Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Westie
Autor Zpráva
Kamca
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 11:59
- Nahlásit

Koupili jsme si štěně Westhiglandského teriéra. Četla jsem, že tahle rasa je hůř vycvičitelná...Nemáte někdo s Westíky zkušenosti? Díky moc..

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 12:09
- Nahlásit

Kamčo, já s westíky přímo osobní zkušenost nemám, ale několik jich znám a podle mě nejsou nijak hůř cvičitelní než kterýkoli jiný pes. V prvé řadě musíš mít na paměti, že je to teriér se vším všudy - sice vypadá jako roztomilý domácí mazlíček, a proto si ho také tolik lidí pořizuje, ale, přesto v něm dřímá teriéří temperament a i ta příznačná tvrdohlavost. Při správném přístupu a výchově lze ale z každého psa vychovat poslušného a pohodového společníka, ať jde o teriéra nebo jiné plemeno.
Na "teriérovité psy" se musí klidně, nesnáší nespravedlnost, laskavě, leč důsledně. Musí je člověk přesvědčit, aby sami "došli k závěru", že to, co po nich chceme je pro ně dobré a proto to budou dělat pak s o to větší chutí. Většina teriérů co znám jsou silně "ujetí" na míčky a jiné aportovací hračky, takže přes motivaci na hračky jsou schopni naučit se spoustu věcí.

Kamca
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 12:13
- Nahlásit

Díky moc, snad to bude v pohodě. Měla jsem trochu strach, protože jednak nás stále kouše do rukou a do nohou (ale už jsme přišli, jak na něj - stačí jej na chvilku jemně přitisknout k zemi - tak aby se nemohl hýbat, a za chvíli ho to přejde) a jednak je na ostatní zvířata (jiné štěně, kočka, morče) docela zlý, chňape po nich a štěká. Možná si chce jen hrát, jen nevím, jak ho tenhle zlozvyk odnaučit, aby to nedělal i v dospělosti. A taky je na mě strašně závislý, jen na chvilku odejdu a začne hrozně kňučet..

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 13:36
- Nahlásit

Kamčo,
ty kousavé hry prodělává každé štěně, tlamičkou si oťukává a zjišťuje, kam až může zajít. Tak jako dítě chce na všechno sahat a všechno brát do rukou, i malý pejsek se takto seznamuje se světem, bere vše do tlamičky, žužlá a kouše apod....Pokud nechceš aby si pejsek s vámi hrál "na kousanou" do budoucna, musíte ho už teď učit, že kousat, byť v rámci hry, do lidí se nesmí. Tak jak píšeš, že ho to odnaučujete, to myslím děláš dobře (tedy, ne abys štěndo mačkala k zemi nějak silně...) Především je třeba aby pochopilo význam povelu FUJ a NESMÍŠ (fuj je to, co se nesmí nikdy a nesmíš je to co se nesmí v dané konkrétní situaci)
Takže pokud štěníka potrestáš, když tě např. zatahá za bačkoru, současně používej důrazné FUJ (nekřičet, jen jasným, rozhodným hlasem).
Pokud se týče domácích zvířat a jiných psů, je strašně moc potřeba štěně pozorovat - jeho mimiku obličeje, pohyby těla atd...(právě, abys rozlišila, kdy si chce pes jen hrát a kdy se např. bojí a proto štěká a vrčí...) Teriéři mají silně vyvinutý lovecký pud, takže pochybuju, že z teriéra a třeba morčete budou v budoucnosti "velcí kámoši", kteří spolu spí v jednom pelíšku nicméně pes není hloupý a naučí se rozlišovat mezi členy domácnosti a cizími zvířaty. Pokud jde o kontakt s cizími psy, štěňata si mezi sebou mají potřebu hrát...přitom na sebe štěkají, vrčí, kničí a vzájemně se "okusují" a to všechno je normální - už od malička si tak psi mezi sebou "vyjasňují pozice". Samozřejmě je potřeba aby majitel znal svého psa a z jeho mimiky poznal, kdy si pes hraje a kdy ne. K tomu bych ti doporučila přečíst si knížku od Rogera Abrantese - Řeč psů.
A ještě k té "závislosti". Rodina, v níž je pes, pro něho plní funkci jeho smečky. Pes je smečkové zvíře a pokud je sám, je nejistý a nešťastný. Proto už od malička musíme pejsky učit vydržet nějakou dobu osamotě. O metodách jak na to se určitě dočteš,pokud zapátráš po fóru, někde je tu na to přímo samostatné fórum.

Kamca
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 13:51
- Nahlásit

Díky za rady, knížku si určitě seženu

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 14:29
- Nahlásit

spíš koukni po knihovnách a antikvariátech, protože na krámech už jsem tuhle knížku vůbec nesehnala ani přímo u nakladatelství...nevím zda nechystají nějaký dotisk....ale já jsem knížku sehnala tak, že mi ji kámoška (která už ji měla dýl) ofotila.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2005 10:26
- Nahlásit

no co vím, tak ta naše praštěná feňule je celkem vychovaná. chce to jen důslednost, nekřičet a hodně odměňovat (jak už tu někdo psal, jsou ulítlí na míčky). Jsou hodně tvrdohlaví, často se mi stávalo, že třeba cvik sedni už uměla půl roku, ale když jsem jí řekla sedni, strašně dlouho se rozmýšlela jestli teda jo nebo ne, koukala na mě jak zjara, jesli to skutečně myslím vážně...... chce to prostě vytrvat a trvar na tom povelu, který si vydala, takže až na tebe bude pes takhle blbě čumět, tak se nenech vykolejit a třeba tam s ním stůj půl hodiny, povel opaku, jemně, nenásilně, a až ho udělá, tak ho teprve pochval a hraj si s ním. Někdy mi v porovnání s ostatními psy přišlo, že ta naše obluda je neustále v pubertě, tak jak ostatní pejsci zkoušejí v pubertě co si můžou dovolit a kde je tvoje hranice, tak tahle to snad zkoušela od štěňátka až do teď (je jí 10 let), takže hlavu vzhůru a hlavně se obrň trpělivostí, budeš ji potřebovat.

Anonymní
# Zasláno: 4 Říj 2005 17:48
- Nahlásit

Ahoj Kalliope, to jsi mě moc neuklidnila , ale snad to s pejsánkem nebude tak zlé... Zatím sice víc zlobí než poslouchá, ale jinak je strašně milý a přítulný...Tak doufám, že až vyroste ze svých štěněčích let a nějak překlepem tu pubertu, tak to snad bude lepší. No, nakonec - nechám se překvapit, nic jiného ani nezbývá. Zkusím se hodně zaměřit na tu výchovu a snad to bude OK

Kamca
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2005 17:50
- Nahlásit

Zapomněla jsem se přihlásit

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 10:14
- Nahlásit

jsou to tvrdohlavý palice, musíš mít hlavně trpělivost, já už kolikát málem vypěnila a začla řvát, ale na to že jsem byla ještě malej harant jsem se ovládla, musí se to holt dělat nenásilně, formou hry, a hlavně ne někde na poli, pač jak zmerčí zajíce nebo tak něco, je v tahu i když teď už jí zastavím v pohodě, chce to jen trénovat, být důsledná a trpělivá - asi jako u každého psíka, ale u těch teriérů je to o něco složitější než třeba u NO, ale to se poddá

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 10:34
- Nahlásit

Kamca

jen bych dodala malou radu....když by ti pejsa nechtěl nějaký povel splnit tak, jak píše Kalliope, tak nad ním prosímtě nestůj půl hodiny a nečekej jestli ho splní. Opakovat povel 10x je nesmysl....Povel dej jednou, max 2x a při druhém povelu už psíka přinuť povel splnit. příklad. pes nechce sednout na první povel. Dej druhý a už rovnou lehkým tlakem nad zadkem pejska posaď pokud se brání to je jedno - ty musíš dosáhnout splnění povelu, protože stačí párkrát psa nechat být, když povel nesplní a pes si od té doby bude pamatovat "aha tohle někdy musím, někdy ne, já se na to vykašlu...."

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 10:55
- Nahlásit

To, že jsou tvrdý palice se projevuje bohužel už teď. Milionkrát mu řeknu "fuj", když nás kouše, třeba i dvakrát za sebou ho potrestám (jemné přitlačení k zemi) a stejně nás aspoň desetkrát i dvacetkrát denně kouše . Nechci vidět, jak ho budu učit na vodítko. Teď s ním musím být ještě týden doma (je po 2. očkování, tak aby se mu vytvořila imunita a nechytl nějakou tu hroznou psí nemoc), ale pak asi teprve začne ten pravý horor . Předtím jsem s ním totiž byla několikrát venku a co viděl, to sežral, a když jsem zkoušela vodítko, nechtěl o tom ani slyšet... . No ale asi to chce opravdu čas a cvik.. Ještě jsem se chtěla zeptat,jak ho zabavit, když potřebuju doma něco udělat a on zrovna nespí? Nemůžu si s ním přece v kuse hrát, a když si ho chvíli nevšímám, kňučí... (má pískací hračky, uzel i hračky, které může okusovat).

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 12:51
- Nahlásit

Kamca
když pes kňučí, když si s ním nehraješ, rozhodně se mu nepodřizuj a hraj si s ním jen když nekňučí...chci tím říci, že ty určuješ, kdy se bude hrát a kdy ne. Pes si to nesmí vynucovat. Jakmile se totiž naučí, že vždy když zakníká, bude po jeho, tak ti pomalu ale jistě roste problém...
na vodítko se taky musí učit postupně. Pokud už je zvyklý nosit obojek, tak mu na něj připni na chvíli lehké vodítko a nech ho s tím běhat po bytě....vždy na chvilku...když si toho pes nebude všímat, zkus vodítko vzít do ruky a psa lákej k sobě...dej mu třeba pamlsek či hračku, aby to vodítko měl spojené jen s pozitivními podněty....drž vodítko a psa lákej dál na hračku či pamlsek a zkuste udělat pár kroků....když bude hodný, hodně chval....a neboj na vodítko si štěně rychle zvyká, protože vodítko většinou znamená, jde se na procházku a pes strašně rychle pochopí, že venku je to prima. A to že je "bufeťáček" - tím spíš musí rychle pochopit povel FUJ.....
Nevím, zda je to správná výchovná technika, ale když jsem trénovala FUJ u svého psa v souvislosti se žraním odpadků, vždy když se k něčemu přiblížil a chtěl to zbufnout, tak jsem škubla vodítkem a vydala povel, pokud to pes i přesto vzal do tlamy, přiskočila jsem a lehce ho přes tlamku plácla a zároveň znova škubla vodítkem. Na každého psa platí ale něco jiného - u mého zabralo výše uvedené...... tak ať se ti daří výchova.

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 12:58
- Nahlásit

Díky, asi to s mým malým bude trošku "boj", ale za ty dva týdny, co je u nás, mi hodně přirostl k srdci, takže jsou to s ním sice trochu starosti, ale hezké starosti. A když bude zdravý jak doposud, tak snad - i s vaší pomocí tady na diskuzním fóru - vše postupně překonáme..

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 13:19
- Nahlásit

Víš co, jestli jsi z Prahy, tak zkus mrknout na stránky www.hafbezobav.cz pořádají i kurzy pro štěňátka....taková psí školička......průprava na pozdější tréning na cvičáku.... Myslím, že taková psí školka by tvému malému raubířovi taky dost pomohla....taky ti tam poradí různé fígle jak co učit a v praxi je to vždy lepší než přes net

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 13:39
- Nahlásit

bohužel z Prahy nejsem, jsem až z Uherského Hradiště (Zlínský kraj)...Nevíš, jestli by se něco podobného nenašlo i tady v mém okolí?

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:06
- Nahlásit

určitě jo, tady jsem našla nějaké odkazy na psí školky a jednu knížku, tak snad si z toho něco vybereš.....
http://moraviadogschool.wz.cz/
www.rancpohoda.unas.cz/Sekce/Cviciste/C
http://www.kkzlin.wz.cz/skolka.html
http://www.fortunaprint.cz/catalog/product_info.php?products_id=104&PH PSESSID=9dca0734b7c1084bf910ec9e3c9b99cb
http://www.volny.cz/vetrelec007/hotel.htm

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:09
- Nahlásit

Díky

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:10
- Nahlásit

Díky

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:14
- Nahlásit

Díky

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:20
- Nahlásit

jejda, nějak mi blbne počítač, poslal to 3x...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:44
- Nahlásit

jo Kamco, ještě jedna rada do života, nevímjak to budeš mít ty, ale my (i moje sestřenka, která westíka měla a známá taky) měli problém na procházce s voňavými hnědými výtvory, nejlépe lidkými, bylo období, kdy jsme štěně museli dvakrát koupat, což pro westíky není moc dobré, takže hlavně hlídt na prochajdě. Parkrát se nám stalo že jsme ji neuhlídalia to jsme jí měli třeba na vodítku, prostě letí pták, ty se otočíš a mezi tím (zhrba asi tak 5 vteřin) si pes stačí najít hov... a vyválet se v něm, někdy mám pocit, že westy jsou na tohle nějak zatížený....

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 14:45
- Nahlásit

teda dopním to s tím koupáním, měla jsem na mysli, že bylo období kdy jsme to psisko malý nezbedný museli koupat třeba i dvakrát týdně !!! Ona si to prostě našla všudy a vždycky...

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 16:00
- Nahlásit

když jsme chodili ven, tak jsme naštěstí zatím nic podobného "nepotkali" , ale jinak docela věřím tomu, že až se tak stane, dopadneme stejně jako ty s tvým pejskem ... Obvzlášť v případě lidského ho... to musí být velmi příjemné...

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 16:17 - Změnil/a: Kamca
- Nahlásit

Ještě jsem se chtěla zeptat, když teda chvíli potřebuju, aby se zabavil sám a nekňučel mi za zádama, co mu dát na hraní, aby se zabavil? Chtěla jsem mu koupit takové ty kosti z buvolí kůže, ale prodavači mi řekli, že má ještě mléčné zuby a že by si je mohl vylámat. Tak jsme mu koupili aspoň takovou botičku z tenké kůže, ale to ho už moc nebaví. Existuje něco na žvýkání - aby se to případně dalo i jíst -vhodného pro štěňata?Díky

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 16:45
- Nahlásit

no tak to mě teda nic teď nenapadá možná nějakou měkkou hračku co píská, nemusí to být přece hned na jídlo, ne? Ale zase aby to nerozcupovala, pač našeí psici hračka vydržela vždycky tak dva, tři dny , opravdu, nevím....

Kamca
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2005 16:55
- Nahlásit

Pískací hračky má dvě, jeden uzel, míček, tu botičku a dvě hračky s rolničkama.Jenže ho to baví chvíli a pak zlobí No neva, zkusím se ještě zeptat v nějakém jiném zverimexu. Chtěla jsem právě něco, co by mohl zároveň i jíst, aby ho to na nějakou dobu, kdy se mu nemůžu věnovat, zabavilo - viděla jsem spoustu podobných hraček a kostiček na www.baron.cz, jenže si právě nejsem jistá, co z toho je a co není vhodné pro štěňata...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání