Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / první pejsek
Autor Zpráva
Mara003
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 13:33
- Nahlásit

Dobrý den.

Předem se omlouvám za možná vyčerpávající a pro vás banální otázku...

Plánuji si pořídit svého prvního psa. Osamostatnuji se, rodiče byli vždy proti psům.

Především mne tedy zajímá jakou rasu mám jako začínající zvolit (tuším že jsou některé které se hodí spíše pr zkušené pejskaře). Dále kde mám takové štěňátko shánět (rád bych se vyhnul několikatisícovým investicím) a poslední věc, zda je lepší zvolit fenku či pejska a proč.

Děkuji

birma
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 14:27
- Nahlásit

Mara003
rád bych se vyhnul několikatisícovým investicím
Těm se se psem nevyhneš

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 14:35
- Nahlásit

Mara003
Plemeno záleží především na tvém životním stylu, na tom, co od psa očekáváš a co mu můžeš nabídnout.

Štěně sháněj pouze v pečlivě vybrané chovatelské stanici. Samozřejmě štěňata s PP jsou o něco dražší než bez, ale zato solidní chovatelé rodiče prověřují po stránce povahové i zdravotní, nekryjou všechno, co má díru. Zdraví i povaha se dědí, takže se rozhodně vyplatí investovat do štěněte s PP z kvalitní chovky, tím si do budoucna ušetříš spoustu nervů a výdajů za veterinu.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 15:04
- Nahlásit

Mara003
(rád bych se vyhnul několikatisícovým investicím)
urcite brat stenatko bud od zkuseneho chovatele PP psu nebo stene z utulku

prave u bez PP stenat paradoxne dou mnohem vic ruku v ruce spatne socializovany psy, nedostatecne odcerveni a osetreni, casto uz se jich snazi majitel zbavit v 6ti tydnech... a naklady utesene rostou a rostou...

jak pise aňoňouma - co chces psu dat, chces spis gaucaka, se kterym se dostanes jednou denne na delsi prochazku a pak nejaky aktivity o vikendu treba podle pocasi, nebo travis hodne casu venku - behas, chodis na vylet a chces spis akcnejsiho psa, kterej potrebuje vic casu a aktivniho venovani?

taky zalezi velikost - cim mensi pes, tim mensi naklady na beznou peci, stravu, veterinare, vetsi sance v pohode s nim jezdit verejnou dopravou nebo ho snadno nosit do 6teho patra bez vytahu az bude starsi nebo zraneny...

taky samo pece o srst - mas radsi dlouhosrsty nebo radsi neco kratkosrstyho, co se ti libi vzhledove? da se od toho odpichnout

Maya
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 15:14
- Nahlásit

rád bych se vyhnul několikatisícovým investicím
a tak to se musím smát, když jen blbej psincák mě teď vyšel na 1300 Kč

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 17:59 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Mara003
K těm investicím - můžu jedině souhlasit s názory výše. S jakoukoliv banalitou dneska člověk vleze na veterinu, jde to do stovek, tisíců. Kde jsou ty doby, kdy očkování stálo 90 korun (to už jsem tak stará???).
Jinými slovy - peníze, které možná ušetříte při pořízení útulkáčka, případně bezpapíráka nebo vořecha "odněkud", stejně v součtu všech útrat za žrádlo, potřeby, péči, veterinu činí zanedbatelné plivnutí do moře.

No a k výběru plemene - je jich přes 300, je třeba zamyslet se, co můžu psovi nabídnout, jaký se mnou bude mít život, podle toho pak zúžit výběr

birma
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 18:40
- Nahlásit

corgi
peníze, které možná ušetříte při pořízení útulkáčka, případně bezpapíráka nebo vořecha "odněkud", stejně v součtu všech útrat za žrádlo, potřeby, péči, veterinu činí zanedbatelné plivnutí do moře.
Hlavně bych řekla, že u bezpapíráka krom běžných nákladů hrozí, že člověk přeplatí cenu papíráka několikanásobně na veterině

Xerxová
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2015 18:43
- Nahlásit

ještě drobnost. Nejde jen o peníze. Jde i o to, jestli máš kam "odložit" psíka, pokud nastane nějaký problém. Třeba takový krátký pobyt v nemocnici nebo nechodící sádra jsou komplikace, se kterýma se musí počítat. A pokud jsou rodiče "protipsí", asi nebudou nadšeně hlídat...
A pak - "provozně levný" pes je většinou menšího vzrůstu - tedy dlouhověký. Počítáš s možnou změnou životní situace a víš, že se ti do řešení vždy vejde i pes?? Tak patnáct let závazku??

Nechci strašit - jen je třeba si vše rozmyslet. Ty peníze jsou tak trošku druhotné... Pes je komplikací života po více stránkách, než je jen výše konta.

Yves
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2015 15:00
- Nahlásit

přesně jako příspěvek nade mnou. pes je velká zodpovědnost. jestli jsi nikdy psa neměl, doporučuju začít s menším typem závazku - jestli máš kolem sebe útulek, azylák či jiné psí přístřeší, začni docházet pravidelně tam a venčit a starat se. Případně zkus zvolit dočasnou péči, kdy si vlastně na nějaký čas můžeš vyzkoušet, jaké to je starat se o psa.
já si vzala psa z útulku a to jsem věděla, co to je mít doma psa, ale bydlela jsem tehdy v rodinném domě se zahradou a pro i pro mě to bylo mnohem pohodlnější. když jsem se po třech letech odstěhovala do bytu, musela jsem se vzdát neplánovaných výletů s přespáním, delším návštěvám bez možnosti vzít psa sebou, akčních dovolených a vpodstatě všeho, musím vstávat ve čtyři ráno, abych psa vyvenčila než jdu na šestou do práce, pak letím z práce, aby nebyl dlouho sám, večer znovu, o víkendu chodím i pozdě+ji večer, abych si mohla hodinu dvě přispat a pes netrpěl. Navíc, čím je starší, tím už tolik nevydrží, a to je ještě zlatej v tom, že přechod do bytu snesl suprově, nekňourá a vydrží sám, a radši by prasknul než si doma učurnul, natož aby dělal nějaké naschvály, a já si toho vážím a dělám pro něj, co je v mých silách, protože on za to nemůže že jsem šla z prostoru do menšího, a já si nesu následky a jsem na tom bita já, a ne pes. Já to udělala ráda, protože on si nezaslouží šoupnout na druhou kolej, a proto jsem si ho pořídila, abych mu všechno podřídila. Desetitisíce, co jsem dala za veterinární péči za těch 5!!! let co ho mám, už nepočítám. Dělám všechno pro to, aby byl šťastnej a on je nejšťastnější se mnou, tak jsem s ním doma, když všichni ostatní někam jdou se bavit. Občas mě to zamrzí, ale pak si říkám, že on mi to vynahradí stokrát. Tak se nad tím zamysli, jestli jsi ochoten se psovi naprosto podřídit, a pokud něco z toho jen trochu nejsi ochoten udělat, vykašli se na to. Takových, co si pořídili psa a při první překážce ho hodili přes palubu, je dost...
A neber si to osobně, třeba takový nejsi, ale já se setkávám spíš s opakem.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání