Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / štěně labradora- příliš hubené?
Autor Zpráva
MontyJack
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 18:31
- Nahlásit

Dobré odpoledne,

potřebovala bych poradit s naším hafanem. Pořídili jsme si štěně labradora, je KC registred (něco jako PP, nežiju v ČR). Viděli jsme oba rodiče. Fena byla drobnější, přesto velkej labrador (vzrůstově i váhově) a otec byl masivní nasvalenej nádhernej pes. Naše štěně (kluk) je z 9 štěňat, nebyl nejmenší, hezkej cvalda. Nyní má 10 týdnů a váží 5,35kg, což mi na labradora přijde málo. Přibírá zhruba 750 gramů týdně, krmíme barfem, krmná dávka (rozděleno na 3 porce denně) 160 gramů masa, 70 gramů kostí a 45 gramů zeleniny. Vím, že zejména pro labradory a štěňata vůbec není dobré, aby přibírali rychle, přesto mi naše štěně přijde prostě hubené. Veterinářka tvrdí, že je v pořádku.

Přikládám fotky, je to náš první velký pes, budu ráda za každou radu.
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=1314165899277
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=11141659016813

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:00
- Nahlásit

MontyJack
krmná dávka (rozděleno na 3 porce denně) 160 gramů masa, 70 gramů kostí a 45 gramů zeleniny.

To je šíleně málo pro štěně v růstu! Štěně má být hubené, to je samozřejmě pravda, ale zase přiměřeně. Dávka pro štěně je přibližně 4-6% z jeho váhy. Ale je to individuální, některé štěně potřebuje 10% i víc - pokud si dobře vzpomínám, tak mému psu jsem v tomhle věku dávala něco kolem půl až tři čtvrtě kila masa denně (počítáno včetně kostí), a i tak z něj trčely žebra a páteř. Ve třech měsících jsme se dostali na kilo masa denně a při tom už zůstalo až do dospělosti, teď má 32 kg.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:03
- Nahlásit

MontyJack
no mě podle fotek teda připadá normální, ale pravda ta váha se mi zdá na labradora málo, to můj špic měl víc v tom věku, ono to ale není jen rodičích, ale i dalších předcích, mohl tam být nějaký menší nebo trial labrador, kteří jsou mnohem lehčí než normální labradoři a štěně může být po něm, já bych to neřešila, hubeně nevypadá a stejně s tím nic nenaděláte jestli bude menší
jestli jsou ty porce dostatečný, to musí odpovědět někdo jiný, já barfem nekrmím, ale asi bych místo těch kostí dávala spíš rejži nebo vločky nebo tak něco

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:07
- Nahlásit

Maya
hubeně nevypadá

Dovoluji si nesouhlasit. Na těch fotkách není vůbec vidět, jestli je hubený, nebo ne. Vsedě a zepředu se kondice absolutně nedá hodnotit, v téhle poloze vypadá každý pes tlustý. Chtělo by to fotku ve stoje, focenou zboku na úrovni psa, ne shora.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:10
- Nahlásit

aňoňouma
no podle mě minimálně na tý první fotce by bylo vidět propadlý břicho, kdyby byl nějak extrémně hubený a to nemá, jinak samo souhlas,, že fotka z boku by byla lepší, proto taky píšu, že ta váha se mi nezdá, to měl můj pes v 9 týdnech a má v dospělosti 25 kg
jinak já jsem zastánce že štěně a zvlášť takových plemen náchylných na nohy jako je labrador, má být hubený
ale jinak je to pes od psa, bráchy borderák je hubenej že mu trčej žebra, sežere toho hafo, u veta s ním byli a nic mu není, prostě asi taková konstituce a nic s tím nenadělají

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:36
- Nahlásit

MontyJack
Pořídili jsme si štěně labradora, je KC registred (něco jako PP, nežiju v ČR)
Tak jestli zijes v Anglii? tam nejaky KC registered neznamena vubec nic. Tam se plemena dost odlisujou od naseho vnimani. Hlavne nech stene radne odcervit, rozbor trusu asi u vas nepripada v uvahu. Vyrust ti z prcka muze cokoliv. Jestli tobe prijde hubenej, tak mu zvys davku masa. Myslim ne maso cisty ala svalovinu, ale i ruzny jiny veci, tucnejsi, vnitrnosti atd.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:49
- Nahlásit

Fifi
ty wogo, anglickej KC má delší tradici a větší reputaci než nějaký FCI takže ze štěněte by nemělo vyrůst nic jinýho než anglický labrouš

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 19:53
- Nahlásit

Maya
anglickej KC má delší tradici a větší reputaci než nějaký FCI
To mas sice recht, ale kdyz mas info primo ze zeme, tak... O ty reputaci bych taky polemizovala.

MontyJack
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 20:25
- Nahlásit

To je šíleně málo pro štěně v růstu! Štěně má být hubené, to je samozřejmě pravda, ale zase přiměřeně. Dávka pro štěně je přibližně 4-6% z jeho váhy.

krmím 5% jeho váhy bavila jsem se o tom s lidma, který se barfem zajímají. Myslím, že to mám celkem nastudováno a hlady ho trápit nechci. Dostává vše - vnitřnosti, ryby (zejména tuňák losos), kuřecí, krůtí, hovězí steak, vajíčko, žebra, krky. Myslím, že má lepší stravu jak většina lidi, zejména kvůli sklonům k obezitě a dysplazii, nevím jestli přidávat, žebra mu nelezou ale roste do vejšky oproti tomu jaký to byl puclík. Zkusím ho blejsknout z boku a můžete posoudit! Třeba panikařím zbytečně. Odčervený je, má očkování, veterinářka ho vážila při každé návštěvě (zatím 2), jinak já převažuji i doma.

MontyJack
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 20:43
- Nahlásit

tak tady je fotka z boku http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=814165982283

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 21:09
- Nahlásit

MontyJack
Tak tam taky clovek pozna prd. Jen bych dle fotky halt netipla, ze jde o labradora. A nevim, co tedy resis, lide ti poradili. Vychazis z krmne davky na jeho soucasnou vahu, ktera je zrejme standardne na 10tydenni stene labradora nizka.
Bud z nej vyroste prcek, neb to bude mit v genech, neboi ne a samo stene si rekne o vyssi davku krmeni.
Navic je to prcek, krmila bych ne 3x, ale vicekrat, v 10 tydnech. To je mimi psi s malym zaludkem. Který vyžaduje třeba krmení v malých dávkách i 5x denně.
Pokud ses si jista, ze bylo stene spravne odcerveno, tzn od druheho tydne co 14 dni, postupne i na tasemnice, nemusis se vzrusovat.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 22:29 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

MontyJack
buď ho krmíš málo a nebo z něj roste trial labrouš, teda něco takovéhodle

denyk
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 22:33
- Nahlásit

Maya
no taky mi to tak příjde, páč labroušci jsou o dost kulatější..

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2014 22:43
- Nahlásit

denyk
no každopádně to nic nemění na tom, že já bych mu zvedla krmnou dávku, však kdyby začal nějak tučnět, tak se dá zase ubrat, ale nedostatečná výživa štěněte v době růstu, to je akorát koleda o pěknej zdravotní malér, to bych si nelajsla

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2014 08:44
- Nahlásit

MontyJack
krmím 5% jeho váhy bavila jsem se o tom s lidma, který se barfem zajímají. Myslím, že to mám celkem nastudováno

Za prvé, ta dávka je cca 5% (4-6%) ne z aktuální, ale z IDEÁLNÍ váhy. Pokud je štěně hubené (což podle fotky je), je potřeba odhadnout, kolik by asi tak vážilo, kdyby hubené nebylo, a z téhle váhy počítat dávku. A za druhé, pes není jaderný reaktor, aby dostával přesně podle tabulek a ani o gram víc. Když je hubené, je potřeba PŘIDAT! Znám i štěně (malého plemene), které v růstu potřebovalo 20% své váhy denně.

corgi
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2014 13:25
- Nahlásit

Přidala bych buď úplně, nebo aspoň dávala víc "masa" a míň zeleniny. Maso píšu v uvozovkách, protože nemyslím svalovinu. Zdá se mi i málo kostí, držela bych se s kostmi na horní hranici toho, co jednotlivec snese - tedy žádná tabulka nebo procenta, ale vysledovat hezky podle bobku, kolik toho může dostat. Pokud se budete držet striktně výpočtů a tabulek, můžete se se zlou potázat...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání