| Autor |
Zpráva |
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 20:33
- Nahlásit
Zdravím,
Máme 9ti měsíčního křížence labradora.. Je šikovný, učenlivý a velmi brzo pochopil že čůrat a kakat se chodí na zahradu. A teď na silvestra se nám vyčůral v koupelně, ale to jsme přisuzovali právě tomu silvestru protože se bál jít ven kvůli rachejtlím. V průběhu uplynulých 7 dnů se to stalo ještě 3x a už to nebylo jen v koupelně ale i v ložnici.. Vždycky kdyz se to stalo tak byl někdo doma takže si mohl štěknout a pustil by se na zahradu jako vždy, ale to neudělal. Nechapeme proč to dělá? Je možný že dospívá a snaží si vytvořit silnější pozici mezi námi? Už od malička je docela dominantní tak s ním občas válčíme A ještě mezi 2-3 počůráním u nás byla kamarádka se svoji 8měs. fenkou.. Budu ráda za každou odpověď a popřípadě i radu co dělat kdyz se to stane znovu. Teď jsme s ním vždy zatřepali se slovy: co to je?! Fuj! Nesmíš!... Děkuju za rady ;)
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 20:38
- Nahlásit
lucinka222
protože se bál jít ven kvůli rachejtlím.
Už od malička je docela dominantní
dominantní fakt neni leda tak nevychovaný
Teď jsme s ním vždy zatřepali se slovy: co to je?! Fuj! Nesmíš!.
to nic neřeší,patrně význam těch slov vůbec nezná
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 20:45
- Nahlásit
Není dominantní jen proto, že zažil poprvé takový rachot a byl z toho vykulený? Aha Moc dobře ví, co ty slova znamenají, to se nebojte ;) Ptám se na radu co s tím a proč to dělá tak pokud mi nechcete poradit tak prosím nepište, děkuji.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 20:47
- Nahlásit
lucinka222
Není dominantní jen proto, že zažil poprvé takový rachot a byl z toho vykulený?
ne, dominantní není proto, že psi vůči člověku dominantní nebývají a to, co si většina lidí vykládá jako dominanci je prostě nevychovanost.
Ptám se na radu co s tím
chválit, když se vyčurá venku
proč to dělá
moje křišťálová koule říká, že stále u vás sem tam něco bouchne a on se od Silvestra bojí
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 20:49
- Nahlásit
lucinka222
Není dominantní jen proto, že zažil poprvé takový rachot a byl z toho vykulený? Aha Moc dobře ví, co ty slova znamenají, to se nebojte ;) Ptám se na radu co s tím a proč to dělá tak pokud mi nechcete poradit tak prosím nepište, děkuji.
aha
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:06
- Nahlásit
Nepochopím jak můžete tvrdit o psovi, ze je nevychovany kdyz ho ani neznáte, ale o tom se s vámi dohadovat nebudu. Dohadovat se tu s vámi nebudu. Třeba se tu najde dobrá duše která mi poradi a nebude rýpat
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:09
- Nahlásit
lucinka222
Nepochopím jak můžete tvrdit o psovi, ze je nevychovany kdyz ho ani neznáte
tak nám popiš to dominantní chování. Fakt by mě zajímalo, jak se to projevuje a když je tak dobře vychovaný, tak proč a jak s tím válčíte.
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:15
- Nahlásit
O to se tu ale vubec nejedná, tak už to přestaňte prosím řešit a můj "problém" ignorujte. Děkuji
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:17
- Nahlásit
birma
a máš to
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:19
- Nahlásit
lucinka222
V průběhu uplynulých 7 dnů se to stalo ještě 3x a už to nebylo jen v koupelně ale i v ložnici.. Vždycky kdyz se to stalo tak byl někdo doma takže si mohl štěknout a pustil by se na zahradu jako vždy, ale to neudělal.
A mimo zahradu se s nim chodi na prochazky, ideal dvakrat denne? Jestli se bal na Silvestra, je doost mozny, ze se mu samotnymu na zahrade trcet nechce a je si nejisty i ted. A nez cekat, ze si pes stekne, tak ho tedy aspon v nejakych intervalech pustim ven a dohlidnu, aby se vyvencil?
Nechapeme proč to dělá? Je možný že dospívá a snaží si vytvořit silnější pozici mezi námi? Už od malička je docela dominantní tak s ním občas válčíme
Jasne, za cas vas sezere, dominant, a sousedku si da jako zakusek. Zkuste si sehnat knizecku utlou na procteni a snad vam dojde, ze mate asi opravdu jen nevychovaneho psa, coz ale neni jeho chyba.
Teď jsme s ním vždy zatřepali se slovy: co to je?! Fuj! Nesmíš!... Děkuju za rady ;)
Prestante s nim trast, vemte ho radsi ven vyvencit, radne pred spanim. A kdyz se nehoda uz stane, tak nereste, jen uklid hadrem nadilku a vem si z toho ponauceni. A neni zac.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:21
- Nahlásit
lucinka222
O to se tu ale vubec nejedná
aha a já měla za to, že všechno souvisí se vším. Třeba tím, že se psem válčíte může být v nepohodě a uchcávat. Ale tak, když víš, o co se jedná, nechápu, proč chceš radu.
Jednu variantu už moje křišťálová koule vyvěštila a tus radši odignorovala, tak tohle byla druhá.
davidkova renata
a máš to
asi jsem hodně zlobila
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:44
- Nahlásit
Fifi Jasně, že s ním taky chodíme na procházky a také ho pouštíme ven i kdyz si neštěkne... Chcete mi říct, že do silvestra byl vychovaný kdyz doma necural a teď je nevychovany?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:52
- Nahlásit
lucinka222
že do silvestra byl vychovaný kdyz doma necural a teď je nevychovany?
ne, nevychovanost je to, co považuješ za dominanci, to čurání se může vztahovat k strachu na silvestra.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:57
- Nahlásit
lucinka222
To o té vychovanosti se netýkalo čůrání, ale toho, jak jsi psala, že je "dominantní". To je prostě blbost, psi nejsou vůči člověku dominantní prakticky nikdy, možná maximálně jeden případ z deseti tisíc. Všechno, co se vykládá jako dominance, je jen nevychovanost. A ani to čůrání NENÍ v žádném případě příznak dominance a NENÍ to způsob, jakým se snaží "budovat svou pozici". To je vůbec blbost, pes se nesnaží převzít pozici člověka.
Příčin, proč doma čůrá, může být víc. Může být nachlazený, může být pořád ještě psychicky rozhozený z těch petard... nebo může jít prostě o to, že dospívá a mlátí s ním hormony. Osobně bych vzala vzorek moči a pro klid duše zašla na veterinu, aby zkontrolovali, jestli náhodou nejde o zdravotní problém. A pokud se potvrdí, že je v pořádku, tak by to podle mě chtělo změnit celkově přístup k němu. Vybodnout se na nesmyslné tresty a "lámání dominantního psa" a místo toho si najít nějakého dobrého výcvikáře, který vás naučí opravdu s ním komunikovat a fungovat. Pořádně ho zaměstnat, věnovat se mu, užívat si společné aktivity. A nehodu doma brát jako VAŠE selhání, ne jeho.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:57
- Nahlásit
lucinka222
Chcete mi říct, že do silvestra byl vychovaný kdyz doma necural a teď je nevychovany?
Co chces slyset? Ze se pes zacal pocuravat po Silvestru, nejspis proto, ze se boji petard? A ze je teda dominantni, kdyz obcurava i loznici?
Už od malička je docela dominantní tak s ním občas válčíme
Doposud si nevysvetlila, jak s nim valcite a proc by mel byt dominantni - ja vlastne ani uz nevim, o jakou radu zadas? Potvrdit a poplacat po rameni, ze machas psovi hubu v jeho curankach, aby si nevyskakoval? Muzes poslat foto toho dominatora, sebejistyho?
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:59
- Nahlásit
A můžete mi tedy nějak poradit co dělat pokud je to způsobeno tím strachem na silvestra?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:15
- Nahlásit
lucinka222
Jak jsem psala výš. Přestat psa trestat a "ukazovat mu jeho místo" a místo toho se k němu začít chovat srozumitelně...
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:16
- Nahlásit
Doma netrestat a louži mlčky utřít, venku chvááááálit, snažit se tomu spíš předejít a celý rok pracovat na tom, aby se pes ran nebál a příští silvestr ho nerozhodil stejně.
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:22
- Nahlásit
lamalucni
Děkuji za odpověď. Možná jsem si to špatně vylozila, ale ty odpovědi mi přišli spíše jako výsměch na to, ze jsem si dovolila označit psa za dominantnejsiho než aby nějak reagovali na to, proč začal curat doma. Dominantnejsim jsem měla namysli to, ze zkouší co si může dovolit a třeba jednou za měsíc udělá třeba něco co ví ze nesmí. Měla jsem to asi pojmenovat jinak nebo to nezminovat vůbec.
Já si myslím, ze to dělá kvůli tomu silvestru nebo to dospívání.. Chtěla jsem jen slyšet názor někoho zkušenějšího.. Ještě tedy pro jistotu skocime na tu veterinu. Ještě jednou děkuju a pěkný večer
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:25
- Nahlásit
cilam
Děkuju za reakci. Venku pořád chvalime, tak budeme chválit ještě vic
|
lucinka222
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:29
- Nahlásit
Fifi
Ja nikde nenapsala ze mu v curankach machame hubu ;)
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:34 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
lucinka222
Dominantnejsim jsem měla namysli to, ze zkouší co si může dovolit
To zkouší v tomhle věku každý pes. Leda by byl fakt hodně dobře vychovaný.
udělá třeba něco co ví ze nesmí
Neví. Kdyby to věděl, tím chci říct kdyby to měl skutečně dobře naučené, tak to neudělá.
Ja nikde nenapsala ze mu v curankach machame hubu
Tak s ním jenom třepete a řvete na něj. To je v podstatě totéž.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:39
- Nahlásit
lucinka222
Ja nikde nenapsala ze mu v curankach machame hubu ;)
Ano, to mas pravdu, omlouvam se. Jen si psala: Teď jsme s ním vždy zatřepali se slovy: co to je?! Fuj! Nesmíš!..
coz mi vyjde nastejno. Ten pes uz nevi, zac ho trestas. Stejne tak, jak si ted psala:
Dominantnejsim jsem měla namysli to, ze zkouší co si může dovolit a třeba jednou za měsíc udělá třeba něco co ví ze nesmí
Pes nevi co smi a nesmi, pes se chova podle pravidel, ktera mu nastavite ( a odtud mohou nekteri lide ziskat dojem, ze vas pes je nevychovany) a dle toho, jak mu je vysvetlis, idealne srozumitelne (nechci, abys mi kousal backory, uklidim si je a dam ti tvoje hracky na hrani; nechci, abys me kousal do rukou, nabidnu ti hracku pretahovaci a pohraju si s ni s tebou atd..). Ty muzes mit pocit, ze pes vi, ze neco nesmi, protoze ty si to neprejes, ale pes zaroven ani treba netusi zbla, co po nem chces. Pokud neupresnis, co tim myslis, tak to je hazeni hrachu na zed.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:56
- Nahlásit
narazila jsem teď na hezký článek
|