| Autor |
Zpráva |
MichaelaV
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2013 10:49
- Nahlásit
Dobrý den,
máme doma štěně Border Collie (4,5 měsíce) a chtěla bych se zeptat, jaký je fyz. vývoj štěněte a to konkrétně moč. měchýře a svěračů? V některé z diskuzí jsem četla, že je to kolem 5-6 měsíce, ale když jsem hledala na internetu, tak jsem nic nenašla.
Ptám se z toho důvodu, že se nám štěndo relativně naučilo čůrat venku a ne doma, hlavně i přes noc a den (co jsme v práci) už většinou vydržela bez nehody, max jsme našli jednu loužičku (resp. velkou louži, což beru jako důkaz toho, že se snaží a už více vydrží, jelikož dříve to bylo třeba několik loužiček).
V posledních pár dnech se nám však bohužel stává, že jak přes noc, tak i den se nám nejen počůrá, ale hlavně i pokadí (což nedělala) a celkem nás to překvapilo. Vím, že ve 4,5 měsíci je to stále mimčo, ale to, že nám takto začala opět kadit, jako když jsme si ji přivezli ve 3 měsících, nás opravdu nemile překvapilo. Krmíme stále stejně a to ráno v 6:30 - 7:00 a poté po příchodu z práce a to mezi 17:00 - 17:30. Jen jsme z krmiva, které jsme měli od chovatele přešli na krmivo K9 pro štěňata, které však dostávala už i v období, kdy nám takto nekadila.
Doufám, že se jedná jen o přechodné období (někdo nám tvrdil, že nyní přichází do první puberty) a že to opět brzy přejde, ale i tak sem píši a chtěla bych slyšet/ číst Vaše názory.
Předem moc děkuji.
Míša
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2013 11:47
- Nahlásit
b]MichaelaV[/b]
nehledala bych za tím pubertu - na tu je času dost, je to prostě mimino, takže ještě plně neovládá svěrače - si myslím. Neudála se u vás nějaká změna, která by štěně mohla "rozhodit"?
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2013 12:47
- Nahlásit
MichaelaV
Nemá třeba míň pohybu, trošku kratší venčení nebo tak něco? Může to být maličkost, kterou si člověk ani neuvědomí.
Jinak náš borderák celou dobu co jsme v práci vydržel až někde kolem 6 měsíců. Myslim že tohle je asi dost individuální.
|
MichaelaV
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2013 16:32
- Nahlásit
Nejsem si vědoma, že by u nás doma nastala nějaká změna či nějaká situace, která by ji mohla rozhodit.
Snažíme se venčit stejně pravidelně a spíše se nám už stává, že jdeme po cca 1,5h ven, jako dříve a už se ani nevyčůrá, spíše běhá, blbne a prozkoumává okolí a vyčůrá se či vykadí až při dalším venčení, že se nám intervaly prodlužují a doba vycházek je přibližně stejná, někdy je i delší, aby se opravdu vyčůrala venku i když se jí evidentně nechce a blbne.
Hlavně "problém" je přes noc a přes den, co jsme v práci. A to ráno i večer, než jdeme spát, venčíme stále stejně a krmení dostává v časových intervalech, jak jsem zmiňovala.
Napadlo mě, zda by to nemohlo být i tím, že jsme o něco navýšili krmnou dávku, jelikož kadí i vícekrát denně.
Hlavně z toho nechci dělat žádnou vědu, vím, že je to prtě a teprve se pořádně vyvíjí a hlavně stále roste, takže ty nehody k tomu ještě nějakou dobu budou patřit. Jen nás to překvapilo a řekli jsme si, že se raději zeptáme na názory jiných.
|