Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jaké plemeno
Autor Zpráva
kami171
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 18:46
- Nahlásit

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jaké plemeno je vhodné do domu s malou zahrádkou (byl by vevnitř). Chtěli bysme malé plemeno (ne gaučáka), které nepouští tolik chlupů a je lehce vycvičitelné.

cilam
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 18:53
- Nahlásit

Napadl mě jako první pudlík, sportovec, chlupy nejsou problém a je velmi bystrý.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 19:18
- Nahlásit

Taky mě napadá pudl, případně snad kavalírek (tam pozor na zdraví). Obecně bych vybírala z ovčáků (myšleno I. skupiny FCI) a ze společenských plemen - žádného lovečáka apod.

kami171
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 19:39
- Nahlásit

Už dřív sem se na ovčáky dívala a moc se mi líbil Australský ovčák, ale ten je moc veliký a pak šeltie u ní by velikost ještě šla.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 21:21
- Nahlásit

kami171
Australský ovčák je veliký, šeltie hyperaktivní - záleží, jak moc chcete pejska zaměstnávat, co od něj očekáváte...

Tony
Člen
# Zasláno: 5 Led 2014 22:43
- Nahlásit

kami171
šeltie je být může, je sice aktivnější, ale zase se dá snadno zaměstnat (baví ji skoro vše, má ráda lidi, ráda se učí), ale tam je třeba počítat s pravidelným přívalem chlupů...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Led 2014 15:35
- Nahlásit

AO není lehce cvičitelný. Šeltie je dobrá, ale bude chtít zaměstnat hlavu.

kami171
Člen
# Zasláno: 6 Led 2014 21:54
- Nahlásit

No a muzu se zeptat jak by se dala aktivnost seltie srovnat treba s parson russelem?

Tony
Člen
# Zasláno: 6 Led 2014 22:51
- Nahlásit

kami171 u šeltií jak u kterých, řekla bych že parson bude hyperaktivnější, co znám šeltie tak jsou klidnější. Já mám gaučáka (šeltie) o kterém doma prakticky nevím. Vždycky byla klidnější, smozřejmě má denně vylítání venku (a za mlada uměla venku řádit - ale to skoro každý pes) a hlavou taky docela pracuje.

solanka
Člen
# Zasláno: 7 Led 2014 11:28
- Nahlásit

kami171
Při srovnání těchto plemen / parsony chovám přes 10 let, šeltii jsem měla 13 let a pak ještě její vnučku / je zásadní rozdíl ani ne tak v jejich aktivitě - obojí můžou být torpéda i povaleči, ale první případ bude častější - ale v povaze jako takové.
Parson = teriér, samostatná jednotka, musíte ho přesvědčit, že spolupráce s vámi je pro něj výhodná, což není úplně jednoduché a každý na to nemá nervy. A stejně bude občas zkoušet, jestli to všechno myslíte tak úplně vážně. Pokud se budete snažit ho ke spolupráci a poslušnosti donutit, prostě se na vás buď vykašle úplně, nebo alespoň nevynechá jedinou příležitost hledat si zábavu dle svého uvážení.
Šeltie = ovčák, ta se naopak bude snažit spolupracovat, jen je potřeba tu snahu správně nasměrovat a motivovat. Šeltie bývají jemné v povaze, takže když vám ,,rupnou nervy´´ teriér si s despektem odplivne, ale šeltie se zhroutí. Je potřeba se k nim chovat citlivě, ale ne přecitlivěle, jinak se budete hroutit oba Některé šeltie si rychle osvojí určité stereotypy chování / ne vždy žádoucí / jako je různé obíhání, pasení psů i lidí, nadměrné štěkání - svojí aktivitu obrátí špatným směrem.
Prostě jsou to oboje velmi aktivní plemena, přesto povahově naprosto odlišná. Třeba znáte ze svého okolí úžasnou šeltii i úžasného parsona, ale já vždycky zájemce o štěně připravuju spíš na ty katastrofické scénáře, je to lepší než obě plemena vymalovat v růžových barvách

kami171
Člen
# Zasláno: 7 Led 2014 15:45
- Nahlásit

solanka moc dekuju ja vim ze jsou povahove uplne jini ale hlavne aktivitou sem je potrebovala srovnat. Pro me je to orientacni bod protoze teta parsona ma

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání