| Autor |
Zpráva |
Tobby
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 17:12
- Nahlásit
Myslím sedni, lehni, zůstaň, ke mně, k noze a v případě i "dej pac", když pujdeme z procházek... Děkuji...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 17:19 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Tobby
Ty vodíš z procházek psa za ruku? Pardon: za packu? Nebo jak souvisí "dej pac" s návratem z procházky???
Moje štěnda se učila povely různě dlouho, podle toho, jak jim byly sympatické. Povely spojené s nějakou výhodou uměla hned, ostatní (například zůstaň) se pořádně "nenaučila" ani do vysokého věku. Oblíbené bylo "ke mě", u jedné fenky "nes" - to uměla napodruhé během několika málo minut a ochotně to dělala do 10 let. Teď už mi na to kašle a předměty po chvíli zahazuje.
|
Tobby
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 17:21
- Nahlásit
Ne, jak bude třeba pršet a bude bláto, tak ji packy přes otřít musím, ne?
|
Tobby
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 17:21
- Nahlásit
Promiňte: "přes" má být přece
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 17:27
- Nahlásit
Vlčáčková
(například zůstaň) se pořádně "nenaučila + podle toho, jak jim byly sympatické
no právě, je ti jasný, že zrovna "zůstaň" vyřčeno z tvých úst se nelze "naučit", jelikož u tebe asi zůstat nechtěli haháááááá
Tobby
to s podáním tlapky ti bude dělat pes hnedka, je to jejich nejoblíbenější "povel" - požadavek, protože u toho totiž člověk mluví na jiné frekvenci než u jiných povelů - ty znějí víc direktivně
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 18:36
- Nahlásit
Eninka
jelikož u tebe asi zůstat nechtěli haháááááá
Nooo, vtipný. Za trest Ti příště vyexcituju Eninku až do nepříčetnosti!
Tobby
Promiňte: "přes" má být přece
Přes Změnit se dá opravovat starý text.
tak ji packy přes otřít musím, ne?
Slovo "muset" je zbytečně silné, ale budiž. Ono to vypadalo, že jako "dej pac, jdeme domů" a pes naběhne, postaví na zadní, chytne se za ruku....
Dej pac jsem nikdy žádného psa neučila. Teď to umí azylant a dělá to sám a dobrovolně a furt. Když jsme čistili tlapky, tak to bylo "pacičku" a "druhou" a pak "třetí" ... atd.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 19:56
- Nahlásit
Vlčáčková
tak to bylo "pacičku" a "druhou" a pak "třetí"
tak u nás tomu říkáme tlapiky a
Když jsme čistili tlapky
tyjo ty stíháš utírat tlapky? Já v tom jejich průletu dovnitř ven stihnu tak akorát rozlišit, kterej kožich to proběhl kolem, natož ještě něco utírat
|
Tobby
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 19:58
- Nahlásit
Já ještě psa nemám, ale budu ho mít už za chvíli
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 09:05
- Nahlásit
Tobby
štěně se učí docela rychle, pokud budeš dobře srozumitelný/á, bude to dokonce dost rychlý V začátku vřele doporučuju využít toho, že štěně se "samo od sebe" drží u člověka, následuje ho a sleduje, učit ho v té době reagovat pořádně na jméno a zavolání, připravit si takový základ pro perfektní přivolání. V zásadě pro běžný život pes moc povelů nepotřebuje, nejdůležitější je přijít na zavolání, nepřecházet sám silnici bez dovolení, zůstat někde chvíli na místě. Většinou to ale nestačí ani člověku ani psu, je škoda nevyužít potenciál chytrýho a vnímavýho zvířete, takže si ho můžeš naučit úplně co chceš a co půjde. Přijde mi taky šikovný učit si psa motivovat na "něco" třeba míček, to je docela praktická věc do budoucna, když se ti třeba stane, že máš na venčení jenom pár minut, a pes je jak papiňák před výbuchem, vezmeš balon a utavíš si psa za pár minut házením. Povely, který jsem psa učila tak, že jí to bylo jasný, uměla po pár opakováních, povely, který učím blbě, neumí doteď, byť to třeba už nějakej ten rok zkoušíme )) Jsou i povely, který pes dělat nechce - třeba lehat do mokrý trávy nebo do sněhu, jsou povely, který se třeba naučí, aniž bys ho to vůbec učil. Stačí ve správnou chvíli spojit slovo s milovanou aktivitou a cvik je na světě )) Osobně bych učila štěňátko hned, jak by přišlo domu - na jméno, na situace, na různé povrchy, hrát si se mnou, odpočívat, spíš tyhle obecný věci než hned nějaký kousky.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 09:36
- Nahlásit
Gerda
hezky napsaný
Tobby
jak psala Gerda - štěńata se učí velmi velmi rychle a ráda. Záleží na tobě, jak mu budeš umět dobře vysvětlit, co se po něm žádá. Doporučuju všechno učit formou hry, s velkou pochvalou a pamlsky. Aby mělo štěně motivaci. Oni jsou jako houby, nasávají nové dovednosti a věci velmi rychle a všechno co se do nich teď člověku podaří dostat, tam zůstane dobře usazeno. A důležité je , jak píše Gerda, využít tohodle období, kdy jsme pro štěně ten středobod vesmíru, navázat si ho na sebe,
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 10:05 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
no já bych řekla,že úměrně rychle tomu jak je zadavatel schopný takže v zásadě od ihned do nekonečna nebot jeho schopnosti nám nejsou známy
|
marta sam
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 10:26
- Nahlásit
sedni - 5h 17m 25s
lehni - 4h 12m 54s
zůstaň - 12h 12m 11s
ke mně - záleží na typu, ale většinou to umí už od výroby
k noze - 12m 5s
"dej pac" - záleží, jestli má co dát, je totiž vhodný provést kompletní packotomii, je to výborná prevence proti úrazům, DKK, DLK, zlomeninám končetin a z části i proti nechtěnému krytí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 10:30
- Nahlásit
marta sam
helo ho, marta san to zpacoval skorem i do grafu
|
Tobby
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:01
- Nahlásit
Děkuji moc. A jak jako mám štěně učit třeba "sedni" formou hry?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:10 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit
Tobby
jak jako mám štěně učit třeba "sedni" formou hry?
hele, ono to "sedni" se naučí vpodstatě rychle, nejde o nějaký delší učení jak třeba u odložení - zůstaň. Stačí psa prostě postavit před sebe, říct sedni a zatlačit jej na zadečku směrem k zemi, jak sedne, odměnit hlasem - třeba "tak je to dobře", nebo " šikulka", "tak je hodný" apod., nejde o slova, ale o hlas a odměnit přitom pamlskem. Tohle uděláš párkrát a umíte sedni...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:30
- Nahlásit
Tobby
A jak jako mám štěně učit třeba "sedni" formou hry?
úplně formou hry třeba přes klikr. Pes to pochopí rychle, je to pro něj hra a ještě se učí
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:32 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Eninka
zatlačit jej na zadečku směrem k zemi
Tak přesně kvůli tomuhle postupu moje fenka dlouho "sedni" nenáviděla. Taky jsem si to jako začátečník někde přečetla, že se má "sedni" učit tímhle způsobem...
Tobby
A jak jako mám štěně učit třeba "sedni" formou hry?
Možností je spousta a každému psu i majiteli sedí něco jiného. Nejjednodušší je nalákat na pamlsek - ruka s pamlskem jde štěndu nad hlavou dozadu a jak štěně pamlsek sleduje, automaticky si sedne. Je to rychlý, ale pak může být problém to navádění pamlskem odbourat Nebo to "narafičit" tak, aby si štěndo sedlo samo od sebe, a rychle ho odměnit, pak po nějaké době opakování, až bude chápat, že si má sednout, tak teprve přidat povel - ale tohle se mi blbě popisuje slovy, lepší předvést. Zkusím najít nějaké video...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:34
- Nahlásit
Eninka
a zatlačit jej na zadečku směrem k zemi,
myslím, že tlačit není nutné, stačí buď štěně navést pamlskem a nebo pokud se člověk pustí se štěnětom do "klikání a shapingu", nechat k tomu cviku štěně dojít samotné postupnými pidikrůčky. Takto naučený povel si štěně zapamatuje s větší chutí a radostí a pevněji.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:35 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
lamalucni
ale tohle se mi blbě popisuje slovy, lepší předvést. Zkusím najít nějaké video...
plus by to chtělo, aby si o tom zadavatelka našla něco víc na netu, a nebo ještě lépe spíš v dnes už naštěstí dobře dostupných knížkách, o celém tom procesu.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2013 16:40
- Nahlásit
PetraK
v dnes už naštěstí dobře dostupných knížkách
jo, souhlas... mě napadla knížka Čtyřnohý kamarád aneb pozitivní motivace v praxi, ta je myslím fajn pro začátek
|