Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Je to dobrá rasa pro mé požadavky?
Autor Zpráva
Azbest
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 14:27
- Nahlásit

Dobrý den. Jsem 17tiletý student a žiji v domě s poměrně velikou zahradou 1000m² s pouze s otcem. Psa chci jako parťáka na čundry, cylkovýlety, psychickou i fyzickou oporu, a hlídače (poslední dobou se zvedl počet krádeží v okolí v souvislosti s migrující Romskou menšinou (nyní většinou)). Mým vysněným psem je Rotvajler. Mám s ním zkušenosti, u strýce vyrůstal společně s jeho dcerkou. Otec tráví velkou část dne v práci. Sám jsem vychoval Parson Russela do stádia, že vodítko bylo pouze na okrasu. O tohoto pejska jsem bohužel před rokem přišel, a nyní bych chtěl silného a oddaného psa, který může žít i na zahradě. O psa se dokážu starat sám, s výcvikem snad nebude problém - výše zmíněného Parsona jsem základním povelům a chůzi u nohy naučil. Že je to závazek na 12 let si uvědomuji. Splnil by Rotvajler mé požadavky? Zvládl by být sám od rána do tří odpoledne? Děkuji :)

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 15:14
- Nahlásit

Azbest
No tak rotvík asi dobrej je, až na ty cyklovýlety teda, to si nějak nedovedu představit že by to dal. Akorát teda oproti parsonovi to bude jiný kafe. No a taky si musíš uvědomit, že až ti migrující romská menšina vleze k němu na zahradu a on jim něco udělá, tak ty půjdeš do lochu.

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 15:34
- Nahlásit

Azbest
Souhlasím s Maya, pokud skutečně má jít o psa, který bude zvládat výlety s kolem, nepořizovala bych si žádného molossa, potažmo tedy ne rotvíka. Hledala bych plemeno lehčí konstituce, které ale pozemek ohlídá - ovšem s tím, že je skutečně pravdou to, co píše Maya o placení "chudáčkovi" napadenému zlodějovi.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 17:10
- Nahlásit

Já bych sáhla asi k NO nebo BO, už proto že díky srsti jim bude pobyt venku činit menší problém. A krom toho, co psaly holky, bych se zamyslela i nad tím, že pokud je v okolí opravdu víc krádeží a vůbec podivné existence, tak bych se bála i otravy psa

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 17:28
- Nahlásit

Maya
corgi
Ja tedy s rtw kolovylety poradala, dokonce tahaci - pokud je clovek rozumny a nezene rtw po asfaltu, postupne mu buduje fyzicku, nevidim v tom problem. Kremyl sveho casu tahala brndu i kolo, deset kilaku po polnackach dala ve vysokym tempu jak prd.
Azbest
Splnil by Rotvajler mé požadavky? Zvládl by být sám od rána do tří odpoledne?
Urcite splnil, zvladl a mel by respekt u okolojdoucich, jen musis pocitat s pripadnou nesnasenlivosti vuci jinym psum. S kvalitni vychovou se to da v pohode zvladnout. Ja ziju s rtw uz 19. rokem a neumim si to bez nich predstavit. Jen ho nedoporucim kazdemu. Ideal je otuknout si rtw nazivo, zkus se zajet podivat nekam na cvicak, nebo vygoogluj chovatele rtw u vas v okoli a uvidis sam, zda si na nej troufnes.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 17:48
- Nahlásit

Fifi
Kremyl sveho casu tahala brndu i kolo, deset kilaku po polnackach dala ve vysokym tempu jak prd.
tak ono asi záleží, co si kdo představí jako cyklovýlet. Já zblblá od Honzy v tom vidim tak 30 - 50 km v ostřejším tempu

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 18:02
- Nahlásit

birma
tak ono asi záleží, co si kdo představí jako cyklovýlet.
Tak jasny, to zalezi. Ale snad je zadavatel soudnej a nehonil by rtw po asfaltce vedle kola nejakych 50 km.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 18:44
- Nahlásit

Mě vzhledem k těm cyklovýletům napadla možnost ke zvážení: beauceron. Ten má přece jen lehčí kostru, a ostatní požadavky by splňoval taky.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 18:53
- Nahlásit

lamalucni
Mě vzhledem k těm cyklovýletům napadla možnost ke zvážení: beauceron.
to je dobrej tip, bosíci jsou úžasní

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 19:38
- Nahlásit

lamalucni
Bosík určitě, ale na rozdíl od rtw je u nich větší lovecký pud, což potlačit, aby mohl být na volno u kola v přírodě, už asi chce víc zkušeností.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 19:41
- Nahlásit

Maya
aby mohl být na volno u kola v přírodě, už asi chce víc zkušeností
tak zase jestli zadavatel dovedl vychovat parsona, že mohl do přírody na volno, tak u bosíka lovecký pud asi taky zvládne. A vždycky ho může zapřáhnout, místo aby ho vzal na volno

Neessi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 20:45
- Nahlásit

Azbest
Splnil by Rotvajler mé požadavky?

Ne všechny ! Měl by sis srovnat priority -jestli to má být hlídač domu ,tak bych zvolila spíš variantu dvou fen NO -na dvě si nikdo netroufne a hlavně se nebudou přes den trápit samotou.Na čundry jsou to superparťačky, na kolo mají dobrou fyzičku a pro lidskou duši jsou podpora k nezaplacení. Vycvičit je základní poslušnosti je fakt velmi snadné,ale nutné ,aby se někde venku nerozhodly lovit -ve dvou už jsou smečka,ale dá se to výcvikem upravit.Ale to je moje mnohaletá (několik generací fen NO) zkušenost.Mívala jsem i JackRussela fenu i psa vedle NO a když se na cvičáku opičili po NO,tak cvičili lépe než ovčouni,to byli mistři v poslušnosti,jen trochu paličáci.
Pokud je ,jak píšeš,tvůj vysněný pes rotwík, tak si ho pořiď a uber z těch požadavků ,stejně ti změní životní styl ,ale dá ti hodně a o tom to je!

Azbest
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 23:27 - Změnil/a: Azbest
- Nahlásit

Cyklovýlety beru tak, že psa vezmu na dvě hoďky vylítat do lesa na kole, aby mi pak dal do večera pokoj. Samozřejmě ho nebudu tahat na výlety s kolem po silnicích. Hlídání: Za účel zastrašit, aby měděné okapy mizely sousedům, ne zneškondit pachatele. Už jenom štěkot upozorní. Máme pouze základní oplocení které není problém přelézt, a ze zahrady nám zmizelo kolečko a stará vana (druhý den jsme ji chtěli půjčeným kombíkem odvézt do sběrného dvora, doteď nechápu, jestli jim to stálo za to, se sní namáhat přes ten plot). K čundrům: v létě jednou do měsíce jedu s kámošem někam vlakem a denně do 30 km, pak zase jiným vlakem zpět. Parson mi chrápal ve spacáku, to rtw asi nebude, ale jestli mu nebude dělat problém dva dny v pohybu. S rtw jsem měl blízké zkušenosti od strýce, vyrůstal mu společně s malou dcerkou. Pamatuji si, jak na 1,5m vysoké terase chodil u okraje před malou, aby nemohla spadnout, nebo jak hodiny a hodiny ležel vedle kočárku na zahradě K ovčákovi: jako rasa se mi moc nelíbí, a v okolí jich už pár je. BTW: co to je to NO a BO? Díky všem za odpovědi, takovou ochotu poradit jsem ani nečekal. Jo a ještě otázka: Jak snáší vedra? Jezdíme do Chorvatska autem, a jestli by snesl cestu autem a teplotní změnu? O tom, že je to kvalitní plavec jsem již měl šanci se přesvědčit.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2013 23:39
- Nahlásit

Azbest
psa vezmu na dvě hoďky vylítat do lesa na kole, aby mi pak dal do večera pokoj.
tak záleží, já za dvě hoďky ujedu cca 20 km a rotíka bych na to klidně vzala, znám lidi, co ujedou za stejnou dobu 60 a těm už bych rtw k tomu kolu nedoporučila
Hlídání: Za účel zastrašit, aby měděné okapy mizely sousedům, ne zneškondit pachatele.
to ti dá možná u rotvíka práci, naučit ho, že případné vetřelce by neměl sežrat (Fifi bude určitě vědět líp než já, jestli je to možné)
jestli mu nebude dělat problém dva dny v pohybu.
když ho uvykneš pravidelnému pohybu tak určitě nebude
co to je to NO a BO
německý ovčák a belgický ovčák

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 00:31 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Azbest
Máme pouze základní oplocení které není problém přelézt, a ze zahrady nám zmizelo kolečko a stará vana (druhý den jsme ji chtěli půjčeným kombíkem odvézt do sběrného dvora, doteď nechápu, jestli jim to stálo za to, se sní namáhat přes ten plot
Tak, jestli mate jen "zakladni" oploceni, tak si rtw neporizuj. Nebo pred tim zbuduj radny plot, staci postarovat karisite do ramu a pripevnit na sloupky. Jinak ti rtw vyleti z pozemku a bude prusvih, oni maji to hlidani opravdu v krvi, chrani si svuj prostor. I proti beznym kolemjdoucim, psum, zenskym s kocarkama, detem, zkratka, budu se opakovat - pokud nemas poradny plot, tak si rtw neporizuj.

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 08:10
- Nahlásit

Fifi
No tak asi záleží, co Azbest myslí tím základním oplocením, jestli normální drátěný plot běžný vejšky, tak tím by snad rotvík projít neměl? A člověk ho normálka přeleze. U nás takovým plotem lidem neprojde ani čuvač a středoasiat, ale možná je rotvík větší bourač?
Spíš s těma psama maj lidi problém při přicházení/odcházení nebo vyjíždění autem, těm s tím čuvačem to trvalo až moc dlouho než se naučili vojenským manévrům při těchto činnostech a odneslo to pár lidí včetně mě, tož jsem na to trochu alergická. Si myslím, že z rotvíkem to bude podobný, co jsem tak měla možnost je poznat.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 10:49
- Nahlásit

corgi
pokud skutečně má jít o psa, který bude zvládat výlety s kolem, nepořizovala bych si žádného molossa, potažmo tedy ne rotvíka
S tím bych nesouhlasila, není moloss jako moloss, molossi lehčího typu zvládnou aktivitu tohoto druhu v klidu.
Naše argentiny běhaly u koně, běhají u kola, běhají se mnou, v zimě běžky ... Bez problému, bez známek větší únavy, v létě, v zimě. Ale jasný je, že člověk musí trochu přemýšlet a netáhnout netrénovanýho psa v 30 stupních po asfaltu 40 km v ostrým tempu ... to už ale není o plemeni, kdo chce jezdit na kole pro rychlost nebo naježděný kilometry, nebude sebou tahat psa, resp. neměl by ... a to žádnýho.
Azbest
V zásadě myslím, že by splnil. Jen nevím jak s tím teplem, většina RTW co znám v létě vysoký teploty moc nedává.
Co je to "základní" oplocení?

birma
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 13:23
- Nahlásit

Eldoguero
kdo chce jezdit na kole pro rychlost nebo naježděný kilometry, nebude sebou tahat psa, resp. neměl by ... a to žádnýho.
myslíš? podle mě by to třeba haskouni, alaskáni a ESP ocenili

Azbest
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 14:00
- Nahlásit

Tak já na kole během dvou hodin objedu půlku lesa a házím psovi klacek do rybníka. Plot je ve stádiu stavby. Díky za odpovědi.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 17:40
- Nahlásit

birma
myslíš? podle mě by to třeba haskouni, alaskáni a ESP ocenili
Ano myslím, že 80 kilometrů v tempu po silnici by rozhodně neocenili ani alaskáni ani espéčka ...
Azbest
já na kole během dvou hodin objedu půlku lesa
To nebylo myšleno až tak na tebe.
Plot je ve stádiu stavby.
V tom případě záleží jak dlouho ještě stavba potrvá a kdy by měl eventuální pes přijít. Jinak podle mě volba plemene je dobrá

birma
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 17:48
- Nahlásit

Eldoguero
80 kilometrů v tempu po silnici
tak po silnici ne, ale myslim, že v terénu by jim to až takovej problém nedělalo

Azbest
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2013 18:53
- Nahlásit

Dík. Počítám s kotcem a zateplenou boudou.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2013 13:06
- Nahlásit

birma
ale myslim, že v terénu by jim to až takovej problém nedělalo
myslíš, že 80 km v terénu ve víceméně stejným tempu u kola by mu nedělalo problém? mno nevím, myslím, že i šílenej alaskán by měl trochu jiný představy o dobře stráveném odpoledni Nicméně píšu o lidech, kteří jezdí PRO naježděný kilometry event. PRO rychlost (po silnici), ti si tudíš sebou psa, který je bude ať tak nebo tak nějakým způsobem omezovat, brát nebudou. Zadavatel se ke kolu vyjádřil myslím dost jasně, já k molossům taky

Azbest
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2013 23:48
- Nahlásit

Jak jsem se již zmiňoval: Cyklovýlet je na dvě hoďky po lese, max 20 km, ne Tour de France :D Dík za pochopení.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání