| Autor |
Zpráva |
Náhoda
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 08:00
- Nahlásit
Všechny zdravím.
Dcera mojí kamarádky si pořídila štěndo boloňáka. Jenže rádoby chovatelka toho štěněte jim ho předala v pěti týdnech
Včera jsem se na něj byla podívat a můžu říct, že mi do smíchu nebylo Štěndo je apatické, zoubky jsem pouze nahmatala a nechce jim baštit. Hned s ním byli u veta, ten jim taky řekl, že měli s odběrem počkat.
Zatím jsem jim poradila, aby štěndu koupili štěněcí mléko a snažili se ho alespoň krmit z ruky, fakt je to malá kulička, která má i problém pořádně udržet hlavu.
Prosím, jestli ještě někdo máte nějakou radu a zkušenost, s takovým prndětem, které bylo tak brzy odebráno od mámy.
Já mám takový vztek, že bych té rádoby chovatelce i vynadala, vždyť je to nezodpovědnost a mojí kámošce jsem taky řekla, že nemají rozum, když si to štěndo vzali tak maličké.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 08:17
- Nahlásit
Náhoda
Podle toho jak to popisuješ, mám pochybnosti jestli mu je vůbec těch 5 týdnů. Pětitýdenní štěně už přece udrží hlavu a umí normálně jíst z mističky, i když to třeba ještě rozpatlá okolo sebe a po sobě.
Jestli jim nebude jíst ani z ruky, budou muset asi ještě z flašky. Ale hlavně si myslím, že mu chybí máma a souozenci. Na "chovatelku" bych poslala někoho z klubu a z ČMKU, aby jí připomněli, co stanoví chovatelský řád.
|
Náhoda
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 08:51
- Nahlásit
Ketrin, máš pravdu, mě to také přijde celé nějaké divné.
Ještě k té hlavě, myslím si, že štěndo bylo moc unavené, tak proto možná špatně drželo hlavu. Do granulí jí zamíchala tvaroh a prý štěndo vylízalo pouze tvaroh a granulí si vůbec nevšimlo a to prý ta ženská říkala, že granule normálně žere, ale proboha čím, když nemá zuby, ale pouze mírný náznak špiček v dásni
|
moll
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:07
- Nahlásit
My odchovávali naše štěňata na směsi jogurtu, prolisované kaše z ovesných vloček a glukopuru. V 5 týdnech už je normálně vyvinuté zdravé štěně srandovní baculatá kulička lezoucí po nožičkách a sem tam i po bříšku všude, kam může. jasně, že většinu dne prospí, ale mezi spaním a krmením je už aktivní. Asi bych se obrátila na chovatelku s otázkou na datum narození štěňěte. A trochu jedovatý dotaz - proč si ho brali tak brzo?leda že by mu šlo u baby o život. držím palce, aby přežilo.moll
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:31
- Nahlásit
Takhle moje mrňata už samy jedly ve věku 29 dní:
Učila jsem je to od 22.dne. 21 dní je máma pouze kojila, pak dala jasně najevo že už potřebuje pomoct.
Štěněčí granule jsem zalila vařící vodou, rozmočené rozmixovala a přidala trochu masíčka nebo Tatry. Po jednom jsem si je brala a učila jíst z mělkého talířku. Asi dva dny okolo toho dost napatlali, pak už to šlo. Když se to naučili, pak už jsem nemixovala, jen namáčela.
Jde to dobře a rychle, jen si s tím člověk musí dát trochu práce.
|
Náhoda
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:34
- Nahlásit
moll, neberu to jako jedovatý dotaz, ale je to správný dotaz!!!
Původně mi kamarádka řekla, že to má být šesti týdenní štěně a já jsem jí řekla, že je to brzy, ale včera když už ho měli doma, tak prý jim ta ženská řekla, že je mu pět týdnů
Oni nikdy psy neměli, ale dcerunka si ho moc přála , tak i přesto, že jsem jim několikrát opakovala, ať si ještě počkají, tak si nedali říct, holt komu není rady, tomu není pomoci.
Prý jim ta ženská řekla, že už je to poslední štěně, že všechna štěňata už jsou prodána a že už má dalšího zájemce i na to údajně poslední štěndo.
Můj názor je ten, že se prostě chtěla těch štěňat za každou cenu co nejdříve zbavit.
tady asi opravdu není co řešit, kámoška je podle mě nezodpovědná a chtěla nesmyslně vyhovět svému jedináčkovi a ta rádoby chovatelka je na zabití.
|
Náhoda
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:43
- Nahlásit
Ketrin, to jsou kráááááááááásnááááááááá štěnda, takhle nějak si to představuju, pěkné kuličky.
Já plánuji štěňátka na příští rok, v sobotu jdu s mojí potvůrkou na bonitaci.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:49
- Nahlásit
Náhoda
Díky Je to spousta práce a starostí a taky ooooobrovská radost
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 10:14
- Nahlásit
To snad není pravda, to zřejmě chovatelce moc nezáleží na tom jak se její štěňátka mají, když je schopna ho dát takhle maličké pryč. Jak štěnňátko vypiplat neporadím, ale musela jsem si ulevit. Fakt chovatelka za všechny prachy. A nezodpovědná kámoška (jak píšeš) taky.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 10:30
- Nahlásit
No, oni ji ti noví majitelé asi vypiplají, ale myslím že¨větší problém pro její psychický vývoj je to časné odloučení od matky a sourozenců.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 10:48
- Nahlásit
Ketrin
Na "chovatelku" bych poslala někoho z klubu a z ČMKU, aby jí připomněli, co stanoví chovatelský řád.
Pochybuju, že to štěně bude s PP, takže žádná páka proti téhle "dámě" asi neexistuje
K tomu dokrmování - já spíš někdy přemýšlím, jak štěňata odnaučit baštit granule, protože jakmile jsou schopné se došprtat k misce, snaží se baštit to, co maminka. Ať jim dám cokoliv speciálně pro ně, stejně skončí v máminé misce. A nikdo je to neučí
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 10:49
- Nahlásit
Ketrin
Jo, a hezká fotka
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 13:12
- Nahlásit
náhoda
je to musí bejt chuděrka, nejsem žádnej odborník, ale já osobně bych mu hodně dělala třeba ty ovesný vločky s jogurtem jak už někdo říkal tvaroh a hodně mléčný věci aby se trošku zpevnili kosti a asi by bylo dobrý kdyby s nim někdo zůstal doma a hodně lásky protože je fakt malinkej máma a sourozenci mu musej hrozně chybět. Prostě piplat a piplat a až to bude lepší tak začít přacházet na jinou stravu no je to jenom laickým okem ale takhle bych to asi udělala já.
|
Náhoda
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 13:31
- Nahlásit
Všem Vám díky za rady, každá Vaše rada má něco do sebe.
Já vím, mohla bych se na ně vyprdnout, ale nedá mi to, tak zjišťuji různé informace, abych jim mohla nějak poradit. Mě to opravdu nedá a navíc, když jsem včera to malé bezradné klubíčko viděla, jenže ono jim nic nedochází, že to štěndo bude mít problémy se socializací apod.
Lidičky, já bych fakt tu ženskou, co takhle prodává štěňata nejraději uškrtila, ale pokud budou na světě lidi typu mé kamarádky a i za daných špatných podmínek si od takových lidí budou kupovat štěňata, tak těm rádoby chovatelům nadále "pokvete pšenka" a oni budou dál množit a množit a množit a prodávat a prodávat a prodávat
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:00
- Nahlásit
No, ja som s tym povodne ani nechcela zacinat, ale v nasej rodine sa tiez podobna "hanba" udiala. Bratranec doniesol svojmu otcovi 5 -6 tyzdnoveho stredneho bradaca. Boli s nim velke problemy. Doteraz ma problemy s nohami. Nezvladal viac, chybal mu vapnik, hoci sme sa ho snazili odchovat, psik teraz na starobu trpi vselicim od hluchoty po slepotu... Ujo ako velky psickar isiel stena vratit, ale bohuzial chovatelka ho vyslovene nechcela vziat spet!!! Bol samozrejme bez PP
|
Endy
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:12
- Nahlásit
To není chovatelka,ale normální prase.Výroba štěňat s co nejmenšími náklady za co nejrychlejší zisk.
Štěně nebude ani očkované a nejspíš ani odčervené.Než se trochu vzpamatuje,dávala bych mu štěněcí umělé mléko,pokud žere tvaroh,tak ten,může i pacholíka a s granulkama začněte,až na ně bude mít samo chuť.Uvařte mu libové kuřecí masíčko,nadrobno nakrájejte nebo rozmixujte a to by štěndo mělo baštit.Důležité je,aby začalo jíst a bylo odčervené.Kamarádka nejspíš chodí do práce a tak bude problém v krmení 5x denně.Pokud štěně nežere několik hodin,může být zesláblé a apatické.Důležité je,aby samo pilo.Aby nebylo dehydrované.Musí mít dobré zázemí a zvykne si.Kamarádka si vůbec neuvědomila,že když si vezme tak mladé štěňátko pro své dítě a nepodaří se jim ho vypiplat,způsobí dítěti dost ošklivý zážitek.
|
monika
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:38
- Nahlásit
já se taky přidám,naši dogu jsme brali v šesti týdnech,vážila 3,20kg, nebyla ani jednou odčervená a byla strašně malinkatá.Paní je ve třech týdnech odstavila a bydlela ještě se sourozenci v bedně na nějaké půdce a paní za něma chodila je dvakrát denně nakrmit a ani se s něma nemazlila aby si na ni mrňata nezvykla.Dorka měla normálně vážit něco kolem 10 kg.Byl to opravdu hrozny zážitek a dnešní následky?Je drobná a menší než jiné dogy.Už jsme ten deficit nedohnali a to můžu s klidným svědomím říct,že dostala jen to nejlepší.Taky tím, že byla tak malinká a já ji věčně měla na klíně, tak mám dneska celkem problém v tom, že je na mě strašně citově závisla.Nejsem pro ni jen její panička, ale hlavně matka, která ji měla do jejích minimálně 8 týdnů odchovat.Když příjdu z práce, už se ode mě nehne a dokonce se mi na ten klín cpe i teď a to má 10 měsíců a váží skoro 50 kg.Já jsem strašně šťastná, že ji mám, ale ty začátky byly strašné jak pro mě, tak si myslím, že i pro ni.Vybrečela jsem si spoustu slziček a nejvíc mě potěšila veterinářka když mi zhruba v půl roce řekla, že si myslela, že to feňula nepřežije.Je to moje minidoga a já ji strašně moc děkuju za to, že bojovala a vím, že to neměla lehké a teď je to moje štěstíčko.Někdy zlobí, jako každý pesan v pubertě, ale pak ten její rošťácký výraz vše smaže a jede se dál.Myslím, že mi tady dáte za pravdu, že nejrásnější pocit je ten, když vám pes položí hlavu do klína a je tady pro vás.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:43
- Nahlásit
monika
Šestitýdenní doga 3,20 kg, to je taky síla. Z těchdle chovatelů je mi fakt smutno.
|
monika
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:47
- Nahlásit
to teda je, ale mě jí bylo tak líto, že jsem ji vzala i kdyby měla za pár dní umřít.prostě jsem ji tam nechtěla nechat.bylo to celé děsné.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:58
- Nahlásit
monika
To chápu. Já jsem v takovéhle "chov.stanici" nikdy nebyla a neumím si to představit, musí to být hrůza, ta bezmoc a tak.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 15:04
- Nahlásit
Já znám i případ obráceně. Prodali jsme štěně v 9 nedělích, je pravda, že Ňafík (tak jsem jí pojmenovala, furt ňafala), byla jedna z nejmenších a nejroztomilejších, taky jsem to pěkně obrečela, když šla pryč. Ty nový majitelé pak za námi přijeli, že by jí chtěli upravit tak, jak se upravují už dospělé psi, to jí byly asi 3 měsíce, když jí máma ostříhala, nestačila se divit, štěně bylo strašně malinkatý na svůj věk a hlavně jí byla vidět všechna žebra a vyhublá no hrůza. Když jsem se jich ptaly co to má jako být, tak řekli, že si myslely, že když je to malý štěně, tak že i málo jí, tak jí nedávali skoro vůbec najíst
Přitom, každý štěně dostalo nejen očkovák PP, ale i příručku jak se o štěňátko správně satarat!!! A oni hned druhý den přijely, že je čubina nějaká divná a už nechce žrát. No a naše máti neuměla nic lepšího, než si jí vzít zpět což samozřejmně bylo ok, ale ona jí vyměnila za tu nejleší čubinu z vrhu a dala jim tu nejkulatější . Jsem jí fakt chtěla vraždit!!!
No naštěstí se o druhou čubinu starali už lépe a dodnes k nám občas i sní zavítají a je pěkná. Ale ňafíček na tom byl špatně, zůstala malinkatá, takže jsme měli furt štěňátko, do toho na jeden čas asi oslepla, neboť chodila po bytě a do všeho narážela, vůbec nevěděla kde je, kdo je Z toho se časem dostala, ale stejně se broučínek můj dožil jen jednoho roku Pak umřela!!! Jenže to tak vůbec nemuselo dopadnou, kdyby nový majitelé poslouchali co jim chovatel říká a přečetly si alespoŇ něco!!!
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 15:23
- Nahlásit
Ahoj POZOR na ty ovesný vločky, jsou trošku projímavé, takže já bych vaříla rýži a mixovala s tím mlíkem, já jsem štěňátkům chodila pro kozí mléko, snášeli ho výborně. A často jsem odčervovala. Myslím že by hodně poradil vet. Takové chovatele bych dala zavřít jsou to PRASA.. , a to urážím velmi užitečné zvířátka
|
haha
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 17:13
- Nahlásit
Náhoda
jednoho pejska jsem si taky přivezla domů ještě mu nebylo pět týdnů,ale maso baštil docela sám,bohužel jeho ostatní sourozenci vymřeli na parvovirózu a tenhle jedinej to přežil ,asi z nich byl nejsilnější,vykrmil se docela dobře, jenom mi vrtá hlavou proč ty lidi dávali tak malá štěnda pryč , aby za tím taky nebyl nějakej úhyn těch sourozenců,5 týdenní štěně je sice malinký ale ne až tak aby neumělo žrát ,hlavně aby nebylo spíš nemocný
|
iva
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 18:02
- Nahlásit
Podle mého názoru tomu štěňátku nemůže být 5 týdnů! V tomto věku jsou štěnda zvláště malých plemen už velmi čiperná, bez problémů se naučí baštit sama většinou mezi 3-4 týdny věku (podle mléčnosti matky) a hlavně MAJÍ ZUBY!!! Pokud štěně nemá proříznuté zoubky, bude mladší, podle mého tak kolem těch 4 týdnů. Je to strašné zbavovat se mrňat takhle brzy. S odchovem malých plemen mám dost zkušeností, takže bych doporučovala nejlépe štěněčí mléko, kvalitní granule pro štěnda malých plemen - máčet, rozmačkat, zalít št.mlíčkem, tvaroh s medem (u zesláblých štěňat dělá divy), mlíčko taky lze dochutit medem, kvalitní konzervu (např. Grand kuřecí kousky pro štěňata) nebo vařené kuřecí masíčko nadrobno nasekané a trošku přimíchávat do namočených granulí. Dále mimču zajistit TEPLO- vyhřívací dečku, ohřívací láhev apod. - chybí mu možnost tulit se s rodinkou - dobrý je kousek plyše nebo něčeho chlupatého. Krmení by mělo být 5-6x denně, 1. tak v 5 ráno, poslední ve 23 hod. Doporučila bych koupit u veta vitamínovou pastu CALO-PET a dávat dle návodu denně. Držím palce, bude to spousta starostí, ale zvládnou se to dá.
|