| Autor |
Zpráva |
xpjanaxp
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 10:24
- Nahlásit
Dobrý den,
prosím o radu..Máme čtyřměsíční čivavu a před týdnem jsme jí zrušili plenu na čůrání a chceme s ní chodit už jenom ven. Chodím s ní téměř každou hodinu, ona se i vyčůrá a vykaká, samozřejmě je hodně pochválena a odměněna, ale my přijdeme domů a stejně dělá potřebu všude po bytě. A v noci? To máme po celém bytě loužičky a hovínka..Problém je, že ona vůbec neudrží ani chvíli svojí potřebu,dělá i malinké čůrky..Můžu jí dávat plínu jenom na noc? Není moc brzy na zrušení plíny?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 10:47
- Nahlásit
S tou plenou jste neměli ani začínat...
Pokud se vám zdá čůrání extrémní, zašla bych na kontrolu k veterináři. Jinak doporučuju plenu vyhodit, doma počůrané místa přetírat octem, který by měl pohltit zápach a prostě trpělivě chodit, chodit, chodit. A to i v noci.
Btw. jak často žere a čím krmíte? To může mít taky souvislost.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 12:52
- Nahlásit
impact
S tou plenou jste neměli ani začínat...
Přesně tak.
xpjanaxp
Není moc brzy na zrušení plíny?
Ne. Včera bylo pozdě.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 15:12
- Nahlásit
xpjanaxp
Běžte s ní k veterináři. Tohle nevypadá normálně.
|
xpjanaxp
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 09:31
- Nahlásit
Bohužel jsme si malou pořídili v těch největších mrazech, má holé bříško, tak jsem se bála aby nenastydla..navíc se vždycky ( i ve svetříku) klepala, takže jsme zavedli plínu..snažím se jí co nejčastěji vařit kuřecí s mrkví a rýží/těstovinami..jinak dáváme granule royal canin ( byla na ně zvyklá od chovatelky) a občas i paštiky pro štěňata.. A krmíme asi tak 3-4x denně
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 10:34
- Nahlásit
xpjanaxp
Určitě běžte k veterináři! Aby čtyřměsíční štěně nevydrželo hodinu, to není rozhodně normální. Můj štěňouch ve čtyřech měsících bez problému vydržel osm hodin přes noc, přes den i čtyři hodiny (teda když hodně řádil, tak míň).
Jinak holé bříško má každé štěně a není to důvod nejít s ním na deset-patnáct minut ven... Ten náš chodil ven už u chovatelky cca od pěti týdnů (je listopadovej, takže taky přes velké mrazy), v deseti týdnech si vesele prolamoval led na potůčcích, brouzdal se a měl z toho hroznou prču. Samozřejmě jde o jiné plemeno, větší a dobře osrstěné, u čivavy bych tenhle přístup rozhodně nedoporučovala, ale nechodit s ní ven vůbec je taky špatně. Nejen kvůli čistotnosti, ale i kvůli socializaci.
Pokud veterinář nezjistí žádné onemocnění, tak bych především změnila krmení. Royal Canin je obilný šrot plný soli, ochucovadel a rakovinotvorných konzervantů, a k problému může přinejmenším přispívat. A dál bych koupila klec a naučila štěndo odpočívat v kleci. Pěkně postupně, pozitivně, aby ji vnímalo jako svůj bezpečný pelíšek. Pokud máte možnost chodit ven každou hodinu, tak má venčení i aktivity dostatek, takže bych prostě najela na režim, že venku se řádí a doma se odpočívá na pelíšku v kleci. Tak se vám nestane, že bude bloumat volně po bytě a venčit se, kde ji napadne, a svůj pelíšek si drtivá většina štěňat neznečistí.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 10:38
- Nahlásit
xpjanaxp
Tak přidám svoji zkušenost.
Mám štěndo krysaříka pořizované na přelomu roku.
Takže celkem logicky taky chodila na plínku, protože týrat 800gramové nic venku v -15'C dýl než pár minut - na to jsem neměla nervy ani já, ani štěně.
Teď je malé půl roku, a už se venčí až na vyjímky jen venku (při večerním nakrmení občas ještě přes noc udělá bobek v koupelně).
Jinak "plínku" doma jsem jí definitivně zrušila až cca před dvěma týdny - kdy už ji sama neměla potřebu použít několik dní. Takže já bych ji doma klidně ještě nechala - hlavně tedy na tu noc, přeci jen je snazší pochválit, že šla kam má a nemuset se bát ráno vylézt z postele, aby člověk něco nevyšlápl.
A na druhou stranu zabrat ohledně denního venčení a chodit opravdu pořád a chválit a pokud možno nedal možnost se vyvenčit doma.
Teď jak je hezky, tak se brzy naučí, že venku je to fajn, a i to venčení přesune tam, když tam nebude muset chodit "z donucení" klepat kosu.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 11:51
- Nahlásit
Dines
taky mám s plínou podobné (dobré) zkušenosti, listopadové štěně a nebyl problém s ukončením užívání (přestalo ji používat samo, jakmile už vydrželo do následující procházky).
xpjanaxp
to co popisujete normální není, šla bych k veterináři, plínu bych ve vaší situaci nechala, já ji zrušila kolem půl roku (samozřejmě nesmí plína nahradit procházky).
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 11:58
- Nahlásit
Tony
Jsem ráda, že má někdo stejnou zkušenost.
Mám doma ještě dva psy velkého plemene, a tam mě ani nenapadlo plínu používat.
Ale přeci jen ten prcek má pro mě jistá specifika. Velké bych těžko zavřela do kennelky, aby se jim tam vešel pelíšek, dvojmiska a ještě kočičí záchod s plínkou A navíc aby tam měli ještě rozběh
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2013 14:06
- Nahlásit
xpjanaxp
Bohužel jsme si malou pořídili v těch největších mrazech, má holé bříško, tak jsem se bála aby nenastydla..
Asi i přesto nastydla.
Taky jsem tu mívala podložku pro psíky. Azylanti to často ocení, postupně a poměrně brzy se naučí chodit ven, ale jak k tomu nejsou vedení třeba proto, že byli zavření v nějakém chlívku nebo kotci a nikdo je nevenčil, tak ze začátku to není ani při velmi častém venčení bez nehod.
|