Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Soužití dvou psů, výcvik
Autor Zpráva
Pupy
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2014 09:24
- Nahlásit

Ahoj, za měsíc si budeme pořizovat štěně border collie. A jednoho psa už máme, německého ovčáka (rok a 3 měsíc). Co by mě zajímalo.
BOC chci uchovnit a udělat s ní nějaké zkoušky. Ovčandu cvičím také, ale tu spíš rekreačně, ale to neznamená, že se ji nevěnuji. Takže mi nevadí, že udělá třeba chybu nebo tak. U BOCky se na to chci zaměrit víc, kvůli uchovnění atp. A teď moje otázky:
1) Mám venčit každou zvlášť, tj. první ovčandu, pak vzít borderku, jelikož se můžu každé věnovat a cvičit dostatečně zvlášť a pak na společné procházky chodit všichni, kde by neprobíhalo cvičení, ale pouze hry?

2) Chodit na procházky s oběma a prostě vždy na chvíli jednu uvázat a s druhou cvičit a pak je pustit obě a hrát různé hry.

3) To samé s klikrem, mám jednu nechat zavřenou doma, zatím co s druhou budu cvičit a nebo mám vždy jednu zatím přivázat, aby se naučili, že když cvičím jednu nevšímám si druhé?

4) Jak to dělat u krmení, aby nepřicházeli šarvátky? Štěně budu krmit 4x denně, ovčandu krmím jen 2x, mám vždy dát i ovčandě trochu granulí, aby se necítila odstrčeně? A jak vysvětlit že tahle miska je její a tahle té druhé?

5) A ještě jedna věc, mám krmení, hry, výcvik dělat nejprve s tou starší a poté až s borderkou?

Děkuji moc za rady a pomoc, snad vás to moc neobtěžuje a nejsou mé otázky hloupé, ale nechci nic zanedbat

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2014 09:46
- Nahlásit

Pupy
cvičím rekreačně se všema psama, třeba ti někdo poradí líp.
Já bych 1) a 2) kombinovala
3) nevím
Zavírám jednoho doma, druhého na zahradě, možná záleží i na typu psa, jak to budou nést? Jestli to bude spíš motivace, aby už už cvičili s paničkou, nebo spíš stres, že panička cvičí s tím druhým (pak bych to prostě jen naučila, že se to může stát a zbytečně je netrápila)
4) no, hlavně kolem toho nedělat vědu a nelitovat, že se cítí odstrčeně. Co před ně postavim, do toho se vrhnou, jen když je v tom žrádlo .
5) u nás první dostává ovčák, protože jinak strašně překáží. mamča dává první špicovi, druhý šeltii, protože špic žere dýl, tak aby se jí šeltie nevrhala do misky. Ale rok krmila odděleně, než si na to špic zvykla. Já jsem krmila relativně společně, ale učila jsem to. Vlastně jednoduše tím, že jsem chválila správné chování. No a při žrádle hlídám.

pitvora
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2014 10:32
- Nahlásit

Pupy

Cca do roka věku je podle mě lepší chodit na procházky co nejčastěji s každým psem zvlášť, aby mělo štěndo tvou plnou pozornost a navázalo se co nejvíc na tebe, ne na staršího psa.
Mně se osvědčilo naučit psy tak dobré odložení, aby vydrželi ležet, když cvičím s druhým psem. Přivázaný pes může vyvádět, kdežto odložený pes je v klidu, protože plní úkol. Totéž i s klikrem, jednoho psa odložím na pelech a cvičím s druhým (ze začátku odloženého psa odměňuju po každém kliknutí, dřív, než odměním cvičícího).
Nějaké "odstrčené pocity" jsem nikdy neřešila. Štěndo prostě přes den dostalo nažrat a starší pes ne, tečka. Komu dám nažrat a komu ne, o tom rozhoduju já. Koflikty kolem žrádla nikdy nevznikaly, nežerou úplně těsně vedle sebe a stačí dohlídnout, aby si nelezli vzájemně do misek, než ten druhý dojí (po jídle si vždycky zkontrolují vzájemně misky). A nevidím důvod řešit, s kterým psem cvičit jako první. Střídám to, jak se to zrovna hodí.

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2014 12:00
- Nahlásit

pitvora
Přivázaný pes může vyvádětl
nemůže , protože je naučenej, že se na úvaze nevyvádí
Mně se osvědčilo naučit psy tak dobré odložení, aby vydrželi ležet, když cvičím s druhým psem.
to věřím, že je dobré, ale já se prostě nedokážu na toho druhého cvičícího psa dostatečně soustředit, protože se prostě soustředim na oba (je to spíš podvědomý)

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2014 11:19
- Nahlásit

kachna_
na toho druhého cvičícího psa dostatečně soustředit, protože se prostě soustředim na oba (j

taky tohle vidím stejně. Je tím pes pod kontrolou a nemusím řešit, to, jestli plní dobře nebo ne a můžu se soustředit na toho co cvičí. Když jsem měla ještě oba, tak jsem taky uvazovala, právě pro to, abych toho necvičícího nemusela řešit vůbec a aby i on měl volno.

pitvora
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2014 12:08
- Nahlásit

PetraK

No však píšu naučit. Tak, abych toho odloženého psa řešit vůbec nemusela. Navíc mlaďoch mi na úvaze nebo v kenele odmalinka šíleně vyváděl, kvílel jak Viktorka nad splavem, protože chtěl jít taky pracovat a NEMOHL. O samotě (nebo když se kolem nic neděje) nemá s uvázáním nebo zavřením žádný problém, šlo tam vyloženě o to, že záviděl druhýmu psu práci. Což se dost blbě odbourává, když ti pes vyvádí jen tehdy, když děláš s druhým psem a jindy je v klidu... Když dostal odložení, tak měl úkol a byl spokojenej. Ale každému vyhovuje něco jiného, to je jasné

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2014 13:43
- Nahlásit

pitvora
Ale každému vyhovuje něco jiného, to je jasné
jasňačka

šlo tam vyloženě o to, že záviděl druhýmu psu práci
workoholik
a stejně je to ftipný, že v podstatě jde o jedno a to stejný - uvázaný (neboli de facto volně "odložený", ) a odložený doopravdy s povelem. že to má pro některý takovou velkou důležitost ,.

pitvora
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2014 14:56 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

PetraK

Workoholik, to je přesný Zavřená kenela nebo úvaz na vodítku, to u nás ze začátku znamenalo téměř hysterický záchvat (JÁCHCUTAKYYYY! MAMÍÍÍJÁTOUMÍMLÍÍÍP!), otevřená kenela nebo odložení navolno - důležitě soustředěnej pes Ale páč si zadavatelka bude pořizovat borderu, tak není vyloučený, že by to u ní možná mohlo probíhat podobně. Možná, možná ne. Však uvidí sama, co jí bude víc vyhovovat
(mmch to vyvádění na úvaze samozřejmě odbouráváme a pokroky jsou, ale jde to pomalu, kdežto naučit dobré odložení jsme zvládli vcelku rychle)

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2014 15:13
- Nahlásit

pitvora

ale jde to pomalu, kdežto naučit dobré odložení jsme zvládli vcelku rychle)

jo to chápu, já bych jen stejně po očku furt sledovala, jestli se ten cvik právě nekazí. takže bych se asi nesoudtřeďovala na to co bych chtěla.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání