Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / štěně, správné krmení
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
jan222
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2013 14:04
- Nahlásit

Dobrý den,
chtěl bych se tu poradit ohledně správného krmení mého štěněte, jedná se o VŠSP, je mu teď neco málo přes 2 měsíce.
Koupil jsem krmení Taste of the Wild High Prairie Puppy, chutná mu a travení má také v pohodě. Ale nevím zda toto krmení opravdu obsahuje vše potřebné pro spravný vývoj štěněte.
Např. na obalu krmení mezi výčty plusů tohoto krmení není nic o kloubech. Náš veterinář doporučuje kolem 4. měsíce přikoupit nějaký přípravek na klouby.
Chtěl bych tedy poradit jak nejlépe dát štěněti vše co potřebuje, aby mu prostě nic nechybělo.
Děkuji honza

cernej caj
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2013 20:43
- Nahlásit

já teda nevím, co je všsp, tak asi podle toho... velkým plemenům bych asi přidávala něco, malým je to asi diskutabilní, někdo přidává, někdo ne...

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2013 21:14
- Nahlásit

cernej caj
To bude asi velký švýcarský salašnický pes

jan222
Pokud mu to vyhovuje (bobek, srst, aktivita, chuť OK) a majiteli taky, tak si myslím, že to jsou slušné granule. S těmi přídavky na klouby - když už, tak vybírat takové, které neobsahují látky proti zánětu a bolesti. Ovšem je pravda, že ta "módní vlna" podávat každému psovi všechno možné i nemožné už skončila. Dokonce někdo tvrdí, že štěněti by se nic na klouby přidávat nemělo, aby se organismus, laicky řečeno, naučil dělat si všechno sám

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 04:49
- Nahlásit

corgi
není to velššprinngršpaněl?
jan222
já bych jen doporučila střídat občas značky, přidat sem tam i maso nebo konzervu, aby mu nezlenivěl trávicí trakt.

Neumi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 07:42
- Nahlásit

jan222
Kloubní výživu štěňatům velkých plemen se doporučuje přidávat i když ji granule obsahují. Důležité je přidávat i vit.C, který je pro správný vývoj nutný (někdo dává jenom C).

S těmi přídavky na klouby - když už, tak vybírat takové, které neobsahují látky proti zánětu a bolesti.
Patrně jde o MSM - doporučuji si o významu MSM přečíst jeden odstavec z tohoto článku (je dost dole) : http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/vyziva.html
patrně i proto tuto látku výrobci přidávají do kloubní výživy určené pro štěňata.

já bych jen doporučila střídat občas značky, přidat sem tam i maso nebo konzervu, aby mu nezlenivěl trávicí trakt
bohužel z vlastní zkušenosti - velice snadno si přidáváním masa (a nejen masa) můžeš rozházet poměr Ca:P, který je nesmírně důležitý pro správný vývoj kostry - a to i když máš přidáváš k masu Calcium a máš to matematicky spočítané - tělo se holt chová jinak. Takže s tím přidáváním bych začala až tak v roce, kdy už je to nejdůležitější období růstu kostry ukončeno.

jan222
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 12:13
- Nahlásit

Ano jedna se o švýcarského salašnického psa.
Ohledně těch přípravků na klouby jsem to nějak nepochopil, koupit s přídavkem MSM nebo bez?

Neumi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 12:56
- Nahlásit

jan222
Ohledně těch přípravků na klouby jsem to nějak nepochopil, koupit s přídavkem MSM nebo bez

Mezi pejskaři je obecně rozšířeno, že MSM jako látka protizánětlivá a tlumící bolest, nemá v kloubní výživě zdravých zvířat co dělat (a já nechci spekulovat, zda to má opodstatnění nebo jde o mýtus). Jenomže ta látka má i jiné, velice podstatné vlastnosti - proto jsem dávala odkaz na ten článek, který sice není primárně o kloubní výživě, ale co to je MSM a jeho funkce v psím těle tam jsou popsány podrobně. Kromě toho si o MSM můžeš najít informace na netu.
Takže si postuduj a rozhodni se sám......

Maya
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 19:55
- Nahlásit

Já bych zdravému psovi nepřidávala nic, a MSM už vůbec ne, tlumí bolest fakt hodně, cpát to do zdravýho psa, byť to má i jiný účinky, se mi zdá trochu divný.

MilanS
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 21:56
- Nahlásit

Další ukázka kynologické mytologie, tzv. kloubní "výživa". Štěněti ani mladému psovi, pokud vyloženě nemá třeba vysoký stupeň DKK bych nic takového nedával. Rozhodně nejde o žádnou "výživu", jak se nám snaží vnutit různé reklamní, pseudovědecké bláboly. On vlastně ještě nikdo skutečně exaktně neprokázal, jak přesně třeba takové chondro funguje. Existují jen různé více či méně pravděpodobné dohady. Rozhodně ale nic nevyživuje, jen podle empirických zkušeností zpomaluje opotřebení a destrukci poškozené kloubní chrupavky. Jeho podávání v malých dávkách je úplný nesmysl (třeba přídavek do granulí), podávání štěňatům s rostoucími klouby rovněž. Podávání MSM je pak už naprostý nesmysl, jak už správně uváděla Maya. Vámi uváděné granule určitě nepotřebují nějaké doplňky tohoto typu. Já osobně bych pouze přidával menší množství syrového masa (poměr CA/P to v přiměřeném množství nerozhodí, protože maso má 75-80% vody a stačí si dopočíst, kolik to bude sušiny aby to bylo bez problémů)

Honzík
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2013 22:13
- Nahlásit

jan222
My máme ročního RTW, krmili jsme Orijenem pro velká štěňata, ale po čase neměl pevné bobky, tak jsme přešli na Taste pro štěňata, ale jak rostl vadili mi ty drobné granulky. K obojímu jsme celou dobu přidávali na klouby ALAVIS 3 - doporučeno preventivně štěňatům velkých a obřích plemen během vývoje. Pozor na přidávání vápníku, aby psík nerostl moc rychle a taky ho držet spíš hubenýho ...
Od 3/4roku krmíme syrovou stravou a za studena lisovanýma granulema a jsme nejspokojenější. Kluk má 50kg, je zdravý, klouby v pohodě, v roce leží na břiše jak žába a leskne se jak zrcadlo.
Přejeme ať to dobře vychytáte a ať Vám pejsek roste jak z vody a jste všichni spokojení. Je to jen na Vás, ale čím víc informací, tím líp ...

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 06:57
- Nahlásit

MilanS
Další ukázka kynologické mytologie, tzv. kloubní "výživa". Štěněti ani mladému psovi, pokud vyloženě nemá třeba vysoký stupeň DKK bych nic takového nedával. Rozhodně nejde o žádnou "výživu", jak se nám snaží vnutit různé reklamní, pseudovědecké bláboly. On vlastně ještě nikdo skutečně exaktně neprokázal, jak přesně třeba takové chondro funguje. Existují jen různé více či méně pravděpodobné dohady.
Tohle v každém případě, žádné vědecké studie pravděpodobně neexistují, v každém případě to je maxi super kšeft. Všechno to jsou výživové doplňky, u kterých se žádná účinnost neprokazuje, narozdíl od léčiv. Problém je v tom, že nemůžeme říct ale ani to, že podávání chondroprotektiv nemá žádný účinek, takže my, majitelé štěňat velkých plemen to do těch psů cpeme pro naše dobré spaní (stejně jako do nich cpeme jedinečně vyvážené granule).

Maya
MSM už vůbec ne, tlumí bolest fakt hodně
Jsem majitel psa, který by mohl sloužit jako dokonalý studijní materiál pro výzkum, jak moc tlumí MSM bolest a můžu říct, že fakt nee.

Honzík
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 08:24 - Změnil/a: Honzík
- Nahlásit

Neumi
souhlas ... "dobré spaní" nade vše ...

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 11:23
- Nahlásit

Neumi
Jsem majitel psa, který by mohl sloužit jako dokonalý studijní materiál pro výzkum, jak moc tlumí MSM bolest a můžu říct, že fakt nee.
taktéž a můžu říct, že fakt jooo
ale asi to bude jak s obyč chondrama a to že každému psovi fungujou jiná, tak možná MSM nějakému psovi funguje a jinému ne, každopádně i tak bych to zdravému psovi nedala

MilanS
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 12:27 - Změnil/a: MilanS
- Nahlásit

Neumi
Problém je v tom, že nemůžeme říct ale ani to, že podávání chondroprotektiv nemá žádný účinek, takže my, majitelé štěňat velkých plemen to do těch psů cpeme pro naše dobré spaní (stejně jako do nich cpeme jedinečně vyvážené granule).

No .. to mi něco připomíná Pro dobré spaní ... A taky zkoušíte, zda vyfukováním kouře do vody nevznikne zlato ? (Dokud někdo exaktně nedokáže, že nevzniká ? ). Pravda, experimentálně to již dokázal jistý Cimrman, ale to byla jen čirá empírie

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 13:05
- Nahlásit

MilanS
A taky zkoušíte, zda vyfukováním kouře do vody nevznikne zlato ? (Dokud někdo exaktně nedokáže, že nevzniká ?
Ale no tak, třeba trošku držet argumentační úroveň......

Pokud jsme u kloubní výživy - má na kosterní soustavu, kromě jiných vlivů, vliv i potrava? Je kloubní výživa potrava (potravní doplněk? Dá se tedy očekávat, že by mohla konzumace těchto doplňků (a můžeme se pustit do výživových doplňků obecně a neomezit se jen na psy) mít význam? Je kloubní výživa plošně doporučována veterináři a články v tématicky zaměřených časopisech (a tady bych řekla, že pro podávání kloubní výživy štěňatům velkých a obřích plemen je drtivá většina)? Lze předpokládat, že autoři těchto doporučení mají předmětné odborné vzdělání (narozdíl např. ode mne)? lze pokračovat a pokračovat......
Já osobně jsem co se týká výživových doplňků obecně velký skeptik, ale bohužel nejsem v tomto oboru vzdělána natolik, abych mohla kvalifikovaně soudit a tady mám odpovědnost za jiného živého tvora, a v případě kloubní výživy domnívám se alespoň platí "když nepomůže,neublíží" - a ona ta velká plemena rostou trošku "antipřírodně"......

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 13:38
- Nahlásit

Neumi
Ale no tak, třeba trošku držet argumentační úroveň......

Tak tvoje argumentační úroveň je dobré spaní, takže je to dost podobný )))))

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 14:02
- Nahlásit

Neumi
když nepomůže,neublíží
no to bych taky až tak stoprocentně netvrdila, protože stejně jako lidi, tak i hodně psů při podávání chonder trpí průjmama a žaludečníma nevolnostma.

Honzík
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 14:51
- Nahlásit

no to se ale nesmí přehánět dávkování ..., pak tyhle problémy nejsou. Ono během roku přibrat 50 a více kg je trochu záhul ... a lepší dobré spaní teď, než si pak říkat, proč jsem to nezkusil. To je stejná argumentace jako že homeopatika nefungují - ale ano fungují, ale jen na někoho ... Pán se musí rozhodnout sám čím bude krmit a přikrmovat své zvířátko.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2013 14:57
- Nahlásit

Honzík
no to se ale nesmí přehánět dávkování ..., pak tyhle problémy nejsou
ale jsou, jestli ty ses s tím nesetkal, tak si měl akorát štěstí

MilanS
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 02:22
- Nahlásit

Neumi

no já nevím, co je na mé argumentaci špatně ale budiž

Celá problematika je na dlouhé povídání a ne na malý prostor diskusního fora, takže každý píšeme ve značný zkratkách. Nebudu se pokoušet o nějaké sáhodlouhé slohové cvičení, tedy zase jen stručně :

a) vycházím spíš z poznatků humánní medicíny v této oblasti

b) zrovna veterináři nejsou moc důvěryhodný zdroj co se týče jak výživy, tak doplňků. Jejich primární cíl je business, a když občas slyším jejich doporučení, naskakujou mi pupínky . Bohužel tu jsou silné komerční vazby mezi výrobci a veterináři, to je třeba vždy zohlednit. Na vzdělání bych v tomto případě až tak nespoléhal, co se výživy týče není to nic moc, často přejímají argumentaci různých výrobců.

c) v nějakou nezávadnost chonder můžeme věřit či nemusíme, ale účinky mívají někdy všelijaké. Praktické zkušenosti by se možná daly shrnout tak, že nízké dávkování nemá smysl a doporučené dávkování pak může mít různé dopady na trávení.

d) silně bych zvážil, zda investice věnované do chondroprotektiv by se lépe neuplatnily jinak (kvalitnější granule, syrová či různě tepelně upravená strava z primárních surovin ). Myslím že u štěněte či mladého psa je to lepší cesta.

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 05:22
- Nahlásit

Neumi
Je kloubní výživa plošně doporučována veterináři
řekla bych, že veterináři z většiny kecaj. Souhlasím s MilanS, jejich znalosti z oborů souvisejících s jejich zaměstnáním jsou z hodně často tristní.
Myslím, že nejúčinnější prevencí je psa dobře nasvalit a nakrmit (ne málo, ne moc).

Nicméně, v přírodě nebo syrové stravě má pes k dispozici kloubní hlavice a chrupavky, někde jsem četla, že to má i funkci "chonder", ale pokud je to v syrovém stavu. Není potřeba tenhle výpadek tedy nějak nahradit?
Ha, teď se ukaž, Blamáž

cernej caj
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 05:51 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit

ja se k tomu pripojim z hlediska cloveka, kdyz to nekdo nakous

Mam problemy s chrupavkou, chuze, jezdeni na kole je pro me bolestive (kolena). Na doporuceni ortopeda nasazuju 2x rocne 3mesicni kuru - chondra a moje problemy se vyrazne zlepsili, ze nejen ze mi prakticky vymizely problemy bez zateze ale snizily se i v zatezi.

Takze za me to rozhodne neni to same jak foukani koure do vody.

Na druhou stranu je pravda, ze farmaceuticke lobby neni obecne o odstraneni problemu ale o udrzeni pacienta v lekarne

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 10:00
- Nahlásit

MilanS
no já nevím, co je na mé argumentaci špatně
no to porovnání otázky funkčnosti chondroprotektiv a výroby zlata foukáním kouře do vody. Když pominu vše jiné, tak zatímco výsledek kouř x voda vidíš hned a na vlastní oči i bez jakéhokoliv vzdělání, tak výsledek podávání chondro. prostě a jednoduše neuvidíš.

Jinak s tebou souhlasím, ale platí, co jsem psala ve svém předchozím příspěvku a na co nereaguješ.

ad d) pokud se budeme držet granulí - co jsou kvalitní granule? Jaká je jejich stravitelnost, využitelnost ve srovnání s krmením přirozenou stravou? Nejsou obecně granule na stejné úrovni pro tělo psa jako ta pilulková/sirupová/prášková chondroprotektiva ?
A co ten doporučovaný vit.C?

MilanS
Celá problematika je na dlouhé povídání a ne na malý prostor diskusního fora, takže každý píšeme ve značný zkratkách. Nebudu se pokoušet o nějaké sáhodlouhé slohové cvičení, tedy zase jen stručně
no právě a bohužel.
Pokud víš o nějaké inteligetní literatuře/webu/článku/autoru sem s ním, prosím.

MilanS
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:01
- Nahlásit

cernej caj

myslím že tu nikdo,a ani já, nezpochybňoval účinek chondroprotektiv při diagnostikovaných problémech. Co jsem zpochybňoval bylo to, jestli má smysl preventivní přidávání chonder štěňatům. V tomto případě jsem skeptický.

Neumi

Je vidět že nejsi Cimrmanolog. S tím vyfukováním kouře do vody to byl pochopitelně vtip a silná nadsázka. Jestli si to vzala jako "vážný" argument, tak to se omlouvám
Co jsou kvalitní granule ? Tak to je téma na knihu . Ale granule a chondro rozhodně nejsou to samé. Granule obsahují především víceméně běžné jídlo, byť specificky upravené. Chondro je něco jiného.
K vitamínu C, zdravý pes ho dotovat nepotřebuje. Asi bych ho bez důvodu nepodával, aby se neohrozila schopnost si ho vytvářet.
Co se týče literatury, zkusím se podívat po nějakých studiích co se týkají problémů s klouby. Já to vždycky přečtu ale nikde to neshromažďuju. Většinou si skládám informace od hummáních lékařů (ortopedů a revmatologů), dobrých veterinářů ortopedů a z různých studií ke kterým se dostanu. Obávám se, že nějak souhrnný materiál k tomu asi neexistuje.

jan222
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 23:33
- Nahlásit

Tak děkuji za všechny příspěvky, ale popravdě teď vtom mám ještě větší guláš než jsem měl předtím

MilanS
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 23:56
- Nahlásit

jan222

a tak je to někdy pořád

cernej caj
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 06:47
- Nahlásit

MilanS
to mi nějak nedošlo, že debata je pouze o prevenci "co kdyby", tak to potom jo.

Asi je to celkove dost diskutabilní a je na každém, jak se rozhodne. Ono je to podobně třeba s přidáváním vápníkových doplňku... někdo hrozně doporučuje v růstu dávat, jiní v tom smysl nevidí

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 07:09 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

MilanS
Je vidět že nejsi Cimrmanolog. S tím vyfukováním kouře do vody to byl pochopitelně vtip a silná nadsázka. Jestli si to vzala jako "vážný" argument, tak to se omlouvám
Patrně všechny kulaté černé desky s Cimrmanem mám už xx let doma a jsou celkem ošoupané. Já doufala, že úvod mé reakce "Ale no tak..." navodí lehce ironický a pobavený tón, holt nedostatek písemné komunikace....

a teď jsem zapomněla, co chytrého jsem chtěla napsat
Nicméně domnívám se, že poznámka jana222 o guláši v tomto případě platí naprosto globálně a že možná ani není vůle to (skutečné účinky chonder) zkoumat, protože obchod se točí víc než uspokojivě....

cernej caj
Ono je to podobně třeba s přidáváním vápníkových doplňku...
To si nemyslím. Ještě nikde jsem nečetla, že by podávání chonder mohlo způsobit poruchy ve vývoji kostry (možná ty zažívací obtíže, ale to údajně při podávání chonder určených lidem nebo koním psům), ale převápnění poruchy způsobit může (např. se udává jako jedna z možných příčin vzniku OCD).

cernej caj
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 07:20
- Nahlásit

Neumi
muze k prevapneni dojit i v pripade, ze pridavas neco, kde jsou vsechny latky tak, jak maji byt ve spravnem pomeru (tzn. ne jen vapnik, ale i fosfor a nevim, jestli treba jeste neco? nejsem znalec) podle davkovani?

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 07:39
- Nahlásit

cernej caj
muze k prevapneni dojit i v pripade, ze pridavas neco, kde jsou vsechny latky tak, jak maji byt ve spravnem pomeru (tzn. ne jen vapnik, ale i fosfor a nevim, jestli treba jeste neco? nejsem znalec) podle davkovani?
taky nejsem odborník, ale info říká, že ano. Pokud v normální krmné dávce uspokojíš potřebu Ca psa (potřeba je v gramech na váhu psa, v době přezubování se zvyšuje) a ještě k tomu přidáváš vápník (byť je v přípravku ve správném pomeru s P) tak může dojít k převápnění.
Ale - jedna věc je to, co do psa jde tlamou, druhá je to, co si z toho tělo vezme a to je ryze individuální.
No prostě guláš....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání