| Autor |
Zpráva |
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 16:19
- Nahlásit
Dobrý den,
mám devítiměsiční štěně, fenku střední velikosti, rasa pouliční mix. V neděli mi začala poprvé hárat.
Nikdy předtím jsem fenu neměla, pouze psy samce. Ráda bych věděla, zda je třeba fenu nějak šetřit, teď, když hárá. Je velmi aktivní, ráda běhá, tak nevím, zda ji můžu nechat řádit, nebo omezovat.
Také co se stravy týče, krmím maso a zeleninu, je třeba změnit dávkování? Zatím jsem krmila podle toho jak chtěla, není ani hubená ani tlustá, tak akorát, alespoň podle veterináře.
Děkuji.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 16:24
- Nahlásit
ssshhhhh
Není třeba nijak šetřit, měnit stravu, vůbec nic takového. Jen za pár dní, až se začnou blížit krycí dny, bych doporučila začít víc hlídat a počítat s tím, že v "hormonálním zatmění" může rapidně klesnout poslušnost
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 16:27
- Nahlásit
lamalucni
Děkuji.
Dnes byla naopak ještě více poslušná než obvykle, celkově mi připadá, že je tak nějak vážná.
Ty krycí dny, to je když přestane krvácet, přibližně kolem desátého dnu? Omlouvám se, nic moc o tom nevím, jen co sousedky říkají.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 16:44
- Nahlásit
ssshhhhh
Zadej si do googlu hárání cyklus třeba... A nemusíš poslouchat jenom sousedky, sama si něco nastuduj
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 17:00
- Nahlásit
ssshhhhh
hlavně dej pozor jak se začne stavět - dávat ocas na stranu, absolutně nespoléhej na přivolání a voď jí radši na vodítku, jestli chodí na zahradu stále hlídat, nespouštět z ni voko
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2013 17:26
- Nahlásit
ssshhhhh
Dodám jen, že je dobré neřídit se nutně tabulkami a přehledy - každá fena má jiný cyklus, jiné krycí dny atd. Já si vedu něco jako zdravotní deníky ke každému psu, u feny si o každém hárání poznamenávám kdy začalo, kdy byl první "krycí den", kdy skončilo atd. Teď při čtvrtém hárání už se z toho dá vyvodit pravidelnost. A rozhodně nejsme "poprvé na krytí" 10. den jako podle hodinek, jednou to bylo 16. den, teď třeba 12.
Vodím převážně na vodítku už před "krycími dny", to začne vyhlížet samce a přivolání by bylo nejisté. Během těch dnů nepustím vůbec, když můj pes prubíř přestane reagovat, ještě nějaký čas dojedeme na vodítku, protože cizím psům se nastavuje a voní déle než vlastnímu.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2013 11:09
- Nahlásit
Děkuji všem za postřehy a rady.
Na zahradě je moc ráda, baví jí sledovat co se kolem děje a samozřejmě vyštěkávat vše "podezřelé". Plot máme pletivový, vysoký a podezděný, nicméně jí tam bez dohledu teď raději nenechávám, psi umějí být vynalézaví.
Ohledně vycházek, koupila jsem dnes takové to dlouhé vodítko, asi 10 metrů myslím, tak to bude muset "přežít" na vodítku, štěňata opravdu nechci, toho se doslova děsím. Plánuji kastraci, jen jsem ji chtěla nechat jednou odhárat, aby dospěla. Veterinář teda říkal, že by ji vykastroval i před prvním háráním, ale já si nebyla jistá kdy, no teď už je to jasné.
Jsem původně z Prahy, přestěhovala jsem se před lety na vesnici, je to tady docela bláznivé co se volně pobíhajících psů bez pána týče, takže včerejší vycházka byla docela o nervy, chudák fena se nemohla ani v klidu vykakat. Snažím se chodit tam kde není taková frekvence, ale jak vyjdem z domu přilepí se na nás několik psů a jdou s námi až za humna na pole. Zatím je dost ostře odhání, já tedy také Ale až bude ona chtít, bude to težké, obávám se, že budem muset omezit procházky jen na to nejnutnější. Apelovat na majitele psů je naprosto bezvýsledné, tohle mě na tom venkově poměrně zaráží, tady je to holt asi normální, že psi běhají kde chtějí.
Ještě jednou děkuji, doufám, že to zvládnem rychle a v relativním klidu a hlavně bez následků.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2013 16:54
- Nahlásit
ssshhhhh
tak to bude muset "přežít" na vodítku
Přežije, já při hárání vodím na dvoumetrovém a žije
jak vyjdem z domu přilepí se na nás několik psů a jdou s námi až za humna na pole
Nezbývá než nosit s sebou klacek a něco na házení (plechovku nebo PETku s kamínky, já v nouzi odepínám a házím ledvinku).
Apelovat na majitele psů je naprosto bezvýsledné
Ano
tohle mě na tom venkově poměrně zaráží, tady je to holt asi normální, že psi běhají kde chtějí
Bohužel ano...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2013 19:37
- Nahlásit
ssshhhhh
Apelovat na majitele psů je naprosto bezvýsledné, tohle mě na tom venkově poměrně zaráží, tady je to holt asi normální, že psi běhají kde chtějí.
Netuším, kde v Praze jsi bydlela, ale tam, kde teď bydlím já lítají nevychovaní psi taky všude, zato na venkově jsem s háravkou ušla nějakých 40 km, prošli jsme asi 5 vesnic a dotěra se na nás nalepil jen jeden...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2013 15:57
- Nahlásit
birma
Bydlela jsem dole na Smíchově, nevím, třeba se za těch deset let už něco změnilo, dřív tam každopádně psi bez pána nepobíhali. Ale zas je pravda, že jsem nikdy dříve neměla fenu, jen psy samce.
Jinak co se fenky týče, v neděli začala krvácet, tam dole to má čím dál více opuchlé, i té krve se mi zdá docela hodně. Dnes jsme byly dvakrát na kratší procházce, ještě jednou půjdem, na vodítku samozřejmě.
Nevím, zda už chce psa nebo se v ní jen bouří hormony, dnes většinu dne sedí na gauči, kouká z okna a vyje a vyje.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2013 16:43
- Nahlásit
ssshhhhh
Apelovat na majitele psů je naprosto bezvýsledné, tohle mě na tom venkově poměrně zaráží, tady je to holt asi normální, že psi běhají kde chtějí. Jsem majitelkou feny a jednou jsem se od majitelky psa, který neustále zdolával ploty a sídlil na zahradě všech hárajících fen z okolí slyšela moudro, že si mám přece svou fenu hlídat a zajistit. To, že je její pes na mé zahradě jí bylo naprosto jedno, přece po ní nechci aby ho zavírali.
Jinak já tedy radím hlídat,hlídat,hlídat. Kamarádce zabřezla fena 21 den.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2013 17:46
- Nahlásit
Evey
moudro, že si mám přece svou fenu hlídat a zajistit
To já už se přímo stydím s fenou chodit ven. Jeden "takypejskař", který nikdy nepoužívá na svého nekastrovaného psa obojek ani vodítko, se mě při minulém hárání velmi nelibým hlasem ptal, kdy už jako konečně přestane ta čuba hárat a že mám s ní být doma. Totéž kolegyně se psem útěkářem, že prý by háravky měly být zavřené doma! Vzhledem k délce hárání té mojí bych ji musela měsíc držet uvnitř!!! By se zbláznila ona nebo já...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2013 20:18
- Nahlásit
corgi
Upřímně, já už se skoro stydím taky a to je to teprve čtvrtý den. Samozřejmě se snažím chodit v hodinách kdy nikdo moc není a méně frekventovanýma cestama, ale stejně téměř vždy někoho potkáme.
Chudák fena, prostě je zvyklá na své trasy a tohle celý moc nechápe. Snažím se alespoň dodržovat ty tři hodiny procházek celkem za den na které je zvyklá, ale je téměř nemožný netáhnout za sebou vláček psů.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2013 20:41
- Nahlásit
ssshhhhh
Upřímně, já už se skoro stydím taky
hm, na to se vykašlete a zvysoka. Mám psa, předtím jsem taky měla psa, byl a je můj problém ošéfovat si psa, spešl má-li majitel svou fenku na vodítku, nebo ovladatelnou slovem.
Jiná situace je, když majitelé fenky nechají ty dva aby si hráli a o hárání se dozvím až uprostřed hry, kdy jí pes směřuje zcela cíleně na hru na taťku a mamku . To mi přijde nefér vůči tomu psovi, protože pak je pro něj pochopitelně fuška poslechnout, když už měl cíl na dosah. To pak trochu zuřím, protože kdybych to věděla, nenechám psa se tak rozpumprdlikovat i když kontaktu s háravkama se nebráním, ba naopak.
Když máte svou fenku na vodítku, tak si každej, opravdu každej může trhnout nohou, naopak vy máte právo být nas....á na otravy a ne se stydět.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2013 15:40
- Nahlásit
Tak dnes je to osmý den ode dne kdy začala fena krvácet, desátý den od prvního světlého výtoku. Krvácení bylo několik dní velmi silné a krev tmavě červená, dnes jsem zpozorovala že už mění barvu na růžovou a při setkání se psy dává ocas na stranu. Takže hlídám každý pohyb.
Na vodítku ji mám raději už týden, celkem jsme zmákly práci s dlouhým vodítkem, ale už se obě těšíme až bude moci být zase na volno.
|