tam vykecnu vajíčko, občas kapku olivového oleje, ale zase aby se Píďánek nepokakal no a jak říkám, občas masíčko s rejžičkou nebo těstovinama. K.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:57
- Nahlásit
Já tedy vůbec nevidím problém v tom, že ráno dám pejsovi třeba kousek sýra a tvrdý chleba (na zuby), nebo třeba tvaroh s mrkví a žloutkem a večer granule. Ono se to říká, že není dobré to kombinovat, ale podle mě, co mám aspoň z vlastní zkušenosti, pokud má pes v pořádku zažívací trakt, nemusí držet nějaké speciální diety, tak zastávám názor, že čím pestřejší je strava tím líp pro psa. Zatím se mi tento postup jenom vyplácí. Nejstaršímu pejsovi je skoro 15 let a celý život je živen pestrou stravou, tzn. každý den jednou denně granule a jako doplňky mléčné výrobky, vejce, zelenina, ovoce, a někdy taky vařím (např. kuře s rýží, obrané rybí maso,atd...)
Podle mě je to dobře mít psa navyklého na různé typy stravy, protože co kdyby se náhodou čistě hypoteticky přestaly vyrábět kvalitní granule.....co by pak žrali psi, kteří jsou navyklí jen na granule????Ti by měli pak se zažíváním velký problém, zatímco ty "popelnice", co jsou zvyklé na všechno by byly vysmátý.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:02
- Nahlásit
Evik
no přesně tak jsem si to myslela taky a líbilo se mi to takový pestrý jídelníček a je to přece i zábavnější se dívat jak pejsa nežere furt jen granule tak sem docela čučela když sem se to dověděla tak sem to chtěla říct tady vám a slyšet váš názor na to
|
*sara*.
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:08
- Nahlásit
My dáváme v týdnu granule a o víkendech vaříme maso+přílohy (rýže, těstoviny nebo mrkev) přidáme občas tvaroh, jogurt, zeleninu.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:10
- Nahlásit
Shadow
asi se budeš smát,ale syrový maso plus všechno možný a nemožný k němu,granule jen když není čas rozmrazit nebo s sebou maso vozit.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:25
- Nahlásit
Krmíme na střídačku, když je maso, tak maso plus všechno nej k tomu, no a když není maso nebo není tolik času, tak holt granule. Krmíme takhle štěňata prakticky od přechodu z mléčné stravy na dospěláckou, tj. zhruba od těch 4-5 týdnů a všechna štěňata jsou OK, nikdy neměla žádné zažívací potíže, jsou nádherně rostlá, mají silné kostry, lesklou srst, jsou prostě v perfektní kondici. Můžu srovnávat naše hybridně krmená štěňata se štěňaty renomované chovatelky, která krmila jen granulema a kam se ty její nedochlůdčata hrabala na naše obry ve stejném stáří. Prostě pes má mít stravu pestrou, vyváženou, ale hlavně a pokud možno přirodní a jeho potřebám vlastní.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:30
- Nahlásit
Sali
ne já se nesměju proč bych měla já sem se jen ptám na váš názor na to, že se nemá kombinovat ? A protože mě to dost zaskočilo no teda by mě to ani nenapadlo tak jsem se vás chtěla zeptat co o tom víte a co si o otm myslíte
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:41
- Nahlásit
Shadow
jde o to,že granule díky způsobu jejich přípravy se tráví jinak dlouho než syrová strava,a střídání sem a tam nemusí být pro jedince ideální,vem si,kolik je v granulích naprosto zbytečných cereálií,co dělají objem a jen projdou tam a zas ven....plus tepelné zpracování zdrojů proteinů....nemusí to sedět,míchat do dohromady v jedný misce i v jednom dnu.
Další-granule odpovídající značky i ceny jsou realtivně vyvážené a v doporučené dávce by měly pokrýt minimální doporučenou potřebu živin a vitamínů stejně jako stopových prvků.Když se k tomu dál přidává další potrava nebo doplňky,musí se zakalkulovat to co je v granulích a zbytečně nepřekrmovat tuky a proteiny,ani nezvedat denní příjem vitamínů a minerálů nad množství optimální pro psa daného věku a hmotnosti.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:46
- Nahlásit
Včera jsem Hnusákovi dala poprvé sardinky. Chodil kolem toho jak pes kolem horké kaše, ohrnoval rypák a já nevěřila vlastním očím. Čekala jsem, že to vdechne.
Pak si lízl, ještě jednou lízl, nabral do tlamy, polkl a vdechl zbytek misky.
Úplně stejně to bylo poprvé se syrovým masem.
Úplně stejně se tvářil na své první kvargle.
Je po mě, je to jasný, je můj.
|
Lea
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:55
- Nahlásit
Shadow
Cereálie je dobrá příloha, myslím třeba šrot-obsahuje dost vitamínů a taky formuje bobečky Ale samozřejmě nesmí ho být víc než masa.
Jen tak pro zajímavost-zkusili jste někdy dát svému psovi celé vejce i se skořápkou? co s tím provedl?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:02
- Nahlásit
Lea
nevím jak vejce - to jsem nezkoušela, ale náš mladej se od starýho naučil louskat ořechy, takže pak zbyde jen skořápka, jsem ale přesvědčená, že s vejcem by to bylo totéž
|
Filipes
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:04
- Nahlásit
Lea
Já je čubině nemusím dávat, chodí si je krást do kurníku sama. Vynese vejce na dvorek, napřed ho láskyplně olizuje, pak s ním koulí po dvorku až je celé olepené slepičincema, znova ho důkladně oblízá a pak si s ním pohazuje až se jí ho podaří rozbít, vylíže to co vyteče a skořápky nechá ležet. Pozoruje slépky a když si všimnou skořápek vletí mezi ně sprdne je a nakonec je sežere.( teda ty skořápky)
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:04
- Nahlásit
Ořechy jsou dobrá zábava, taky naše jezevčíková pěkně vyloupává
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:10
- Nahlásit
Moje "známá" má výstavní psy a všechny živí jen granulema (royalky) a jsou nádherní a pořád vyhrávají.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:11
- Nahlásit
Filipes
Byl by záznam z kamery?
|
evina
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:31
- Nahlásit
Já dávám štěníkovi 3x denně granulky a odpoledne jako "chuťovku" mléčný výrobek a do toho alavis.Navíc během dne sešrotuje hromadu pamlsků.Potřebuju aby ještě nepatrně přibral ale on nic(taky bych se chtěla takhle cpát a nepřibírat).
|
Frog
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 15:30
- Nahlásit
Nám bylo doporučeno panem doktorem buď krmit granulema +kloubní výživa, nebo vařeným se vším všudy. Lépe vařené. Kombinace vařeného a granulí může způsobit v období intenzivního růstu křivení nohou. Teď samozřejmě mluvím o rychle rostoucích plemenech např. leonberger, něm. doga, bernardýn, bern. salašnický atd... Jinak pan doktor chová obří plemeno 32 let, tak si myslím, že o tom přece jenom něco ví .
My jsme však zvolili granule s výživou, jelikož jsem nechtěla neco pokazit a od roka věku začneme krmit vařeným.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 15:36
- Nahlásit
Frog
víš co, ale ani tyhle rady veta nelze brát doslově ....tedy samo...krmit psa granulema + chodroprotektiva, ale už od mala pejsovi jako dobrůtky mimo krmnou dávku přidávat ty pochutiny, které mu budeš chtít ve větší míře dávat až bude mít po tom radikálním vývoji těla....Pokud by pes např. do roka neznal co je to tvaroh, tak když mu ho v roce dáš, tak se ti zaručene pos... Prostě to chce pejsu zvykat postupně a ty pochutiny mimo krmnou dávku používat třeba jako pamlsky při výcviku.
|
Lea
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 18:16
- Nahlásit
Frog
granule s kloubní výživou-podívej se prosím a srovnej, kolik té kloubní výživy je v nich a jaké jsou dávky v samostaných preparátech. V gran. je ca 1/10 této dávky.
Když jsem byla na školení od Eukanuby, položila jsem přesně tuto otázku. Přítomný školitel mi nebyl schopen odpovědět a celé školení bylo vlastně o tom, že na těch pytlích mohou být namalované takové ty ikonky se zoubky, chloupky, kloubíky atd. jako že v těch granulích ty potřebné živiny jsou. Ale - pouze JSOU. Jestli v potřebném množství...?
Dle mého názoru je lepší když tam ta chondroprotektiva radši nejsou. Když potom chceš přidávat preparát akorát ti to tu dávku rozhází.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 18:32
- Nahlásit
[/b]Frog[b],
..jsi z Prahy? Můžeš mi doporučit svého veterináře - mám také obří plemeno a mám pocit, že s ním málokterý vet má zkušenosti...
Co se krmení týče - co říkáte na přidávání vařeného masa ke kvalitním granulím? Tj. jedno jídlo čistě granule a večer vařené maso s granulemi jako přílohou ... Nenadělá to pejskovi nějakou paseku v trávení? A co štěňatům?
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 21:45
- Nahlásit
Krmení je věčná diskuse. Co člověk, to jinej názor. A ty pejskaři, nezkušený člověče, si vyber!
Co pes, to jiné trávení, jiná individualita.
Takže, každý ať krmí tím, čím chce krmit. Je na každém, aby sledoval svého psa, co mu krmení dělá, jaká hovínka kaká, jakou má srst - ta je většinou obrazem kvality krmení - atd.
Bohužel pokud krmíte každou dávku něčím jiným, těžko poznáte, co psovi vyhovuje, co psovi vadí. Babička říkávala, že míň je víc. A tak já krmím granulemi, které navlhčím (zaleju trochou teplé vody nebo v zimě vývaru) a ihned podávám psovi. Pokud mám možnost, vařím mu v zimě právě ty vývary třeba z kuřecích koster. Kostry pak rozmačkám a přidávám na granule. To je bájo, to si pište. Zpočátku při změně (přechod z vody na vývary) má pes pár dní řidší hovínko, ale za pár dní už jsou zase hovínka taková, jaká mají být. Co se týká vajec, u štěňat si myslím, že jedno vejce za 10-14 dnů je dostačující. Dejte pozor na to, že ne všechen vápník, který poskytujeme psovi, se uloží tak jak bychom chtěli. Při ukládání vápníku prý záleží také na fosforu .... je to prostě věda. A tak radši krmím granule, prémiovkou, přidávám, jak už jsem psala vývary.... Téměř denně má pes sušené ucho nebo šlachu. Jako pamlsky používám libový salámek (výrobní), tvrdý sýr, nejlépe nakrájené vařené nebo syrové maso, když je. Od té doby, co měl pes úraz, přidávám udržovací dávku Canivitonu na klouby. Podle mého názoru nemá můj pes žádný problém. Je vitální a pohodový. Značku granulí neměním, nějaký čas jsme hledali vhodnou značku, ale od té doby, co jsme našli, neměním. Tolik můj názor
|
Frog
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:09
- Nahlásit
Anonymní
Bohužel nejsem z Prahy, ale z Brna Přidávat maso nám nedoporučil, že prý když mu chceme dát maso, ať raději vaříme. Můžete však oživit stravu bílým jogurtem, kyškou, podmáslím, šťávou ze sardinek atd... Kysané mléčné výrobky jsou dobré na mikroflóru. .
Jinak v období intenzivního růstu 3-6 měsíc jsme přidávali ke granulkám Chassoton a nyní přidáváme přípravky pro koně Gelapony. Ty se dají podávat preventivně po celý život psa a vyjde vás to i cenově výhodně.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:56
- Nahlásit
Nám řekla vetka, že k Proplanu nemáme přidávat žádné kloubní přídavky.
Jinak ale ke granulkám dávám leccos - od jogurtu po maso. žere jak urvaný vagon a zatím žádné zažívací problémy neměl..
|
Frog
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:43
- Nahlásit
Však nejde o zažívací problémy, ale o růstové problémy. Obří plemena mají tendence uhýbat z nohou. Jestli opravdu věříte tomu co je na obale, tak nepřidávejte. Já však věřím odborníkům a když mi náš pan doktor řekne, že je lepší přidat nějaký ten přídavek, tak ho prostě přidám. V tomhle mu opravdu důvěřuju.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:45
- Nahlásit
Frog
Chápu, ale když mi "můj odborník" řekne, že přidávat nemám?
|
Frog
|
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:57
- Nahlásit
Terri Já myslím, že je to vaše věc Já vám přeci nenutím svůj názor. Já na radu zkušeného chovatele a veterináře kloubní výživu přidávám, jelikož mám strach z DKK atd... Ono to s tou kloubní výživou v granulích je tak trochu reklamní tah
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 12:37
- Nahlásit
Frog
Asi si nerozumíme, mluvím o tom, co doporučil veterinář, ne firma "granule".
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 15:21
- Nahlásit
Víte někdo, kolikrát denně má kakat štěně, pokud krmím 3 x za den? Nevím, ale připadá mi, že moje holčička chodí nějak často...uvažuju kvůli tomu o změně granulí, protože mám pocit, že to jaksi není úplně ono...Díky!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 15:24
- Nahlásit
No moje kadí taky dle aktivity (víc aktivity, víc hoven), ale řekla bych...(počítám)... tak sedmkrát.
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 15:27
- Nahlásit
Terri
Tak to se mi celkem ulevilo! To moje čírtě je hodně aktivní a proto teda tolik dárečků...Tak fajn, nic se měnit nebude.
|