| Autor |
Zpráva |
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 10:58
- Nahlásit
Zdravím
Rádi bychom si v příštím roce pořídili domů štěně. Protože máme doma 8 měsíční dítě a taky proto, že jsem se se svojí minulou fenkou, věnoval canisterapii rozhodli jsme se pro Flata.
Protože ale nemám s pejskem s PP žádnou zkušenost (měli jsme křížence), potřeboval bych najít takovou CHS, kde nám trochu poradí se specifiky plemene a i s tím co, jak a kdy je potřeba absolvovat, takové ty formality.
Já si samozřejmě načtu řády a teorii, ale všichni víme že v praxi je to většinou trochu jinak, takže mi jde o možnost konzultovat věci + očekávám, že zkušený chovatel bude znát takový ty drobný nuance, který je vhodný podchytit, bude vědět co je třeba řešit a co se může nechat být atd.
Potom bych byl rád, kdyby některý z rodičů, ideálně matka štěněte, byl sám canisterapeutickým psem.
Další věc je zdraví - když jsem si hledal nějaké informace o plemeni našel jsem několik hrůzostrašných historek o některých CHS chovajících Flaty + jsem četl něco o náchylnosti plemene k osteosarkomu(?) Takže bych byl prostě raději, kdyby mi někdo z vlastní zkušenosti poradil, protože z popisů CHS se nedá úplně vycházet (logicky o sobě všude píšou pozitivně).
Jinak svou dnes již bohužel mrtvou fenkou jsem se věnoval jednak canisterapii a potom taky různým psím sportům (canicross, agility, dogfrisbee). Sám jsem sportovně založený, takže s novým psem budu určitě zase běhat a rekreačně mu budu házet ten talíř (s ohledem na velikost psa ale nepočítám s freestylem a budu ho v tomhle ohledu hodně šetřit kvůli kloubům). Agility mě nebaví, takže to mu nedopřeju, ale vzhledem k tomu, že jsem plavec, tak uvažuju o nějakym vodním vyžití...
Shrnutí: Znáte někdo z vlastní zkušenosti CHS chovající Flaty, kde se dá očekávat s dobrou pravděpodobností dobré zdraví štěňat + CHS má zkušenost s odchovem canisterapeutů + CHS je vstřícná ke komunikaci s majitely svých odchovanců?
Díky
Pavel
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 11:40
- Nahlásit
Bochnik
Doporučím tu:
http://www.chstercius.cz/content/view/5/49/
s chovatelkou se znám osobně, není to velkochov, feny jsou členy rodiny, jejich odchovy jsou s nimi stále v kontaktu. Nevím, zda teď plánují štěňata a v jakém časovém horizontu, nicméně by určitě Eva nasměrovala tam, kde jde o psy a ne o peníze za ně. Fletík je dobrá volba
|
birma
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 12:32
- Nahlásit
Bochnik
poptala jsem se a tohle je reakce kamaráda ve vlastnictví flatice:
konkrétní CHS asi nedoporučím, na to si netroufám... S náchylností FCR k osteosarkomu je to bohužel pravda a těch psů, kteří na něj odešli, znám ze svého okolí hodně. Bohužel co vím, tak tohle riziko se vyskytuje ve všech liniích, takže vyhnout se mu nelze... Jinak co se týká specifik plemene, je potřeba především brát v úvahu, že např. oproti labradorovi se flat mnohem pomaleji učí a především později dospívá - většina flatů, které znám, si "sedla" až tak v pěti letech, to je zároveň důvod, proč už bych si já dalšího flata nepořídil. Byť se mi líbí ta flatí povaha a to, že to nejsou takový "stroje" jako labradoři, to pozdní dospívání je pro mě fakt problém. Vím, že canisterapií s fenkou FCR se zabývá Kamila Raiskubová, tohle jsou stránky její CHS http://cedletes.webnode.cz/news/vrh-a-narozeni-ste natek/
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 17:50
- Nahlásit
PetraK, birma: Díky všem za odpovědi.
K těm Flatům - my jsme původně uvažovali o BOC, Kelpiích, Australácích... To bylo kvůli tomu frisbee, nakonec jsem si ale řekl, že dám přednost vloze pro canisterapii, protože sportů se dá dělat spousta... Nějak jsem nepochopil tu část s dospíváním - četl jsem z několika pramenů, že se Flati hodí na CT a používají se i jako vodící psi, pokud to znamená jen to, že je pes hravý a trochu bláznivý, tak bych s tím neměl problém. Co se týče rychlosti učení, tak to je podle mě trochu dvousečná věc - my jsme měli kříženku BOC/LR, která se učila rychle, takže jsem často musel přeučovat zlozvyky, takže bych se toho úplně nebál .
|
HaZa
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 19:16
- Nahlásit
tady URL
dělají s flatama cansiku
|
michna
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 06:09
- Nahlásit
http://www.oasisofpeace.cz/
http://brianta.com/
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 10:31
- Nahlásit
Jo ještě jsem nenapsal, že preferuju hnědou barvu, ale je to jen detail, jako kritérium by to bylo na posledním místě.
Ještě by mě zajímalo, jak dlouhá je podle vás optimální doba mezi jednotlivými vrhy feny?
Jinak k odkazům (za které všem děkuju):
birma: Ty Cedletes jsou trochu škoda, vypadají dobře (až na to HD B u otce, s tím bych měl asi problém), ale já chci štěně až za rok. Tak leda že bych si počkal ještě déle.
HaZa: Napíšu jim, dokonce plánují vrh s hnědou fenou, tak to by mohlo být ono.
michna: U Tebou uváděných CHS jsem nenašel ani jednu fenu s CT zkouškami, takže to pro mě není. Každopádně díky.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 11:34
- Nahlásit
PetraK: Tebou zmiňovaná CHS vypadá sympaticky, ale jsou zaměření spíš na lovecký výcvik, navíc zmiňují, že dvě z jejich fen jsou spíše introvertní a k cizím lehce nedůvěřivé, takže to pro mě nebude.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 18:54
- Nahlásit
jen poznamka, to, ze nemaji fenu s CT neznamena, ze nejsou vhodne prece
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 23:24
- Nahlásit
michna To sice neznamená, ale na druhou stranu máš na výběr mezi fenou, která je možná vhodná a fenou, která to určitě dělá, což mi přijde jako dvě rozdílný věci.
Moc taky nevim, jak u tý feny bez zkoušek poznám, že je vhodná na CT, když jsem jí nezažil v krajních situacích, tak jak se to dělá při CT zkouškách. Ona může být přátelská k lidem, ale když se na ní sesype 10 dětí, tak to nemusí ustát atd. Proto má pro mě tenhle atribut velkou váhu. Kdybych neměl na výběr, tak to bude jiná, ale vzhledem k tomu, že chovný fenky s CT jsou tak pro mě není moc co řešit .
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2015 08:18
- Nahlásit
Bochnik
Zas CT zkouškou může projít i pes, který vhodný není, protože má třeba šikovného majitele, který ji prostě složenou mít chce a nemusí ji mít pes stokrát vhodnější.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2015 08:30
- Nahlásit
Bochnik
A taky jaksi, to že fena má CT zkoušku neznamená, že potomci budou na CT vhodní, ono takhle jednoduše se povaha fakt nedědí. Mnohem jistější je otestovat si konkrétní štěňata, ale i tak můžeš jen doufat.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2015 22:45
- Nahlásit
Tam, kde jsem děla CT zkoušku já, by nevhodný pes neprošel, je ale pravda že nejsou CT zkoušky u nás (bohužel) jednotné, na to jsem zapomněl. Nicméně předpokládám, že Ti kdo ty zkoušky pořádají by si nevzali na triko pustit dál psa, který je nevhodný, takže výpovědní hodnotu to má určitě.
To, že pes bez zkoušky může být taky vhodný je sice pravda, ale jak jsem psal výše nemám bohužel jak si to ověřit, protože pouhá přítulnost psa nestačí a představa, že se nakýbluju k chovateli a půl dne mu tam trápím psa je mi docela proti srsti .
To že se vloha dědit nemusí mi je jasný, jen se snažím zvýšit pravděpodobnost v můj prospěch.
Testování štěněte byť bych na něj měl i několik hodin si nějak neumím představit, neříkám, že to nejde, ale já osobně na to schopnosti určitě nemám .
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2015 06:21
- Nahlásit
Nakolik psi v této CHS splňují vaše požadavky, nejsem schopna posoudit, ale chovatelku znám osobně a je to skvělý člověk na svém místě.
http://www.heda.estranky.cz/
|