| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 09:38
- Nahlásit
Prosím o radu, jak naučit štěně čůrat venku, ne doma. Bydlím v paneláku. Budou mu 3 měsíce. A furt se to ne a ne naučit. Děkuji a všechny zdravím.
Veronika
|
Antal
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 10:04
- Nahlásit
My jsme naši fenečku naučili čůrat venku tak, že jsme ji sledovali na každém kroku obzvláště po jídle nebo spánku. Vždycky, když jsem viděla že hledá místečko kde by se vyčůrala, tak jsem ji popadla a vynesla ven. Když venku vykonala potřebu dostala velikou pochvalu a piškotek. Chce to opravdu pozorovat a okamžitě jednat. Když najdete loužičku nemá smysl trestat.Trestat jen když psa u toho přistihnete. Stačí maličko vytahat za kůži na krku a zvýšit hlas, rychle popadnout a vynést ven, tam ho nechat potřebu dokonat amóóc chválit. On časem pochopí,že když se vyčůrá venku bude chválen a když doma bude potrestán.
Naše fenečka se to zvládla naučit za 14 dní
Přeji Vám mnoho úspěchů .
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 11:21
- Nahlásit
tak v prvom rade si treba uvedomit, ze pes (zalezi od plemena) ma uplne vyvynute zvierace az okolo pol roka zivota, to znamena, ze dovtedy aj ked sa nauci pytat, ak bude majitel nevsimavy, jednoducho to pusti, lebo aj keby chcel, nedokaze moc zadrzat...cize chce to len trpezlivost a vsimavost. My sme stena hned od zaciatku ucili na von, ziadne noviny, handry atd...rovno von...prve dni sme s nim behali skoro kazde 2 hodiny (a to byvame na 11p. takze ziadna sranda, pekne na ruky, vyniest a polozit az na travu, aby sa naucil, ze nie na betone, ale na travnatom prirodnom povrchu ano) ...neskor sa cas predlzoval na 3-4 hodinky cez den a ked spal tak cca 5 hodin...postupne sa to stale predlzovalo ako rastol a zvascoval sa mu aj mechur....okolo 4 mesiaca sa zacal pytat...je to rozne ako, niektore stena knuci pri dverach, ine pride k tebe a stucha alebo taha ta, alebo knuci ti pri nohach...ine len chodi a toci sa, hlada si miestecko a odbieha medzi dverami a tebou, ako by ta volalo...a rozne, treba si vsimat svoje stena, ono si najde sposob...mozno to najskor prehliadnes, ako my, ale ked sa to zopakuje viac krat, tak aj clovek si uvedomi,z e stena sa takto pyta, takze nebat sa toho ...V troch mesiacoch je naozaj skoro chciet, aby sa stena doma nepocikavalo. Vonku treba velmi vychvalit, my sme volili formu piskotiek, za kazde vycuranie a vykadenie vonku dostalo stena piskotku a veeeela slovnej a hladkacej pochvaly. Ak nemate moznost byt doma a chodit s nim tak casto von, naucte ho na handru, ktoru budete mat pri vchodovych dverach. ked sa tam vycika, oprat len v cistej vode bez prasku, nebude to smrdiet, ale psik tam bude citit svoj pach a aj na dalsi raz tam pojde...neskor potom handru dat za dvere a postupne presuvat az von...
|
haha
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 18:04
- Nahlásit
mě se nejvác osvědčilo brát pejska tak každé 2 hodiny ven a hodně chválit,hlavně hned jak se probudí tak s ním okamžitě jděte ven, to hned čůrají,ale je ještě hodně malá bude to chvilku trvat,jinak s tím hadrem to je taky dobrej nápad alespoň vám bude v bytě chodit jen na ten hadr
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2005 18:22
- Nahlásit
Nojo, jenže mně například se pes vždycky vyčural všude jinde jen ne tam, kde jsem ho učila (ani na noviny, ani na speciální podložku..). Teď už naštěstí převážně čurá venku (má 2,5 měsíce a chodím s ním každé 3 hodiny, hned po probuzení), jen mám problém s tím, že se tam ještě ani jednou nevykakal. To si vždycky nechává až nadoma. Nevíte, jak ho i tohle naučit?
|
haha
|
# Zasláno: 12 Říj 2005 19:56
- Nahlásit
to samé jako čůrání chodit s ním často ven a být s ním tak dlouho až se vykadí a chválit a chválit
|
Verča21
|
# Zasláno: 14 Říj 2005 09:33
- Nahlásit
A jak byste řešili situaci, kdy jste v práci a štěně je samo doma. Učit ho na noviny nebo na hadr a pak když přijdu domů, tak ho hlídat a jakmile zjistím, že chce vykonat svou potřebu, tak ho vzít ven a nechat ho vyčůrat tam? Aby poznalo, že když nejsem doma, tak může na noviny a když doma jsem, tak jenom čůrat venku? Nebude zmatené?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 09:43
- Nahlásit
Verča21
Ja by som to riesila tak.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:55
- Nahlásit
Ještě jeden dotaz
Venčí se před jídlem nebo po jídle? Tady na diskuzi jsem se někde dočetla dokonce o torzi žaludku a na jiných stránkách jsem četla, že jak se štěndo nají, tak jít ven a pak dejme tomu půjdu do práce. Ale že venčit po jídle. Aby se vykadilo.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:59
- Nahlásit
já venčím hned po probuzení štěněte a až pak mu dám najíst, ale myslím, že ani venčení po jídle by nevadilo, když štěně venku nebude moc "řádit"
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:05
- Nahlásit
Vencenie po jedle bolo u nas take, ze vziat von, vycurat, vykakat a domov. Ziadne vencenie s behanim alebo tak.
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:21
- Nahlásit
Štěně je ještě strašně malé... je to tak jak psala anonymní slovensky! S tím režimem jak psali ostatní taky souhlasím, jen bych přidala názor na ten hadr nebo noviny, mnoha lidem se to neosvědčilo z toho důvodu, že štěně pochopilo, že čurat venku je o.k., ale zrovna tak doma na hadr je to o.k. a pak měli problém s čistotností doma, i když bylo štěně už dávno schopný pár hodin vydržet. Sice odstranily noviny nebo hadr, ale někde to drhlo. Nemusí to být váš případ, ale jen píšu, že se to stalo co jsem slyšela. Já osobně jsem štěně nechávala jen v kuchyni a předsíni, všude tenkrát bylo lino, takže se to utřelo tak jak tak, je jedno jestli to je na novinách nebo na hadře nebo na linu. Hodně zdaru při výchově mimča!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:58
- Nahlásit
Denisa
No, ale když bude v ohrádce, když nebudu doma? Uvažovala jsem, že bych do kouta dala noviny a tam by čůrala....A pak, když budu doma, tak v té ohrádce nebude...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:52
- Nahlásit
Čůrání je věčné téma....
Když už jsem si myslela, že zvládá chodit na plínu(fakt to tak vypadalo),tak to začalo od začátku.
Navíc mi kadí všude po bytě, na fáze. Jednou jsem jí spustila na pár minut z očí (vařila jsem) a ona udělala hromádku an třech místech. Navíc čůrá několikrát do hodiny a tudíž musím být pořád v pozoru. Připadá mi, že to někdy dělá i naschvál. Třeba jím u stolu a řeknu nesmíš, když začne skákat na gauč a ona se otočí a vyčůrá se.
Máme ji sice dva týdny, takže se není co divit, že nezvládá čůrání na plínu, ale jakto, že jednou jo a jednou ne? Jeden den se nevyčůrala ani jednou(dokonce doběhla na plínu až z koupelny) a druhý den pořád na koberec. Nevím, jestli to nemůže být i tím, že jsem tam měla návštěvu (ale hlídala jsem ji), ale ona byla v klidu...
Vždycky to utřu, ale když jí při tom nachytám, tak jí vezmu, řeknu důrazně fuj a odnesu jí na plínu, i když se už třeba vyčůrala. Dělám něco špatně. Moc prosím, poraďte.
|
Luu
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 14:31
- Nahlásit
Verca
Po dvou týdnechsi myslím, že je ještě hodně brzo. Určitě to nedělá neschvál, jen v tom má ještě zmatek. Chce to trpělivost. Já mam malou feňuli doma čtvrtý den, nepraktikujem žádný hadr, noviny... Prostě furt chodíme ven.
U minulého štěněte se mi vyplatilo ho vymáknout, jak začíná s loužičkou, hnedka ho čapnout, trochu pustit hrůzu a hned pádit ven, aby se dočůral, poté samozrějmě chválit, jásat, šaškovat,..
Podstatný se mi zdálo, že za to doma dostal vynadáno a venku obrovitánskou pochvalu a sešlo se mu to během jednoho jedinýho čůrání. To bylo asi fakt klíčový, protože pak nebyl jedinej problém.
Ještě k tomu, jak se pocůral po vyhubování, že leze ne gauč. Nebylo to ze strachu? Známá známého prý má štěndo, na který nesmí zvýšit hlas, jináč okamžitě průjem...
|