| Autor |
Zpráva |
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 07:43
- Nahlásit
Ahoj.
Chci si pořídit fenku boloňského psíka od jedné chovatelky a včera jsem se byla na šťěňata podívat. Mají skoro 3 týdny. Když jsem vešla do baráku, tak to tam šlo dost cítit, hlavně v pokoji, kde je měla(tam bylo nedýchatelno). Brala jsem to ale tak, že štěňata jsou malinké, tak se tam nevětrá, aby nenastydly... Jinak maminka byla taková drobounká, ale měla hnědé kolem očí a pusy, na noze hnědý flek kvůli slin a měla na těle místa, kde jí vypadala srst (a proto jí ostříhali, takže to jde vidět). Bylo mi řečeno, že se to stává, když fenka čeká štěň.
Štěňátka jsou hodně malinká(po mamince), ale dobře krmená a čistá. Trošku načichlá tím prostředím. Připadalo mi to spíš jako štěněčí vůně.Ale nikde nebyla načůráno, nakaděno....
Jinak...chovatelka byla moc milá, odpověděla na všechny mé dotěrné otázky a vypadala, že tomu rozumí. Chodila na výstavy, "spolupracuje" s dalšími chovatelkami....
Nikdy jsem neměla šanci vidět malá štěňátka a ani je "cítit", takže se chci přeci jen zeptat, na co si dát pozor při odběru štěněte?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:03
- Nahlásit
Verčo,
nevím nevím.....když jsem se byla před rokem a půl podívat na své vybrané štěňátko já, vešla jsem do domu, kde se sice pohybovalo několik koček a fena, ale všude bylo čisto, nic nesmrdělo, ani divně nečpělo....Fenka měla svůj porodní pelíšek na místě v závětří, ale v místnosti se normálně větralo (přestože bylo krátce po zimě a venku ještě dost chladno). Fenka byla čistá, s krásnou lesklou srstí (to mateřství jí moc svědčilo), štěníci byli taky čisťouncí (prvně jsem je viděla, když jim byl necelý týden), když už byla větší a venku bylo teplo, byla s mámou přes den v kotci, či pod dozorem běhala po zahradě. Kotec měli štěníci taky pravidelně čištěný.....Majitelka feny mi taky odpovídala ochotně na všechny dotazy a byla mic milá. Z té první návštěvy jsem měla tenkrát výborný pocit, beze špetky pochybnosti.
Z tvého příspěvku ale vyplývá, že pochybuješ....Co se tedy zkusit raději obrátit na jiného chovatele?
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:04
- Nahlásit
Verčo, ještě jsi nenapsala, že řekla, že na fenky nemá čas, a že vypadaly zanedbaně. Z Tvého popisu včerejší návštěvy nejsem zrovna moc nadšená. Jestliže chce někdo za štěně deset tisíc, tak to podle toho musí vypadat. Já bych do toho osobně nešla, mě by odradil ten smrádek a nedýchatelno jak píšeš. A jak píšeš, že byla milá a odpovídala na Tvé dotazy tak to je snad normální, když chce štěně prodat, ale na to že věděla, že se přijedeš podívat. Můj pocit z toho je, že já bych odtud štěně nechtěla. Uvidíš co Ti napíšou ostatní.
|
dd
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:04
- Nahlásit
Pes v bytě je cítit,ale rozhodně by tam nemělo být NEDÝCHATELNO. Prohlídni si PP matky a pokud je k dispozici tak i PP otce,štěňata by měla mít jasné očí bez výtoků,čistý nos, být bez průjmu. Hravá a zvídavá,živě reagující na podněty.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:17
- Nahlásit
PP jsem neviděla. Ale štěňata byla malá, sotva začala vidět, ale myslím(svým laickým okem), že byla zdravá. Otec je šampión a fenka taky měla úspěchy na junior výstavách.
Je pravda, že mám trochu pochybnosti. Ti, co psi nechovají, tak mi tvrdí, že je to snad normální, když to tam smrdí, když mají malá štěňata....!
ale někde jsem se dočetla, že si mám dát pozor na to, v jakých podmínkách žijí...
Říkala, že po určité době se je snaží socializovat, takže je berou ven z té místnosti do obýváku. (Ale to momentálně není důležité...)
Ty štěňata mají pelech u okna, takže kdyby ho otevřela, tak by nastydla. Ale měli tam teplo. Proto přisuzuji ten smrad tomu.
A můžu se zeptat, jaké by mohli být problémy do budoucna, kdybych si vzala štěně z "takového" prostředí?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:18
- Nahlásit
Martina
díky za doplnění.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:21
- Nahlásit
Takže já osobně jako chovatel bych především hleděla na matku - fenu. Ta musí být i po porodu v perfektní kondici, musí mít čiskou, lesklou srst, nesmí být znatelně vyhublá, apatická či jevit jakékoliv odchylky od normálu. To, že má vytahané cecíky je normální. Jinak samozřejmě fena se štěňaty je v místnosti cítit, ale rozhodně to nesmí být zápach štiplavý, po moči nebo po čištění feny. Štěňata ve třech týdnech začínají pěkně reagovat, nekoordinovaně se pohybují, musí být pěkně kulaťoučká s čistou srstí, voňavá. V tomto věku by je měla chovatelka pomalu začínat přikrmovat. Rozhodně oči, nos, prdelka musí být čisté, bez jakýchkoliv sekretů.
Nevím, pokud bych subjektivně měla pocit, že tam ení něco v pořádku, tak bych zkusila opakovanou návštěvu tak v pěti-šesti týdnech a definitivně bych se rozhodla. Dát na první dojem se v těchto případech většinou vyplatí.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:27
- Nahlásit
Ti, co psi nechovají, tak mi tvrdí, že je to snad normální, když to tam smrdí, když mají malá štěňata....!
Já už jsem Ti psala, že když jsme přijeli k chovatelce, tak na nás vyběhly tři feny a 2 měly zrovna štěnátka, takže bylo v domečku (v jedné místnosti) dohromady 10 pejsků a smrad tam nebyl. Bylo tam čisto, voňavo. Pes v bytě (jak píše dd) může být cítit, ale nesmí smrdět, to je rozdíl. Vím, že seš nadšená do štěňátka, ale určitě to pořádně promysli. Já bych zkusila jiného chovatele (nezávazně), omrkla bych to tam, a pak si uděláš obrázek.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:33
- Nahlásit
Evicka
Jak už jsem psala...štěňátka vypadali zdravě, byli čisté, měli lesklou srst, pěkně baculaté(ne nafouklé), oči i nosánek čistý(jestli se to teda dá poznat na tak malém hafankovi)i zadeček.
Ale maminka byla celkově drobounká, byla ostříhaná, ale měla na sobě ty růžové místa, kde byla vypadaná srst a ta druhá fenečka (taky měla štěnda) vypadala dobře, jen neměla rozčesanou srst, tlapky a srst na nohách zabarvenou dohněda, trochu zplsnatělou(řekla to přímo ta chovatelka..."Ona má tu srst takovou zplsnatělou, protože teď na ně nemám tolik času...")
Ten zápach určitě nebyl po moči. Bylo tam prostě nevyvětrané, žádné výkaly.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:40
- Nahlásit
No tak se tam zajeď ještě jednou podívat, až bude štěňatům oněch pět,šest týdnů, důkladně si je prohlídni, jak jsou zvyklá na lidi a různé projevy, prořádně se jim podívej do srsti, na příp. lupy, parazity, kožní onemocnění, pohraj si s nimi, sleduj je a když se ti to bude pozdávat OK, tak si jedno vyber. Co ti máme jiného poradit, když jsme tam nebyli.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:46
- Nahlásit
Evicka
Chtěla jsem prostě "obecnou" informaci, na co si dát pozor, když si vybírám psa. Na to jsi mi vcelku odpověděla, tak nechápu, proč píšeš stylem: "Ježiši, tak co ti mám na to říct?!?!" Prostě je to můj první pes, tak jsem chtěla poradit, protože si nevím rady. Myslím, že jsem dostatečně popsala, jak to tam vypadalo, tak jsem prostě doufala, že mi někdo pomůže, poradí. A ne, že bude podrážděný, jen se na něco zeptám...
Myslela, že tato diskuze je od toho...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:51
- Nahlásit
Martina
Jsem sice do štěňátka nadšená, ale ne tak, že bych vzala hned první, které uvidím děj se co děj... To bych tu snad ani pro radu nepsala... Prostě jsem na rozpacích z toho, co jsem viděla, tak jsem chtěla vědět od zkušenějších, jaké mají oni zkušenosti s odběrem a čeho se vyvarovat.
Já nevím, jak má vypadat a "cítit" barák, když tam jsou štěňata... Tys mi odpověděla, takže díky za radu.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:54 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
A "maminka" vypadala, že ji nic nechybí, vyletěla na nás a vítala se s námi, tak jako ta druhá. Jen mě prostě zarazila její srst...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:55
- Nahlásit
Verčo, ještě jedna obecnější rada.....já osobně bych si nevzala štěně od chovatele, který sám řekne, že "teď na feny nemá tolik času".....štěndo od fenky, kterou její majitel zanedbává a ještě to navíc přizná bych nebrala.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 09:06 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Ja som brala velkeho psa, ktory bol chovany v pristavbe rodinneho domu. Hoci maju psov 7 a vtedy tam boli 4 steniatka nebolo tam citit ziaden zapach (Mam pocit, ze u nas v byte je toho citit viac po jednom psovi ako vtedy tam). Vsetci do jedneho boli vycesani. Je mozne, ze boli pripraveni na nasu navstevu, ale ako poznam chovatelku teraz (a aj ja seba), tak viem, ze to je pravidlo. Zariadenie sice bolo okusane, ale naozaj vsade bolo cisto. Dokonca, ked sa fenka vonku vykadila, tak pani hned zobrala opretu lopatu a metlicku a pekne po nej upratala. Fena mala vystrihanu srst okolo cecikov, ale inac bola nadherna
A aby si niekto nemyslel, ze psi boli v kotcoch. Zle som sa vyjadrila, po dvore behalo psov 5 a so psikmi boli v pristavbe, ktora ma oploteny vybeh 2 sucky - matka a fenka s falosnou kotnostou.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 09:06
- Nahlásit
Evik
Přesně ten pocit mám já.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 09:20
- Nahlásit
Evik
No a právě proto jsem se ptala, jaké by mohli být se štěnětem problémy do budoucna...
Nebyla na naší návštěvu připravená. Zavolali jsme jí včera, jestli se můžeme přijet podívat a ona, že jo. Přijela z práce a my chvilku po ní.
A ona mě tak dokonale zvyklala svou "upřímností".
Kdyby mi tvrdila, že fenky takhle mají vypadat po porodu, že je nezanedbává, tak bych utekla hned....Ale jakmile říkala, že na ně nemají tolik času jako předtím, když byla na mateřské...Tak už to zase znělo jinak. A proto jsem napsala sem.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 10:06
- Nahlásit
Tak se zkus nezávazně podívat k jinému chovateli, když už nic, tak aspoň uvidíš, jak to vypadá tam.
Nebo zkus napsat na diskuzi boloňáčků a poptej se přímo na tu chovatelku. Nebo určitě existuje klub, poradce chovu ...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 10:27
- Nahlásit
Teď jsem volala do jiné chovatelské stanice ale mají jen pejsky ale po interšampiónech. Jenže jsem chtěla fenku.
Chtěla jsem se prostě vyhnou obskakování a útěkům za hárající fenkou(vím, že tak samo fenka utíká za psy...).... Ale holka je holka.
Ptala jsem se jí na tu "mou"chovatelku a říkala, že je dobrá, že začínali spolu, ale že je pravda, že teď pracuje a nemá tolik času na ně.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 11:11
- Nahlásit
Ale jakmile říkala, že na ně nemají tolik času jako předtím, když byla na mateřské...Tak už to zase znělo jinak
To určitě udělala dojem, ale jestliže někdo ví, že teď nemá tolik času, tak ty fenky neměla dát ani nakrýt ne? Vťždyť taková starost o štěňátka, to je taky záhul. Máš to 2 měsíce intenzívní péče.
jaké by mohli být se štěnětem problémy do budoucna
Třeba vůbec žádné a štendo bude zdravé, čilé a vpohodě.
Ale ještě bych měla strach, až budu chtít nějakou radu, když nastane s psíkem nějaký problém, že mi třeba nebude schopna poradit. Třeba s tou srstí, těžko mi může radit když sama má fenku, která má zplstnatělou srst, druhá vypadané kusy srsti atd. Chápeš jak to myslím. Ještě máš čas, tak přemýšlej, nejedeš si pro pejska zítra, takže to určitě ještě domyslíš.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 11:18
- Nahlásit
Chci se zeptat, jestli je pravda, že je normální, když fence vypadá srst (ne samozřejmě všechna :biglol , když čeká mladé nebo je to příznak toho, že je slabá nebo že byla špatně krmená....? Nebo je to prostě tím, že všechno dobré musela dát do mlíka? (to poslední berte s nadhledem, tak mi to bylo řečeno)
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 11:21
- Nahlásit
Martina
Právě, že to chci promyslet a nekoupit si nějakou fenečku, která pak bude třeba nemocná....
Povídali jsme si i o péči o srst. Mluvila o ní, že ví, jak se starat, akorát teď to zanedbala, protože pracuje.... Mluvila o čištění borovou vodu, odbarvování chlupů.... Sama chodila na výstavy, akorát teď na ně prostě nemá čas.
Ještě to pořádně promyslím. Pojedu se na ně podívat, když budou mít těch 5 týdnů a pak uvidím....Snad už budou lépe připraveni. (to si dělám srandu)...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 11:43
- Nahlásit
Chci se zeptat, jestli je pravda, že je normální, když fence vypadá srst (ne samozřejmě všechna :biglol, když čeká mladé nebo je to příznak toho, že je slabá nebo že byla špatně krmená....? Nebo je to prostě tím, že všechno dobré musela dát do mlíka? (to poslední berte s nadhledem, tak mi to bylo řečeno)
No, stává se, že fenka PO PORODU - kdy konkrétně je individuální - některá hned a některá třeba až po odstavení štěňátek v šestém týdnu po porodu - začne línat a ztratí hodně srsti. Po odstavení štěňat se pak během dvou tří měsíců dostane zpátky do úplné kondice srsti zpět. Samozřejmě je to individuální a některá fenka nemusí srst ztratit vůbec, ale spousta fen - matek - si tím projde, ať jsou živeny sebelépe. Nevím jak je to konkrétně u tohoto plemene - toto jsou obecné poznatky z vlastních zkušeností a zkušeností mnoha kvalitních chovatelů velkých plemen.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 11:49
- Nahlásit
No boloňák má srst jak člověk vlasy. Bez podsady, takže nelíná. Moje mamka taky ztratila hodně vlasů, když byla těhotná, ale netuším, jestli se dá tohle srovnávat.
Jestli fenečce umřeli 4 štěňata a 4 přežili, může to taky něco vykazovat?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:02
- Nahlásit
Verca
Svoje štěňata odchováváme v bytě 1+1 a že by tu byl puch, to teda ne. A měli jsme tu i 8 štěňat velkého plemene! Vždyť těm štěňatům ve smrádku taky nebude zrovna nejlíp. Mám to zařízené tak, aby tady bylo dobře štěňatům i nám, aby se dalo vyvětrat beze strachu, že se štěňata nachladí (navíc otužování je taky důležité ).
Zkus si s sebou na návštěvu k chovatelce vzít někoho zkušenějšího, kdo situaci zhodnotí. Co ty na to?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:07
- Nahlásit
Anonymní
stává se, že fenka PO PORODU - kdy konkrétně je individuální - některá hned a některá třeba až po odstavení štěňátek v šestém týdnu po porodu - začne línat a ztratí hodně srsti
Já bych to "po porodu" tak nezdůrazňovala - měla jsem už několik matek a u každé to bylo jiné, některá vylíná do 14 dnů po porodu, některá až kolem 7. týdne štěňat (i později), ale jiná zase ještě před porodem začne shazovat kožíšek.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:08
- Nahlásit
shiba
To bych musela někoho takového znát.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:09
- Nahlásit
Verca
Nikdo v tvém okolí nechová psy? Nebo aspoň nemá už několikátého?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:13
- Nahlásit
Já bych to "po porodu" tak nezdůrazňovala - měla jsem už několik matek a u každé to bylo jiné, některá vylíná do 14 dnů po porodu, některá až kolem 7. týdne štěňat (i později), ale jiná zase ještě před porodem začne shazovat kožíšek.
S tím jsem se ještě nesetkala, ale věřím, že se to stát může. Mnohem častější je ale línání po porodu - nejčastěji tak od druhého týdne.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:15
- Nahlásit
Anonymní
Řekla bych, že je to velmi individuální.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:16 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
Já právě neznám žádné pejskaře, se kterýma bych byla častěji ve styku.
Jsem dost na rozpacích. Mimča vypadali zdravě, mamča se chovala přítulně, byla čilá.... jen ten smrádeček. Vadí to, nevadí to....? Já fakt nevím. Pořád zvažuju, čemu by to mělo vadit....? Jestli, když jsou ve smrádku, tak se o ně ta paní moc dobře nestará, takže nebudou moc dobře socializované.... Mají malou holčinu, která za nima často chodí, ale jaksi asi nezvládá ten smrádeček. Má tak 10 let...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:24
- Nahlásit
Verca
prosímtě hoď si korunou......"jo,ne,nevím,coby kdyby,tohle,támhle,co si dovolujete jízlivě odpovídat,já mám přece nárok na radu,......"
Garantuju ti že s tímhle přístupem dojdeš daleko.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:24
- Nahlásit
shiba
OK, ale když teda líná, tak může mít viditelná růžová místa? Podotýkám, že pejsek je bílé barvy.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:25 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
Sali
Co tím chtěl básník říci?
Snad si můžu přijít pro radu? je snad lepší, když se snažím informovat, než nic nevědět a pořídit si psa,kterého uvidím jako prvního.
|
Endy
|
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:48
- Nahlásit
Pokud se ti zdálo,že je byt "cítit",může to být způsobeno tím,že se fenky venčí doma.Moč je dost agresivní a u chovatelů,kterým se psy venčí doma ,to opravdu zapáchá.Pokud jsou psi naučeni čistotě venku,doma je uklizeno,nemůžou být štěňata cítit.
To,že má chovatelka na psy méně času,když chodí do práce,je celkem logické a na štěňata si nikdo nevezme dvouměsíční dovolenou.Je vidět,že psíci ji neživý a to bych brala jako bod k dobru.
Feny by měli být i po porodu v dobré kondici.Jsou opravdu feny,které dají do mléka všechno a podle toho vypadají.Je na chovateli,aby to o ní věděl a nedopustil to.Je třeba přejít na lepší nabouchanější značku krmiva,dát feně sušené mateřské mléko kolik vypije a přidat rychle vstřebatelnou vitamínovou pastu.Pak ani taková fena nepůjde tolik ze srsti.Možná chovatelka ještě mnoho vrhů neodchovala a sama by potřebovala ve výživě poradit.
To,že byly fenky zacuchané,bych zase tak moc neřešila,pokud běhaly úspěšně na výstavách,péče tam je.Fenečka je po porodu celá bolavá,cecíky má nalité,nikomu se nechce jí začit rozčesávat.Těsně před porodem je to taky nevhodné a u boloňáčka stačí pár dní na to,aby se srst zamotala.Je lepší počkat,až štěnda odrostou,potom fenku vykoupat a vhodnou kosmetikou jí dát dohromady.Hnědá srst je způsobena slinami a pokud chceš vědět,jak fenky vypadají mimo mateřské povinnosti,nech si ukázat fotky z výstav,PP a tam najdeš i bonitační kód.Správná chovatelka ti ho vysvětlí.
Prostě jdi na další návštěvu ještě jednou,klidně za další týden,neboj se na všechno zeptat a pak se rozhodni.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 12:59
- Nahlásit
Endy
Díky. Uvidím, jak to s nimi bude vypat pak.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 14:52
- Nahlásit
Verca
Ad srst - já bych to viděla jako Endy.
Moje známá má momentálně štěňata velkých kníračů a koukni, jak fena vypadá:
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 15:17
- Nahlásit
Verca: Já jsem také čekatelem na štěnátko.Těm mým je momentálně 6 týdnů. Je to malé plemeno,takže odchov se odehrává v obýváku ,který je spojen s kuchyní.Mají tam prostornou ohrádku s pelíškem,hračkami a místem,kde se učí vykonávat potřebu.Všechna štěnátka jsou kulatoučká ,čilá a čistounká.o nějakém zápachu nemůže být ani řeči.Dala bych sem jejich fotku z 5 týdnů ,ale bohužel to neumím.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 19:31
- Nahlásit
Endy
Je třeba přejít na lepší nabouchanější značku krmiva,dát feně sušené mateřské mléko kolik vypije a přidat rychle vstřebatelnou vitamínovou pastu.Pak ani taková fena nepůjde tolik ze srsti.
Bohužel jsou opravdu i feny, kterým nepomůže vůbec nic, takže těžko posoudit, co je tohle za případ, když jsme tu fenu nikdo neviděli...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2005 06:59
- Nahlásit
shiba
Jasně,že to nemůžete přesně vědět. Šlo mi o to, jestli se to stává a jestli je to nějaký nedobrý znak. Třeba důvod proč si štěně od ní nebrat.... Ale vysvětlili jste mi to, dík.
|
iva
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2005 09:18
- Nahlásit
shiba
U svých fen jsem pozorovala vylínání po porodu v období 2-6 týdnů ve většině případů, i když jsou výborně živené a je o ně špičkově postaráno. Fenka čivavy vylíná po hárání, i když není nakrytá. Zřejmě je to spojeno s hormonálními procesy v těle feny. Stává se nám, že pak se fena osrstí ještě lépe než před byla porodem. Takže toto bych já osobně chovatelce nezazlívala. Pokud je fena čistá, štěnda v čistotě, bez projevů onemocnění a jak jsem pochopila, jediným problémem je pach, tak bych to asi neviděla tragicky. Odchovala jsem svého času 8 štěňat boxera v paneláku a dalo to spoustu práce, aby bylo stále čisto a voňavo. Denně pračka vyvářela povlečení z pelíšku, které jsem vyměňovala i 5x za den, stále se vytíralo atd. Pravda, že u nás žádný pach nebyl, ale jestli to té paní nevadí a jinak má čisto ....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 09:54
- Nahlásit
iva
díky moc
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2005 09:57
- Nahlásit
Anonym jsem byla já.
Jen ta fenečka měla hnědé fleky od slin(i na noze)a kolem očí. Vypadala tak, že jsem si řekla: Chudáček, ty štěnda jí museli dát zabrat. Ale jinak byla milá a přítulná a hned se chtěla mazlit.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2005 10:16
- Nahlásit
iva
Takže toto bych já osobně chovatelce nezazlívala.
No vždyť jsem psala, že je to individuální, moje feny vylínají v různém období kolem porodu... a těžko posuzovat něco, co jsme neviděli. Nikomu nic nezazlívám
|
Endy
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 12:03
- Nahlásit
Ty problémy s tím línáním jsem měla taky,ale podařilo se mi to zvládnou co nejlepší výživou,které se u malého plemene dá lépe dosáhnout než u velkého.O línání rozhoduje i stav hormonů v těle feny a tak po štěňatech i po hárání jde ze srsti.Osvědčilo se mi podávání pupalky nebo samotných syrových dršek.Taky podávání sušeného mléka při kojení je výborná věc,ovšem malé plemeno vypije půl litru denně a velké i dva litry.A to už leze do peněz.Že fena v době hárání nebo odchovu je normální,ale pokud má holá místa,to už normální není a chce to řešit.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2005 12:12
- Nahlásit
Endy
Nevím jestli tato věta patřila pro mě:
.Že fena v době hárání nebo odchovu je normální,ale pokud má holá místa,to už normální není a chce to řešit
Ta fenečka neměla holé místa, spíš měla na hjednom místě málo chlupů(srsti) a tím, že byla ostříhaná (na hodně krátko), tak to šlo vidět ještě víc. Nevím, jestli se dá u boloňského psíka mluvit o tom, že při březosti líná. Protože boloňák nelíná. Ale myslím, že všichni, kteří mi odpověděli o tom věděli.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2005 13:28
- Nahlásit
Endy
po hárání jde ze srsti
Opět individuální... Některé feny před, některé po a některé vůbec
Taky podávání sušeného mléka při kojení je výborná věc
Pokud ovšem feně nedělá mléko potíže
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2005 07:19
- Nahlásit
Ahojky pejskaři.
CHtěla bych se zeptat.... jak už tu někdo psal, musím si dát pozor při odběru štěněte, aby mu neteklo z očí. Takže vadí, když má kolem očiček hnědé(má bílou srst) anebo musí ji mít bílou?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2005 07:40
- Nahlásit
Třeba takhle čisťounká nebyla:
http://www.ktknet.cz/canisbohemia/gallery/img040.jpg
myslíte, že jsou to "přehnané" fotečky
Takhle vypadá naše budoucí štěndo
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2005 10:40
- Nahlásit
A ještě jeden dotaz : Kdy má být čumáček zcela černý(hotová pigmentace)?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 14:13
- Nahlásit
Ja stenata take odchovavam, nikdy doma strad nemame a rozhodne vetrame (i v zime). Stenata a fena urcite potrebuji cisty vzduch. Jestli nema tvoje chovatelka na sve fenky cas, nechapu, ze s nima porizuje stenata. Male dite, zamestnani, dve cubiny a do toho stenata je z jeji strany kaskaderstvi. Urcite to nemysli spatne (cas fenam take leti), ale rozhodne je potreba si na stenata udelat cas. Ja i v zime, kdyz bylo stenatum 7 tydnu jsem je bravala ven do snehu a zimy, aby si zvykala...pak rychle utrit, poradne vysusit, nabastit a s mamou a tetou do pelisku. Stenata vydrzi hodne a nenastydnou z jednoho vyvetrani. Nicmene si nemyslim, ze ze smradu u chovatele by byla stenata nemocna, jen mozna nebudou socializovana podle meho gusta, protoze na ne taky nebude mit tolik casu, jako kdyz byla na materske. Ale fakt nevim, nezmam dotycnou a proto si netroufnu ji ani jeji odchovy hodnotit.
Z tvych prispevku moc nechapu, zda chces opravdu radu (coz ti nikdo neda, kdyz tam nebyl) nebo jen abychom souhlasili a ubezpecili te, ze delas dobre. Kazdy z nas ti muze napsat tisic argumentu a zkusenosti, ale rozhodnuti je na TOBE.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 15:16
- Nahlásit
Ahojki, právě jsme odchovali sedm štěňátek maxi kříženců. No puchno by u malých být nemělo, ale levanduli taky nečekej . Po fence bych taky moc nekouka ... naše holka rodila tři dny, hodně špinila ještě 5-6 týdnů po produ ... museli jsme jí ostříhat srst na zadních nohách ... vypadala dost legračně. Srst měla matnou a jelikož dohoromady bylo štěňátek 15, byla i dost sesláblá a vyzabla. Vyběr štěňátka bych nechala až oparavdu na 6. týden. To už totiž nevypadají jako malé krysičky, ale jako pesci. Jsou vidět jasné rozdily mezi sourozenci, měli by být rovnoměrně osrstění, bez špinavých očiček a zadečků. pokud nejsou po jídle neměli by mít nafouklá bříška - škrkavky. Živá, čiprná a hravá.
JanaFM
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 00:02
- Nahlásit
vypadaná srst matky feny může být hormonální bouří po porodu, což se později srovná.... ale také to může být důkaz parazita ve střevech, který dosud se neprojevil, ale porodem fenka "zeslábla" a imunita klesla....
to ře ji ostříhali, to pak chápu.
Šla bych tam na návštěvu ještě jednou. Pokud by ta situace byla opět podobně podivná - štěně bych nebrala....
Ať SI NEKOUPÍTE ZA JEDNU CENU NĚKOLIK ŽIVOČIŠNÝCH /živých/ DRUHŮ, JAKO JE kokcidia, dravčík psí, škrkavka psí, giardioza, mikóza abúhvícoještě....
Nejlépe je jít se také jen tak nezávazně podívat i jinam na jiného chovatele, třeba i jiného plemene...ať máte porovnání jak co má být cítit a tak...
hodně štěstí !
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 15:03 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
Souhlasím s posledním anonymním. Už jsem Ti to taky psala ať se zajedeš podívat nezávazně jinam a uvidíš. A to jak jsi psala ten odkaz, tak tak by to štěně mělo vypadat, a pokud tak nevypadá, tak bych ho prostě nechtěla. A podle Tvé fotky tak nevypadá. Ale jak píše anonymní výše rozhodnutí je na Tobě.
Moje fenka vypadala v osmi týdnech takhle.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 16:34
- Nahlásit
Krasne miminko ... ano tak si stenatko predstavuji
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 19:56
- Nahlásit
Anonymní