| Autor |
Zpráva |
BubbaJay
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 14:59
- Nahlásit
Mám čtyři a půl měsíce starého borderáka. Denně potkáváme různé psy a máme za sebou několik socializačních vycházek. Ze začátku se všech psů bál, utíkal před nimi a snažil se mi vyšplhat až na hlavu. Nenechal se očuchat od žádného psa. Na socializačních vycházkách strávil většinu času v těsném závěsu za mnou. Až ke konci se s ostatními proběhl. Jakmile se na něj nějaký pes podíval, opět se utíkal schovat. Po pár týdnech přestal utíkat, ale začal vrčet a štěkat. Do určité vzdálenosti na psa štěká a vrčí. Jakmile si ho pes chce očichat, stáhne se, přikrčí a hledá úkryt u mě. To dělá na všechny psy, které potkáváme na vycházkách. Bydlí s námi ještě další dva psi. Ze psa má respekt, s fenkou se celkem "baví". Provokuje jí ke hře. Jakmile na to fena přistoupí a začne hravě vrčet a "jde po něm", zase se stáhne a zdrhá. Chodíme na PM a tam s námi cvičí další štěňata. Po hodině jsme je pustili, aby se spolu proběhli. Ostatní štěňata si spolu hráli, ten můj se všem důkladně vyhnul, nechal se podrbat od lidí a zbytek času seděl na mých nohou, než jsme šli na tramvaj. Je to jediné štěně, které si nehraje s ostatníma. Hrozně moc má rád lidi, ale se psy se příliš nebaví. V podstatě ho nechci do kontaktu s jinými psy nutit, když o to nemá zájem. Štve mě to štěkání a vrčení. Nikdy mu žádný pes nic neudělal. Vůbec nemám tušení z čeho to pramení a jak to vyřešit.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 15:27
- Nahlásit
Jednoduše se bojí, nic víc bych za tím nehledala. Já sama bych šla již nastoupenou cestou, tj. co nejvíce se setkávat s ostatními pejsky, ať se otrká. Rozhodně bych to ale nedělala nátlakovou cestou, žádné nucené očichávání s ostatními psy, spíš přes dobrůtky ukázat, že hrát si může být fajn a že pokud je druhý pejsek hodný, nemusí se bát.
Chápu, že ho nechcete do ničeho nutit, ale pokud se nepřestane bát, bude vyštěkávat a vrčet na každého psa kterého potkáte. Zatím ho ostatní berou jako štěně, ale pokud by se takhle choval i jako dospělý, mohli by vyvstat problémy.
Zkuste napsat do diskuze o borderkách, přeci jen to jsou velmi specifičtí psi, na které se často musí jak říká jedna má kamarádka: "prostě jako na borderku."
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 18:13
- Nahlásit
BubbaJay
Nepíšete, jak se chováte v těch situacích vy - pohladíte ho a jdete pryč, nebo si ho nevšímáte, nebo ho chlácholíte?
|
BubbaJay
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:30
- Nahlásit
Nucení jsem myslela tak, že bych ho násilím držela před cizím psem a koukej se nechat očichat. Došlo k mírnému zlepšení. K menším pejskům už jde i sám, ale nesmí mu čichat k zadku. Na velké štěká. Potmě štěká úplně na všechny. Jenže potmě jsme poseroutkové dvá.
Cítí se u mě v bezpečí, takže se na mě přilepí dokud nás pes nemine. Dřív se na mě snažil vyšplhat. To jsem se otočila zády. Jakmile měl tlapky na zemi, byla jsem opět k dispozici jako ochránce. Teď už na mě neskáče. Jen se mi tiskne k nohám, popřípadě si na ně sedne. Při míjení psa mluvím klidným hlasem (jako na koně), zívnu na plnou pusu a pořád stejným tempem se sunu dál. Má-li zájem a je to možné, psi se očichají a pokračujeme. Většina psů si chce hrát a přilítne k nám celkem rychle. Dřív bral čáru, teď hledá řešení u mě.
|