Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Spaní v jiné místnosti
Autor Zpráva
Makynka
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:56
- Nahlásit

Ahoj,

mám asi blbý dotaz , ale stejně ho sem píši. Minulý týden jsem si domů přivezla štěndo trpasličího jezevčíka. Chtěla bych se zeptat, jastli někdo má OSOBNÍ zkušenost jak to udělat, aby přes noc spal sám v jiné místnosti než je ložnice. Teorie mám načtené hodně, ale bohužel ne všechno zabírá. Ráda bych tedy poprosila o praktickou radu. Děkuji.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:00
- Nahlásit

U nás nezafungovalo nic, jakmile padne hodina, kdy se u nás chodí spát, pes se přesune do ložnice pod postel, kde si ustele a spí tam až do rána

lamalucni
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:11 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Makynka
Je to mimino a doteď byl jen se svou rodinou, nikdy nebyl o samotě. Nemůžeš čekat, že se bude hned ze začátku v novém prostředí cítit o samotě bezpečně a vydrží celou noc v klidu v jiné místnosti.

Pokud už nezbytně potřebujete, aby spal v jiné místnosti (což mi tedy z hlediska nočního venčení malýho štěněte přijde dost nepraktický - jak zjistíte, že potřebuje v noci čůrat, když u něj nejste?), tak bych pořídila přepravku nebo látkovou boudičku a naučila ho spát v ní. Nejdřív vedle postele, první noci můžete i do přepravky strčit ruku a uhladit ho ke spánku, aby se cítil v bezpečí. Až si na přepravku zvykne a bude se v ní cítit úplně v pohodě, tak ji postupně můžete stěhovat dál od postele a nakonec do jiné místnosti. Ale počkala bych s tím, až bude trochu starší a vydrží spát celou noc.

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:13
- Nahlásit

Makynka

v těch prvních dnech jsme se štěnětem spali u jeho pelíšku. Plus to, že od prvního momentu přes den, když se přišlo z prochajdy, utřít packy a šup na chvíli na pelíšek, aby si zvyklo, že to je jeho místečko,kde se odpočívá, počkali jsme chvilku, až štěndo odpadlo a vytuhlo. Za pár dní pochopilo.

Makynka
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 12:24
- Nahlásit

Díky za názory.

lamalucni
V noci s ním zatím ven nechodíme. Nebyl zvyklý ani od majitele. Naposledy jdu v 11 a potom v 5 ráno. A zatím je to snad dobré. Žádné oužičky jsem nenašla.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 12:29
- Nahlásit

Makynka
Naposledy jdu v 11 a potom v 5 ráno. A zatím je to snad dobré.
U nás to taky takto chodí a je to ideál, hafan v 5 ráno doběhne, přítel vyvenčí a je to oukej, žádné noční venčení... ale je pravda, že mi nějak neřešíme, jestli u nás spí, přes noc, nebo ne... jsme snad dokonce i radši, jelikož víme, co se děje

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 14:23
- Nahlásit

lamalucni

malýho štěněte přijde dost nepraktický - jak zjistíte, že potřebuje v noci čůrat, když u něj nejste?

zrovna tady dumám nad tím, jak jsme to vlastně dělali? Páč Ešusíno spal a psí v předsíni . V noci jsme běhali ven a to několikrát, ale nedovedu si vůbec upamatovat, jestli si nás prcek budil, nebo jak to bylo, hmm. Jen si pamatuju, že v noci v pyžamu s medvídkama ve dvě ráno, když se vrací opilci domů, venku pobyt v prosinci níííc moc

Makynka
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2013 21:16
- Nahlásit

ErzebethB

No my to bohužel vyřešit musíme .... nejde snad o to, že bychom ho v posteli vyloženě nechtěli, ale máme ji v patře

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2013 07:59 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

No tak to bude asi malinko boj, jelikož pes je společenský tvor a bude chtít být u Vás, minimálně než si zvykne ze jste jeho a nenecháte ho samotného na delší dobu než je nutné

Ale asi bych naučila povel místo nebo pelíšek (na odesílání na pelech) a pak zůstaň. Ze začátku ti bude odbihat za Tebou, ale myslím si že pokud se naučíte mu například říct, aby zůstal v pelíšku a při tom když půjdete spat mu řekněte uvidíme se ráno, dobrou noc a pod, tak si to časem spojí s tím, že se vlastně nic neděje a může jít spát
Ale to je jen můj osobní nápad, možná to bude složitější, nevím... U nás po třech týdnech znamená večerní čištění zubů to ze utíká do ložnice pod své křeslo

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2013 08:32
- Nahlásit

ErzebethB

Ale asi bych naučila povel místo nebo pelíšek (na odesílání na pelech) a pak zůstaň.

to jde ale až později, ne se štěnětem, který je první dny doma. tam je podle mě nejlepší prostě prvních pár nocí tam spát s ním a zároveň ho v rámci běžného provozu učit přes den, že je to jeho pelíšek, pak to vyplyne samo.

Makynka
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2013 08:42
- Nahlásit

ErzebethB

Díky za radu. V noci jsem si musela přinést deku k jeho pelíšku - bylo to hrozné, a hlavně jsem se bála, aby nepřišli sousedi. No na čištění zoubků najedeme až ve třech měsících - jestli mi z něho nehrábne

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2013 10:04 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

PetraK
Jop, o tom jsem v tom předchozím příspěvku také psala, že to bude nejspíš boj, ale asi bych to takto pomalu praktikovala... případně si připravila nějaké "know how" a postupně se to snažila dotahovat k cíli.... Myslím si, že to bude i o hafanovi, jak moc je přizpůsobivý, ale časem to půjde.

MakynkaNo na čištění zoubků najedeme až ve třech měsících - jestli mi z něho nehrábn
Poššškej pošššškej, já mluvila o našem - lidském - čištění zubů. Hafanovi čistit zuby skoro nebude třeba, budeš-li ho krmit masem, pokud granulema, tak stačí tak jednou do týdne (zase asi podle typu granulí, náš předchozí hafan nepotřeboval skoro vůbec, čistili jsme jednou měsíčně ale pravidelně dostával různé denta žužlátka )

edit: A s tím hrábnutím... je to úplně normální, já si taky občas říkám, že nás odvezou do blázince.... a nebo na nás zavolají sousedi Chocholouška, když nás občas vidí venku šišlat na křoví, nebo ležet na trávě a nechat si psem olizovat cift. xD

Makynka
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2013 11:20
- Nahlásit

ErzebethB
To s těmi zoubky dobrý ..... náš ani neví, že si je čistíme

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2013 13:23
- Nahlásit

Makynka
Náš jo, páč oba chodíme po bytě s kartáčkem v puse a připravujem věci na ráno, takže když to vidí, tak většinou uteče do ložnice... jestli strachem, nebo fakt jde spát, kdo ví :d

Uršula123
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2013 17:47 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit

Štěňátko, ať budeš chtít nebo ne, prostě samo v pokoji nezůstane. Nedávno bylo odloučeno od matky a teď, v útlém věku, si hledá svou ,,náhradní'' maminku - páníčka/u.
Pokud ale opravdu potřebuješ, aby spalo samo, bude to těžké, ale můžeš zkusit nahřívací lahve. Štěně potřebuje nějaké teplíčko, co by mu nahradilo sourozence, s nimiž vyrůstalo.

A ještě jedna věc, která by s tím eventuelně mohla souviset. Pokud chceš, aby pejsek v dospělosti spal sám na pelíšku, a ne v posteli, nikdy mu to teď nedovoluj. Chápu, že malému tvorečkovi se nedá odolat, ale pes nechápe že jednou může a pak zas ne...
Mám vlastní zkušenosti, já zde udělala chybu a teď se mnou spí můj chlupaný miláček v posteli:-D

birma
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2013 19:25
- Nahlásit

Uršula123
Pokud chceš, aby pejsek v dospělosti spal sám na pelíšku, a ne v posteli, nikdy mu to teď nedovoluj. Chápu, že malému tvorečkovi se nedá odolat, ale pes nechápe že jednou může a pak zas ne...
Pes neni debil, pokud je pro něj majitel čitelný, tak v pohodě pozná, že do postele už lézt nemá

Makynka
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2013 19:39 - Změnil/a: Makynka
- Nahlásit

No zatím je to kdo s koho .... Dám ho do pelíšku (momentálně u gauče a budu posouvat) - skočí ke mně - do pelíšku - ke mně - ..... No kdo vytrvá déle

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2013 22:05
- Nahlásit

A co to trénovat přes klikr skrze celý den? Případně namísto klikru používat jen pamlsky za dobu, co tam vydrží?

Uršula123
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:05 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit

birma
Pes možná není, jak jsi označila, debil, ale pokud nemá být zmatený, měl by přesně vědět, co má dělat, a ne že v pondělí může do postele, a v úterý zas nesmí, to je matoucí i pro člověka A btw, pes to nepozná, do té postele ti vleze ať chceš nebo ne, a ty pak nemáš právo mu vynadat, že do postele nesmí, když to měl přece v mládí dovolené!!!

Makynka
Kamarádka řiká ,pelíšek', někdo zase ,hají' apod. Je to na tobě, jestli budeš používat klikr nebo ne. Zkus, jak říká ErzebethB cvičit pejska přes den.:
Ať si lehne a přes hlavu až k zádům mu veď pamlsek (takový půlkruh). Pes udělá takové ,klubíčko' a v tu chvíli řekni ,hají' nebo ,pelíšek'. Potom řekni třeba ,spíme' a dělej že spíš. Postupně dobu tvého ,,spaní'' prodlužuj. Pokud štěňátko odejde, zkus to znova po dobu, jak to minule vydržel a postupně prodlužuj

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:39
- Nahlásit

Uršula123
Postupně dobu tvého ,,spaní'' prodlužuj.
Aby nevytuhla úplně, pak se neprobudila a štěndo u ní v pelechu
Ale myslím si, že by to jako základ mohlo dost pomoci.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:35
- Nahlásit

Uršula123
měl by přesně vědět, co má dělat, a ne že v pondělí může do postele, a v úterý zas nesmí, to je matoucí i pro člověka
proč matoucí? pes může to, co mu dovolim, takže když mu jednou řeknu "jooo, poď si chrupnout sem", tak to neznamená, že tam bude spát navždy, ale že tam bude spát v ten jeden okamžik
do té postele ti vleze ať chceš nebo ne
mu normálně řeknu "teď ne, běž spát k sobě" a on se odklidí.
ty pak nemáš právo mu vynadat, že do postele nesmí, když to měl přece v mládí dovolené!!!
já mu nevynadám, prostě mu řeknu, ať jde pryč a on to udělá.

To, že jednou to psovi dovolíš neznamená, že tam poleze furt. Stejně jako to, že ho jednou (nebo i tisíckrát) pustím do potoka, neznamená, že tam poleze kdykoliv půjdem okolo, nebo že ho pustím ke každému psovi co vidí jen proto, že se s většinou psů může seznámit. Prostě to jsou věci, které záleží na mém rozhodnutí a je moje povinnost to psovi srozumitelně vysvětlit.

Liévre
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:15
- Nahlásit

birma
Jak si pesana naučila že jednou jo jednou ne? Já to začala praktikovat až v pozdějším věku na povel " postel" a "místo". Ty si ho to učila už od začátku?

birma
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:31
- Nahlásit

Liévre
Ty si ho to učila už od začátku?
Minulej pes směl do rozestlaný postele až v dospělosti (měla jsem to zakázaný já, mu to dovolit), jako štěně mohl jen na zastlanou a i tam rychle pochopil, že když řeknu, tak metelí pryč. U dospělého se to měnilo několikrát, dle rodinné situace a vždycky během dvou, tří dnů pochopil, že do postele jo/ne. Neučila jsem to nikdy jako povel, jenom jsem ho požádala, ať odejde současnýho psa mám až jako dospělýho a ten se mnou v posteli spát odmítá, leze si tam jenom přes den chrupat sám a neni problém mu říct, ať to nedělá a jde si jinam.
Asi bych neměnila názor co týden u malýho štěněte, ale už puberťák podle mě bez problému pochopí, že nastala změna pravidel

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:44
- Nahlásit

Uršula123 v pondělí může do postele, a v úterý zas nesmí
zavřený dveře nesmí, otevřený smí. Jen se pak nesmí od druhýho psa naučit otevírat dveře

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání