Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / kastrace
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 12 Říj 2005 12:48
- Nahlásit

Zdravím všechny a opět prosím o rady a zkušenosti!

Jak se dají zvládnout v bytě pes a fenka? Kastrace? Ano či ne?
Jak moc to změní povahu pejska /fenka už nepřipadá v úvahu/?
Hodně lidí má na to názor: "chudák". Proč?

Předem moc a moc děkuju

haha
# Zasláno: 12 Říj 2005 18:08
- Nahlásit

pes a fenka se v bytě dají zvládnout těžko i venku jsme v kotcích poslouchali vytí zamilovaných psů:biglolokud je máte v bytě a nejsou to chovní jedinci tak je lepší jednoho z nich vykastrovat, spíš pejska je to pro něj jednodušší zákrok než pro fenu,sama sice kastráta nemám, ale nemám nic proti tomu ,znám dost kastrovaných psů a neřekla bych že jsou chudáci ,připadají mi naprosto normálně.

Anonymní
# Zasláno: 12 Říj 2005 18:23
- Nahlásit

Měla jsem kastráta. Zákrok mu byl proveden až v 10letech, začal být pohodovější (období hárání bylo pro něj kruté). Pak jsem si říkala, že jsem se toho neměla bát a měla jsem to nechat udělat dávno. Vřele doporučuji!!!

bad
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2005 14:34
- Nahlásit

Já myslím, že se tím povaha nezmění (alespoň co mám zkušenosti). Jen možná začne být přítulnější, mazlivější a hravější. A nemysli - někteří kastrovaní psi i vesele krijí . Jen z toho spojení pak nejsou štěňata ..

Proč si lidi myslí, že je kastrovaný pes chudák? No, asi to berou podle sebe - pokud nemím min. 5x týdně sex, tak jsem chudák .

Já bych byla pro kastraci. Také mám doma psa a fenku a vím, jaký je hárání problém. Pokud je někde zavřený a za dveřma má háravku, tak je chudák o mnoho větší .

PS: U psů se inkontinence vyskytuje velice zřídka .

Šárka
# Zasláno: 13 Říj 2005 16:13
- Nahlásit

Slyšela jsem, že když se vykastrují feny bývají agresivnější

jana33
# Zasláno: 13 Říj 2005 16:26
- Nahlásit

Šárko fenka se nemá kastrovat z důvodu agresivity. Pokud je fenka hodně dominantní nebo dokonce agresivní,tak se to opravdu může kastrací ještě zhoršit. Tím,že se vykastruje, posunou se do pozadí samičí hormony a naopak se prosadí testosteron,proto se opravdu může stát,že fenka je po kastraci ještě víc dominantní než byla. Ale pokud je fenka v průměru,tak bych se toho nebála.

kery
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:51
- Nahlásit

Připojuji se a kastraci doporučuji. Naše útulkové feny i psy jsou všichni kastrovaní a jsou v pohodě. V útulku tak panuje větší klid a pohoda, nově přijaté "háravky" pejsky nerozhodí, nedochází ke zbytečným rvačkám, trucovnému hladovění, útěkům.... Proto si myslím, že i doma budete mít všichni větší klid. A na procházkách váš pejsek nebude otravovat jiné feny, za fenkou se nepotáhnou davy nápadníků... Ubyde jim velký důvod pro útěk. A dobře víme, že na toulačce může pejska zajet auto, někdo zranit....

Simona
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 13:02
- Nahlásit

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušeností s nějakou veterinární stanicí, co se kastrací týče. Např. cena, podmínky, jak dlouho musí být po zákroku s fenkou doma atd.

fromeli
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 13:08
- Nahlásit

Simona
já nakonec fenku kastrovat nenechala, ale chtěla jsem, takže jsem si všechno zjišťovala, u našeho veta stojí kastrace, komplet vč. krevních rozborů před narkozou cca 2500-2800 podle použitých léků, materiálu a pod. (fenka má asi 11 kg).
Fenka se předává do péče kolem 11,30, kdy dostane nějakou oblbovačku, majitel s ní je v čekárně a pa cca 20 minutách si ji převezmou. Fenku vrací probranou kolem 16 hodiny a prý není nutná dovolená. Jen by první den neměla spát třeba na posteli, aby pod vlivem léků nespadla apod.

Ale jak říkám, praktickou zkušenost nemám, nakonec jsme kastraci neprovedli.

klára
# Zasláno: 1 Lis 2005 13:43
- Nahlásit

kastrace a zároveň odstanění zubního kamene na malém městě u hafiny o váze 9,5kg u výborné vet vyšla kolem 1800kč, přesně na korunu to nevím, ale 100% to bylo pod 2000kč.
Domluvili jsme se na pátek po ordinační době (bylo to bez příplatku, protože šlo o plánovaný zákrok). Takže pejsa musela být nalačno, dostala oblbovačku a čekalo se až zabere, pak ji ještě za mé přítomnosti oholili břicho a přivázali k operačnímu stolu, pak mě už vyhodili (ale klidně bych to zkoukla, operace mi nevadí - zdravotník:biglol, když bylo po všem, zavolali, ať si přijdeme (ozvali se za cca 2,5hod.)Vzali nás na sál, ukázali, co z ní vyndali a jaké má krásné zoubky. Pejsa byla ještě úplně mimo, ale reagovala na bolest a poznala můj příchod (postavila se a vzápětí zas byla v limbu:biglol, takhle jsem si ji odnesla domů.
pravda, celou noc jsem s ní nespala, zdálo se mi, že málo dýchá, ale to mohlo být subjektivní, každopádně byla úplně ledová,když ležela na koberci na své dece a klepala se zimou, tak jsem jí vzala pod peřinu a zahřívala. Spala až do rána mimořádně hlubokým spánkem, když konečně "obživla", šlo se čůrat a baštit. Ještě tak cca 2 dny poté nebyla ve své kůži (nebyla moc veselá), ale pak se vše rychle vrátilo do starých kolejí
Doma jsem s ní byla celý týden po operaci, ale bylo to hlavně kvůli stehům, není žádná překážka, která by jí zabránila si je vytahat (zkušenost z operace po úraze). Po 10 dnech jsem jí stehy sama vytáhla, vrátila zbylé léky proti bolesti, co jsme preventivně dostali a vše je ok, jizva na břiše není skoro vidět.

monika
# Zasláno: 1 Lis 2005 14:13
- Nahlásit

já mám taky vykastrovanou fenu a chystám se kastrovat i dogu.ani jedna nemá PP a nemíním mít štěňata.bydlíme na vesnici a kolem jsou samí psi.navíc nemám oplocenou zahradu a pesy jsou dopoledne v kotci.nepozorovala jsem žádné změny v chování u kokřice a to byla a je dost ostrá vůči jiným psům.nijak se to nezhoršilo.po kastraci jsem s ní byla taky pár dní doma kvůli vytahání stehů, ale jinak pohoda.

Frog
# Zasláno: 1 Lis 2005 14:24
- Nahlásit

monika
Je dobré, že je máte vykastrované obě, když by byla jedna kastrovaná a druhá ne,většinou nastanou problémy. V dospívání to pak nadělá docela paseku.

evina
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 14:32
- Nahlásit

Tchýně dala kastrovat svého 10.letého psa.Zákrok byl nutný protože měl zvětšenou prostatu.Teď furt tchýně naříká jaký je to chudák,jak se změnil a že mu to dělat neměla.Mě to příšerně štve protože stejně jinou možnost neměla a zbytečně to dramatizuje.Dle mého mu nic není a je vesele rozmazlený dál!!!

Simona
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:59
- Nahlásit

Ahoj, moc díky za odpovědi. Já mám taky kokřici dva roky starou, někdy je celkem nepříjemná na jiné psy. Rozhodně nechceme mít štěňata a hlavně proto přemýšlím o kastraci. Zvažuji pro a proti, přestože hárání představuje pro nás určitou komplikaci (já vím, zní to hrozně), nechtěla bych jí operací způsobovat zbytečně bolest. Slyšela jsem, že povaha se může, ale také nemusí po zákroku změnit. Jakým způsobem zabraňujete tomu, aby si fenka stehy vytáhla? Má již za sebou sešívání jazyka, kdy byla v narkóze, ale teď by se jednalo přece jen o vážnější zákrok.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:04
- Nahlásit

Simona
Jestli nechcete štěňata, je to pádný argument pro kastraci.
Moje fena měla po operaci pruban, pod ním jen lehkou gázu. Cca 3.-4.den ji to začínalo svědit a měla snahu si to olizovat a škubat, takže se to muselo hlídat. Žádné drama, ale byla jsem s ní týden doma a střídali jsme se tak, aby u ní pořád někdo byl a dohlédl na ni. Jinak i když už jí bylo 9 let, zvládla to dobře a rychle se sebrala.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:25
- Nahlásit

Ketrin
taky o kastraci hodne uvazuju a to zejmena vzhledem k opakujicim se problemum s falesnou brezosti, ktere zatim vzdy vyvrcholily podavanim antibiotik proti zapalu mlecne zlazy ... jen si nedokazu Ronie predstavit, jak na sobe bude snaset ty obvazy a podobne, protoze napriklad i haraci kalhotky sunda okamzite po nasazeni a neni ochotna na sobe nic trpet. vzal bych si dovolenou, pres den ji uhlidal, ale mam strach, co s tim provede pres noc. a tyden vubec nespat bohuzel nevydrzim ....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:42
- Nahlásit

Jirikovo
No že bysme nespali, to zas neeee... První dva dny jsem ji nechala odděleně od ostatních psů a spala jsem u ní - ona na pelechu, já na karimatce na zemi. Jakýkoli její pohyb-snaha o olizování rány... mě vzbudil takže to šlo krásně ohlídat. Uvědom si že přece jen taky ji to bude trochu bolet, po narkóze nebude ve své kůži a tak se zklidní.

klára
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:55
- Nahlásit

Jirikovo
Moje pejsina je ďábel - taky nesnese jakýkoli obvaz, ale když jsem jí nechala stehy volné (bez obvazu a jiných vymožeností), zvládala to dobře - jen ke konci jí to pak asi začalo svědit,jak se rána hojila a měla snahu stehy olizovat a vytahovat,ale stačilo ji okřiknout a byl na chvíli pokoj
Po dobu,co měla stehy jsem jí hlídala 24 hod denně = dovolená
Je to pes domácí (žije a spí v bytě),tím odpadl problém pro mě - spát se psem v kotci

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 15:01
- Nahlásit

Však já taky nespala v kotci (žádný nemáme) ale s čubou v pokoji na zemi.... ona je náš jediný pes, který do postele nejde, i když ji člověk prosííííí

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání