| Autor |
Zpráva |
Jakubisko88
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 21:39
- Nahlásit
Dobrý den,
rád bych se zeptal na jeden náš aktuální otazník.
S přítelkyní, jsme se rozhodli, že si pořídíme pejska. Když jsme se rozhodovali, kterou rasu, tak jsme postupem času dospěli k závěru, že by jsme rádi Borderku. Jsme oba velice sportovně založený, rádi si chodíme v létě zaběhat, kolečkové brusle atd atd... K tomu se nám ta bordeka tak nějak hodila, je velice aktivní, živá a chytrá no jednoduše bude ze stejného těsta jako my.
První rozchod mezi námi tak nastal v pohlaví. Já jsem byl pro psa, přítelkyně pro fenku. ( Myslím že do teď v tom nemáme pořádně jasno, ale já se stejně kdyžtak podřídím jako ostatně většinou ) Ale abych se dostal k jádru problému o kterým tu chci napsat. Jak se o tom bavíme a přemýšlíme, tak jsme si řekli, že by mohlo být opravdu úžasný pořídit si dva sourozence. Aby jim nebylo smutno, když už by nastala situace, že by museli doma být sami nebo aby si spolu doma hráli atd. A tak jsem koukal po různých fórech a diskuzích, kde jeden doporučuje dva pejsky, že se mají rádi, druhý zas píše že nedoporučuje, že mezi nimi může byt problém v hierarchii. Jiní zas že se těžko vychovávají. Prostě každý něco jiného.
Abych ještě uvedl, že nejsem sice žádný chovatel, ale se psem samozřejmě zkušenost mám. Měl jsem 14 let Zlatého retrívra, byl skvěle vychovanej, poslušnej, hodnej. Všechny klady, které jen lze na psa říct. Takže s výchovou zkušenosti mám, ale je mi jasné že dva by byli něco jiného. Časově si myslím, že jsme na tom taky dobře, já jsem sice v procesu, ale mám hodně různorodou pracovní dobu, spíše odpoledne, to už je přítelkyně z vysoké doma. A jak jsem již napověděl, přítelkyně má při vysoké času dost. Tak se tedy ptám, jestli by byl problém konkrétně u tohoto plemene si vzít dva sourozence najedou. Popř. jestli je lepší fenky nebo dva darebáky Jakékoliv rady, zkušenosti moc přivítám.
Děkuji předem za odpovědi.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 21:54
- Nahlásit
Jakubisko88
Především, borderce nebude v žádném případě stačit běhat s vámi u bruslí. Borderka potřebuje zaměstnat hlavu, a to hodně. Se zlaťákem to moc nemůžete srovnávat - většina zlaťáků jsou totální salámisti, temperamentních zlaťáků znám jen pár a ani ti nesahají borderkám ani po kotníky. A dvě borderky v pubertě... to si neumím vůbec představit. Nešla bych do toho ani omylem. Leda byste byli pány svého času a měli stádo ovcí na pasení.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 21:55
- Nahlásit
Jakubisko88
vzít si dvě stejně staré štěňata, když až tak velké zkušenosti nemáte, je velmi nerozumný. Pro vás i pro ty štěňata, Budou tým, v podání borderek dvojítě výbušný tým. co zakážete jednomu, dokončí druhý. Nemůžete se rozdvojit, pokud chcete mít psa dobře vychovaného, musíte se mu věnovat na sto procent. A to ve dvou nejde. Navíc- budete ochotní venčit odděleně- aby si na sebe nevytvořili nezdravou vazbu? Aby byli schopní fungovat každý zvlášť. Ve dvou jsou smečka, podporují se. Nemyslím si, že by byl dobrý nápad pořídit si dva psy takhle aktivního plemene najednou. Mám ohaře - taky aktivistické plemeno. A když jsem chtěla , aby byl vychovanýpodle mých představ, bylo to o spoustě času a mé pozornosti. Je fajn mít dva psy, ale určitě je dobrý si toho druhýho pořídit, až když je ten první vychovaný a tvoříte spolu tým.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:03 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
lamalucni
A dvě borderky v pubertě... to si neumím vůbec představit.
Náhodou, já si to umím představit dost živě a dost nahlas se u toho směju. Třeba když si představím, jak se v pubertě, v době, kdy nebude nikdo doma, nahecují třeba k tomu, že rozloží gauč. Nebo že sundají záclony. Takoví dva malí černobílí čertíci.
Jakubisko88
Neblázněte.. A hlavně si nastudujte něco o borderkách, jeďte se podívat do nějaké chovky. Protože jejich aktivita není nějaká pohybová hyperaktivita. Ti psi potřebují pracovat. Agility, klikr, pasení, záchranařina, flyball. Je toho spousta a bordery toho spousty potřebují...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:05
- Nahlásit
Jakubisko88
Ja se pridam k holkam, zkuste popremyslet o vyberu plemene. Borderka neustale pasouci cokoliv zpusobuje tik v mem oku, a ze i ty brusle muze krasne past. Akcnich, zivych a chytrych plemen lze nalezt povicero a ne zrovna s takovym drivem. To uz radsi kolii kratkosrstou, bearded kolii, pudla atp. A urcite ne dve stenata najednou. Vychovejte si jednoho psa, po dvou, trech letech si poridte dalsiho. Verte, ze vam to usetri nervy, protoze mit dve stejne stary zvirata je osemetny + za x let budete mit dva stejne stary duchodce.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:06
- Nahlásit
impact
řeba když si představím, jak se v pubertě,
sem o pubertě radši nepsala, páč by se tu mohly objevit názory, že puberta neexistuje
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:09
- Nahlásit
Jakubisko88
mám za to, že jste sebevrazi
Jsme oba velice sportovně založený, rádi si chodíme v létě zaběhat, kolečkové brusle atd atd...
tak s příchodem bordery na to asi můžete ve velké míře oba zapomenout a zaměřit se na jízdní řády k cvičákům, agility trenérům, OB trenérům, seminářům, letním výcvikovým táborům
A pokud si pořídíte dvě, tak možná spíš začněte studovat reference psychiatrů v okolí
|
Jakubisko88
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:15
- Nahlásit
Tím výsekem dvou našich aktivit jsem jen chtěl naznačit, že nejsme povaleči doma u TV. A dobře, nezbývá nám pravděpodobně nic jiného než se vrátit na zem a vzít si maximálně jednu. A ikdyž jak to tu tak čtu tak buh ví jestli :-/
|
Jakubisko88
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:19
- Nahlásit
Mimochodem, do té ''chovky'' jak jste zmiňovali, jsme se podívat chtěli moc, vovlali jsme do dvou a tam nám řekli, že ''jen'' podívat ne, jedině při vážném zájmu. A my jsme se chtěli zeptat na tolik věcí...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:20
- Nahlásit
Jakubisko88
A ikdyž jak to tu tak čtu tak buh ví jestli :-/
aktivních plemen, která s vámi budou nadšeně chodit běhat, plavat, ke kolu a bruslím je habakuk, na to fakt není třeba bordery, ze který má většina normálních lidí tak akorát bolení hlavy
|
impact
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:21
- Nahlásit
Jakubisko88
Tak si najdi nějakej agility klub v okolí a zkus se domluvit s nimi, že bys zašel na pokec přímo s majiteli.. Nebo najdi nějakou skupinu borderek na FB a zeptej se přímo majitelů..
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:26
- Nahlásit
Jakubisko88
''jen'' podívat ne, jedině při vážném zájmu
Co na to říct? Rozumný chovatel se nebude bránit tomu, popovídat si s vámi, i když zatím vlastně nejste pro plemeno ani rozhodnutí. Nejspíš jste zrovna neměli štěstí... Bohužel žádného chovatele borderek neznám, abych vás třeba mohla na někoho nasměrovat. Maximálně znám pár majitelů borderek... Odkud jste?
Ale jinak ten výběr plemene fakt ještě zvažte. Bordera není typický "rodinný mazlíček" ani "pes ke kolu". Bordera je fantastický pes, úžasný společník - ale pro lidi, kteří s ní chtějí makat. Ať už je to agility, dogdancing, pasení...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:30
- Nahlásit
Jakubisko88
borderka ke kolu a bruslím fakt ne, sice ti v pohodě uběhne 50 km, na 5 minut si lehne a může jít znova, ale bude jí to neskutečně nudit a po pár kilometrech začne vymejšlet kraviny, což v jejím případě znamená, že začne pást cokoliv se hne v dohledu
dvě borderky doma si rozhodně nebudou spolu hrát, ale budou spolu tak akorát ničit a JEDNA znuděná bordera je schopná udělat z bytu kůlničku na dříví během hodiny, dvě, to by bylo asi na zboření baráku
bordera je pes, co se prostě sám nezabaví ničím, zabavit prací jí musí pán, takže tu pořídit jedině že zapomenete na kolo, brusle a budete makat denně s ní
podle mě to není pro vás vhodný plemeno, zkuste se fakt zamyslet nad jiným ne tolik pracovním plemenem
|
impact
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:33
- Nahlásit
Jakubisko88
Tak známí borderkáři koukám visí všichni tady, tže bych se šla opravdu zeptat tam...
https://www.facebook.com/groups/177215188995554/?f ref=ts
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 22:46
- Nahlásit
Jakubisko88
nic jiného než se vrátit na zem a vzít si maximálně jednu.
rozumné rozhodnutí. Pro ty psy i pro vás.
A ikdyž jak to tu tak čtu tak buh ví jestli :-/
prostudujte si všemožný. Bordery jsou opravdu aktivistky a někdy ta jejich aktivita může být pro někoho namáhavá. Já se přiznám - jak mám aktivistický ohařský plemeno, tak mě by ta vlastnost, že pes může pást co uvidí, dost vadila. Mně se líbí, když pes umí být i jen tak psem. Ne že furt musí něco dělat (a že s ohařem se taky musí pracovat), ale tak to je jen můj osobní názor.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 23:00
- Nahlásit
S borderama je to prostě tak, že se jim člověk musí furt věnovat, hlavně když jsou na procházce na volno, tak neustále je něčím zabavovat, jak se přestane, začnou pást a pokud zahlídnou třeba auto na obzoru, vyrazí ho pást a to je o průser, procházky s nima jsou teda o neustálém vymejšlení co se bude dělat, páník nesmí nikde lelkovat. Navíc znuděný bordery maj tendence přetáčet se do agrese na psy, ostatně ono spousta psů si s nima nerado hraje, protože jim vadí ten jejich upřenej pohled, což se ani nedivím, mě vadí taky.
Jinak dvě stejně starý štěńata když máte dost času, tak jedině že jste srozuměný s tím, že minimálně rok, spíš dva, se jim budete muset věnovat každému zvlášť, zvlášť venčit, zvlášť cvičit, prostě všechno, jinak nemáte šanci je něco rozumného naučit.
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2014 23:38
- Nahlásit
Jakubisko88
Z vlastní zkušenosti s bordeří kříženkou - ono jí totiž to běhání u kola, bruslí taky nemusí vůbec bavit !! Když u nás někdo vezme něco s čím je možné trošku prohnat pejsky / kolo, koloběžka, čtyřkolka / ohařka skáče dva metry do vzduchu, jak se těší....zatímco ,,borderka´´ zhnuseně odchází zvracet:,,tak ono se jako JENOM poběží??
A když jí přece jen přemluvím - tak to vyloženě sabotuje, loudá se, zdržuje....
Jak už tu psala
Maya
procházka vypadá přesně takhle:,,už? už něco děláme? fakt nemáš míček? néé?? ...tak aspoň...přihnat támhletoho psa, pěkně do stáda.....furt nemáš míček???...ale tady ho VŽDYCKY máš!!!néé???´´ - je to trošku psycho, muž se mnou skoro nechce na procházky chodit, že si ho stejně vůbec nevšímám a mluvím jen na psa
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2014 11:56 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Jen můj zážitek z nedávného klikacího tréninku, kam se mi podařilo vyrazit. Byly tam dvě bordery a obě měly problém se "selektivní agresivitou". Prostě pět psů ok a toho šestého šly sežrat. To samé s cyklisty, běžci. Jak se bordera nudí, tak se začne zabavovat takhle. Myslím, že z vašich klidných běhacích, bruslících a cyklo výletů by se s borderou snadno mohlo stát slušné psycho...
Co se týče plemene, napadá mě třeba flat coated retrívr, taky masivní sportovec a následování páníčka při jeho aktivitách by mu mohlo stačit.
edit: a přímo vyšlechtěný pes k následování třeba jezdce na koni je dalmatin. Co jsem poznala dva, oba byli s takovu náplní úplně spokojení a zvládli toho fakt hodně.
|
Terkams
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 20:21
- Nahlásit
Mohu potvrdit. Dalmatinci jsou "kočárový psi" to znamená, že byly vyšlechtěni tak, že běhali šlechtě u kočárů. Měli jsme doma 3 dalmatini a všichni milovali běhání u čehokoliv. Jsou to chytří psi a skvělí společníci. Možná by byli ideální i pro vás
|