Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / čivava a fontanela
Autor Zpráva
deniisek19
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 21:12
- Nahlásit

Dobrý den, jsem tu s jiným tématem. Kdo četl moje předchozí, tak bych jen chtěla říct, že jsme si nakonec vybrali jiné štěnátko, než to o kterém píšu. to je krásné zdravé, hravé a velmi aktivní
Oba rodiče jsme viděli a majitelka měla i chovnou stanici, takže zkušností dostatek.

teď k tématu, o hlavičkách jsem toho přečetla spoustu,ale stejně si nejsem jistá, pejsek má 10 týdnů. a nemá ji ještě úplně srostou. Má tam cca 1cm takový trojúhelníček +- špatně se to odhaduje.
myslíte, že je to v tomto věku normální, nebo mu to nesroste nikdy?

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 21:21
- Nahlásit

1 cm? Tak to se mi zdá neskutečně moc... Čivavy nesleduju, ale kamarádka dlouho chová krysaříky - když dávala štěně s fontanelou velikosti špendlíkové hlavičky, měla z toho ještě nervy.
Pokud je to štěně s PP, tak tam musela proběhnout nějaká kontrola vrhu, tam by měla být ta velikost zanesena, ne? A poradce chovu by jistě po telefonu poradil. Pokud je bez PP (že někdo "měl stanici", to dneska už neznamená nic), pak těžko radit...

deniisek19
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 21:25
- Nahlásit

je bez PP. ten jeden centimetr jsem možná přehnala, jak říkám, špatně se to odhaduje, ale není srostlá úplně.

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2014 22:04
- Nahlásit

deniisek19
Malá fontanela obvykle zaroste, ale fakt malá, pár mm, větší nejspíš ne.
Nějaký info třeba tady http://www.pomeranian.cz/fontanely.htm

impact
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2014 11:46
- Nahlásit

Krásné, zdravé, hravé a aktivní se s dírou do hlavy moc neshoduje. Nepodporujte množitele...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2014 19:47
- Nahlásit

deniisek19
U trpaslicich plemen je možno narazit na jedince,ktere mnozitele doporucuji jako mini- s velkou hlavou,vadami oci,neuzavrenou fontanelou- jsou to v podstatě geneticke poruchy-něco jako nanismus- trpaslictvi u lidi.Casto za ne chteji vic penez, prave pro to, ze jsou mensi , nevadi jim, ze degeneruji,'chudaci psi

solanka
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2014 22:08
- Nahlásit

deniisek19

Chovám čivavy přes 20 let, takže s fontanelama zkušenosti mám.
Fontanela byla dříve u čivav plemenný znak, v současnosti je nežádoucí. Pokud čivava nemá fontanelu ani jako štěně, zpravidla nemá typickou kulatou hlavičku. Pokud je fontanela do cca 1 cm - a rodiče fontanelu nemají - je dost velká pravděpodobnost, že v dospělosti ji mít nebude. Fontanela může zarůstat rychleji nebo pomaleji, klidně i do dvou let věku. Štěňata s tím problémy nemívají - pokud mu nebudete pouštět na hlavu tvrdé předměty / a to snad ne!! / a budete se ke štěněti chovat úměrně jeho velikosti / ani čivava bez fontanely si nemůže hrát s bernardýnem atd. /
Jak už psali přede mnou - pozor na ,,mini - mikro čivavy´´ - jsou to neživotaschopní jedinci umírající v útlém věku prakticky na cokoliv / hydrocefalus, metabolické poruchy, srdeční vady. /

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání