| Autor |
Zpráva |
Khaleesi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 14:50
- Nahlásit
Dobrý den, chtěli bychom si v září s přítelem pořídit štěně Jack Russel Teriéra a chtěla bych se ještě poptat na Vaše názory na některé mé otázky.
V první řadě - jakou stravu byste doporučili - granule nebo konzervy (popřípadě jaké) nebo domácí stravu (maso, zelenina, přílohy apod.).
A dále - kolik zhruba vychází očkování, odčervení apod. (u štěněte i u dospělého psa) a popřípadě i ta doporučená strava. Nechci na pejskovi nijak šetřit a ráda se kvůli němu i v něčem popřípadě uskromním, ale chtěla bych mít konkrétnější představu o nákladech.
Předem moc děkuji za pomoc.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:02
- Nahlásit
Khaleesi
já jsem masožrout, takže já hlasuju pro maso - člověk ví, co a kolik do tý misky psovi dal.
Očkování je jednou za rok, tak bych o penězích moc neuvažovala (u našeho velkého psa je to myslím tak cca 500,- Káčé?? ale nevím přesně), spíš si srovnat, zda třeba budou peníze v případě, že by se objevil nějaký zdravotní problém. JRT toho zas tak moc nesní, takže to taky není nějak velký náklad, já dám za syrové maso pro ohaře cca 600,- kč na měsíc a půl. Plus nějaká ta zelenina. Důležité je srovnat si i zda budete mít někoho, kdo psa třeba pohlídá když bude nutno, co a jak o dovolené a tak.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:19
- Nahlásit
http://www.dogsmagazin.cz/dogs/plemena/chovatelsky -servis/na-kolik-prijde-pes/
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:28 - Změnil/a: hanitchka
- Nahlásit
Khaleesi
Tak počáteční náklady u štěněte ti zase můžu říct já, mám 3 měs. jorka.
Hračky, misky, obojky, vodítka, pelechy, hřebeny, taška na psa, prostě nutná výbava zaokrouhleně 2200kč, ohrádka, pletivo na balkon, záslepky 1500kč, 1100 za granule plus barf v mrazáku, 1200 za veterináře. Toliko za první měsíc
Nejhorší máme za sebou, udržovací náklady tohodle trpaslíka jsou naštěstí minimální.
Souhlasím ale s PetraK, zvážit, jestli bude na nečekané výdaje, u své první fenky jsem v prvním roce dala za veta skoro 20 tisíc a hlídací tety se točily jak na kolotoči.
Co se stravy týče, taky hlasuju za maso, není nic úžasnějšího než vidět, jak prckovi chutná a že prospívá.
Tak šťastnou ruku při výběru prcka a ať vám dělá jen radost
Edit: Jo a zapomněla jsem na pro nás aktuální poplatek za psy, ale ten je individuální s ohledem na město (my 600,-) a taky jsme se nahlásili do školky (200,- za lekci jednou za týden, předplaceno jich máme 5, tzn. další 1000,-)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:46
- Nahlásit
hanitchka
Hračky, misky, obojky, vodítka, pelechy, hřebeny, taška na psa, prostě nutná výbava zaokrouhleně 2200kč,
1. pes
3 pes:
obojek 30 Kč
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:49
- Nahlásit
kachna_
No ale ona je třetí
Akorát desetkrát menší než ty předchozí, takže v misce by se utopila, kartáč je větší než ona a v pelechu by se ztratila ... A taky uznávám, že dost jsem dala do hraček a žvýkátek, abych předešla nákladům za výměnu nábytku, dveří apod., což se kdysi ukázalo jako nákladnější volba
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:50
- Nahlásit
kachna_
3 pes:
obojek 30 Kč
přesný
Ondynoj mi známá vyprávěla jak je úhyl do obojků.....hm, my s jedním řetízkáčem a jedním z nostalgie po Nelle nechaným.... trošku socky
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:58
- Nahlásit
PetraK
Ondynoj mi známá vyprávěla jak je úhyl do obojků.....hm, my s jedním řetízkáčem a jedním z nostalgie po Nelle nechaným.... trošku socky
jsem na tom stejně, radši nakoupim hračky a mlsání, než bych to vrážela do parády (ale já to stejně řešim i u sebe, tak žádnej div)
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 15:59
- Nahlásit
hanitchka
Toliko za první měsíc
Chybí ti tam pořizovací cena.
Khaleesi
Máš nějaký mejl? Dej sem, něco ti pošlu.
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:02
- Nahlásit
impact
Tu držím radši v tajnosti i před nejbližší rodinou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:03
- Nahlásit
birma
radši nakoupim hračky a mlsání
jo na hračky jsem občas úchyl. Teď jsem zakoupila tu prdící ovečku, páč jsem věděla, že to bude hitofka. Taky jo, jel si to celej víkend. Obojek a vodítko kupuju, jen když ho ztratím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:06
- Nahlásit
PetraK
Teď jsem zakoupila tu prdící ovečku, páč jsem věděla, že to bude hitofka. Taky jo, jel si to celej víkend.
já nakoupila plsť a pletu hračky že by to byla velká finanční úspora, to fakt jako neni
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:09
- Nahlásit
birma
plsť a pletu hračky
to máš výhodu ale, že jsi šikovná, já jsem matla, takže to by byl zcela vyhozený peníz. Ale třeba stejně oblblíbenej jako prdící ovečka je třeba uzel vyrobenej na odstřiženým rukávu z mikiny - spešl u štěňátek dobrá "investice" neb jejich spotřeba je v tu dobu dost velká a nebo tenisák ve starý bavlněný fusce, taky dobrá věcička.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:10
- Nahlásit
PetraK
tenisák ve starý bavlněný fusce,
jako místo míčku na šňůrce?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 16:31 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
kachna_
jo, jako místo míčku na šňůrce, páč - se to jednak nevytrhne a druhak si vo ten tenisák psi tolik nevobrušujou žup. Vzniklo to tak, že Ešus se rád mlátí balonkem do makovice - ale nemá moc rád ty gumový míčky co na tý šňůrce jsou, tenisák zas ale na tý šňůrce moc dlouho nevydrží. Tak jsem coby moudrej kynológ vynálezce amatér vyrobila tuto. a prej dost dobrý
|
Khaleesi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 17:59
- Nahlásit
impact
dia.duchaaczek@seznam.cz
|
Khaleesi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 18:12
- Nahlásit
A maso tepelně upravovat nebo ne? Trochu se bojim, aby z toho nechyt nějaký červíky nebo tak, i když bych ho nechala odčervit. Stalo se vám to někdy nebo bych se bála zbytečně?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 18:22
- Nahlásit
Khaleesi
Bála by ses zbytečně.
Máš mejl.
|
Hastice
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2013 17:04
- Nahlásit
Zdravím chtěla bych se zeptat na Váš názor.Můj přítel mi pořídil štěňátko-fenku(2měsíce starou), ale doma už jednu fenku máme, která má 9 let.Starší fenka, která už je starší dáma sem tam vyjede po té mladší, když ji ta mladší jde k misce se žrádlem nebo podobné když de k ní a starší dámě se to moc nehodí.Mám strach, že by jí ta starší mohla něco udělat, ale jen vyjíždí zatím jinak když si ji očuchává, tak je to v klidu...naštěstí.Jen mám strach, jak by sr to mohlo vyvíjet.Pořád si říkám, že když je to štěně, tak by jí ta dáma neměla nic udělat, ale strach je bohužel pořád.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2013 17:34
- Nahlásit
Hastice
Těžko radit, když to nevidíme, ale zkusím jen podle popisu - berte to prosím s velikou rezervou, je to jen na základě mých představ o tom, co se mezi vašimi fenkami děje, což nemusí vůbec odpovídat realitě!
sem tam vyjede po té mladší, když ji ta mladší jde k misce se žrádlem
To je naprosto normální a dle mého názoru vlastně žádoucí výchovné ukázání hranic - štěně nemá co chodit ke žrádlu, které "patří" starší fence.
když de k ní a starší dámě se to moc nehodí
Hm... madam už asi není moc hrací, chce svůj klid a nechce být otravována nějakým potroublým štěnětem?
Já bych jim především oběma zajistila absolutní klid u žrádla (jiná místnost, ohrádka, klec...) a rozhodně nenutila starší hrát si se štěníkem - na hraní s prckem jste tu vy, ona si štěně k vánocům nepřála Jestli si bude chtít hrát, ať si hraje, ale ta iniciativa musí vycházet od ní, ne od mrňouse. A hlavně - věnujte se i té starší co nejvíc, pokud možno jako předtím, ať se necítí odstrkovaná a nevnímá štěndo jako vetřelce. Ideální je, pokud můžete jít aspoň občas na prochajdu jen se starší fenkou, trošku s ní pocvičit atd. - ať si nepřipadá "odepsaná"
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2013 18:00
- Nahlásit
Souhlasím s lamalucni, nově příchozí prcek je zřejmě jenom vychováván Snažte se malou příliš nezvýhodňovat, ať se starší necítí najednou odstrčená, nežárlí. Neokřikujte starší za výchovné "výpady", má právo vymezit se vůči té malé všetečné potvůrce - pokud je všechno v mezích normy a jde skutečně jen o výchovu, moc jim do toho nezasahujte. Spíš bych se snažila prcka unavit, jak fyzicky, tak psychicky, aby jí nezbylo tolik síly na otravování starší fenky
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2013 09:42
- Nahlásit
Hastice
Podle popisu úplně vidím teď naše štěndo vůči starším psům... naše je torpédo, nebrzdí a zastavuje zásadně o lidi/psy, ke každému okamžitě letí se očmuchat a pohrát si.... Ne všichni psi to ale vítají, někteří (většinou jorkové a tomu podobní prdíci) se bojí a zdrhají za páníčka ale 99% starších hafanů po ní začne vrčet, nebo výhružně rafnou. S přibývajícím věkem je ale rozumnější, sice přiletí jak torpédo, ale práskne sebou o zem, stáhne uši a šíleně vrtí ocáskem a čeká co bude.
Dej jim čas, myslím si, že se štěndo umoudří a stařenka si "zvykne" ... Ale asi bych se snažila do toho ne moc vstupovat, jen když už máš pocit, že by šlo do tuhého, obě strany potřebují zjistit, co můžou a co už ne...
|
hanitchka
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2013 11:55
- Nahlásit
Ze své zkušenosti zase říkám, neusměrňovat stařenku, ale pokud je to nutné, z pozice vůdce smečky klidně přiměřeně usměrňovat štěně. Tvým úkolem je přece chránit všechny. Dostala jsem torpédo ke staré dámě, která měla problém se už i zvednout, natož se nějak výrazně bránit a štěně ji vyloženě šikanovalo, takže jsem mladé hierarchii musela uspořádat já.
|