Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Anglicky setr
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 18:06 - Změnil/a: Klara a Bara
- Nahlásit

Pred 11 lety jsem si poridila sveho prvniho psa - anglickou kokrspanelku Barcu. V rodine jsme pred tim meli anglickou mastifku, takze zase uplny zacatecnik jsem nebyla, ale i pres to jsem se mela co ucit, cetla jsem kde co, okoukavala jsem u zkusenejsich a vysledkem je uzasna partacka do vsech situaci (chodime na ruzne pochody, stanujeme, kdyz byla mladsi, brala jsem ji na kolo a na brusle, posledni roky ji kvuli srdicku trochu setrim, ale na podzim jsme sli asi 40km a v pohode).

Uz delsi dobu pokukuju po anglickych setrech. Mam strasne rada velke psy - kokra jsem si poridila kvuli velikosti z praktickych duvodu, ale do budoucna stejne planuju auto. A tak je prave anglicka setra, ktera mi pripada neco jako kokr ve vetsim, zhavy kandidat na meho pristiho psa. Chtela jsem se zeptat, jestli nekdo mate zkusenosti s jejich povahou, uplne idealne i s kokri, abyste mohli porovnavat. A pak taky jestli nekdo mate setra jen tak, aniz byste ho lovecky vyuzivali, jestli tim moc netrpi.

Barca je bez PP, coz bych uz nikdy neudelala, takze nejake lovecke zkousky nehrozily, ale prekvapilo me, ze spoustu veci delala sama od sebe. Myslim, ze ji to chybelo, ale ne zas tak moc, diky ruzne jine aktivite, stopovacim hram a podobne.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 18:14
- Nahlásit

Klara a Bara

Jednoho setra potkávám na procházkách. Odmalinka má majitele naprosto na salámu, přivolání nula, zájem nula, lítá si jak chce. Víc jich neznám, takže nemůžu tvrdit, že je to pro plemeno typické, ale z víc zdrojů jsem se dočetla, že to není vůbec "jednoduchý" pes.
Neuvažovala jsi třeba o flat coated retrieverovi? Vzhledově je (až na barvu) dost podobný, ale povahou je přece jen víc retrívr než nezávislá jednotka...

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 18:34
- Nahlásit

Hehe, to mi pripomina moji Barcu v pubertalni fazi ;)
Flat coated retrievera maji kamaradi, ted je ji rok - taky docela dobrej blazen. Zatim uvazuju o dalsim psovi dost teoreticky, doufam, ze mi babca jeste par let vydrzi a privest ji domu blaznivy stene, to ji nemuzu udelat. Takze zatim si predstavuju, ze by to mohl byt anglicky setr, je takova moje virtualni laska.

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 19:15
- Nahlásit

Klara a Bara
Moje známá kdysi měla irského setra jako rodinného psa u baráku a to byl bezvadnej pes, ale jestli se povahově liší od anglického, to fakt netuším, tak to ti asi moc nepomohlo.

birma
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 20:50
- Nahlásit

Klara a Bara
kamarádka měla anglickou setřindu (teď ji mají spíše její rodiče) a oni tedy výchovu podle mě dost pohnojili, ale i tak je to relativně bezproblémový pes (pokud zrovna nežere něco, co ukořistila nebo nehoní cyklisty).
Přišlo mi, že oproti kokříkům jsou setři (alespoň ti angličtí) jemnější a citlivější. Ale ani jedno z těch plemen jsem doma neměla, takže je to jen dojem

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 20:58
- Nahlásit

Klara a Bara

setr je velmi inteligentní pes. S dost často silnými loveckými pudy. Zvládnout jej se zvěří bývá oříšek. Není to nemožný, ale myslím, že oproti ohařům kontinentálním, je to větší šichta. Musela bys tohle vzít v úvahu a počítala s tím, že to dá práci a začít na tom pracovat už od štěněte. Právě proto, aby to byl skvělej parťák na výlety a pochody.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 22:06 - Změnil/a: Klara a Bara
- Nahlásit

PetraK
No, treba zrovna ten loveckej pud by me dost zajimal v porovnani s kokrim. A taky jestli je rozdil mezi irskym a anglickym setrem.
Docela jsme s tim s moji kokrou valcily, ale nikdy to nebylo nezvladatelny. I kdyz jinak byla dost hyperaktivni. Prvnich nekolik let vubec nechodila, jenom behala tryskem. Ted uz je to starsi pani, tak tryska jenom nekdy
Obcas to byl boj, ale dotahly jsme to do stavu, ze vzdycky mohla chodit v lese navolno, ale obcas, kdyz jsem po ni nestacila vcas skocit, vyrazila za srnkou a po par desitkach metru se - za myho rvani - vracela po stope zpatky, prohlidnout si, odkud srnka prisla. Dneska uz staci klidne rict, aby nikam nechodila, a uz nevyrazi, ani za kockou.
Dalsiho kokracka bych si poridila klidne, i kdyz tohle vim. Ale ted ten setr je o dost vetsi, takze to nejspis muze byt i o dost vetsi problem... Ale zase mam uz naky zkusenosti, ktery jsem predtim nemela a ucila se vsechno za behu.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 22:25
- Nahlásit

Klara a Bara
Vzdycky mohla chodit v lese navolno, ale obcas, kdyz jsem po ni nestacila vcas skocit, vyrazila za srnkou
A ted ten setr je o dost vetsi, takze to nejspis muze byt i o dost vetsi problem...
Jo no, chce to uz ted zacit trenovat silu odskoku, bo setr bude nejen vetsi, ale i rychlejsi.
Je nejaky jiny duvod, proc si poridit zrovna setra? Krome by to mohl byt anglicky setr, je takova moje virtualni laska.
Ja znala ircana, ve meste a civilizaci krasne ovladatelny zvire. Prislo se do poli, lesu - a pro majitele nestesti, neumeli se psem pracovat. Takze parkrat vypichnul zver, krasne se probehal par hodin po lese ci polich, oni trceli na miste a klepali se, aby ho neco nesrazilo, nestrelilo... Jestli nechces se psem delat myslivost a s kokrici si taky celkem valcila, virtualni lasku bych doporucila prevest na jine plemeno. Usetris trapeni sobe i psovi.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2014 22:59 - Změnil/a: Klara a Bara
- Nahlásit

Fifi
No jo, silu odskoku mam docela dobrou, a taky rychlej start (jednou jsem merila rychlost s kolem, a dostala jsem se na 43km/h, rychlejs jsem se po kamenity ceste bala, ale Baruse vypadala, ze by klidne jeste zrychlila).

Je nejaky jiny duvod, proc si poridit zrovna setra?
No... mam rada kokrspanely a zaroven velky psy, a setr mi pripada i vzhledove i povahove jako velky kokr. Teda z toho, co jsem cetla, zadnyho anglickyho osobne prave neznam.

Usetris trapeni sobe i psovi.
Takze myslis, ze setr je mnohem tvrdsi orisek nez kokr?
A trapeni s vychovou nebo trapeni ze nebude mit lovecky vyziti?

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 08:18
- Nahlásit

Klara a Bara
Takze myslis, ze setr je mnohem tvrdsi orisek nez kokr?
no ono to byla asi myšlený, že setr je mnohem větší a tudíž nároky na vyběhání třeba taky bude mít mnohem větší, jestli kokr ti zdrhal pár desítek metrů, setr ti bude zdrhat kilometr

co třeba špringr? je to taky dost velký pes oprotii kokrovi a podle mě teda fungujou daleko líp než setři

Vero
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 10:50
- Nahlásit

Klara a Bara
já si tak nějak myslím, že hlavně není řešení ovadatelnost u zvěře řešit tím, že po psovi musíš skočit, nebo ho nějak ořvat, až už utekl... to ti vyšlo víceméně náhodou s tímhle jedním psem, s jiným taky by vůbec nemuselo,a to by to nemusel být ani ten setr.
v tomhle bys musela postupovat jinou metodou a tvěnovat práci u zvěře velkou kopu času, i když bys nedělala lovecký výcvik.
(nepíšu to z osobní zkušenosti se setrem, jen obecně.)

Rezavec
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 11:21 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit

Mám IS, dvouletého, můj první pes jako takový.

Upřímně? Ano, myslím si, že rozdíl mezi kokrem a setrem je velký (a to především v temperamentu, nejen ve zrychlení z 0 na 100)

1) Od mala učit, že je nežádoucí zvěř vyrazit, ale naopak podporovat vystavování (postupování, ustalování...)

2) Dost setrů má problém s motivací. Opět nutno vysvětlit: setra, pokud ho chceš něčemu učit (tím nemyslím poslušnost jako takovou a štěněcí hry, myslím pracovní výcvik), neutáhneš na sebelepší pamlsek nebo kus žvance, míček nebo jinou blbinku. Kupříkladu můj pes, pokud jsme v honitbě je naprosto pamlskuvzdorný. Takže tiše pochválím a pokud jsem spokojená, pustím ho zase čuchat, běhat, hledat. Tohle je jeho největší odměna. Někomu to sice možná přijde zvláštní, ale na tomhle principu takříkajíc fungují.

3) Učila bych takové tři módy: Klasika "k noze", dále povel pro jistý motání kolem mě a pak klasické volno, kdy si může slídit. Je to poměrně praktický, většinou při procházkách střídám chvíle, kdy se motá kolem mě a čas od času se pak může za odměnu vzdálit víc.

4) Zajistila bych si, že budu mít dostatek zvěře, prostoru, času a hlavně nervů na výcvik.

5) Finance. Docela podstatná věc.
Jeden bažant na výcvik? 300,-
Maso na měsíc? 2 500,-
Nový mrazák, protože ten předchozí chcípnul? 25 000,-

6) Neexistuje, že Ti ten pes zmizí na víc než pár minut! A pokud by hrozilo, že se to stane, tak si ho pojistit - stopka! Můj setr se jednou jako štěně ztratil na 3 minuty, když ho něco zaujalo. Ale to bylo maximum. Ale jak tak zjišťuju, je výjimka, myslím, že to ani není mým přičiněním. Jak to může někomu připadat normální???!!! Naprosto nechápu, tohle není honič, ale ohař, nemá co dělat sám tak daleko.

7) A pak tu máme POSVÁTNÉ ZÁCHRANNÉ SLOVO: DAUN! Pořádně docvičený daun zachrání psa v situaci, kdy vypíchne srnu blízko železnice, ve chvíli, kdy nemá upevněné, že kočky se prostě nehoní, kdy se rozhodne prohánět holuby uprostřed náměstí.

Mému psovi jsou teď dva roky a 3 měsíce. Počítám, že ještě další dva roky bude trvat, než se trochu uklidní a zvážní. Měli jsem spoustu problémů - od dělání srandiček, že jako domů prostě nejdeme, po vzdalování třeba i na 100 metrů (tím nemyslím lovení, jen mají vetší rozptyl, což je na louce s dalšími psi dost nepraktické), štěněcí odbíhání za cizími psi, poskakování na vodítku, když se zjeví někdo známí, odmítal aporty z kožešiny, nechtěl příliš plavat, prostě tisíc a jedna věc, co se ve větší či menší míře můžou vyskytnout. Ale už teď se pomalu začíná rýsovat, že by to mohlo vyjít. Prakticky všechno se až na drobné výpadky jeho těžce adolescentního mozku podařilo odbourat nebo přetavit do té podoby, aby to bylo schůdné pro nás oba. Není problém cestování, není problém psa kdekoli pustit, vodítko ani obojek prakticky nepotřebuju, není problém psa někde na chvíli odložit beze strachu, že někam odpochoduje, není problém ho nechat doma beze strachu, že se pokusí sežrat ostatní čtyřnohý obyvatele bytu nebo něco zdemoluje. Ale po více než dvou letech dennodenní práce!

Myslím, že by ses neměla ani tak ptát, jestli by pes vyhovoval tobě, ale jestli bys vyhovovala psovi.
Počítala bych s tím, že v prvních 3-4 letech to denně znamená 2-3 hodiny denně čistě výcvik (do roka míň, to jen poslušnost a celkově výchovu, potom se přidá pole, aporty, vlečky, etc...), plus další 3-4 hodiny jen samotné procházky (chodím ráno a večer asi hodinu, odpoledne dvě až tři, pokud nejdeme na pole nebo do zvěře), plus o víkendech alespoň jeden den od 20km nahoru.

Upřímně, je to jen půlrok zpět, co jsem nepokrytě tvrdila, že budu se psem jen tak trochu trénovat, ale zkoušky mít nebude. Myslím, že představa setra jako milého rodinného psa je zcestná. Jistým způsobem, vysvětlím: Je to pes energický, velmi nadšený pro svou rodinu a svého pána, mazlivý, milý, k dětem bezvýhradně přátelský. Ale to je většina psů. Setr má ale navíc spoustu vlastností, které ho předurčují k tomu být víc než jen to a dle mého názoru je mít ho bez možnosti výcviku vhodné tak pro to, aby duševně zakrněl. Neuvěřitelná chuť pracovat, vlohy, vynikající nos. Zvládnutý setr je lovecky perfektní pes (jistě, že se to liší kus od kusu podle spojení). A mě příjde škoda nechat takovou šanci ležet ladem...
Z vrhu, ze kterého mám psa já, šlo z 9 štěňat 8 na gauč nebo na zahradu. A já si až teď, zpětně, když vidím, jak je pro práci na poli stvořený, začínám uvědomovat, jak moc by mu to asi chybělo (ač to na psovi nemusí být vidět, když to nikdy nepozná, ale je to tam).
Takže ano ( a sypu si tím popel na hlavu, že jsem kdy tvrdila opak), dle mého názoru a pozorováním mého psa, je to trápení, pokud ten pes nemá využití. A myslím, si že ani všechny momentálně velmi populární disciplíny (čímž nechci nijak snižovat jejich vážnost) jako agility, dogdancing a kdoví co ještě mu to fakt nenahradí.. Ano, velká část setrařů by se mnou nesouhlasila, ale i přes to, ať si říká kdo chce co chce, byl vyšlechtěn jako anglický ohař a tím jím zůstane, bez ohledu na to, jak dobře vypadá na gauči.

Takže za mě... Ač jsou AS od IS odlišní, být Tebou, jdu spíš do výše zmíněného špringra. Tenhle IS je můj první pes, ale jsem z rodiny, která měla lovecky vedené gordony a anglány, takže srovnání vcelku mám. Angličani jsou proti irčanům klidnější a rozvážnější už od mala, ale taky to není klidný a flegmatický rodinný pes. Pořád je to setr...

EDIT: Aby bylo vidět, že ty hektolitry slz a potu, spousta nervů (a že jich bylo, když jsem stála v dešti a spílala psovi, že jestli ihned nepřestane blbnout a nenechá se odvést domů, stáhnu ho z kůže), hodiny a hodiny výcviku a vůbec celková námaha za něco stáli - letos v září nás čekají vlohy a podzimky, příští rok pak lesní zkoušky, vodní práce a všestrannost, mě myslivecké zkoušky a začíná mě to silně táhnout k sokonictví. To jen tak pro forma, abys věděla, kam až to s jedním setrem může zajít =D!

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 11:59
- Nahlásit

Rezavec

dle mýho IS jako víc plemen pomalu doplácí na modnost a jako spousta jiných plemen si je pořizujou lidi páč "sou hezký"..zde v okolí jich na sídlišti máme pár kousků(krom jedný dívčiny pokud vim nikdo se jim nevěnuje lovecky)..většinou jsou vidět jak lítaj po Oboře,přičemž pán je někde..obora je lesopark v Praze, v zásadě ohraničenej takže zas tolik zvěře ani nebezpečí těm psům snad nehrozí..páníkům to asi nevadímberou to tak.Jen ta dívčina zmíněná se snaží ,ale stojí jí to docela dost sil ..pes je zatim celkem mladej a výkyvy jí ničej

Rezavec
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 12:22
- Nahlásit

Jo, výkyvy mě ničej, to je svatá pravda. To jsem já s Perrym, co se potkáváme ve Hvězdě. Jen už teď tak často nechodím, buď drtíme aporty v sadu, kde je teď liduprázdno nebo jsem za Prahou v honitbě. Takže mě to taky nakonec dostalo, ač jsem původně tvrdila opak.
Jde mu to dobře. Zjišťuju, že i kdybych s ním byla venku 24/7 a házela mu míč do zblbnutí, nevynahradí mu to aktivní vyhledávání zvěře a tu radost, když mi může ukázat bažanta nebo aportovat koroptev.
Ač jsem se včera mohla vzteknout. Psa jsem odložila na louce a šla natáhnout vlečku, vždycky mu tam nechám aport nebo jakoukoli jinou věc, mám pocit, že ho to tak uklidňuje, když zmizím na víc než půl hodiny... Ten rezavej hajzlík si ten aport poponášel aby nebylo poznat, že se pohnul!
Doufám, že období největšího vzdoru už je za mnou, chvílema jsem uvažovala, že si z něj udělám předložku před krb.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 12:40
- Nahlásit

Rezavec
To jsem já s Perrym

já si řikala že bys to mohla bejt ty ,ale mělas jinej nick ne?? to mě zmátlo..
Zjišťuju, že i kdybych s ním byla venku 24/7 a házela mu míč do zblbnutí, nevynahradí mu to aktivní vyhledávání zvěře a tu radost, když mi může ukázat bažanta nebo aportovat koroptev.

tohle je strašná pravda..a platí to pro všechny plemena pracovně využívaný..ale málokdo je schopen to pochopit
Ten rezavej hajzlík si ten aport poponášel aby nebylo poznat, že se pohnul!
hm..je dost chytrej,bud vopatrná
jinak doufám,že se Ti daří dobře a jsi už v cajku..a až potkám někoho s megaptákem na zádech,tak budu vědět ,že jsi to ty

Rezavec
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 13:42 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit

já si řikala že bys to mohla bejt ty ,ale mělas jinej nick ne??

Předtím sem psala přes kamarádky profil, kvůli tomu bránění pána. A to ho stále nepřešlo, ale není to problém, naježí se a vycení zuby, případnej pobuda se sebere a táhne pryč a já psa odvolám a jde se dál.

jinak doufám,že se Ti daří dobře a jsi už v cajku

Jsem, naprosto bez kondice, ale chodím. Jen si ještě rok počkám, než si pořídím ptáčka. Navíc pes z toho není zrovna nadšenej "vždyť to okřídlený lovíme, tak proč se s tím chceš k sakru párat? No tak, neblbni, zab to! Ne?! TAK TO ZABIJU SÁM!". Z čehož plynou tak trochu problémy, minule se prsil na výra a i ten mu nakopal zadek...

tohle je strašná pravda..a platí to pro všechny plemena pracovně využívaný..ale málokdo je schopen to pochopit

No jasně, je to obecně platný. Ale myslím, jakkoli blbě to zní, že k tomu musí každej dospět sám, já před rokem a půl taky tvrdila, že procházky, stopy a různý blbinky budou psovi stačit. Že se k zelenejm nikdy nepřidám. Což asi tak docela ne, ale naštěstí existuje vícero odvětví... Ale tak ono se stačí podívat na skladbu psů tady na Petřinách -
YX vizsel, labradoři, kteří nikdy neaportují, pár výmarů, kokři i špinglové, jezevčíci na jojech, co les a nedej bože zvěř v životě neviděli a neuvidí...
XY bocek a jejich kříženců, taky ovčáci, kteří na cvičák nikdy ani nepáchli. Chodí tu slečna s roční BOCkou. Včera ve tři jsem šla do Hvězdy, stáli na pláni a fena aportovala tenisák. V sedm jdu domů a fena stále aportuje tenisák s občasnou snahou ho pást ...

Klara a Bara

Rozhodně jsem nechtěla slečnu co to tu zakládala nějak odrazovat.
Jen jsem řekla myslím docela na rovinu, že to po časový stránce není zrovna leháro (to sice u žádného psa), ale u toho setra to vyžaduje i naučení i takových bazálních věcí, co mají ostatní psi vrozené. Žít v hájovně na samotě, není to třeba, ale pokud je ten pes ve městě, je nutný mu kupříkladu omezit rozptyl, nevšímat si ptáků, pokud zrovna nepracuje a zvěře jako takové. A to bylo třeba pro mě práce na skoro rok a rozhodně to není stoprocentní, stejně tak, i když chodí na volno, pořád musím číhat, aby se neudálo něco co ho rozhodí a vezme to rovnou do silnice a pod tramvaj. Ještě před měsícem bylo nemyslitelný, že bych ho nechala jen tak v zazvěřeným terénu. A teď už to jde. Ale ono netřeba mluvit jen o honitbě, myslím, že nikdo nežije v takovým vakuu, aby úplně zabránil tomu, aby se ten pes se zvěří setkal. Nám tu běhají po sídlišti malý zajíčci. Ve čtvrtek jsem měla psa odloženýho před knihovnou. Vyjdu ven a pes asi na dva metry vystavuje zajíčka, co seděl vedle na trávě. Ale nevypíchnul. Je to prostě tak, čím víc tréninku, tím líp se pes potom i chová v reálných situacích. Rozhodně to není tak, jak jsem nedávno vyslechla od holky, co bydlí nade mnou s jezevčíkem, že díky loveckýmu výcviku bude ten pes neovladatelný. Naopak to ovladatelnost zvyšuje. A navíc, pes je díky tomu spokojený, unavený, celkově nám to zlepšuje vztah (což ale neznamená, že mě někdy fakt nevytočí, jsou ještě chvíle, kdy mám chuť ho zkoulet do kuličky...)
Ale na druhou stranu si myslím, že setři toho poměrně dost odpustí, dokonce i ten můj, vyloženě pubertální blbeček někdy žehlí moje problémy. Tím myslím, že jakmile se jednou povolí, rychle toho využije, ovšem stačí si dupnout a zase se začne rovnat. Myslím, že třeba takový němec by tohle netoleroval. Kamarádka co má toho auvergňáka by mohla povídat, to je oproti mýmu měkoučkýmu irčanovi docela rozdíl. Bylo to krásně vidět na aportech. Cvičím parforsně, u něj to prostě jinak nejde, je pořád sranda, sranda a pak by ho jednou, kdyby byly z nějakého důvodu těžší podmínky, vůbec nemusel přinést. Mě stačilo, abych mu zezačátku párkrát ručně stručně vysvětlila, že ho prostě plivat nebude a do mordy ho má vzít ihned, ne až se rozmyslí a teď už jen průběžně, jak se zvyšují nároky koriguju, zatímco jí by se ten pes na řetízkáči radši uškrtil, než by ho vzal. A to prý trvalo týden, teď už aportuje krásně a jak nadšeně, ale ten začátek...

Tákže... Abych jen nechválila. Myslím, že někteří, kdo mě viděli můžou vypovědět, jak moc jsem se s ním někdy trápila a je pravda, že mám možná někdy trochu přemrštěný nároky. A taky, rozhodně ten pes není stoprocentní, to ani zdaleka, a myslím, že nikdy nebude, když, tak až za pár let. Ale vychovat ho tak, aby každá procházka nebyla horor se dá. Ale je nutný počítat s tím, že Ti potečou nervy, když se pes dobře vyspí tak má občas dost hovězí nápady a chvílema si budeš nadávat, že sis měla koupit rybičky. Ale dá se!

Sakra, já mám očividně nějakej problém s tím vyjádřit se stručně

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 14:00 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Rezavec

supr sepsaný,

Sakra, já mám očividně nějakej problém s tím vyjádřit se stručně

ne tyhle věci, pokud člověk chce popsat tak, aby vysvětlil, stručně popsat nejdou. Pamatuju si, jak jsem kolikrát kdysi vysvětlovala, co obnáší ohař, takže neboj. Je dobře, že to člověk vypíše a snaží se předvést reál. Oni si to lidi dost často opravdu nedovedou představit. když jsme si teď byli vybírat štěně MOK, tak měli mezi pesany i tříletý maďara. CVok jak maďar v tomhle věku prostě je. Říkali, že když ho dvoje lidi viděli, rozmysleli si štěně vzít , což je jedině dobře, protože ohařiska jsou prostě torpéda a je bohužel pak hodně srdceryvných inzerátů , kdy majitelé psa prodají, darují do dobrých rukou, protože oni mu přece nemohou dát, to co potřebuje. Takže jeen houšť s popisem.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 15:43
- Nahlásit

Jeee, diky vsem za odpovedi

Maya
jestli kokr ti zdrhal pár desítek metrů, setr ti bude zdrhat kilometr
To nebylo, ze by dal zdrhat nechtela, to bylo v pubertalni fazi maximum, kteryho se mi podarilo dosahnout (myslim, ze ted bych na to po ziskanych zkusenostech sla o dost jinak).

Rezavec
Ty jo, diky za takovej podrobnej popis! Spoustu veci mam pocit, ze jsem (mozna trochu v mensim) prozivala taky. Barca byla zamlada fakt blaznivej pes.

Upřímně? Ano, myslím si, že rozdíl mezi kokrem a setrem je velký (a to především v temperamentu, nejen ve zrychlení z 0 na 100)
Nemohli bysme nekdy treba spolu jit vencit, abych to videla na zivo a posoudila si ten rozdil? Jestli teda bych te nejak nezdrzovala od vycviku nebo tak.

Myslím, že by ses neměla ani tak ptát, jestli by pes vyhovoval tobě, ale jestli bys vyhovovala psovi.
Jasne, prave proto se tady vyptavam.

Financne myslim, ze uz to asi o moc narocnejsi bejt nemuze, nez soucasnej stav, kdy platim ze stypka pres 3500Kc mesicne jenom za leky. Ale tak za co bych ty penize utracela, ze jo, kdyz ne za psa

Loveckej pud mam pocit, ze bychom nakonec nejak zvladli, ale s tim loveckym vycvikem to bude asi u me kamen urazu. Nemam totiz rada zabijeni zviratek.

PetraK
je bohužel pak hodně srdceryvných inzerátů , kdy majitelé psa prodají, darují do dobrých rukou
Hele, tak to u me fakt nehrozi. Chci se maximalne prizpusobit potrebam psa - ale prave proto si predem zjistuju, jaky ty potreby jsou, a jestli to neni za moji hranici. To je prece lepsi, nez naopak, ne?

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 15:51
- Nahlásit

Klara a Bara

To je prece lepsi, nez naopak, ne?

určitě! to bez debaty. Taky to nebylo myšleno vůbec na Tebe, ale obecně. Jako reakce pro Rezavce právě, že je lepší se rozepsat o tom, jak to s tím konkrétním plemenem je, protože vnímavej budoucí majitel si může udělat aaalespoň malej náhled o tom o čem to je. Ohařiska obecně jsou torpéda. A je nutno počítat s tím, že nějakým způsobem je třeba s nimi pracovat v tom duchu v kterým byli vyšlechtěni. Myslím, když srovnám vižlouny, který jsou moje plemeno a srdeční záležitost a setry, tak setr při učení se zvěří je tvrdší oříšek. Že je to větší šichta. Není to o tom, že to nejde, ale musí se na tom, podle mě, víc pracovat.

Rezavec
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 18:21 - Změnil/a: Rezavec
- Nahlásit

Nemohli bysme nekdy treba spolu jit vencit, abych to videla na zivo a posoudila si ten rozdil?
To problém není, ale nejsem si jistá, jestli zrovna já a můj pes jsem schopni instruovat někoho, kdo by si taky chtěl pořídit setra. Já ti teď momentálně můžu ukázat, jak to vypadá, když už ten pes alespoň z části šlape, jen s občasnými výpadky.Co na tom ale neuvidíš je to, jak jsem ho Xkrát naháněla v dešti po sídlišti, protože měl svůj hormonální záchvat, XYkrát jsem na něj řvala jak na malýho spratka, protože vyrazil ptáky a XYZkrát prováděl zas jiný hrozný věci. Jako temperament a pracovní nasazení tam srovnáš. Tady jde mám pocit spíš o to, toho psa zvládnout, když nastane nějaká krize... Ale o tom já bych mohla dlouze vyprávět, o našich názorových rozporech v průběhu jeho dospívání

Loveckej pud mam pocit, ze bychom nakonec nejak zvladli, ale s tim loveckym vycvikem to bude asi u me kamen urazu.
To je totiž to. Zvládnout lovecký pud není složité (podle plemene a taky linie), jistými donucovacími prostředky to zvládne postupem času každý, jde o to, využít ten pud ve svůj prospěch.
Je to asi dva měsíce zpět, učila jsem aporty s dummíkem. Pes si ho ale absolutně nechtěl brát ze země. 5 cm nad zemí dobrý, ale jakmile ho měl zvednout ze země, tak mu nešel uchopit a on to prostě vzdal. Tlačila jsem na něj, křičela, přemlouvala, prakticky měsíc... A pak najednou, trochu klofnul, já chválila, že se lidi otáčeli, a za deset minut už nosil dummík z krytiny. V tomhle ten samotnej loveckej výcvik pomůže. Já, totálně v euforii, že mi pes vzal konečně do huby i dummy, ne jen kozlík, pes další týden šlapal jak hodinky, spokojený, že se mu vše daří a mě se ho díky tomu podařilo naučit to, co jinak trvá měsíc za dva dny a řekla bych, že ne na úkor kvality provedení.
Stejně tak, a zůstanu u tématiky aportů, vidíš, jak se ten pes rozsvítí, když mu dojde, proč ono se to vlastně dělá. Nejdřív aporty naprosto odmítal, já ho donutila proti jeho vůli, že musí. To vytvořilo (velmi zjednodušeně řečeno) ten pocit závaznosti, že je to jeho povinnost. Postupně jsem secvičovali jednotlivé kroky, od držení, přes převzetí, odevzdání, zvedání, podávání, samotného přinášení, až najednou cvak, psisku se rozsvítily oči a bylo vidět, jak mu došlo, k čemu že to všechno bylo. "Aha, tak já to mám nosit, vždyť to je vlastně sranda a navíc, když přinesu toho krásně voňavýho bažanta, tak mě ještě pochválí a pomazlí, no to je přece BEZVA!"

Nemam totiz rada zabijeni zviratek.
Tak to máš dvě možnosti (předpokládám, že maso jíš?) - buď si zvyknout, že se do styku s mrtvou zvěří dostaneš (teoreticky, ale říkám TEORETICKY se dá cvičit na atrapách a s umělým pachem, s tím, že u zkoušek je skoro stoprocentní, že je neuděláte - a pak taky, odepřeš tím psovi to nadšení výše uvedené) nebo si nepořizovat loveckého psa. Na to se bohužel nic jiného napsat nedá. Zvířata rozhodně zabíjet nemusíš. Zvěř se dá koupit už mražená a i když uděláte zkoušky a budete se aktivně účastnit, tak střílet nemusíš, pes může jen přinášet. Stejně tak já nebudu (ale nikdy neříkej nikdy) střílet, ač si chystám udělat lístek a zařadit se k myslivcům. Hodlám se dát spíš jinou cestou...

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 19:06
- Nahlásit

Rezavec

Co na tom ale neuvidíš je to, jak jsem ho Xkrát naháněla v dešti po sídlišti, protože měl svůj hormonální záchvat, XYkrát jsem na něj řvala jak na malýho spratka, protože vyrazil ptáky a XYZkrát prováděl zas jiný hrozný věci.
Hehe, tohle mi trochu chybi, ted jsou ty prochazky celkem nuda, pes se chova slusne, nedela zadny prusvihy...

předpokládám, že maso jíš?
Nejim, no.

Asi teda setr pro me fakt neni vhodnej, vypada to, ze by bez loveckyho vyziti dost stradal.
(Treba podzimni loveni bazantu mi pripada obzvlast nesmyslny. Jsou uplne ochoceny, celej rok jim vozej zrni autem, a pak je mesic pred sezonou vypustej, aby jako zdivoceli. Vysledek je ten, ze zebraj u silnice u aut, protoze maj hlad. Ale dovedu si predstavit, ze psy to fakt bavi.)

Fifi
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 19:20
- Nahlásit

Rezavec
Krasne pises, jeste lip se to cte!
Klara a Bara
Asi teda setr pro me fakt neni vhodnej, vypada to, ze by bez loveckyho vyziti dost stradal.
Ses rozumna, ze takhle umis prehodnotit svy "ja chci". Plemen je fura, urcite najdes nejaky, ktery bude s tebou a ty s nim navzajem spokojenejsi. Kdyz nechces delat lovecky vyuziti, zapatrej ve spolecenskych plemenech, tam je na vase aktivita rada adeptu.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 19:24
- Nahlásit

Fifi
No, nevim, jestli rozumna je dost mozny, ze si poridim zase kokricka. Kterymu to sice taky chybi, ale urcite ne tak moc, jak se popisuje tady. Nebo zajdu do utulku.

Ale hlavne doufam, ze to bude za co nejdelsi dobu

Rezavec
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 19:50
- Nahlásit

Klara a Bara
Treba podzimni loveni bazantu mi pripada obzvlast nesmyslny. Jsou uplne ochoceny, celej rok jim vozej zrni autem, a pak je mesic pred sezonou vypustej, aby jako zdivoceli. Vysledek je ten, ze zebraj u silnice u aut, protoze maj hlad. Ale dovedu si predstavit, ze psy to fakt bavi.
Co si budem povídat, dnešní lov z pohledu myslivosti nemá v drtivé většině případů s původním lovem co dělat, viz dnes už poměrně dost málo používaná šoulačka, která je třeba z mého pohledu skoro uměním a návratem k původním zvykům.

vypada to, ze by bez loveckyho vyziti dost stradal.
Snažila jsem se to popsat tak, jak to vidím já u svého psa, tudíž psa z dobrého pracovního spojení. Jak jsem psala, řada "setrařů" (a to povětšinou Ti, kteří svého psa necvičí, takže jim druhý pohled chybí) by se mnou třeba nesouhlasila, že to přeceňuju a že ten pes může žít i bez toho. Já mám, řekla bych, momentálně pohled z obou stran, díky lidem, se kterými se stýkám kvůli výcviku, a myslím, že si díky tomu můžu dovolit tvrdit, že je neskutečná škoda, a to i pro psa, ten potenciál co má nevyužít. Ale uznávám, že jsem trošičku extremista. Kapánek ...

Fifi

Krasne pises, jeste lip se to cte!
Díky. Snad jen, kdybych se místo vypisování na čoklých fórech a lítání venku po poli radši věnovala přípravě na zkoušky, který mám příští týden. Tady bude zase někdo brečet, až to zle dopadne ...

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 19:52
- Nahlásit

Klara a Bara

a když máš ráda velký psy - co pudl královák? Je to akční zvíře, původně taky lovecký, takže ne tak gaučák, jak se lidi domnívají. Když odmyslíš sídlištní pudlíky a výstaváky, je to pes sportovec, hodně inteligentní, dá se s ním dělat spoustu věcí a nemusela bys tolik řešit lovení. Co?

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 20:18 - Změnil/a: Klara a Bara
- Nahlásit

PetraK
Dik za radu, ale pudla fakt ne. Jsem proti nim nejak zaujata (asi zcela bezduvodne). Mozna je to tim, ze znam vic tech malejch nez kralovskejch (toho jsem znala jenom jednoho - vodiciho), a prijde mi, ze se chovaj tak divne nepsovsky.

Ale jinak uznavam, ze muze mit dost univerzalni vyuziti. Jednou jsem na Manhattanu videla stredniho pudlika skvele ostrihanyho "na svalovce" - na prednich packach mel udelany bicepsy - sel s takovym vyholenym potetovanym chlapkem - fakt srandovni dvojice.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 20:24
- Nahlásit

Klara a Bara

sem proti nim nejak zaujata (asi zcela bezduvodne)

to hodně lidí, a je to škoda, moje kdysi známá měla dva - mini a králováka, byli to super psi, kteří podnikali a podnikají naprosto všechno, běhají agi, sportujou, jsou nekonfliktní.Rozhodně je nestříhá na výstaváky , až by oba mohli být. Lítají lesem, polema, super ovladatelní. Já bych to tak neodstřelovala.

Eninka
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 20:31
- Nahlásit

Klara a Bara

ahoj, pokud by jsi přehodnotila toho setříka a píšeš, že by jsi i zašla do útulku, koukni tadyhle: https://www.facebook.com/#!/pages/M%C4%9Bstsk%C3%A 1-policie-Mod%C5%99ice/156211217913477?fref=ts

ta černá mladá hodná fenka vlevo kousek dolů

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 20:57
- Nahlásit

PetraK
No jo, kdyz ja bych tak nak chtela, aby se mi pes libil i vzhledove. Vim, ze to neni hlavni, ale proste pudli se mi nelibej. A myslim, ze se da najit lepsi kandidat.

Eninka
Ja si chci dalsiho psa poridit, az nebude soucasnej. Resim to, doufam, celkem dost dopredu (i kdyz prezila rakovinu a ma horsi srdicko). Takze aktualni utulkova nabidka se me netyka.

Eninka
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2014 21:43
- Nahlásit

Klara a Bara

chci dalsiho psa poridit, az nebude soucasnej.

aha, no každopádně je to takové zvláštní, když tvůj pejsek žije a chceš jiného až "nebude", což může být klidně i za pár let, a to může být klidně tvůj názor i situace někde úplně jinde....špatně jsem to pochopila, že chceš parťáka k současnému psisku. Nicméně nechci sýčkovat a hrát na nějakou "duchařinu", ale pokud si takto podvědomě již dopředu v duchu vybíráš přístího psa, mohlo by se s tát, že ten současný "odejde" dřív, než kdybys tomu (myšlení) nechala volnej průběh, jsou to určité zákonitosti, které nebudu zde rozšiřovat, protože by mě mohl někdo nazvat magorem, ale věř, že tomu tak je.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání