| Autor |
Zpráva |
Bobesh
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2017 14:25
- Nahlásit
Ahoj,
máme v domě se zahradou psa. Je to skoro-husky, o maličko menší i když dle standardu by se dal brát i jako obyčejný husky (v kohoutku má 50 čísel, váží cca 20 kilo). Chtěli jsme trošku většího pejska, nedá se nic dělat, počítali jsme že z křížence nikdy nevíte, ačkoliv majitelka feny nám ukazovala "tatínka" a to byl obr.
Největší problém ale je, že z huskyho má opravdu smečkovistost, a hrozně trpí samotou, proto jsme se rozhodli mu pořídit kamaráda. Na procházky s ním chodíme 3x denně, ráno půl hodina, odpoledne cca 1.5 - 2 hodiny a večer tak 20 minut. Vyjímka je neděle kdy je cvičák a to má i s procházkou tak 3 hodiny takže jdeme pak už jen večer.
Povahově je to hrozný rakeťák, lítá za zajíci, honí, loví myši (rekord je 7 sežraných za procházku) a bohužel i slepice (opět rekord 7 za procházku, na tuhle se ovšem pustil sám).
Super je v tom, že se opravdu vrací i od zvěře, i když od té ne na zavolání, spíš když už nejsem v dohledu :-D. Jinak každotýdenní cvičák, chodí pořád na stopovačce, ale ačkoliv velký seznamovatel se psi, už se dá i odvolat (jen ten králík je problém).
Sháníme pejska který:
1) přežije našeho psa, tedy jeho naprostou neutahatelnost. Kamarád má no a náš pejsek je rychlejší i vytrvalejší.
2)bude neagresivní a kamarádský jako on, nechceme ochranáře co na všechny vrčí
3)bude střední velikosti
4)opět potřebuje svou smečku, samotáře nechceme
5) bude inteligentní - náš pes je nejvyčůranější pes na světě, na cvičáku jsou z něj všichni paf.
Zatím uvažujeme border kolie / chodský pes / australský ovčák. Máte nějaké doporučení? Ať z již zmiňovaných nebo svoje? Díky za jakoukoliv radu.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2017 23:12 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
Bobesh
já už se tu bojim komukoliv cokoliv radit..tak radit nechci jen napíšu vlastní zkušenost a to z toho důvodu že jednu z uvedených kombinací mám doma... ke skoro sedmiletýmu australákoj (kluk) máme skororoční skoro hasky (holku).
http://fajka.rajce.idnes.cz/Aimy_z_Archy/
A jdou k sobě celkem dobře, a australák celkem stíhá a hasku miluje, jediný kde nestíhá je po závodech když je unavenej tak to mu celkem to její vyzývání ke hře (pro něj votravování) leze na nervy a občas to vypadá že se sám dobrovolně před ní zarýgruje v kotci a zahodí klíč aby za ním nemohla a nechala ho v klidu dospat
ale jinak spolu řádí jak dva tajfuni a vočas děla na zahradí i vír jak lítaj jak dvě paka
řekla bych že australák splňuje všechny body krom toho druhýho... a znám dost australáků co jsou hlídací a mají to prostě v sobě (i ten náš a to celkem hodně...), nejmíň hlídací jsou podle mě borderky a choďáci někde uprostřed mezi borderou a australákem.si tak myslím..pár choďáků z okolí taky znám...
ale pokud by ve vašem výběru přece jen vyhrál australan, tak bych si dala velkej bacha na rodiče a povahy..eventuálně vybírala od rodičů co dělají canisku a chovatele kde ty štěníci budou fakt hodně dobře socializovaný... ale to platí samo i u ostatních plemen
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2017 10:44
- Nahlásit
Bobesh
Helejte, a proč nepořídit "haskymu" haskyho?
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2017 11:56
- Nahlásit
Koukám, že ve Vašem užším výběru je choďák....Měla jsem ho a mohu potvrdit, že člověk nemusí být zrovna zkušeným kynologem, aby mohl mít z choda perfektního parťáka i k jinému psovi.
Já si v r. 2004 pořídila choďáka ke starému kníračovi a choďákovi pak o rok později přibyl kámoš z útulku..kříženec HW a NO. Choďák byl velmi tolerantní. Ke starému knírovi taková chůvička - opatrovníček...Ke kříženci parťák, kámoš na hraní, ale když plně dospěl, tak už spíš na soužití...už si pak spolu nehráli, ale respektovali se.
Podle mě by choďák mohl být dobrá volba. Co se týče výchovy a výcviku je i, myslím, méně náročný než husky.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2017 10:12
- Nahlásit
Ono taky záleží na tom co se od dalšího parťáka očekává...
pokud jen chůze běh či tah prostě pohyb vpřed tak bych šla do huskyho a pokud se chce od dalšího chlupáče i nějaká jiná aktivita jako cvičení, poslušnost, aporty, tancování, atd atd...tak je lepší volba chod nebo ten australan...
Třeba ta naše skorohasky jak byla do 10 měsíců sama, tak ted je moc ráda za toho praštěnýho australana a za těch pár týdnů co ji máme se na něj upnula tak že když on odchází a ona zůstává doma tak to ví prakticky celá vesnice
no už aby s náma mohla i na velký závody bo jináč si bude páníček muset rvát špunty do uší...
|