Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběr štěněte
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 3 Říj 2005 11:46
- Nahlásit

Dobrý den, potřeboval bych poradit...Rádi bychom si pořídili štěně, které by jednou bylo vhodné na výstavy a do chovu. S plemenem zkušenosti máme, ale zatím jsme si vybírali štěnátka jen podle srdce, bez větších ambicí. Poradíte mi, na co si dát pozor a jak takové štěně poznat? Lze se spolehnout na rady chovatele? Uvádí se taková "perspektiva" štěňátka do kupní smlouvy?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 11:59
- Nahlásit

Já bych v první řadě vybrala chovatele, ke kterému bych měla důvěru a domluvila se s ním, že pomůže vybrat "nejkvalitnější" štěně. Musíte ovšem počítat s tím, že na štěně budete třeba déle čekat. Já jsem čekala na svou budoucí chovnou fenu víc než rok. Dala jsem na radu chovatelky a povedlo se. Podle mých zkušeností okolo 6.týdne lze dost dobře odhadnout povahu a temperament, exteriér už méně. Ovšem pokud vaše plemeno musí mít do chovu např.rentgen DKK, tak to na 7 týdnech neodhadne nikdo. Stejné je to s chybějícími zuby v trvalém chrupu. Do smlouvy by asi šlo dát, že např.pokud pes nesplní platné podmínky chovnosti, chovatel vrátí část kupní ceny. Ale pokud by někdo chtěl dát do smlouvy, že psa který neprojde do chovu vrátí zpět, tak já osobně bych takovému zájemci štěně nedala.

Anonymní
# Zasláno: 3 Říj 2005 13:28
- Nahlásit

Děkuji Ketrin. Je jasné že, i kdyby ze štěňátka vyrostl jedinec nevhodný pro zamýšlené účely, rozhodně ho nevrátíme, protože je to v prvé řadě milovaný člen rodiny...
Ale jde mi třeba o barvu, předkus, výšku, mohutnost - zda je již toto odhadnutelné (např. předkus je u nás vyřazující). A dále z hlediska povahy, je pro výstavní aktivity a chov vhodnější klidné, submisivní štěně? A ještě jeden dotaz - máte někdo zkušenost, zda se po fenkách dědí "schopnost" snadno zabřeznout, lehko zvládat porod a mateřské instinkty nebo je to čistě individuální...

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 13:40
- Nahlásit

Já myslím, že co do povahy je nejlepší volit "zlatou střední cestu". Tedy z vrhu si nebrat ani to nejsubmisivnější ale ani to nejdominantnější štěně. Prostě nějakou dobu štěňata pozorovat, jak si hrají a pak si podle toho vybrat ten "průměr".
Já zrovna jsem si z vrhu vybrala to nejhyperaktivnější, nejtemperamentnější štěně a vyrostl mi z něj sebevědomý pes, který se velice rád předvádí na výstavách, ale s chutí do výcviku poslušnosti je na tom zase hůř...(neudrží dlouho pozornost dá to práci ho motivovat)

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 14:54
- Nahlásit

Anonymní
Skus: pokud je v pořádku mléčný skus, měl by být v pořádku i trvalý. Jestli narostou všechny P a M, to je jiná věc.
K povaze: já osobně miluju temperamentní povahy, dobře se s nimi pracuje, jsou ze všeho nadšení. Stačí si vybudovat vztah a zvládnout poslušnost a máte super psa, který by se pro vás rozkrájel. S klidným balíkem může být potíž, že se mu třeba nechce, pak musí nastoupit nějaký druh nátlaku a na to zas nemám povahu já. Ale to je jen můj čistě osobní vkus.
Opravdu bych hodně dala na radu chovatele, který je s vrhem pořád, zatímco době vaší návštěvy třeba temperamentní štěně zrovna může být unavené, ospalé... a tak dál.
A k poslednímu dotazu, říká se že reprodukční záležitosti jsou u fen dost dědičné z matek na dcery a tak dál. Mohu potvrdit aspoň potud, že moje fena je stejně skvělá matka jako její matka i její bába a stejně jako ony měla početný vrh (zatím jeden). Ale jako vše, ani toto nemusí platit absolutně.
Hodně štěstí.

shiba
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2005 17:33
- Nahlásit

Ketrin
Skus: pokud je v pořádku mléčný skus, měl by být v pořádku i trvalý.
Znám osobně psa, který ještě v 7 měsících měl perfektní nůžky a v 10 měsících předkus. Takže výraz "měl by být" je na místě.

Co do povahy bych si na výstavy vybírala spíše nejtemperamentnější štěně, bývají to opravdu dobří výstavní psi. A pokud se v plemeni ještě tolik neorientuji, vybrala bych si zkušeného důvěryhodného chovatele a dala na jeho rady.
Četnost vrhů, mateřství atd. se také do značné míry dědí. Ale jak správně píše Ketrin, nic nejde absolutizovat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání