| Autor |
Zpráva |
kami171
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 18:46
- Nahlásit
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jaké plemeno je vhodné do domu s malou zahrádkou (byl by vevnitř). Chtěli bysme malé plemeno (ne gaučáka), které nepouští tolik chlupů a je lehce vycvičitelné.
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 18:53
- Nahlásit
Napadl mě jako první pudlík, sportovec, chlupy nejsou problém a je velmi bystrý.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 19:18
- Nahlásit
Taky mě napadá pudl, případně snad kavalírek (tam pozor na zdraví). Obecně bych vybírala z ovčáků (myšleno I. skupiny FCI) a ze společenských plemen - žádného lovečáka apod.
|
kami171
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 19:39
- Nahlásit
Už dřív sem se na ovčáky dívala a moc se mi líbil Australský ovčák, ale ten je moc veliký a pak šeltie u ní by velikost ještě šla.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 21:21
- Nahlásit
kami171
Australský ovčák je veliký, šeltie hyperaktivní - záleží, jak moc chcete pejska zaměstnávat, co od něj očekáváte...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:43
- Nahlásit
kami171
šeltie je být může, je sice aktivnější, ale zase se dá snadno zaměstnat (baví ji skoro vše, má ráda lidi, ráda se učí), ale tam je třeba počítat s pravidelným přívalem chlupů...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 15:35
- Nahlásit
AO není lehce cvičitelný. Šeltie je dobrá, ale bude chtít zaměstnat hlavu.
|
kami171
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 21:54
- Nahlásit
No a muzu se zeptat jak by se dala aktivnost seltie srovnat treba s parson russelem?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 22:51
- Nahlásit
kami171 u šeltií jak u kterých, řekla bych že parson bude hyperaktivnější, co znám šeltie tak jsou klidnější. Já mám gaučáka (šeltie) o kterém doma prakticky nevím. Vždycky byla klidnější, smozřejmě má denně vylítání venku (a za mlada uměla venku řádit - ale to skoro každý pes) a hlavou taky docela pracuje.
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 11:28
- Nahlásit
kami171
Při srovnání těchto plemen / parsony chovám přes 10 let, šeltii jsem měla 13 let a pak ještě její vnučku / je zásadní rozdíl ani ne tak v jejich aktivitě - obojí můžou být torpéda i povaleči, ale první případ bude častější - ale v povaze jako takové.
Parson = teriér, samostatná jednotka, musíte ho přesvědčit, že spolupráce s vámi je pro něj výhodná, což není úplně jednoduché a každý na to nemá nervy. A stejně bude občas zkoušet, jestli to všechno myslíte tak úplně vážně. Pokud se budete snažit ho ke spolupráci a poslušnosti donutit, prostě se na vás buď vykašle úplně, nebo alespoň nevynechá jedinou příležitost hledat si zábavu dle svého uvážení.
Šeltie = ovčák, ta se naopak bude snažit spolupracovat, jen je potřeba tu snahu správně nasměrovat a motivovat. Šeltie bývají jemné v povaze, takže když vám ,,rupnou nervy´´ teriér si s despektem odplivne, ale šeltie se zhroutí. Je potřeba se k nim chovat citlivě, ale ne přecitlivěle, jinak se budete hroutit oba Některé šeltie si rychle osvojí určité stereotypy chování / ne vždy žádoucí / jako je různé obíhání, pasení psů i lidí, nadměrné štěkání - svojí aktivitu obrátí špatným směrem.
Prostě jsou to oboje velmi aktivní plemena, přesto povahově naprosto odlišná. Třeba znáte ze svého okolí úžasnou šeltii i úžasného parsona, ale já vždycky zájemce o štěně připravuju spíš na ty katastrofické scénáře, je to lepší než obě plemena vymalovat v růžových barvách
|
kami171
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 15:45
- Nahlásit
solanka moc dekuju ja vim ze jsou povahove uplne jini ale hlavne aktivitou sem je potrebovala srovnat. Pro me je to orientacni bod protoze teta parsona ma
|