| Autor |
Zpráva |
Kubaair
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 13:15 - Změnil/a: Kubaair
- Nahlásit
Ahoj,
chtěl bych poprosit o radu, nebo spíš rady a názory.
V úvodu bych rád Vás uvedl do současné situace:
Chtěl bych si pořídit psa. Má představa je střední plemeno, krátká bezúdržbová (snadnoúdržbová) srst. Vitální ve smyslu aby zvládl výlety jak pěšky tak i kolmo či s koněm. Rád bych se s ním věnoval výcviku stop a nejspíš i obran. Ideální ale již dost upozaděný parametr je zajímavé plemeno jak vzhledově (kupříkladu barevnost leopardího psa) tak i četností - tedy něco relativně neběžného v našich končinách.
Prolustroval jsem již spoustu plemen a nakonec dospěl (za konzultací kolegy který chová BOM) k tomu, že by BOM mohl být správnou volbou.
Bohužel existují jistá ALE. Co se chovu psů týče jsem začátečník, tedy žádný vlastní a v rodině jich pár bylo když jsem sám byl malé štěně nicméně od mých cca 8 let pes žádný. Druhá stránky věci je, že již delší čas máme doma dvě chlupatý králičí koule a další položkou v porfoliu je pak přítelčin kůň. Takže v oblasti chovu zvěře zkušenosti mám, a je mi jasné do čeho jdu a co vše by to mělo obnášet.
Momentálně bydlím s přítelkyní v 3+1 a patřím do kategorie pracujícího studenta, tedy v práci a škole trávím čas cca od 8 do 18 s proměnlivým začátky a konci této pracovní doby v týdnu.
Teď tedy k otázkám se kterými se na Vás obracím jelikož co chovatel, článek a fórum, toť rozličné a mnohdy dosti protichůdné názory.
Je opravdu BOM vhodný pro začátečníka? Zjistil jsem že existují de facto dva tábory: jeden tvrdí, že nikoliv. Druhý pak tvrdí, že za předpokladu konzistentní pevné a systematické výchovy by to měl i začátečník zvládnout
Jak se snáší BOM s jinýmí zvířaty, tedy konkrétně, můžu doufat že při náležité výchově budu moci bez obav nechat BOM s králíky o samotě?
Jak vidíte vhodnost pořízení BOM do bytu (3+1, 70m)? Tedy je schopný si zvyknout, samozřejmě za předpokladu, že se mu budu věnovat po práci (i ráno) a o víkendech.
Díky všem.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 14:57
- Nahlásit
co je to bom?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 15:14
- Nahlásit
cernej caj
Malina neboli belgický ovčák malinois
nějak si nevzpomínám, že by je tu někdo měl, tak snad se někdo najde, kdo odpovíd
osobně myslím, že pro takovéhle domácí sportování je lepší tervík, ale nejsem odborník přes BO
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 15:31
- Nahlásit
Kubaair
Zjistil jsem že existují de facto dva tábory: jeden tvrdí, že nikoliv. Druhý pak tvrdí, že za předpokladu konzistentní pevné a systematické výchovy by to měl i začátečník zvládnout
podle mě je naprosto jedno, jestli je člověk začátečník nebo ne v tom smyslu, že by to ten zkušenější automaticky zvládal líp. Jen už asi tuší, jestli sám má na to zvládat fyzicky i psychicky takový dělo. To, že někdo kdo nikdy psa neměl, věří, že zvládne denně hodinu nebo dvě před prací a dvě hodinky po práci věnovat psovi a zvládne být pro něj čitelný a vést ho tak, jak pes potřebuje je hezké. Otázka je, jestli ho pak nepřemůže únava a nezačne tu aktivitu se psem vypouštět, nebo se teda "přinutí", ale právě kvůli únavě nezačne být nervóznější, nezačnou mu ujíždět nervy...
Já bych se možná podívala po holanďácích - to co chceš zvládnou a přitom mi přijdou pro běžný život použitelnější
Ale taky nejsem odborník na maliny.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 18:17
- Nahlásit
asi bych si nepořizovala malinu z vyloženě pracovní linie,ale nemyslim,že by to bylo nemožný chovat v bytě..kamarádka začátečník si jí pořídila do garsonky k několika kočkám depozitním a 2 psům(jeden už nežije,byl už v letech)..mysleli,jsme,že se brzo oběsí ,ale kupodivu to zvládaj normálně..ale králíka by nejspíš slovila,toho má kámoška pro jistotu na balkoně ..bom je pes,který potřebuje zaměstnat,s tim je nutno počítat ,je dost aktivní,potřebuje zaměstnat nejen tělo,ale zejména hlavu.Jinak zminovaná malina měla občas sklony k úpravám bytu ,ovšem nevyžádaným,tak případnou dobu nepřítomnosti majitelky je naučena na klec..za sebe bych řekla,že neni nemožný chovat malinu v bytě,ovšem nejsem odborník vůbec na nic
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 18:59
- Nahlásit
1. pro některého začátečníka je i malina vhodná. Tehdy, když je vyrovnaný, připravený (ví, do čeho jde), důsledný, nenáladový a připravený na různé varianty vývoje situace...
2. nelze zodpovědět. Některé štěně si na králiky zvykne a bude je akceptovat v pohodě, jiné ne v pohodě, ale půjde to ohlídat a někdy to nepůjde... Nejhorší je varianta (zažili známí u obdobného plemene), že to chvíli vypadalo v pohodě, všichni důsledně kocoura se štěnětem učili vzájemné ignoraci... a po třičtvrtě roce to kocour z ničeho nic nepřežil. Bylo to rychlé a velmi krvavé...
3. byt nevidím jako problém - pokud pes má možnost práce, zábavy, společnosti... je mu jedno, kde je. Klidně i v garsonce...
Jen tedy od 8 do 18 by to tedy ani výjimečně aktivista typu maliny nevydržel (a to nemluvím o vyvenčení)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 19:29
- Nahlásit
No jo, známí měli v podobných podmínkách bígla, rozebíral jim byt tak do tří let, pak museli udělat kompletní rekonstrukci.
Ono jde o to uvědomit si do čeho člověk jde, že se psem typu malina při odchodu do práce v 8 budu vstávat v 5, že po práci nebudou nožky nahoru, ale se psem ven, že minimálně rok štěně ke kolu a koni vzít moc nelze, takže tohle půjde stranou, protože ten čas bude vyžadovat akční pes.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2015 23:00
- Nahlásit
Kubaair
Chtěl bych si pořídit psa. Má představa je střední plemeno, krátká bezúdržbová (snadnoúdržbová) srst. Vitální ve smyslu aby zvládl výlety jak pěšky tak i kolmo či s koněm. Rád bych se s ním věnoval výcviku stop a nejspíš i obran. Ideální ale již dost upozaděný parametr je zajímavé plemeno jak vzhledově (kupříkladu barevnost leopardího psa) tak i četností - tedy něco relativně neběžného v našich končinách.
Proc ten parametr neobvyklosti?
K BOM se vyjadrila rada lidi, ja bych zkusila patrat v jinych plemenech. Takovy beauceron harlekyn jiste oko kolemjdouciho zaujme a ke koni se take hodi, s postupnou vychovou. Ovsem neni stredni, to ani snad BOM, ktery muze mit i 70 cm v kohoutku. Co to vzit jen ala limit "stredniho plemene, ktere nesezere kralika a bude se drzet u kone"? Tam by vyber mohl byt sirsi, od dalmatina (hlidat hluchotu u pripadnych nabidek), pres kratkosrstou kolii ci placnu treba i australskou kelpii (ta je mensi a obrany, hmm, jak ktera). Zminena plemena znam od znamych, maji je treba i v byte a narozdil od BOM to nejsou az takove destruktivni jednotky narocne pro zacatecnika.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 02:34 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
máme doma dvě chlupatý králičí koule a další položkou v porfoliu je pak přítelčin kůň.
neni nad to, kdyz ma pes kvalitni stravu
můžu doufat že při náležité výchově budu moci bez obav nechat BOM s králíky o samotě?
doufat muzete
Jak vidíte vhodnost pořízení BOM do bytu (3+1, 70m)? Tedy je schopný si zvyknout, samozřejmě za předpokladu, že se mu budu věnovat po práci (i ráno) a o víkendech.
to neni o velikosti bytu ci baraku, ale pokud ma byt denne sam nekde zavreny ccas 10 hod tedy v práci a škole trávím čas cca od 8 do 18 s proměnlivým začátky a konci této pracovní doby v týdnu. tak bych psa do takovych podminek neporizoval
|
Kubaair
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 09:15 - Změnil/a: Kubaair
- Nahlásit
Ahoj,
děkuj všem zá názory a odpovědi a tipy.
Birma
Holanďákem myslíš Holandského ovčáka?
Fifi
Proc ten parametr neobvyklosti?
Jen proto, že mám rád ne úplně běžné věci. Tady je to však úplně poslední parametr na který je brán zřetel.
Ovsem neni stredni, to ani snad BOM, ktery muze mit i 70 cm v kohoutku. Co to vzit jen ala limit "stredniho plemene, ktere nesezere kralika a bude se drzet u kone"?
Určitě je to možnost, nicméně idálně bych rád výšku kolem 60-70 v kohoutku. Například u maliny jsem uvažoval spíš o feně jelikož by měli být o něco klidnější a jemnější a jsou také menšího vzrůstu něž psi. Cílím na psa "který něco vydrží" jelikož se věnuju různým military akcím, takže si dělám ambice na výcvik služebního ražení, a tedy i plemeno by mělo být k tomuto vhodné. Věřím, že při správném tréninku lze téměř jakéhokoliv psa naučit vše potřebné, nicméně bych byl rád kdyby tyto činnosti byly zábavou i pro něj/ni . Aby to pak nebylo, že pes plní všechna má přání protože to chci ale sám tím trpí.
Navíc je s tím spjat i požadavek na nějakou rozumnou barevnost kterou Dalamatin (na začátku úvah jsme o něm také přemýšleli) například svým bílým podkladem splní jen ztěží.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 10:42
- Nahlásit
pokud tíhnete k militery akcím - určitě hledejte štěníky, kde je velký předpoklad vyrovnaných povah. Jeďte se podívat na nějakou psí akci, kde můžete s majiteli a chovateli mluvit.
Třeba leopardy znám blíž dva (psa i fenu) a jsou dost labilní, fena velmi labilní v povaze... A mají PP...
A musíte počítat i s tím, že kvůli psisku předěláte priority... neb i zcela dokonale zvolený štěník se super výchovou se může rozhodnout, že hluk a davy nejsou nic pro něj...
|
Kubaair
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 11:01
- Nahlásit
Xerxová
Děkuju za radu, to určitě udělám
A musíte počítat i s tím, že kvůli psisku předěláte priority... neb i zcela dokonale zvolený štěník se super výchovou se může rozhodnout, že hluk a davy nejsou nic pro něj...
Počítám s tím, že může stát, že to nevyjde tak jak si maluju. Ale pokud to není něco co by ohrožovalo psa nebo okolí nebo nějakym zásadním způsobem vadilo (nekontrolované štěkání apod.) a pes je spokojenej, pak si myslim že není co řešit.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 12:01
- Nahlásit
Kubaair
myslíš Holandského ovčáka?
Přesně tak
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2015 15:44
- Nahlásit
takže si dělám ambice na výcvik služebního ražení, a tedy i plemeno by mělo být k tomuto vhodné
To mi nejde moc dokupy s tim, ze pes by mel byt tak dlouho doma kazdy den. A hlavne moc nechapu k cemu ten sluzebni vycvik vzhledem toho co jste psal.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2015 09:34
- Nahlásit
Kubaair- po malinách se podívejte, ale v žádném případě si ho nepořizujte. Malina je formule 1 mezi psy, něco mezi neřízenou atomovou střelou a likvidačním komandem.
Pokud nemáte možnost se mu věnovat většinu dne, tak budete mít zdemolovaný byt, naštvané sousedy atd....
Jinak stopy jsou s maliňáky všeobecně problémové (soustředěnost) a kousání je to jediné, co se učit nemusí.
Malina není pes pro každého a pro začátečníka už vůbec ne.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2015 20:48 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit
Za sebe taky nedoporučuju takhle aktivního psa. Navíc první roky se musíte psovi věnovat maximálně, pak můžete udržovat nějakým udržovacím sportem a výcvikem poslušnosti atd. Ale štěně potřebuje socializaci, výchovu a výcvik, to se nedá dělat jen pár minut ráno, pár večer a o víkendu. Pokud se budete s partnerkou doplňovat, pak jedině dobře, i kvůli výchově, ale jinak pečlivě zvažte, zda takého psa a zda si ho teď vůbec pořizovat.
Možná by vám vyhovoval, alespoň pro začátek nějaký menší pes, kde byste si ujasnil priority a podle toho si pak pořídil náročnější plemeno. Přirovnala bych to k tomu, že si taky na začátek nepořídíte nejlepší zbraň, když neumíte střílet, protože nedoceníte kvality a přednosti dokonalé zbraně.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2015 06:41
- Nahlásit
Nicky nemyslím si, že menší pes je méně náročný, než velký... Náročnost plemene není dána velikostí
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2015 22:43
- Nahlásit
Menší vzhledem k bytu, ovladatelnosti - partnerka. Chtěl psa na akční život, takový nemusí být notně velký, může to být menší či střední pes. Malý pes dospěje v roce a dokáže se přizpůsobit, kdežto velký pes až ve 2 a teprve pak je to pes. Malý pes se dá propašovat na více míst a nezvladatelnýho psa čapneš do ruky a uklidíš, ale 30 kg jen tak nepřemístíš.
Pokud se naučí zvládnout turbomyš např. teriéra, pak malina nebude problémem.
Dle mého názoru je lepší začít s náročnějším, a pak zjistit, že velký pes je pohoda.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2015 22:50
- Nahlásit
Nicky
Dle mého názoru je lepší začít s náročnějším
to jako vážně?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2015 09:02
- Nahlásit
Aaaaa a jak vy velkokynolozky vite, kterej pes bude narocnejsi?
|
Kubaair
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2015 14:56
- Nahlásit
Zdravim,
děkuju za inforamce. Od maliny jsem s ohledem na Vaše výše uvedené rady upustil.
Na doporučení Birmy jsem prozkoumal Holandáky a jeví se mi jako vhodnější jsou mi i sympatičtější.
Děkuji většině z Vás za přínosné rady a postřehy.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2015 15:28
- Nahlásit
zbrnd
tak já bych třeba tipla, že většina jagdteriérů bude výchovně náročnější než většina kavalírů. Na výjimku může člověk narazit vždycky
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2015 20:50 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit
zbrnd
To je fakt, nejnáročnější jsi ty, možná by mohli začít s tebou.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2015 09:43
- Nahlásit
birma
tak já bych třeba tipla, že většina jagdteriérů bude výchovně náročnější než většina kavalírů. Na výjimku může člověk narazit vždycky
Dobrý tip.
Na výjimku může člověk narazit vždycky
Tak ale ono vzhledem k tomu, že absolutní většina FCI mutantu je mnozena na zaklade selekce exterierovych znaku, je pravdepodobne, ze ona tebou zminena vyjimka neni zas az takovou vyjimkou
Nicky
To je fakt, nejnáročnější jsi ty, možná by mohli začít s tebou. Nezlob nebo tě kousnu do cumaku.
|