Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Zásadní rozhodnutí
Autor Zpráva
dinero
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2015 23:11
- Nahlásit

Zdravím všechny,zanedlouho mi bude 18 let a čím dál častěji přemýšlím,že bych si pořídil psa.Žiji ve 2 pokojovém bytě se svými rodiči.Naše rodina má bohužel špatnou zkušenost.Když mi bylo okolo 10 let,tak jsem si pořídili samce Border Kolie,jelikož dlouholetý známý rodičů měl štěňata.Ze začátku bylo všechno super,povely se učil skvěle,ale čím víc dospíval tím se v něm probouzela nevraživost ke mě,nějak jsem ho netýral,chodil jsem s ním na procházky(Procházky jsme mu dopřávali dostatečně dlouhé) jako ostatní z rodiny a nějak jsem se v chování k němu nelišil,avšak po čím dál častějších konfliktech s ceněním zubů a vrčením(pouze na mě,na cizí lidi,ostatní psy a členy rodiny reagoval srdečně a láskyplně)sjme navštívili brněnskou psycholožku,ta nám zdělila,že vidí ve mě rivala v postavení v rodině a dala nám rady,které nám bylo stručně řečeno k ničemu.Tak jsme navštívili nejznámějšího českého psího psychologa(jméno mi vypadlo,ten co žije v maringotce u Pelhřimova a chová i vlky)ten nám taky poradil pár věcí,ale ty také nepomohli,celkově jsme hledali hodně cest,jak to vyřešit,nicméně se to nepovedlo a psa jsme dali přátelům na venkov k ovcím.Psycholog i nový majitel se v názorech shodují,že pes je nějaký způsobem narušený a agresivnější.(Ovce občas kousne i do krve).Tímto se pro naši rodinu uzavřela kapitola psa.Rodiče to berou jako znamení,že se k nám nehodí a basta.Chtěl bych se zeptat,jestli to zvládnu.Padla mi do oka rasa bullteriéra,jak svým bizarním vzhledem,který mě uchvátil,tak i povahově.Nemám rád malé psy,které většinou nejsou moc inteligentní.Hledáme parťáka a co jsem si pročítal stránky na internetu,tak je na tom bulík všeobecně povahově jako já .Po ukončení sportu,který jsem hrál od útlého mladí,hledám něco,co by mi zpříjemňovalo chvíle.Studuju gymnázium,to znamená,že moje průměrná doba strávená ve škole je nyní od 8h do 15h,máma má práci od 7h do 13:30.Tatova prac. doba je hodně flexibilní.Z počítačových her jsem vyrostl a většinu času jsem venku s kamarády.Samozřejmě,že bych ho od co možná nejmladšího věku bral na cvičiště,protože si uvědomuji,že tato doba je nejdůležitější.Psychicky se citím tak,že bych to zvládl a beru to jako výzvu.Věřím,že pokud by se mi podařilo rodiče přemluvit,tak by do toho šli se mnou naplno.Než začnu přemlouvat,chtěl bych od vás slyšet,co mám všechno zohlednit,na co si mám dát pozor,nějaká omezení,které před pořízením psa člověka nenapadnou atd.
Děkuji všem,kteří to vydrželi číst až sem a těším se na vaše odpovědi!

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 05:58
- Nahlásit

az odmaturujes, pujdes na vs? zustanes bydlet doma nebo se odstehujes na koleje a co pes? aby to nebyl mazel na prvni dva roky a pak nezustal rodicum. taky nekdo by rad praci, kde dost jezdi na sluzebky nekolikadenni v zahranici a jinej se spokoji celej zivot v kanclu/prodejne/dilne. mohli by rodice takhle psa hlidat?

birma
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 06:30
- Nahlásit

dinero
Hele napřed si možná o psech něco zjisti - napsat o malých psech, že nejsou moc inteligentní (což je blbost) a chtít si pořídit bulíka, kterej by žádnou soutěž o myslitele roku asi nevyhrál je poněkud zvláštní.
A pak brát pořízení psa jako výzvu, aby se ti to soužití potom nezvrhlo do věčného boje kdo z koho...
na co si mám dát pozor,nějaká omezení,které před pořízením psa člověka nenapadnou atd.
Budeš mít mnohem míň času (tedy pokud se máš o psa starat ty a ne rodiče), nejspíš nebudeš stíhat všechny akce co kamarádi, takže o některé přátele můžeš přijít (samozřejmě při aktivitách se psem můžeš najít spoustu nových), možná pes odradí nějaké potenciální přítelkyně, pokud ho budeš brát vážně a ne jen jako další věc v domácnosti, kterou budou mít na krku rodiče, tak omezí výběr VŠ, práce, způsob trávení dovolených....

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 09:02
- Nahlásit

dinero

mi bylo okolo 10 let,..... čím víc dospíval tím se v něm probouzela nevraživost ke mě,nějak jsem ho netýral,....po čím dál častějších konfliktech s ceněním zubů a vrčením(pouze na mě,na cizí lidi,ostatní psy a členy rodiny reagoval srdečně a láskyplně)...Tímto se pro naši rodinu uzavřela kapitola psa

Docela divné. Nedá se vystopovat nějaká událost, která tohle odstartovala? Třeba když byl borderák ještě štěndo? Nepřecházíš někdy, třeba chvilkově, do agrese, nebo záchvatů zuřivosti? Nebo nebyl jsi v té době nějak nemocný?

Každopádně, než půjdeš do té "výzvy" jak píšeš, zkusil bych zjistit, jestli tohle netrvá, jestli při blízkém kontaktu se psama a při pokusu o komunikaci s nima, nereagují podobně, jako kdysi váš borderák.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 10:17
- Nahlásit

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 10:19
- Nahlásit

dinero
Souhlas s předchozími.
A ráda bych dodala, že ne vše, co se o nejrůznějších plemenech píše na internetu, je pravda. Zrovna bulík je povahově velice specifické plemeno. Jak prohlásila jedna chovatelka bulíků: pes, který byl vyšlechtěný k tomu, aby vlezl do nory a tam zabil něco mnohem většího, než je on sám, musí být zákonitě totální magor. Jsou lidi, kteří tohle jejich "magorství" milují a jiného psa by nechtěli, ale pro běžný život je takováhle povaha dost nepraktická. Takže bych doporučila nevybírat jen podle knížek a internetu, ale setkat se s majiteli a chovateli plemene, promluvit si s nimi a poznat plemeno v reálu.
Jak jsou na tom bulíci s inteligencí, těžko říct (co je to vůbec inteligence?), nicméně faktem je, že téměř jakékoliv jiné plemeno (včetně těch odsuzovaných miniplemen) je mnohem učenlivější a vnímavější. Naučit bulíka cokoliv dá neúměrně moc práce.
Co se týče toho agresivního borderáka: ve tvém chování muselo být něco, co mu dávalo důvod takhle na tebe reagovat. Řeč těla, pohled, tón hlasu... věci, které si člověk vůbec neuvědomuje, ale psi to strašně citlivě vnímají. Tohle by bylo dobré rozklíčovat, než si psa pořídíš.
(mimochodem, kousání do ovcí nemá s tímhle absolutně nic společného)

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 11:24
- Nahlásit

dinero
Souhlas s předchozími, plus mě k té změně chování psíka napadlo, že se vlastně stalo jediné - z dítěte rostl puberťák. V cca 12 letech začne dítě vydávat z nově fungujících žláz pot specifický svým pachem, prostě začne "jinak smrdět".
Jinak mimo tento problém - osobně považuju borderky za poloviční blázny (ne-li celé) a mám pocit, že "normální" pes tohoto plemene je dneska už výjimka. Tím spíš, že jim lidé nedokážou nabídnout dostatek zaměstnání - zblázní se mnohem snáz něž jiný pes.

Ke komentáři o malých psech a jejich neinteligenci - ale FUJ!

K výběru plemene - o bulících tu bylo dost napsáno, zvažte to. Setkejte se s majiteli, chovateli plemene a promluvte s nimi (třeba na výstavě?) - to je tisíckrát lepší než atlas plemen nebo web.

Fajka
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 11:31
- Nahlásit

promluvte s nimi (třeba na výstavě?) -
tam prosím radši moc ne a když tak to nebrat jako bernou minci...raději doporučuju jakoukoliv jinou akci, kde se plemeno vyskytne (sportovní procházkovou, sraz plemene atd)......páč na výstavě vám z velké většiny namažou med kolem úst, jen aby měli dalšího zájemce o štěně ...

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 12:16
- Nahlásit

dinero
Nemám rád malé psy,které většinou nejsou moc inteligentní.
Nemám ráda bulteriéry, protože jsou neskutečně tupí. Už ten tupý výraz hovoří za všechno.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 14:24
- Nahlásit

Fajka
na výstavě vám z velké většiny namažou med kolem úst, jen aby měli dalšího zájemce o štěně ...
Aha, pravda - u našeho plemene třeba ne, protože nás je v republice tolik, že jinde než na výstavě se nás víc jak 5 nesejde Rozumný chovatel taky nebude mazat med kolem huby, ale uznávám, že těch rozumných nemusí být většina....

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 15:00
- Nahlásit

impact

Už ten tupý výraz hovoří za všechno.

Juniorova největší kamarádka a předmět jeho obdivu je bulteriérka. Junior s tebou rozhodně nesouhlasí a rohodně protestuje!

dinero
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 15:34
- Nahlásit

Dekuji vsem za reakce.Ti mali psi byli mysleny rasy jako civava,yorkshire atd.Konzultaci s majitelem urcite v planu mam.Zajdu do knihovny podivat se po nejakych knizkach.Jinak co se tyce tech konfliktu,tak si zadne zmeny v chovani neuvedomuji,vybusny taky moc nejsem,ale prece jenom byl jsem dite.Jinak do kontaktu se psy se dostavam casto a neco podobneho se mi zatim nestalo.Ta vyzva bylo mysleno,ze se budu muset starat o nekoho jineho nez sebe.Ja myslim,ze pri VS by se to zvladnout dalo,pokud nebudu bydlet s rodici,tak nejspis s dlouholetymi kamarady,takze by teoreticky mohl byt nekdo cely den v byte.Jinak prestehovani do jine 'rodiny' by pes zvladl?A pocas studia na SŠ by se to casove dalo zvladnout?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 16:27
- Nahlásit

dinero
Čivavy a jorkové jsou hodně chytří a učenliví psíci, problém bývá spíš v majitelích. Tyhle malé psy si často pořizují lidi, kteří se k nim chovají jako k plyšákům - pak je pochopitelné, že toho pes neumí o moc víc než plyšák. Ale to neznamená, že je blbej.
Jestli se dá pes zvládnout při SŠ? To záleží na tom, co je to za SŠ, jak dlouhé je vyučování (někde jsou praxe apod.) a jak moc se potřebuješ doma učit. A na to, že ti vždycky psa někdo pohlídá, rozhodně nespoléhej - kamarádi mívají obvykle jiné zájmy než starat se o psa, který není jejich. Základem je zařídit si vše tak, abys to zvládnul úplně sám.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 16:48
- Nahlásit

dinero
jako pes na SŠ v pohodě, pokud seš ochotnej mu ten čas dát a jinak i stěhování je v pohodě, když de pes se svým pánem tak by to činit výraznější obtíže nemělo. Ale nutno brát v potaz třeba rozvrh a další brigády, stejně tak nějaký alhokolový párty, týdenní pobyt na horách a jiný srandy. Pokud to můžeš řešit i s rodičema, o to lepší.

Jinak ti malí psi nejsou hloupí, jak píše aňoňouma, ten problem je jinde...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 16:56
- Nahlásit

Jo a ještě k bulíkům: pokud by ses přece jen rozhodl pro toto plemeno, tak si hodně dobře pohlídej zdraví. Lítá u nich vcelku hodně dědičných zdravotních problémů - co vím, tak se poměrně často vyskytuje selhání ledvin, vrozené srdeční vady, neurologické problémy (obsesivní chování), vrozené vady očí a u bílých jedinců kožní problémy a vrozená hluchota. Na většinu z těchto věcí už existují vyšetření, buď genetická, která 100% předejdou narození postižených štěňat, nebo klinická, která určí, že jsou rodiče zdraví, ale nezajistí stoprocentně, že nejsou nositeli vlohy pro onemocnění, takže určitá (i když mnohem menší) pravděpodobnost narození nemocných štěňat tam je.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 17:35
- Nahlásit

Walda
si vybral blbý foto,tohle je lepší,tady z něj ta inteligence úpa prýští

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 17:46
- Nahlásit

davidkova renata

blbý foto

No já chtěl bejt k bulíkům trochu milosrdnej. Kromě toho mi Junior koukal přes rameno, co sem o jeho milovaný Líze píšu.

worick
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 17:49
- Nahlásit

Tak a ještě, když aňoňouma vzpomněla to zdraví...nebylo by od věci připomenout, že takový pes stojí nemalé peníze a tím nemyslím pořízení. Nevím, kde na to student střední a vysoké školy bude brát, pokud nedejbože pes vážněji onemocní. Beru to momentálně ze svého pohledu, kdy mám vážně nemocného psa a jen za poslední měsíc jsme dali na veterině 10 000Kč. Nestěžuju si, to jen pro představu zadavatele.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 17:54
- Nahlásit

worick
tyjo, chudak berunka, jak uz moc neprispivate sem, tak moc nesleduju

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 19:45
- Nahlásit

worick
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 22:44
- Nahlásit

cernej caj
momentálně je lepší, Woriček mu dával krev. Ale může to být jen dočasný stav a konec... Už jsme to zlepšení zažili a za 5 dní byl v pr...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2015 22:51
- Nahlásit

tak se drzte, co to pujde, budu na vas myslet

moll
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2015 08:04
- Nahlásit

davidkova renata
myslím, že inteligenci projevuje, nebo´t jinak by toho řvoucího vyceněnýho psa už dávno sejmul

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2015 08:46
- Nahlásit

moll
myslím, že inteligenci projevuje, nebo´t jinak by toho řvoucího vyceněnýho psa už dávno sejmul

neber to tak vážně )),řvoucí pes byla čubka,on pes ,takže krom inteligentního výrazu se projevil i jako gentleman

moll
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2015 11:38
- Nahlásit

davidkova renata
jeden z lépe naladěných budlíků ...znám i jiné, kteří by si ani nevšimli, že koušou do holky.... to by si měl zadavatel také uvědomit - tu obrovskou šíři povah bulíků....

zbrnd
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2015 13:24
- Nahlásit

to by si měl zadavatel také uvědomit - tu obrovskou šíři povah bulíků....
Raději by si FCI měla uvědomit, jakou šíři mutantů legalizuje a její chovatelé by měli přestat ty stvůry už množit.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání