| Autor |
Zpráva |
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 17:57
- Nahlásit
Zdravím všechny,
chtěla bych vás požádat o radu. Plánujeme si pořídit nového člena rodiny v podobě dobrmana. Rádi bychom psa s vyrovnanou milou povahou, který se ale ničeho nebojí a bude nám dobrým parťákem na výletech na kole a pěší turistiky. Kvalitní exteriér není podmínkou, ale samozřejmě by byl velmi příjemným bonusem.
Neporadil by mi někdo z vás chovnou stanici, se ktrou má dobrou zkušenost, nejlépe osobní? Ráda bych se také věnovala sportovní kynologii.
Všem předem děkuji za informace.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 17:58 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Ronnie
Pokud by se měl dožít více než pěti let, chtělo by to nejspíš vycestovat mimo evropu pro štěndo.
Pokud stačí, že se dožije zhruba max těch pěti, máte to vcelku fuk, kde to pořídíte.
|
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 18:23
- Nahlásit
To je to s délkou jejich života tak špatné? :/
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 18:28
- Nahlásit
Ronnie
Ano, DCM je velky problem u dobrmanu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 18:57 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Ronnie
Je to hodne spatne. Nejen u dobrmanu, myslim, ze se proste projevuji dusledky toho, co lide nazyvaji honosne "chov psu" ... a rovnez dusledky krmeni nekvalitnim krmivem, dusledky tzv. veterinarni pece, dusledky ockovani apod. Proste "slechteni" psi jdou do kytek.
<<<< je to jen muj nazor, ne snaha vyrknout objektivni pravdu
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 19:18
- Nahlásit
je fakt, že potkáváme pána s dobrmanem - a má čtvrtého asi za šest let Je to asi extrém... srdeční nemoc, špatná játra, epilepsie... a ten čtvrtý (necelé dva roky) je nyní po nějaké operaci žaludku...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 21:16
- Nahlásit
Epilepsie je taky dost typicka obzvlaste v sfere vlivu nekterych CHS ..aneb proc bychom DCM nemohli rikat epilepsie .....teda jen jsem zaslech .... beztak jen kachna to je )
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 21:17
- Nahlásit
Ronnie
staci googlit, minimalne o tom, ze ty problemy jsou docela caste se dogooglite urcite
|
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 23:22
- Nahlásit
Všem moc děkuji za vaše názory! fakt, že došlo šlechtění psů až tak daleko, že jim chovatelé zkrátili život na skutečně extrémně krátkých 5 let, je velmi smutný příběh... Nicméně si troufám říci, že jakýkoliv čas strávený s dobrmanem ať už krátký, či dlouhý, může být krásný a velmi jedinečný, pokud se o to majitel postará.
Chtěla bych se vás zeptat ještě na jednu věc. Nemá někdo z vás zkušenost (alespoň z doslechu) s CHS Alary Aslar či European K9 training base? Bohužel nejsem schopná dohledat žádné pořádné názory...
Velmi by mi to pomohlo. Děkuji
|
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2015 23:25
- Nahlásit
zbrnd
googlim jak o život už dobré 3 měsíce, jen jsem se k tomuto problému bohužel až do dnes neprogooglila. Snažím se dohledat veškeré dostupné informace, které by mi alespoň maličko ulehčili výběr. Co se rasy (čili dobrmana) týče, jsem více méně rozhodnutá. Zdravotní problémy jsou určitě velikou komplikací, no bohužel je to risk, stejěn jako když se člověk rozhodne pro miminko... Nikdo vám nezaručí, že bude zdravé a dožije se alespoň devadesátky (a to tvrdím jako někdo, kdo má v rodině skutečnou dlouhovkost )
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2015 08:50
- Nahlásit
Ronnie
Problém je, že googlením se dozvíte asi tak třetinu informací, co se chovu a psů týče. Dvě třetiny odposloucháte od lidí, co ty psy mají, chovají, co se s problémy nechlubí, zametají pod kobereček atd. Na cvičácích jsem už pěkných pár dobrmanů potkala a bohužel ani jednoho s šedivými chlupy - a není to tím, že by nestárli...
Takže pokud chcete opravdu psa, u kterého bude ta možnost, že v nejlepším se s ním budete muset rozloučit, pak aspoň vybírejte rodiče s co největším množstvím zdravotních testů. Netuším, co mají do chovu povinně, ale jistě se najdou chovatelé, co testují nad rámec povinnosti. Pak je dobré třeba na facebooku sledovat skupiny o plemeni, kolikrát se tam propere leccos zajímavého. No a nakonec, až si pro to pěkně drahé štěndo po rodičích vyšetřených na všechno možné i nemožné pojedete, mějte pořád na paměti, že ani to vám nezaručí absolutně nic.
|
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2015 10:34
- Nahlásit
corgi
to všechno je mi jasné. Koukám se i na průměrný věk v liniích obou roičů. Zdravotní testy kontroluji také. Jak už jsem napsala, ani zdraví lidských rodičů nezaručí, že bude i dítě zdravé... s tím prostě člověk musí počítat... zpoustu informací mám od různých chovatelů a lidí, jako jste třeba vy všichni tady není nad informace od lidí, co s dobrmany žijí, nebo se s nimi již setkali!
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2015 11:51
- Nahlásit
Ronnie
není nad informace od lidí, co s dobrmany žijí, nebo se s nimi již setkali!
No, to je právě ono. Popíšu např. stav u našeho plemene. Existuje několik táborů "kamarádů" chovatelů, které se navzájem mezi sebou nemusí. Tímpádem kryjí jen u kamarádů, na výstavách se pomlouvají, zájemcům o štěňata pomlouvají ty "nekamarády". Kamarádi si mezi sebou leccos řeknou, ale ven z tábora se to nedostane, ledaže by v táboře byl zvěd, který vynese nějakou zásadní informaci. A může se to třeba týkat zdraví jedince, na kterém se vesele chová, přestože problém předává dál. A člověk nemá šanci se tu informaci dozvědět, pokud není v táboře "kamarádů", nebo náhodou nekamarádí se "zvědem". Tož tak to chodí u nás
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2015 14:07 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
corgi
Jasný nooo s tím vyberem ) tak to pokud si vezme treba Halitopašího dobrmana, nejspíš bude primo zahlcena pozitivnima vysledkama a tipuji ze i certifikacema odolnosti proti vode a prachu.
A navic tam byl vzdy velikej vyber dobrmanich sampionu. A pokud tazatelka chce tenhle design, pak je jasny, ze je uplne jedno, jak dlouho ten design bude zit a je vlastne prinosem, ze porizenim takovyhodle pomuze v dalsim slechteni tohoto uzasneho designu, coz je de facto suprrr, protoze krom toho, ze spousta pravych kynologu bude mit hodne design kousku dobrman k prohlizeni, bude mit i madamme Lucka co fotit, Luděk do čeho píchat vidličkou a možná i bez vidličky, kdyby zase na Lucku dostal nahodou na stara kolena apetýýýýt. A Janičku zas třeba nakonec začne pořádně bavit vylepšovat onen úžasný design. Je na čase, aby pochopila, že je ji pro dobro DObrmanů vice treba a ze abeceda se da klidne tocit za rok a pul, jednou za tri roky to je fakt nic moc a jeste zpomalovat tak to je uplna hruza.
Ronnie
No mozna jste nevygooglila, protoze jste se ani nesoustredila na vygoogleni info o spec. problemech. Ja to s tim vygooglenim nemyslel jako ve smyslu utoku na Vas, ze to jste si preci sama mohla uz davno vygooglit. Na mujpes.cz bylp dlouho docela robustni diskuzni vlakno na tema kvality dobrmanu, ale tam se vlakna automaticky mazou po par mesicich neaktivity, cili tam bude veskere info jiz nejspis davno fuc.
V kazdym pripade pokud vam nevadi ta nemocnost, mate vlastne fuk, odkud psa poridite, jestli umre v sedmi nebo uz ve trech, to se stejne dopredu nevi a stejne zas budete kdykoliv moc poridit novyho, takze o nic nejde. Cili bych se netrapil zjistovanim nejakych slozitych informaci...nechapu k cemu by mely byt.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2015 14:24 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Ronnie
počítat... zpoustu informací mám od různých chovatelů a lidí, jako jste třeba vy všichni tady není nad informace od lidí, co s dobrmany žijí, nebo se s nimi již setkali!
aha tááákhle, no to dá rozum, tak zkuste se třeba poptat pana Luďka Šilhavého, Karolíny Kočové či Jany Čechové. Těm prošlo rukama tuny dobrmanů, mají s tím plemenem víceméně nerozlučně spojeny své životy či kariéry či obojí. To budou pro Vás rozhodně informace z první ruky od naprostých odborníků a nakonec se "možná" i dozvíte, že my blbci jsme Vám tu kecali, protože ta situace zdaleka není tak tragická. A fakt že není, protože chov dobrmanů je vlastně de facto obrovská chovatelská výzva - jen si to představte, jak velká je to výzva a jak je to složitý, když vlastně ať koukně chovatel kamkoliv, všude k tomu svýmu klenotu nachází na páření jen samý strejce, bratry, bratrance , babičky dědečky vnuky a pravnučky a von musí najít nejlépe něco, co nebude tak lehce prokouknutelný, že z toho zase vyrostou nějspíš jen další kryplíci. Navíc vzhledem k této situaci je každýmu, kdo nemá permanentně přepnuto na Mickeymouse jasný, že PP fakt nemá hodnotu a výsledky testů taky ne, ani těch z USA...no možná budou časem nějaké věrohodnější třeba z Thajwanu nebo Srílanky, kdoví, co chovatelé vymyslí.
A ještě:
pokud uvažujete o takových těch fabriko CHS opravdu hodne znamych CHS, tak i kdyz pripustime, ze by tam treba i mohli mit neco, co by mohlo byt relativne "kvalitnejsi", tak si dost neumim predstavit, ze byste mela sanci na neco jinyho nez "odpad z vrhu", pokud by se tedy vubec s vami o steneti bavili.
Ta situace byla uz pred lety okonce tak daleko, ze lidi, co meli dobrmany jako srdcovku, cvicili s nimi, zili s nimi, tak prechazeli na jina plemena, protoze se nemohli koukat na to, jak ztraceji sve kamarady jednoho za druhym. Chapu, ze tomu nemate duvod verit, kdyz jste takove lidi treba dlouhodobe neznala a nesledovala ... ono to pak na cloveka zapusobi zase jinak.
No v kazdym pripade, vam jde o to, aby to byl dobrman, tak proste vyberte něco, co tak vypadá a pohoda.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2015 17:37
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, co napsal zbrnd výše a (neberte to jako urážku) nevím, jestli máte se psy zkušenosti a pokud je pravdou, co se zde píše, že toto plemeno je krátkověké, bych Ronnie doporučovala se poohlédnou po nějakém "vnouzi" nebo něco takového. Určitě chválím zopovědný přístup, vyhledání informací atd, ale jestliže je to skutečně srdeční záležitost - dobrman, pak bych se na něj připravila. Navíc je možné, že díky tomuto prvnímu, se seznámíte s fandy dobrmanů, a pak budete mít k informacím přístup. A navíc, jeden pes je málo.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2015 21:32
- Nahlásit
Nicky
zbrndovi never, je to magor frustrovany zamindrakovany. Pritom 9 z 10 Pestitelu ppfcidobrmanu ti zaruci bezprobemovy chod na vice nez pet let, prodlouzenu zaruku v pripade dodrzeni harmonogramu garancnich prohlidek a doplnovanim energie pomoci zdroje zajistujiciho vyvazeny dostatek vsech dulezitychlatek. Navic je ve vyvoji novy typ dobrmana s prirozene postavajicima uchama a s ohankou celkove vrostlou do krajiny bederni. Je dokonce mozno vybirat z nekolika barev a jedne metalizy.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2015 20:34
- Nahlásit
No práávě. Nejsem chovatel a nikdy nebudu, ale asi bych vymazlený štěně od kvalitního psa nedala do ruky člověku, co ho neznám, navíc bez zkušeností s plemenem. Viz slečna, co si pořídila AO a po 5 dnech ho chce vrátit. (nenarážím na Ronnie, zde je vidět, že se na psa zodpovědně připravuje, ale teorie je teorie a když dojde na praxi, tak je všechno jinak).
|
Ronnie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2015 21:00
- Nahlásit
Pro všechny: asi jsme se špatně pochopili nebylo by to pro mě poprvé... samozřejmě že je pro mě důležité, jakd louho bude daný peš žít. Nejde o peníze, i když těch nemám na rozdávání (ono ostatně, kdo v dnešní době ve věku mezi 20 - 30 lety a v drtivém množství případů i starších lidí, má...), dalšího psa bych si brzy po pořízení a úmrtí daného jedince pořídit mohla, ale jde mi o čas, který se psem strávím. Tím, že sjem napsala, že ani u lidského dítěte vám nikdo nezaručí, že bude žít do stovky, jsem chtěla říct, že to je vždy sázka do loterie, více či méně... vždycky se může (nedej bože!) objevit něco, co obrátí život vzhůru nohama jak zvířeti, tak člověku...
Pejsek, který se dožije pouhých 5 let, je prostě průšvih. Nikomu se dobře nekouká na to, jak mu jeho nejlepší kamarád a životní společník odchází a člověk s tím prostě nemůže nic dělat. To vše jen díky nezodpovědnosti "šlechtitelů"... Ani já se nejsem ochotná smířit s tím, že bych si pořídila vysněnýho dobrmana, kamaráda, po kterým toužim prakticky celý život a ve finále bych se s ním sotva se seznámíme zasemusela loučit... Ostatně proto i zjišťuji nejrůznější informace tohoto typu.
Je vidět, že máte s tímto plemenem mnoho zkušeností. Moje jediná zkušenost se psy je jeden Boloňkej psík (umřel v 15 letech), Maltézák (je jí 10 a pořád je díky bohu mezi námi), a přihlížením výchovy dvou zlaťáků... Dobrmana jsem vždy chtěla, no nikdy mi nebyl dovolen do společné domácnosti. Až teď mám konečně tu možnost.
Vůbec se mi nelíbí co tady píšete o jejich "životnosti" a to ne proto, že bych vám nevěřila, jen prostě je pro mě těžké se s tímto faktem ztotožnit Nehledám chovnou stanici podle jejich známosti mezi lidmi. Nepotřebuji mít dobrmana z chovky, která má hold ve společnosti jméno. Stojím o zdravého jedince, který se mnou vydrží co možná nejdéle to půjde. S věkem kolem 8-10 lety jsem byla smířená, ale s 5 lety se smířit nehodlám. Pokud mi tedy dokážete poradit, tak budu vděčná. Pokud ale skutečně není v dnešní době možné narazit na jedince, který by mohl mít šanci na delší život (vzhledem k délce života jeho příbuzných, atd...), budu se muset poohlédnout po jiném plemeni, i když se mi nad tím tedy momentálně ani nechce přemýšlet...
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2015 21:26
- Nahlásit
Osobní zkušenost s výběrem dobrmanů nemám. Rozhodně bych si nebrala exteriér, ale pracovní, tam je zase třeba počítat, že ten pes bude chtít makat a hodně. Každopádně hodně štěstí s výběrem.
|
hana
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2015 15:36
- Nahlásit
dobrmany sleduji jen tak zdálky- netroufám si žádného pořídit. Moje informace a zkušenosti se shodují s tím, co píše zbrnd. Asi není reálná naděje na úspěšný výběr. Pravděpodobně to nevyjde. A není to žádná sranda, když ti pes v mládí umírá a nemůžeš mu pomoct. Asi bych zvážila jiné plemeno a nebo pomoc nějakému potřebnému.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2015 16:29
- Nahlásit
Ronnie
nechceš se mrknout po bosíkovi? Oproti bobrmanům jsou sice krapet těžkotonážní, ale zas jsou na tom zdravotně podle mě lépe...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2015 17:40
- Nahlásit
Nebo německý pinč? To je tak pěkné zvíře, že se na výstavách vždycky otáčím, co za krásného minidobrmana to jde
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2015 17:44
- Nahlásit
corgi
to je pravda a pinčovky jsou taky povahově naprosto úžasný! jen teda nesmí člověku vadit, že je to takovej gumídek
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 02:45 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Ronnie
Je vidět, že máte s tímto plemenem mnoho zkušeností.
Jooo kdyby...právě, že nemám, ale ta situace je tak do očí bijící ...
Však zjišťujte dál a uvidíte, k čemu dospějete. Lepší cesty asi není.
Šance narazit na jedince, který s Vámi bude déle, je vždy, nikdy nejde nic vyloučit, otázka je, jak je ta šance realná. Tipuji, že hodně malá ovšem vyčíslit Vám to nevyčíslím.
Vořechodobrmani neboli dobrmani bez PP jsou určitě fajn řešení, ale asi v jiné společnosti a jiné době. Neboli vzhledem k tomu, že chov s PP je u nás svinstvo, je imo logicky svinstvo i chov bez PP a navíc v době, kdy je stále více v povědomí, že dobrmani s PP jsou na tom spatne se z toho nejspise budou logicky snazit vytezit "chovatele" dobrmanu bez PP ... To máte těžko, já si pořizovat v dnešní době a poměrech psa, tak vybírám jednoznačně podle zdravotních předpokladů.....ono totiž se to prostě nabaluje...chov dobrmanů má velké problémy...ví se o tom....takže jak už to tak bývá, "všichni" se na tom snaží vytřískat, co se dá ... třeba i veterináři .... takže se Vám třeba snáze stane, že budet investovat do veterinární péče nejen zcela zbytečně, ale i kontraproduktivně právě vzhledem k tomu, že máte dobrmana....ne, to není vlastní zkušenost s nemocným dobrmanem, to je prostě jen zkušenost s tím, jak naše společnost funguje + logický "vývod".
|