| Autor |
Zpráva |
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 08:36
- Nahlásit
Zdravím všechny. Chceme si s přítelem pořídit psa. Žijeme v bytě 3+1. Já pracuji od 6 do 4, víkendy volné. Líbí se nám maďarský ohař nebo irský setr. Jaký je Váš názor na tyto plemena? A jestli se dá řící, který z nich je méně aktivní? Já bych osobně více toho maďárka, jen se bojím, že bude neutahatelný. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Případně kolik času denně potřebuje (ráno, odpoledne, večer) A co setr? Je na tom o něco lépe třeba ve srovnání se zlatým retrívrem? Předem moc děkujeme za odpověď! V+M
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 09:25
- Nahlásit
smekve
Můj názor je, že pokud chcete méně aktivního psa, tak si nepořizujte ani setra ani maďara a vybírejte spíš podle toho, co od psa očekáváte a co mu můžete nabídnout, než podle vzhledu.
Je na tom o něco lépe třeba ve srovnání se zlatým retrívrem?
Lépe v čem?
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 10:25
- Nahlásit
Děkuji za Váš názor. Myslela jsem tím, jestli je setr stejně aktivní jako např. zlatý retrívr? U Zlatého retrívra z vyprávění vím, co čekat (hodně známých ho má), ale tyto 2 plemena, o které máme zájem, nemá nikdo známý..
Jsme docela aktivní, denně chodíme ven, ale jsou dny, kdy prostě musíme být déle v práci apod. a proto jsem chtěla vědět, jak moc špatně tuto situaci pejsci berou, jestli by zvládli doma vydržet bez toho, aniž by zrovna třeba ničili nábytek apod. jestli mi rozumíte
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 10:26
- Nahlásit
Pokud máte tip na méně aktivního pejska, tak budu ráda, když se o něj se mnou podělíte. Nám se líbí víc ti větší - střední velikost..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 10:33
- Nahlásit
smekve
setři i maďar jsou podle mě mnohem aktivnější než zlaťáci
Jsme docela aktivní, denně chodíme ven, ale jsou dny, kdy prostě musíme být déle v práci apod. a proto jsem chtěla vědět, jak moc špatně tuto situaci pejsci berou
občas nějaký ten den flákání podle mě zvládne v pohodě i aktivní pes, spíš to chce se zamyslet co znamená, že denně chodíte ven a co chcete s pejskem podnikat a dělat. Jak maďar tak setr jsou lovečáci a chce to se jim věnovat, jenom procházky ani jednomu určitě stačit nebudou.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:02
- Nahlásit
Jak maďar tak setr jsou lovečáci a chce to se jim věnovat, jenom procházky ani jednomu určitě stačit nebudou.
to jsou furt ty předsudky .....většině spsů to stačit bude, prostě si zvyknou ... to je jen dnes zas taková moda, ze lovecke plemeno je proste hypersuperextraaktivni a musi se s nim delat kdovi co .... si jako myslite, ze kdyz ta plemena vznikala, ze se jim nekdo jako super cely dny venoval, lital s nima, cvicil je atd? nebo z ceho by to melo plynout? pes jako skoro kazdej zivej tvor rad polenosi...
na druhy strane nejsem vubec priznivcem porizovani psu do mest, samozrejme nelze tvrdit, ze se tam pes nemuze mit dobre, muze, ale vetsina se dobre nema, naprosta vetsina ...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:10
- Nahlásit
zbrnd
kdyz ta plemena vznikala, ze se jim nekdo jako super cely dny venoval, lital s nima, cvicil je atd? nebo z ceho by to melo plynout?
když vznikla, tak na práci v lese, tudíž ti psi pracovali v lese a neprocházeli se klidným krokem dvě hodinky za hezkýho počasí po parku. V tom je kapek rozdíl.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:15
- Nahlásit
birma
když vznikla, tak na práci v lese, tudíž ti psi pracovali v lese a neprocházeli se klidným krokem dvě hodinky za hezkýho počasí po parku. V tom je kapek rozdíl.
ti psi si třeba taky váleli vetsinu zivota perdel v psinci a obcas vybehli na lov ...tech, co by se denne venovalo jakesi praci v lese bylo logicky minimum, nebot kde by se vzalo toliko lidi, co by se jim tam venovalo. Zbytecne se zase nafukuji bubliny stejne jak je to dnes moda u vseho, proste to patri k teto nablble spolecnosti
A cim vic se vyblbuje, tim vetsi blbosti se delaj a tim vice jsem logicky zmutovani a produkujeme i vetsi nesmysly
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:19
- Nahlásit
zbrnd
ti psi si třeba taky váleli vetsinu zivota perdel v psinci a obcas vybehli na lov ...tech, co by se denne venovalo jakesi praci v lese bylo logicky minimum
však jsem nepsala o tom, že musí mít nějaké vážné zaměstnání denně, kdes to četl?
nebot kde by se vzalo toliko lidi, co by se jim tam venovalo
ono těch psů taky dřív nebylo tolik, jako je dnes a lov byl poměrně hodně rozšířená kratochvíle vyšší třídy
jsem logicky zmutovani a produkujeme i vetsi nesmysly
píšeš konkrétně o sobě?
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:27
- Nahlásit
Taky jsem všude slyšela, že jsou extra aktivní a proto jsem se chtěla zeptat, zda li je někdo doma nemá, aby mi napsal objektivní názor. Jsem vděčná za každý názor. Děkuji
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:31
- Nahlásit
Ještě jeden dotaz: vyplatí se připlatit si a koupit si pejska s PP? Na výstavy s ním chodit nebudu. Jen aby se zachovala povaha i zdraví pejska. Děkuji!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:36
- Nahlásit
smekve
http://www.velsatis-yorkshire.cz/Proc_psa_PP.htm
zbrnd
A kdopak to tenkrát živil ty psincový povaleče?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 11:49
- Nahlásit
smekve
jestli budeš chtít konkrétní plemeno, tak s PP, protože jinak se budeš modlit, aby ti z toho vyrostlo něco alespoň podobné velikosti... Před nějakou dobou jsem narazila na inzerát - paní prodávala "zaručeně čistokrevné bez PP" a to dokonce dvě plemena od jedné matky! Pokud si to pamatuju dobře, tak matka byla BŠO, tatínek tuším černý labrador a protože se narodila bílá a černá štěňata, tak paní v inzerátu uvedla, že "plemena se nesmíchaly" a bylo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 12:03
- Nahlásit
smekve zda li je někdo doma nemá, aby mi napsal objektivní názor.
takze kdyz ma doma nekdo treba jednoho setra, je schopen napsat objektivni nazor jo? no to jsem hnedle zase chytrejsi!
Maya
A kdopak to tenkrát živil ty psincový povaleče?
Nerozumim presne otazce. Moheš přiblížit, na co se dotazuješ?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 12:17
- Nahlásit
ti psi si třeba taky váleli vetsinu zivota perdel v psinci a obcas vybehli na lov ...tech, co by se denne venovalo jakesi praci v lese bylo logicky minimum, nebot kde by se vzalo toliko lidi, co by se jim tam venovalo
jenom v tom psinci neměli asi moc co zničit, žili ve smečce tak se možná i zabavili, aby byli co k čemu tak se jim možná taky někdo věnoval a cvičil a možná i denně a na tom občas lovu si pořádně vybili své lovecké pudy.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 12:26
- Nahlásit
Neumi
, žili ve smečce
ano tohle je mnohem zajímavější a důležitější téma si myslím než ten pohyb .... myslím to v duchu tom, že podle mne si opravdu skoro každej pes na lenošení rád zvykn, ale mnohem důležitější podle mne je, jestli pes žije mezi svými jakože jedinci svého druhu nebo naopak psy vídá maximálně na pět metrů celej život.
člověk by měl myslím prostě celkově zvážit, jak ten pes bude žít.
Jsem přesvědčen, že pes, kterej bude třeba skoro celý sny se svým páníkem nebo asi ještě lépe třeba i s dalším psékem a bude mít jen jednu ubohou hodinu pohybu venku třeba bude nakonec "spokojenější" než nějakej pes, co je čtyři hodiny děnně na cvičáku třeba nebo klidně na palouku u lesa třeba, tam blbne aby z něj bylo vybito co nejvíce jeho údajné hyperaktivity a po této době je odložen do rohu mistnosti v panelaku, odkud je v podstate vzat jen na curani, az ma zrovna nekdo cas treba po 12ti hodinach
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 12:26 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
zbrnd
pes jako skoro kazdej zivej tvor rad polenosi..
Mohl bys prosím toto nadnést Profesoru Prchalíkovi? A taktéž se o tom zmínit Bubišce :-D - je ale pravda, že ta ve svých dvanácti letech občas i polenoší, to je fakt :-D
myslím, že pokud pes v psinci demoloval nudou, nikoho to nebolelo. a věř tomu, že lovečák, mladý lovečák se už od mládí učil a učil se toho hodně, to není o povalování.
smekve
mám maďary, rozhodně proti retrieverovi je to Lamborgini proti Škodovce. Setr je na tom stejně. Ano pochopitelně pes si zvykne, jak píše zbrnd, ale může to s sebou nést určité potíže, či frustraci, pokud pes nemá šanci vypustit tu hromadu energie, kterou od přírody dostal. A že jí oba mají dostatek. Lidé se pak diví, že pes demoluje, utíká..... U obou plemen musíte počítat s tím, že MUSÍTE zvládnout lovecký pud, tzn. ne ho zlomit, ale naučit psa být dobře vychovaným loveckým psem. Není nutné vyloženě myslivcovat, ale určité prvky potřebovat budete. Vím, že co se loveckého pudu týká, je irčan na výchovu složitější.
A denní program? mám teď štěně a dvanáctiletou čubinu, loni před vánoci mi nečekaně odešel devítiletý pes v aktivním věku. Dvanáctiletá čubina - navíc z útulku vzaná, v pohodě dávala a dává to stejné, co zvládal aktivní pes. Tzn. každý den min. hodinu a půl , či dvě i víc v polích, kdy to není o tom, že pes se vyběhá, já mu párkrát hodím klacíček, zpravidla- protože to i chtějí, je to i o tom, že spolu něco podnikáme, cvičíme, upevňujeme to co umí, psi hledají v poli, aportují. Malé štěně s námi zvládá taky. Ráno jdeme tak na půl hodiny, 3/4 hodiny ven, když se vyvenčí, hrajeme si,cvičíme. Aby se unavil. Když přijdeme (edit- když přijdeme z práce), jdeme na tu hlavní procházku s tím, že pak ale třeba je ještě 2x -3x venku, jednak aby se vyčůral, ale zpravidla potkáme nějakýho kámoše a tak jsme pak nečekaně venku klidně třeba i hodinu, kdy se kámoši masakrujou. Večer pak třeba ještě zase půlhodinka Pokud chcete mít dobře vychovaného, zvládnutého psa, počitejte s tím, že vás to bude stát v počátcích hodně moc času, abyste se na něj mohli spolehnout a chodit pak všude navolno, protože není nic horšího, než lovečák na vodítku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 12:27
- Nahlásit
Neumi
jenom v tom psinci neměli asi moc co zničit, žili ve smečce tak se možná i zabavili, aby byli co k čemu tak se jim možná taky někdo věnoval a cvičil a možná i denně a na tom občas lovu si pořádně vybili své lovecké pudy.
stejná myšlenka koukám
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 13:29
- Nahlásit
PetraK
že lovečák, mladý lovečák se už od mládí učil a učil se toho hodně
to teda, vždyť si na to páni platili lidi, co se věnovali jen výcviku psů.
smekve
Lovečáka neee, já už nikdy, pokud denně nebudu jezdit zase 40km na kole a stresovat při každé srnce co zahlídnu taky nic moc.
Lovečák potřebuje výcvik jako prase a vyžití, pokud je jen tak (a že ve městě jich člověk potká taky dost) je si myslím i celkem nenaplněnej a to je škoda.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 13:46
- Nahlásit
ssshhhhh
i celkem nenaplněnej a to je škoda.
můžu potvrdit. čas od času bereme krom našich psů s sebou i psa známých, taky maďarka. Není to pes čistě jen parkový to ne, chodí se s ním hodně do přírody, ale.......... je vidět markantní rozdíl, jak je nadšená když jde s námi, protože ví, že se bude nejen běhat a lítat si, ale bude se i něco společného dělat. A k tomu byl ten maďar mimo jiné taky šlechtěn. Když jdeme společně i s páníky, dost často pesanová přibíhá za mnou s otázkou, co budeme podnikat. A to opravdu nejde o psa, který by šel jen kolem baráku, páníček s ní chodí běhat a tak, ale......... ta potřeba nějak pracovat tam prostě je.
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 14:04
- Nahlásit
zbrnd
Člověk, který má doma alespoň jednoho setra nebo maďárka bude rozhodně znalejší co se týče zkušeností, než-li třeba ty. Jsem ráda, že jsme tě mohli něčemu poučit a jsi o něco chytřejší!
PetraK, ssshhhhh a Maya moc děkuju za názory!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 14:41
- Nahlásit
smekve
Ještě jeden dotaz: vyplatí se připlatit si a koupit si pejska s PP? Na výstavy s ním chodit nebudu. Jen aby se zachovala povaha i zdraví pejska. Děkuji!
PP a pořádný výběr chovky, bádat, hledat, zjišťovat si, podívat se, zda u nich třeba dožívají jejich staří psi, zda jsou ochotni pomoci, když se octne jejich odchovanec v nouzi, snažit se dostat pod pokličku.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 20:41
- Nahlásit
smekve
Tedy ještě k zadání dotazu, když už bych vybírala mezi těmito dvěma plemeny, tak určitě maďara, setři jsou tak nějak hloupí nebo jak to říct slušně
|
Rezavec
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2014 21:09 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit
Myslím, že v téhle diskuzi (URL) se mi povedlo docela slušně shrnout, co a jak s irčanem, ač byla původně o angličanovi. Doporučuju pořádně pročíst.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2014 00:46
- Nahlásit
Rezavec
Zdravím Rezavce. Předpokládám, že se z obory známe
|
Rezavec
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2014 21:39 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit
Walda
Známe.
Jen z nevychovaného štěněte se za tu dobu stal o trochu méně nevychovaný adolescent. Ale jo, jde to, naše momentální myslivecké začátky jsou sice trochu krušné, ale není to nic, co bychom nakonec nezvládli. Doufám...
Co Vy a nový štěněcí přírůstek, jak se mu daří?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2014 23:28
- Nahlásit
Rezavec
není to nic, co bychom nakonec nezvládli.
Skvěle
nový štěněcí přírůstek
Snažil jsem se vybrat si vyrovnaného a nejstabilnějšího z vrhu. Zatím bych řekl, že se povedlo. Je to hodný kluk.
Ale na druhou stranu pětiměsíční oprsklec. V naší domácí smečce má dispozici jak dospělého vzorokluka tak starší vzorofenu, takže si jen vybírá, na koho bude zrovna zkoušet svoje nejnovější komunikační nápady. A oni mu velice trpělivě vysvětlují, co je přijatené a co ne. Ale chlapci už se to dost krátí, kdy ho začnou brát vážně a pak to bude trochu drsnější
No a průběžně si zvykáme na všechno možné, tahám ho všude s sebou, připravujeme si aport, to se mu samozřejmě moc líbí a začínáme s poslušností.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2014 23:59
- Nahlásit
PetraK
myslím, že pokud pes v psinci demoloval nudou, nikoho to nebolelo. a věř tomu, že lovečák, mladý lovečák se už od mládí učil a učil se toho hodně, to není o povalování
ach ta dogmata ...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2014 00:02
- Nahlásit
smekve
Člověk, který má doma alespoň jednoho setra nebo maďárka bude rozhodně znalejší co se týče zkušeností, než-li třeba ty. Jsem ráda, že jsme tě mohli něčemu poučit a jsi o něco chytřejší
já zas nejsem rád, že tup jako ty si pořídí psa
|
smekve
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2014 15:31
- Nahlásit
zbrnd
Co odpovědět takovému pitomečkovi jako jsi ty. Já jsem se slušně zeptala a ty jsi se začal utrhovat. Běž si zvyšovat své sebevědomí někam jinam! Tady o to nikdo nestojí!!!
|