| Autor |
Zpráva |
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 09:26
- Nahlásit
Zdravíčko,
potřebovala bych trošku poradit ohledně několika věcí...
V neděli jsme si přivezli štěndo vlčího špice a u některých věcí si nejsem úplně jistá, jak se zachovat, nebo je vyřešit.
1) Kolik toho cca zbaští 5kg štěně?
- Momentálně vařím rýži s kuřecím a doplňuji granulemi, které lehce namáčím ale nevážím, dám vždycky tak podle očka půlku 0,9l misky, ale naše Eliza toho moc nesní, takže baští tak 10sec a odejde, občas si k ní sednu a prstem obsah misky míchám, nebo si vezmu trošku do dlaně a to mi zbaští, ale i tak po několika vteřinách se jde napít a odejde pryč, misku ani neodebírám, mám z toho divnej pocit, když skoro nic nesnědla a sebrala bych jí to...
- majitelka CHS podávala k snídani a večeři piškoty v mléce a k obídku kuřecí s rýži - to jediné jsem zachovala, piškoty dávám jako dobrotu, jelikož mi to přijde pro štěně obrovský příjem energie a to i přes to, že s ní lítáme pořád a výdej energie má dostatečný.
Pod tím neskutečným množstvím chlupů není moc poznat, jak na tom je s kostrou, ale když jí člověk projede po páteři, nebo žebrech jsou cítit, hlavně u hrudní kosti je to cítit hodně (nevím, co je ještě v normě, je to naše první štěndo). Nerada bych, aby byla podvyživená (i když mlsky jako piškoty a různé kostičky apod. baští bez problému... včera jsem jí dala i vylízat kelímek od Bobíka, takže nechutí netrpí)
2) Kam s ní v Chomutově...
- Jsme z Chomutova a rádi bychom věděli co nejvíce možností, kam s ní můžeme/nemůžeme zajít. Včera jsme chtěli jít na Bandu, jenže tam snad po celém obvodu není normální svah a vše je to vybetonované a navíc je to špinavé jak sviňa. :-/
- existují poblíž Chomutova nějaké psí parky, jezera, koupaliště, nebo říčky či jiná místa, kde bychom jí mohli utahat?
3) Chůze na vodítku
- na volno chodit umíme už skoro bez problému, na zavolání poslechne a doběhne (trošku bojujeme s její zálibou v mazlení s cizíma lidma - to pak než jí ten dotyčný pomazlí dělá, že nás nezná), ale u vodítka je to malinko horší, sice netahá, ale zabejčí se na fleku a prostě se nehne a navíc vodítko je nejlepší věc k žvýkání
Jak jí naučit, abych s ní nemusela vytírat chodník, nebo bych jí musela poponášet? Přemýšlela jsem, že bych to zkusila na pamlsek, ale ta potvora ne vždy ho chce zbaštit, napadá mne co hračka? Máte s tím nějakou zkušenost? )
4) Je normální, že má 11. týdenní štěně jakoby ztvrdlé a místy až drsné a popraskané polštářky na packách? Když přijdeme z venku, otřu paciny suchým, nebo hodně vyždímaným hadrem a namažu jí to mastnou indulonou, nebo jelením lojem (to na noc, kdy už nejde ven a může to působit) a přijde mi, že se jí to po dvou dnech zlepšilo, ale i tak mi to přijde divný, náš 14. letý stařík měl o 100% lepší polštářky.
4) A poslední věc, co řešíme je, jak zabavit štěndo, až půjdem do práce a bude tady cca 5hodin sama. Momentálně jsem s ní 16 dní na mateřské dovolené, zkoušela jsem jí na pár minut zavřít do kanceláře - prvně co jsem jí tam zavřela se mi tam během minuty stihla počůrkat, po druhé si hrála s hračkou a po třetí mi usla u dveří - nekňourala skoro vůbec. Když jdeme v noci spát, chvilku chodí okolo, ale pak sebou někde plácne a většinu noci prospí, kňourá jen když se zhasne a ona jakoby neví, co se děje. Když jsem s ní dopoledne sama doma, tak je schopná celé hodiny prochrápat sama v chodbě, ale je pravda, že mám puštěnou bednu, nebo rádio, takže slyší, že tu s ní někdo je... nevýhodou je, že máme otevřenou kuchyň s obývákem a onou chodbou a tak se bojíme, aby nám to tu nezdemolovala.
Omlouvám se za tento sloh, včerejšek jsem strávila na internetu, ale na některé mé otázky jsem našla tolik různorodých odpovědí, že jsem z toho zmatená.
Děkuji =o)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 09:39
- Nahlásit
ErzebethB
dám vždycky tak podle očka půlku 0,9l misky
to mi přijde strašně moc, kolikrát denně krmíš?
misku ani neodebírám, mám z toho divnej pocit, když skoro nic nesnědla a sebrala bych jí to...
já bych jí to brala, proč by jedla teď, když má vlastně přísun trvale a může si zajít, kdy si vzpomene? Kdysi jsem četla, že psi, co mají setrvalý přísun jídla jedí ve výsledku méně. Nevím, co je na tom pravdy, netestovala jsem to.
A poslední věc, co řešíme je, jak zabavit štěndo, až půjdem do práce a bude tady cca 5hodin sama.
Dej jí hromadu věcí na žvýkání a klidně jí nech puštěné to rádio. A navykej jí postupně. Napřed jen za dveře, pak po minutkách prodlužuj, zajdi si na nákup... ať to není tak, že ji to učíš po minutách a pak najednou budeš pryč celých 5 hodin....
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 09:53
- Nahlásit
birma
Krmím 3x denně, snažím se to dělat tak, že ráno to není úplně v pravidelnou hodinu, páč je to spáč a já taky, takže jí v 5 vyvenčím a ještě si zaleze do pelechu, a okolo té 8. dostane baštu, misku nechávám cca do 10ti (včera jsem nechala celý den v domění, že to zpucuje), dál ve 12. a pak okolo 18., občas jsou ty časy trošku jinak, jelikož lítáme někde venku.
- Vyzkouším jí to tedy pravidelně odebírat po 30minutách?
to mi přijde strašně moc
Myslím si, že je to moc, ale nevím, kolik gramů, nebo tak.. na granulích je dávkování, tak nevím, zda to mám na váhu dát např. půl granulí a půl rýže tak aby to ve výsledku bylo tak jako na pytli?
Hračky má vytažené pořád a od včerejšího večera je největší zábava s botičkou z bůvolí kůže, trošku se ale obávám toho, že když se rozdovádí - právě tím žvýkáním - začne tu okusovat i nábytek, jako to občas dělá, když si s ní hrajem - rozeběhne se proti sedačce a zakousne se do potahu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:03
- Nahlásit
birma
já bych jí to brala
ono to může být kontraproduktivní, tuhle nežravost ve štěněčím věku maj fakt vlčouni snad jako plemennej znak a tak nějak mi připadá, že se prostě musí čekat až to samo přejde
to odebírání jsem kdysi Kimovi dělala, jemu to bylo fuk, denně sežral tak 10 granulí a byl vysmátej, po tejdnu z něj lezly kosti, po 10 dnech jsem vyměkla já
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:07
- Nahlásit
Maya
to odebírání jsem kdysi Kimovi dělala, jemu to bylo fuk,
Tý naší taky, když tam ta miska není, tak jediné co se ozve je, když řeknu, že dáme baštu, tak to začne vyvádět, ale stejně se toho skoro nedotkne.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:11
- Nahlásit
ErzebethB
Krmím 3x denně, snažím se to dělat tak, že ráno to není úplně v pravidelnou hodinu, páč je to spáč a já taky, takže jí v 5 vyvenčím a ještě si zaleze do pelechu, a okolo té 8. dostane baštu, misku nechávám cca do 10ti (včera jsem nechala celý den v domění, že to zpucuje), dál ve 12. a pak okolo 18., občas jsou ty časy trošku jinak, jelikož lítáme někde venku.
- Vyzkouším jí to tedy pravidelně odebírat po 30minutách?
Malé štěně můžeš krmit 5x denně. Snídani bych ji dala (a mí psi to tak mají) v těch 5, pak sváču, oběd, sváču, večeři (před spaním) - záleží na vašem režimu, kdy chodíte ven (krmit po procházce). Misku nechat 5 minut a odebrat, naopak bych štěněti dávala pravidelně, ať už ví a taky organismus má nějaký režim. A když nebude žrát, tak ne ji cpát pamlsky!
Co se týká složení žrádla - to krmíš směsí kuře+rýže+granule dohromady? Například můj pes byl nežravec, ale jakmile jsem přestala blbnout a míchat mu granule s něčím dobrým, tak začal normálně žrát - suché granule. Jenom se holt musíš trefit do značky. Jestli máš potřebu dávat i vařené i granule (syrové ne?), tak to nemíchej do jedné krmné dávky, ono to dělá takhle dohromady v břichu paseku. A nastuduj si, co štěně ve stravě potřebuje (jako živočišné bílkoviny-kolik, tuky,......, jak je to s fosforem a vápníkem atd.) abys nepáchala nějaké škody. Jaké máš granule?
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:17 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit
Krmím dle toho, jak krmila chovatelka, na což je zvyklá, ale to 5x denně klidně můžu zkusit, ale jen na dobu, kdy s ní jsem doma, jinak snídani by měla v 5, sváču cca v půl 9., oběd ve 12, sváču ve 3 a pak v těch 6... pokud to takhle šlo, bylo to super - tyhle hodiny platí v případě že budu už chodit do práce (edit)
Ona ne, že by nežrala jakože vůbec, ale dlabe hrozně málo (ale asi jak psala birma, možná je to tím, že jí dávám porci jak pro dospělého, zkusím to namíchat dle doporučené dávky na pytli. Snažím se, aby si navykla na granule - první den dostala čistou rejží s kuřecím a od toho dne dosypávám větší a větší část granulí, na které bych ráda přešla úplně.
Ok, tak dotaz - co na střídačku? 5x denně - 3 hlavní jídla granulky a 2x rýži s masem, nebo úplně vyřadit? Bojím se, aby z toho neměla právě ten šok, ze kterého mi přestane žrát úplně.
Máme Taste of the wild.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:39
- Nahlásit
ErzebethB
jinak snídani by měla v 5, sváču cca v půl 9., oběd ve 12, sváču ve 3 a pak v těch 6... pokud to takhle šlo, bylo to super - tyhle hodiny platí v případě že budu už chodit do práce (edit)
krmíš podle režimu, před procházkou či aktivitou krmit nemůžeš, po jídle musí mít pes klid. Tu večerní dávku, která by měla být hlavní, bych dala až po večerním venčení, před spaním - nažrat a spát. Granule je dobré dávat právě večer, protože pak je nejdelší čas na jejich trávení (pokud teda krmíš i jiným).
Ok, tak dotaz - co na střídačku? 5x denně - 3 hlavní jídla granulky a 2x rýži s masem, nebo úplně vyřadit? Bojím se, aby z toho neměla právě ten šok, ze kterého mi přestane žrát úplně.
To se takhle nedá říct, já bych asi zkusila jenom ty granule, pokud jí sedí a ty chceš krmit jenom granulema. Ona ta denní dávka pro 5kg psa je malá, to by měla zvládnout, když tak jí to polij slunečnicovým olejem, rybím, lososím, sádlem.....Lepší, než do ní cpát piškoty, ty fakt moc živočišných bílkovin a dalších potřebných živin neobsahují (zato jsou sám fosfor)!!!
Moje štěně se usneslo na tom, že bude jíst ráno maso nebo granule, odpoledne má sváču syrové maso+kosti, zelenina, nějaká ta vláknina, sulc....večer radostně zhltne granule (a to teda totálně odmítl granule od chovatelky) - samozřejmě řeším Ca a P v potravinách, abych dodržela cca ten správný poměr.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2013 11:07
- Nahlásit
Neumi
Jo jo procházka a pak bašta, tak to děláme, jen teda u ní je trošku problém - nabaštit a spát, to je nejlepší doba dělat vyrvál
Oukej, díky za rady, vyzkouším co se dá, uvidíme, co a jak bude baštit.
Díky...
|