Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběr štěňátka - povaha
Autor Zpráva
replik
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:40
- Nahlásit

Mám prosbu, zajímaly by mě Vaše zkušenosti s výběrem štěňuch pro všestranný výcvik. Zda se povahové předpoklady splnily nebo došlo k nějakým velkým změnám.

Lea
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:49
- Nahlásit

Já jsem si sice si štěně pro výcvik přímo nekupovala, ale když jdu pro štěně, jdu v době, kdy jsou např. před jídlem, nebo taky na večer, když jsou nejživější. A dívám se, které štěně je nejvíc "do smečky", hraje si s ostatními a tak. naopak štěně, které spíš vyhledává samotu, někde si soukromě šmejdí-u toho je možné, že bude více nezávislé a hůře se s ním bude komunikovat. Zrovna tak pro mě není určující, jestli hned ke mě přijde, jak lidi rádi říkají "vybral si mě". Co do povahy se mi to zatím osvědčilo.

replik
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:00
- Nahlásit

No já právě vybírala štěndo nedávno, vybrala jsem aktivní, kontaktní zviřátko, co se ničeho nebálo. Zatím vypadá dle mého dobře, má velký zájem o míček, přirozeně aportuje, velmi rád se přetahuje o kůži (jsou mu 3,5 - měsíce). Tak přemýšlím, jak moc ho můžu zkazit a jestli je alespoň nejaká pravděpodobnost, že takový zůstane.

Lea
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:07
- Nahlásit

No řekla bych moc to nepřehánět s výcvikem a hlavně při přetahovačkách. U takhle malých štěňátek stačí hadr jenom podržet (taky pozor na zoubky) a VŽDYCKY nechat vyhrát. Prostě v nejlepším přestat je podle mě zlaté pravidlo.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:15
- Nahlásit

replik
splnily a nesplnily...to se špatně hodnotí.Nakonec jsem se dopracovala k závěru,že nejlíp si vyberu když si sama odchovám,nebo když budu u odchovu kamarádky okukovat od porodu až do odběru...
Nejsem schopná spolehlivě říct,zda se do dospělé povahy přenese všechno,co jsem pozorovala od tří týdnů,a analyzovala,ale v tomhle věku,mezi 3-4 týdny,se nejvíc dala pozorovat prvotní reakce na poznávání nového a neznámého,a nebyla vždycky shodná s temperamentem a bojovností štěňat...v době odběru,kdy už bylo otrkáno a okoukáno,se tohle zase setřelo a nejlíp by se v okamžitých běžných testech jevil pejsek,který měl v měsíci problémy s adaptací na nové podněty,ale byl nejbojovnější.
Co jsem pozorovala ve vývoji,přesně tak jak popisují učebnice,probíhají periody nejistoty a zase odeznívají,a po pubertě se zdá,že se aspoň u mých takhle sledovaných zvířat vrací rámcově ten původní projev,který měla jako malá kolem těch dvou měsíců....ale je to strašně subjektivní a statisticky naprosto bezvýznamné pozorování.

replik
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:36
- Nahlásit

Diky za odpovědi, mě to právě přišlo hrozně zajímavé, jak se to chování to mění. Tak jsem si řekla, že se tady optám. Já vím, že je to velmi subjektivní. Někdo říká, že se nic poznat nedá, ale já si myslím, že se něco poznat určitě dá. Jenom je základní otazka, jak to správně vyhodnotit a navíc je to hrozně závislé na majiteli.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání