| Autor |
Zpráva |
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2013 19:33
- Nahlásit
Dobrý den,mám takový dotaz ohledně samoty. Právě jsme si pořídili borderku (8 týdenní). Jak jsem četla v hodně diskuzích návody na navykání samoty-zavřela jsem jí do koupelny asi na 5 minut,už několikrát,štěndo strašně vyvádělo a hlavně ten pláč k nevydržení,také se počůral. Chtela jsem se proto jako začínající majitelka zeptat zda dojde k tomu že přestane plakat a pochopí že se vždy vrátím a zda to tedy takhle dělám dobře Děkuji za informace
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2013 20:21
- Nahlásit
My to také nedávno řešili... měla jsem na prcka 14 dní, "mateřské dovolené", kdy jsem se snažila jí naučit být o samotě, lidi tady mi radili, abych jí jakože omylem někam zavřela, začala minutou, dvěma, deseti, dojít s košem, na nákup a dobu postupně prodlužovat. Tohle jsem zkoušela, výsledek byl vždy stejný - plakala, štěkala, počůrala se.... A tak jsem zvolila jinou taktiku... Nechávala jsem jí otevřenej balkon, kam jsem jí naházela hračky a přitom jsem dělala domácí práce (ona mezitím zvládla být třeba hodinu a půl sama a ani si toho vlastně nevšimla, jelikož nevěděla, jakou hračku dřív...) pak jsem na ní zavolala, vzala jí ven, hrála si s ní a zase jsem jí někde nechala s hračkama o samotě (nezavírala jsem jí tam nuceně, když přišla, pohladila jsem jí, pomazlila ale nesnažila si jí hned vehementně všímat a dovádět s ní) a ona si šla zase sama hrát...
Občas jsem potřebovala někam odběhnout na deset minut, tak jsem jí opět zabavila hračkama (které jsem jí davala jen když měla vydržet chvíli sama) a šla jsem... když jsem se vrátila, buď spinkala, nebo si hrála... ale vlastně o mě ani nevěděla...
Ale po pravdě - naše štěndo je dost velkej salámista, takže nevím, jestli to malinko není i tím, ale vyzkoušej, třeba ti to taky bude fungovat.
Držím palečky
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2013 20:27
- Nahlásit
N on si sice rád hraje s hračkama,ale když si někdo hraje s ním,je to hroznej nohsled Takže nevím jak to udělat aby se tolik netrápil
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2013 20:39
- Nahlásit
Jak dlouho ho máte doma? A kdy je potřeba jej nechat samotného a na jak dlouho?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2013 20:46
- Nahlásit
kacencicka
zavřela jsem jí do koupelny asi na 5 minut
proč zrovna do koupelny? Tam ji pak chceš nechávat? Na správné navykání na samotu je třeba, aby se pejsek na daném místě cítil dobře a v bezpečí a ne v koupelně, kde pravděpodobně netráví většinu dne.
ErzebethB
abych jí jakože omylem někam zavřela, začala minutou, dvěma, deseti, dojít s košem, na nákup a dobu postupně prodlužovat. Tohle jsem zkoušela, výsledek byl vždy stejný - plakala, štěkala, počůrala se.... A tak jsem zvolila jinou taktiku... Nechávala jsem jí otevřenej balkon, kam jsem jí naházela hračky a přitom jsem dělala domácí práce (ona mezitím zvládla být třeba hodinu a půl sama a ani si toho vlastně nevšimla, jelikož nevěděla, jakou hračku dřív...) pak jsem na ní zavolala, vzala jí ven, hrála si s ní a zase jsem jí někde nechala s hračkama o samotě (nezavírala jsem jí tam nuceně, když přišla, pohladila jsem jí, pomazlila ale nesnažila si jí hned vehementně všímat a dovádět s ní) a ona si šla zase sama hrát...
Občas jsem potřebovala někam odběhnout na deset minut, tak jsem jí opět zabavila hračkama (které jsem jí davala jen když měla vydržet chvíli sama) a šla jsem... když jsem se vrátila, buď spinkala, nebo si hrála... ale vlastně o mě ani nevěděla...
to je snad jasné, že nezabouchneš štěněti před nosem, ale odejdeš ve chvíli, kdy má dost své práce a je mu vlastně šumák, kde jsi...
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 07:49
- Nahlásit
birma
No, ono když máš ocásek, který se Tě drží jsi klíště, špatně se nezavira pred nosem... Což za koupelna podle mě je, proto jsem to napsala
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 09:51
- Nahlásit
birma
No do koupelny jsem ho zavřela jednou, dnes jsem ho nechala v obýváku u pelíšku a odešla do sklepa asi taky na 5 minut, ale chudáček se pokakal....je to těžký ho nechat nekde samotnýho když se drží u nohy jako klíště no
ErzebethB
No máme ho necelý týden,tak nevím asi je to teda ještě moc brzo,potřeba je nechat jej samotného od září kdy chodíme do práce asi zhruba na minimálně 8 hodin
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:00
- Nahlásit
kacencicka
Dej mu něco na kousání (ucho, morkovou kost, hračku Kong naplněnou třeba syrovým masem apod., prostě něco moc dobrýho, co normálně nedostává) a odejdi pryč. Pět minut je na úplný začátek u takového závisláčka podle mě moc, začala bych na pár vteřinách, zato často. Jestli máte čas do září, je to paráda, to stihnete
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:07
- Nahlásit
lamalucni
Doufám že ano, vždycky dostane uzlík kterej má moc rád a piškotek akorát si pak uvědomí že u nej nikdo nejni no
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
kacencicka
Piškotek zbodne hned, to je naprd. Dej mu něco, co vydrží žužlat dlouho. A ideální by bylo vrátit se k němu vždycky dřív, než začne vyšilovat, i kdyby to měly ze začátku být tři vteřiny.
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:21
- Nahlásit
lamalucni
No vyzkouším,snad to bude fungovat Akorát se mu nechce nic žužlat když u toho nikdo neni, to je hned kde ste? kam ste šli? pojdte si hrat! ...
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:49 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit
kacencicka
kde ste? kam ste šli? pojdte si hrat!
To se urovná, naše si taky první dva týdny zvykla, že jakmile přijde s hračkou, tak panička sedne na zem a hrajem.... Ale on člověk potřebuje dělat i jiné věci, než jen blbnout s čoklínem, a až jí tohle dojde, tak si najde nějakou zábavičku samo - v horší variantě ti začne rozkládat byt, v té lepší si vystačí se svýma hračkama... výborné jsou hračky, které samy ujíždí (míčky, víčka od velkých sprejů - ty fungují zaručeně u nás http://erzebeth.rajce.idnes.cz/Ariel_z_Kralovstvi_ snu_aka_Elisabeth_-_12._tyden/#20130628_144145.jpg nebo zrovna ty hračky, které naplníš nějakou baštou... které budeš dávat, jen když bude samo)
Do září času dost, jen nevím těch 8hodin, počítáte s tím, že budete mít ze začátku doma spoušť v podobě bóbiků a louží? Štěndo vydrží tak +- 6 hodin, když bude spinkat, tak možná i déle, ale asi nálezy doma ze začátku mít budete =)
Edit: dobré hračky jsou např. i blbej hard, na kterém uděláš pár uzlů...
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 10:53
- Nahlásit
ErzebethB
Počítáme s tím....akorát mi ho je líto to víte ten pláč ..
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:05
- Nahlásit
kacencicka
to víte ten pláč
Právě proto je potřeba vrátit se dřív, než začne plakat a vyvádět - dokud je ještě v klidu. A teprve postupně dobu prodlužovat. Jedině tak zjistí, že vlastně o nic nejde.
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:11
- Nahlásit
lamalucni
doufám že ano přeccejenom máme na trenovani dost času
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:18
- Nahlásit
kacencicka
tak začni tím, že ho budeš učit, aby si hrál sám. Třeba s žužlací kostičkou - pokud s ní bude dotírat, tak nic, jestli si na pikosekundu lehne a bude si jí žužlat sám, tak pochválit a začít se mu věnovat (ale nemělo by to být ve chvíli, kdy začne vstávat nebo ho to přestane bavit, prostě fakt vystihnout ten miniokamžik, kdy si zaujatě hraje bez tebe). Odměnou posiluješ to chování, které jí bezprostřední předchází a tím zvyšuješ šanci, že se bude opakovat. Takže pokud si chvilku hraje sám a ty si ho nevšímáš, tak to chování spíš oslabuješ (pokud je na tobě hodně závislý a největší jeho přání je blbnout s tebou) a když za tebou přijde, tak si s ním hraješ, tak posiluješ to, aby za tebou coural. Je to ideální na ven, kde bys pak měla snadno naučit přivolání, ale pro učení samostatnosti a toho, aby vydržel sám doma, dost kontraproduktivní.
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 11:25
- Nahlásit
birma
to je právě to, že chci usilovat o to aby přišel ale zas aby byl zvyklý sám
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 12:34
- Nahlásit
kacencicka
Zapláče si spousta psů, když odcházíš, ale nemělo by to trvat déle, než pár vteřin, kdy mu dojde - ha panička není doma, mám pré...tak kde mi nechala tu ňamku?
Ale jak píše birma, ti ocáskoví typy psů jsou v tomhle trošku náročnější, ale zase Ti venku přijde na přivolání... ta naše flegmouška nás má totálně na salámu a nějaké zavolání? Hýbne ušima, občas se i podívá a pokračuje si ve svém
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 20:56
- Nahlásit
ErzebethB
no na jednu stranu je to dobře no , ale dnes jsme přišli na pamlsek který nás zabavil na pět minut a ani si nevšiml že s nim nidko neni-je to takovej uzlíček ale hodně měkkej než ty co se normal vyráběj....no pak přišla panička a rychle rychle at ho nesebere rychle spapat takže si myslím že tohle by mohlo zabrat
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 21:13 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit
kacencicka
No, tak vidíš, dobrej start =o))
http://www.psihratky.cz/hracky-pro-psy/eshop/4-1-H RACKY/54-2-INTERAKTIVNI/5/846-Monster-Mouth-Small
Já do začátku kupovala tohle, naplňuju to buď většíma mlskama, nebo granulema... udělá to teda brutál bordel, když se to z toho snaží dostat, ale zabaví to
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2013 15:23
- Nahlásit
ErzebethB
Děkuji za typ, asi koupím tuhle hračičku
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2013 15:31
- Nahlásit
Vyzkoušej, mě se klasické kong hračky moc nezdají (nedokážu popsat proč) a tohle se mi tak nějak líbilo... naše vlčice je schopná si to sama čumákem a packama otáčet a ťukat do toho tak dlouho, dokud to není prázdné a pak to nechá být a odejde žvejkat něco jiného....
A pokud je to menší štěndo, vem určitě tu menší verzi (je to velikostně menší tenisák)
|
kacencicka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2013 18:01
- Nahlásit
ErzebethB
Děkuju moc za radu, myslím že tohle se nám bude v budoucnosti dost hodit
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 21:58
- Nahlásit
kacencicka
Jestli je to velký závislák, pořídila bych dětskou zábranu do dveří (nebo cokoliv na ten způsob), kterou můžeš překročit, a ze začátku psovi mizela jen takto - překročíš zábranu, vezmeš v druhé místnosti nějakou věc pro kterou si jdeš, a hned jsi zpátky, pes čeká za zábranou a celou dobu tě vidí, ani se neloučíš ani nevítáš.
|
Sarrahh
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2013 22:28
- Nahlásit
Ahoj, pořídila jsem si 10.týdenního pejska vipeta a taky ty odchody nedáváme. Okusuje omítku u dveří. Kňučí, ale nedovedu říct jestli celou dobu, nebo jen když mě slyší přicházet. Ale je mi ho líto, protože dneska měl úplně mokré tlapky, nevím, jak k tomu příšel, asi ze slin, všude naťapal. Ale spíš se bojím o jeho drápky, ať si něco neudělá. Hračky ho nezajímají a má jich dost. Doma si moc nehraje, jen sem tam.Zkusím ještě ten Kong. Spíše lítá venku jako magůrek doma jen spí. Mám ještě deset dní volno, tak snad nějak přijde na to, že se vždy vrátím. Učím ho na místo a postupně odcházím do kuchyně, ale po minutě vždy doběhne. Mám ho hubovat za tu omítku, asi raději ne, že..stejně nebude vědět proč to je
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2013 13:37
- Nahlásit
Jak dlouho ho necháváš samotného?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2013 14:35
- Nahlásit
Sarrahh
Mám ho hubovat za tu omítku, asi raději ne, že..stejně nebude vědět proč to je
Nebude, v tomhle kontextu by to byla z tvé strany msta a následně šikana a to nikam nevede...
|
Sarrahh
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2013 16:06
- Nahlásit
No chodím třeba s košem, nebo pro poštu, to je v pohodě. To už zvládá a spí a neregistruje, že jsem šla pryč. Pak jsem šla nakoupit a to už se vrhnul na tu zeď a jakoby podhrabávál dveře. druhý den jsem šla znovu cca na půl hodiny max. a dělal to samé. Ale nasadím dveře do kuchyně, mám byt bez interierových dveří a budu to zkoušet za mé přítomnosti postupně prodlužovat. Jinak je moc šikovný, čurá venku, jen asi 3 mu to ujelo, ale to jsem byla moc pomalá s ochodem
Jinak určitě po něm nechci řvát, jen jsem se ptala, jestli má smysl říkat fuj na tu zeď,když přijdu, ale nepochopí to , protože to bude u po...si myslím
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2013 13:18
- Nahlásit
ErzebethB
Ahoj, prosímtě, narazila jsem na ten tvůj odkaz s hračkou. Chci se zeptat, jak velký granulky tím propadnou bez problému? Mám štěněcí granule pro malé plemena, takže ty kuličky jsou fakt maličký a mám pocit, že by jí to v tom nevydrželo, ale hračky podobnýho typu má moc ráda. Díky, H.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2013 20:47
- Nahlásit
Sarrahh
Jakýkoliv demolice ignorovat.
|