Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Velký knírač x Erdelteriér
Autor Zpráva
Rituška
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 19:01
- Nahlásit

Máte někdo prosím zkušenost s erdelem a velkým kníračem?
Chtěla bych si jednoho z nich pořídit. Se psy zkušenosti mám, měla jsem ridgebacka a dobrmana, dělali jsme i nějaké zkoušky, ale to už je dávno.
Teď mám 3 menší děti, rodinný dům a zahradu, chrtici (kastrovanou) a kočku. Pes by byl samozřejmě v bytě, chtěla bych se věnovat sportovní kynologii.
Bydlíme u lesa a tak by pes neměl být moc lovec.
Zajímalo by mě hlavně srovnání těchto dvou plemen co se týče povahy - potřeby pohybu, nadšení pro psí sporty (dobrman byl v tomto super, ridgeback - to byla fuška, ale byl zlatý), vztah k dětem a u psů i dominance k jiným psím samcům (rozhoduji se, jestli fena nebo pes - je tam rozdíl v povaze?)
Obě tato plemena znám od známých a ti vždy pějí chválu na to své, je fakt, že se mi moc líbí oba.
Děkuji

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 19:11
- Nahlásit

Rituška

Obe plemena znam pomerne dobre.
Nejdulezitejsi asi bude, jak moc se chces venovat sportovni kynologii, jestli dumas o nejakym vrcholu republikovym?

Rituška
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 21:16
- Nahlásit

No to nevím, cvičit určitě, protože mě to moc baví a chci, aby byl pes vychovaný, no a pak by se asi vidělo, jak nám to půjde Je v tom nějaký rozdíl, myslím knírač a erdel?

Chceme také mazlíka, který bude rád blbnout s dětma (co se týče psů, tak jsou opravdu vychované)
Chci, aby budil respekt (alespoň zjevem), ale při tom byl neagresivní k lidem, často máme dětské návštěvy.
V dospělosti bude muset být schopný někdy vydržet 8h sám doma.
Bude s námi docela cestovat a opravdu to bude parťák, ne hlídací pes na zahradu.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 21:55
- Nahlásit

Rituška
Na velkého kníra nedám dopustit, ovšem na výchovu je krapet složitější, páč dominantní teda je.
Je zlatý k dětem, neloví, parťák - ale pozor pes jednoho pána, sportovní od výcviku po kraviny, pohybu potřebuje hodně.
A respekt budí dost černota černostská, navíc mu nejde vidět do očí žejo..

Erdela Ti popíše Fifi, teriér je prostě teriér (ale tím, milá Fifiovic neříkám, že je to poloviční knírač..)

Jo, ale to všecko platí pouze tehdy, když si správně vybereš...(nejen vychováš)

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 21:58 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Rituška
Toz vychova a vycvik je neco jinyho.. U obou plemen najdes zvirata na sport, ale je v tom rozdil, protoze erdel byl postupne degradovan na "mazlika" - tzv pracovni krev se najde, ale musi clovek hledat. U knouru je v tomhle mnohem vetsi rozptyl a vyber.
Jinak prakticky otazky:
Hlidani
VK - budi respekt, velky cerny pes.
Erdel - nebudi takovy emoce v pripadnym vetrelci, ale spolehlive ohlasi vse podstatne a dovede prekvapit, pritom neni ujecenej - ale to vk taky ne.

Mazlik do rodiny
Obe plemena miluji deti a svy lidi, tam nevidim rozdilu.

Uprava srsti
Mozna podstatna zalezitost
vk - trim (nekdo do roku veku jen trim a sjizdi pak strojkem a spokojenost), nicmene velky fous cintajici.
erdel - mnohem narocnejsi uprava nekolikrat do roka pravidelna, sjizdeni strojkem se nevyplaci - zmekne srst a padaji chlupy

Vydrzet doma
Obe plemena 8 hod spanku s prehledem daji, kdyz jsou patricne utahany. Zaroven kdyz je pan nemocen, empaticky po nem nebudou vyzadovat hodinovy prochazky v horecce (teda pokud si neporidis vk z ryze pracovniho chovu)

Loveni
Erdel ma loveni v sobe, musis s nim odmala pracovat, je to puvodne lovecky plemeno. S tim je treba pocitat.
VK by si taky rad neco lapil, ale u nej dle myho nejde o ten prapuvodni lovecky pud, kterej se psem skube a cuka a celou jeho naturou mu to rika "ulov to" . Z tohodle pohledu mi prijde min lovici VK.

Cestovani
Lidi lip vnimaji treba i v zahranici erdela, nez vk. Erdel je taky skladnejsi ponekud, co se velikosti tyka.

Edit
Tu dominanci jsem vynechala
úmyslně, protože vychovaný pes se nebude prsit na ciziho. Nicmene
erdel vyjde s kazdym, kdo se do nej neprudi, feny vychazi i s jinyma fenama bez problemu, pindourum se to musi obcas vysvetlit, ze tudy cesta nevede.
VK byva v tomhle drobek striktnejsi, ale zase zalezi, jak si to vychovas.
Za me to je 50:50 - je jen na tobe, kam te srdce potahne. A jestli znas majitele obou plemen, nedivim se, ze peji chvalu. Tak si potul psiska tech znamych a zamysli se, ktery vemeno plemeno by ti sedlo.

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 21:59
- Nahlásit

Terri
ale ale, kdopa se to probudil ze zimniho spanku? ja nez odtelefonuju a neco sepisu, uz je tu zprava o knisracich Tak moc zdravim ceeelou smecku a blemcanec.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 22:05
- Nahlásit

Fifi
Pěkně jsi to napsala Ritušce
Souhlas. Jinak musím říct že obecně z černého psa jde strach.
Ještě jí napiš o výchově..

Už mně totiž zase tlačí výčitky z Tvého telepatického posílání myšlenek že nefotím..!

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 22:09
- Nahlásit

Terri
mně totiž zase tlačí výčitky z Tvého telepatického posílání myšlenek že nefotím.
To te tlaci vlastni svedomi...

A vsak vychovu si Rituska poresi sama, kdyz ma zkusenosti a znamy, sama sem zvedava, pro co se rozhodne.

Rituška
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 23:05
- Nahlásit

Terri

Pokud si správně vyberu..., no právě, projíždím inzeráty, ctu vše co najdu a nevím, jak vybrat správnou chs.
Můj první pes ve 14ti byl dobrman bez PP. Exteriér tedy nic moc, ale byl to ten nejuzasnejsi pes na světě, udělali jsme několik zkoušek a když zemřel, na první inzerát jsme si jeli pro stěně ridgebacka s pp. Ještě před nim jsem si koupila právě stěně VK pepř a sůl, ale ten zemřel ve 4 měsících na psinku, to bylo 1992)

No, chovatelka nám natlačila jednoho pejska RR a jeli jsme domu. Tento pejsek, to byl tedy oříšek a i když byl hodně svůj, tak nakonec se z něj stal celkem pohodar.

Chtěla bych si ted vybrat opravdu psa z dobrého chovu, nemusí to byt ani nějak super pracovní linie,ale hlavně to zdraví.

Ted mám 7mi letou fenku chrta z utulku a nějak se v baráků sami bojime

Fifi

A erdel, když se upravuje, tak také méně lina?

UF, nějak jsem se rozepsala ted v noci, ale děkuji za rady

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2013 23:15
- Nahlásit

Rituška
Erdel proste potrebuje trimovani, prohrabavani trimovacima hrabickama a tak - v tyhle peci by ti poradil nejlip pripadny chovatel erdela osobne. Pak z nej nemas doma ani chlup. Z erdela, ne z chovatele.
Teda doufam, ze projizdis inzose s pp, co se vk tyka.

Rituška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2013 08:04
- Nahlásit

Jasně, beru si jen utulkace nebo s PP.

No,ale je to těžké rozhodování, oba se mi moc líbí, i povahově.

Rituška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2013 11:37
- Nahlásit

Ještě jsem se prosím chtěla zeptat, je velký rozdíl mezi psy po pracovních rodičích a z výstavních linií? (Erdel i knírač)
Asi hloupý dotaz, ale nevím, na jaké se spise zaměřit.
Nejsem moc výstavní typ, takže na výstavy asi moc ne a nějaký super vrcholový výcvik asi také ne.
Prostě vycvičený pes pohodar na výlety, různé sporty a mazlení doma.
Moc děkuji

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2013 14:37
- Nahlásit

Tak dle tvych pozadavku bych u knouru do pracaka nesla. U erdelu se najde spis jen par pracovnich linii a ty rozdily v povaze nejsou tak vyostreny, jak u knisracu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání