| Autor |
Zpráva |
Radka13
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2013 21:20
- Nahlásit
Dobrý deň
chcela by som požiadať o radu alebo skôr názor,
Máme doma šteniatko psík Nemeckej dogy, je u nás 4 dni a má 9 týždňov.
Predtým som mala malamuta (o ktorých sa hovorí že sú tvrdohlavci), a vychovávala som aj jedného kríženca vo veku 11rokov (ktorý bol traumatizovaný). Pre dogu sme sa rozhodli lebo sme prešli na byt. Všetko sme dôkladne zvážil. Moja otázka a to čo ma udivuje a nikdy som sa stým nikde nestretla "Naše "šteniatko" veľmi veľa šteká a vrčí , chápem keď vrčí trocha pri hre ale robí to aj keď vidí vonku iných psov, robí to keď si niekto kýchne, robí to na zrkadlo, a občas aj keď vojde niekto do miestnosti, dnes som si všimla že aj keď pozýval ku hre iného psa a už teraz pri hre naznačuje naskakovanie" - na napomenutia neprestáva a nereaguje. Neviem aký mam k tomu zaujať postoj keďže je predsa len 9týždňový a je tu 4 dni. Na vysávač mixér a podobné veci som si nevšimla žiadnu reakciu. spokojne spí. Občas mám pri tých jeho štartoch pocit ako keby chránil alebo bol mierne nervózny ale o chvíľu nato si lahne a spí,..niekedy sa preberie a už šteká.
Máme aj trochu problém s nácvikom samostatnosti ale tú nechceme uponáhlať som sním tento týždeň doma .. ak by ste mi mohli aj v tom odporučiť nejaký postup... momentálne
šteniatko spí v klietke, zatvárame iba na noc túto noc sa zobudil iba raz a po chvílke knučania spal ďalej, ... Dostať ho do klietky je naročne na trpezlivosť .. vbieha tam samé občas aj keď sa zlakne... vždy keď ide do nej sedíme pri klietke počkáme kým sa uloží a zavrieme .. potom nasleduje chvilka knučania počas ktorej neodchádzame občas ho napomeneme až po niekolkých minútach si oddýchne a spí. Druhý sposob ako ho navykáme je že vždy keď mi zaspí pri nohách je že ho tam vložím a nechám otvorené ... občas sa vráti tam kde bol .. ale vytrvalo ho tam odnášam nakoniec tam ostane spať ak si však všimne že odchádzam z miestnosti ide tiež.
Viem že som sa rozpísala ale myslím si že to môže pomocôť v posúdení situácie, to jeho vrčanie a jedovanie ma veľmi prekvapuje, v tak malom veku.... niesom si istá prečo to tak je. Chcem chodiť na cvičisko aby mal dostatočnú socializáciu a stretal vychovaných psov avšak teraz ešte nemôže byť ani tak dlho vonku.
ďakujem veľmi pekne za odpoveď
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2013 21:40
- Nahlásit
Radka13
chápem keď vrčí trocha pri hre ale robí to aj keď vidí vonku iných psov, robí to keď si niekto kýchne, robí to na zrkadlo, a občas aj keď vojde niekto do miestnosti,
Projev nejistotu, strachu, bojacnosti. Asi to neznal. Cim casteji tyhle situace potka, tim se jeho strach "obrousi".
dnes som si všimla že aj keď pozýval ku hre iného psa a už teraz pri hre naznačuje naskakovanie" - na napomenutia neprestáva a nereaguje.
Mas ho 4 dny a myslis, ze chape nejake napominani? Naskakovani je bezna hra mezi stenaty, soucast socializace, to same by delal se sourozenci (jestli stene nejake melo) - tak proc mu to zakazovat? Zkus najit jemu rovne (co do velikosti) stenata na hrani, s malym pejskem to muze byt problem.
Neviem aký mam k tomu zaujať postoj keďže je predsa len 9týždňový a je tu 4 dni
No uplne bezny, je to stene a chce si hrat, doprej mu vychazek a her dosyta, ber ho vsude mozne, napln si kapsy pamlskama, buduj si s nim vztah, aby ti duveroval a tys pro nej byla vzdy srozumitelna. Zacni ho ucit predevsim na jmeno, privolani a tak.
S nacvikem "klietky" neporadim - nikdy jsem ho nepotrebovala. Jsou ruzne postupy pres klikr, jak stene na klec naucit (to ma jen ohradku nebo mate klec na mamuta? ).
Dogousu znam nekolikero a jsou to velmi rodinna zvirata, mazlivci. Byl by velky problem stene do klece nezavirat? - netusim tedy, zda zavirani je v planu taky, az bude stene doma samo a vy v praci?
|
Radka13
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2013 22:05 - Změnil/a: Radka13
- Nahlásit
ďakujem Fifi
veľm iste mi pomohli, myslela som si ze to bude tak ze sa to strati, ale pri steniatkach predtym som sa s tym nestretla tie skoro nestekali az ked zacali strazit,
naskakovanie je trocha problem lebo to zacal robit na sestrinu dospelu yorkshirku ,
co sa tyka prechadziek, sadni a cistotnosti som z neho milo prekvapena to zvlada ovela lepsie- velmi rychlo chápe.
no 4 dni ho mame ale reaguje pekne na fuj a sadni, poď, teda okrem momentov kedy pouzijeme fuj ked sa hra...
klietku chceme aby vnimal ako utocisko, pretoze neskor bude v nej cestovat a chodit na vystavy, co sa tyka zatvarania ... najradsej by sme ho nezatvarali, bolo by to potrebne asi len 2-3x do tyzdna na par hodin, a skor v jeho bezpecnosti ked bude same (akokolvekbysomsa snazila pri jeho velkosti nedokazem odstranit vsetky kable, a ine nebezpecne veci pretoze uz predviedol ze sa dostane vsade)
ďakuejm veľmi pekne, chceme aby sa mal co najlepsie
|