| Autor |
Zpráva |
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2015 21:45
- Nahlásit
Ahoj
Chci si za nějakou dobu pořídit nového pejska, se kterým se budu věnovat canisterapii a dogfrisbee. Těmhle aktivitám jsem se věnoval se svojí předchozí fenkou, ta ale bohužel umřela. Měl jsem křížence bordery a labradora, což byla na moje aktivity dobrá kombinace. Teď ale přemýšlím o tom, že bych si pořídil nějakou čistou krev.
Takže dotaz: poradíte nějakou rasu která bude mít požadovaný vlastnosti, tj. snadně cvičitelný (jako bordera), přátelský k lidem a psům, dobrý atlet, střední velikost (hlavně kvůli kloubům při skákání za diskem), preferuju rátkou srst. Uvažuju o australskym honáckym, nebo bordeře, ale nejsem si úplně jistej, že by byli dost v přátelští k lidem a další zvěři....
Díky
Pavel
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2015 23:02
- Nahlásit
Bochnik
hlavně kvůli kloubům při skákání za diskem
To by mě taky zajímalo: klouby kterýho plemene dlouhodobě vydržej skoky přes páníčkova záda a ramena, případně skoky s odrazem od zad páníčka?
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 09:07
- Nahlásit
Vzhledem k tomu že materiál ze kterého jsou klouby je stejný tak celkem logicky bude záležet na váze. Čím lehčí plemeno tím menší opotřebování kloubu,že? (Samozřejmě Čivava ideální nebude, respektive veškerá plemena která vznikla miniaturizací- tady se uplatňují jiné problémy které jsou daleko horší než váha)
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 15:22 - Změnil/a: Bochnik
- Nahlásit
Walda Díky za cennou radu
Jinak to podle mě vydrží klouby psa, který je a) řádně nasvalený, b) nemá nadváhu, c) není přetěžovaný, d) se před takovým výkonem rozehřeje, e) má správně zvládnutou techniku skoku, f) učí se to postupně od menších skoků k větším...
Z mého pohledu jsou vaulty věc, která se cvičí jako jeden z posledních prvků sestavy a při tréninku se to udělá jednou, dvakrát. V rámci sestavy to taky není nejčastější prvek, takže si myslim, že 3 - 4 za sezónu to pro psa žádný extrémní zatížení nepředstavuje.
Ještě mě v době od položení dotazu napadl jako dobrá volba Český strakáč, jen se prostě bojím, že tihle menší psi jsou obecně pošuci...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 17:17
- Nahlásit
a co kratkosrsta kolie?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 21:48
- Nahlásit
nebo co kelpie?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 21:53
- Nahlásit
kachna_
bych řekla, že jestli zadavatel nechce pošuka, tak kraťanda nebo strakáč budou lepší volba (teda aspoň těch pár kelpií, co znám, jsou jednoznačně pošuci )
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 22:18
- Nahlásit
Bochnik
3 - 4 za sezónu to pro psa žádný extrémní zatížení nepředstavuje
OK. Já mám staršího psa s artrózou v loktech a obávám se, že se mu na tom možná podepsala 2m bariéra a skoky, přestože nasvalenej je a natrénováno tehdy měl taky. Tak jsem možná vůči tomu přecitlivělej. U mladýho teď některý věci přehodnocuju.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2015 23:22
- Nahlásit
WaldaTo je mi líto. Samozřejmě je otázka zda se Tý artróze dalo předejít, ale rozumím Ti.
O Kelpii jsem uvažoval dřív, ale to jsou podle mě fakt trochu pošuci a to samý mi říkala známá o těch strakáčích. Krátkosrstá kolie by mohla být fajn.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2015 15:28
- Nahlásit
jeden z největších "cirkusáků" byl a je pudl... Skoky, obraty, veselost, poslušnost.... znám jich pár a jsou to sportovci tělem i duší. Jen ta péče o srst není až tak snadná - ale zase nejsou chlupy všude...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2015 16:50
- Nahlásit
Imo Bernardýn.
|