| Autor |
Zpráva |
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2013 23:02 - Změnil/a: Terrafly
- Nahlásit
Je vhodná fenka ČSV pro člověka, který -
a) Vlastní dva psy - vykastrovanou fenu /ze zdravotních důvodů, ne preventivních/ i nekastrovaného psa.
b) Má dva králíky, kteří jsou celoročně doma a jsou skoro celodenně pouštění po místnosti.
c) Má miniprase.
d) Měl v životě své vlastní pouze dva psi, které stále má. Ale již od dětství /cca od šesti let/ je v jeho blízkosti Peruánský naháč, kterého od asi osmi let cvičil agility. před rokem se k němu přidal i /samec/ kříženec německého vlčáka × labradora a nyní je v jeho blízkosti i kříženec labradora × salašníka.
e) Dovolí - ba dokonce bude chtít - aby jeho pes spal v posteli a byl stále doma.
f) S ním bude chodit na dlouhé procházky.
g) Ví, že je to kříženec vlka a bude se k němu chovat /a vychovávat ho/ tak aby nebyl vystrašený ani agresivní.
h) Má i dva kozlíky.
i) Má i čtyry kočky, které by s psem byli v neustálém kontaktu.
j) By ho nikdy nedal vykastrovat jen kvůli pohodlí, ale jen kvůli zdravotním potížím.
k) Nechce aby jeho pes nějaké z uvedených zvířat zabil či nějak ublížil.
l) Nesnáší náhubky a zkrátka a jasně mu žádný náhubek nedá.
m) Jeho rodina, se kterou žije, vlastní i šest opravdu pidi jorkšírú.
n) Plánuje v dalekém budoucnu pořídit i dalšího psa - již dospělého z útulku.
o) Má obrovskou zahradu, jezírko, bazén.
p) Se nebojí psů a nikdy se nebál.
q) By zajistil dobrou socializaci a již od mala s ní chodil ven - samozřejmě ne hned na osmi kilometrové cesty, ale průběžně.
r) Má zkušenosti s dogdancingem, agility i základní /a pokročilou/ poslušností
s) Nechce dalšího "cirkusového" psa, chce jen přivolání, sedni, lehni, zůstaň a konec.
Fenka by nikdy, nikdy, nepoznala donucovací prostředky - elektrický obojek, náhubek, haltinu, trestání rukou atd.
Samozřejmě by fenka byla od králíků v době nepřítomnosti paničky oddělená jejich klecemi a od prasátka jeho ohrádkou. Ale kočičky by byli s ní v kontaktu a i dva psi. Myslíte, že je to vhodné? Opravdu po něm toužím, kvůli vzhledu vlka i kvůli té povaze. Před pořízením bych se samozřejmě pokusila nejprve nějakého zástupce ČSV poznat osobně, ale tohle si chci ujasnit dříve než po něm začnu toužit víc a udělám osudovou chybu.
Dále bych se chtěla zeptat, zda si toto plemeno hraje - jasně ve štěněcích letech, ale i v dospělosti? A jakým způsobem trestat - četla jsem, že slovně trestat nepomáhá. Své psi trestám kousnutím do čumáku, zavrčením. Bylo by takto možné trestat i jí? A také, mají ČSV rádi vodu? A bylo by možné s ní jezdit na kole? A jestli ČSV vhodné není, byl by vhodnější Saarloosův vlčák? Ptám se raději nyní abych případně mohla stejně dlouho rozmýšlet o jiném plemeni. Přeci jen je to něco jiného než ostatní psí plemena.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 09:22
- Nahlásit
Fenka by nikdy, nikdy, nepoznala...... náhubek
Tohle bych viděla jako problém.
Před pořízením bych se samozřejmě pokusila nejprve nějakého zástupce ČSV poznat osobně
... a tímhle bych rozhodně začala .
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 09:29
- Nahlásit
Terrafly
co se ti líbí na povaze ČSV? Je to jen dotaz.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 09:40
- Nahlásit
Terrafly
Nesnáší náhubky a zkrátka a jasně mu žádný náhubek nedá.
šiš to je zas broskovina! nevím proč by pes (jakejkoliv) nemohl bejt naučenej nosti náhubek stejně jako obojek postroj či vodítko...
Krom toho čék nikdy neví kdy ho bude potřebovat ať už na cestu autobusem, vlakem, nebo třeba při ošetření bolestivé rány u veterináře a nebo prostě na některý akce nebo zkoušky je třeba náhubek povinnej...
vhodné není, byl by vhodnější Saarloosův vlčák
měli jsme jich pár na klubovce při posuzování v našem kruhu a nebyl tam žádnej co by se příšerně nebál a nebyl naprosto vynervovanej ze všeho to už bych si myslela že ČSV je v tý povaze trošku jistější.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:13
- Nahlásit
Terrafly
Nejsem odborník na tohle plemeno, ale z čiré zvídavosti mě, stejně jako Gerdu, hrozně zajímá, proč si takto popisovaný člověk mezi těmi stovkami plemen vybral právě toto - dle mého názoru ne příliš vhodné?
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:30
- Nahlásit
Terrafly
já můžu z pohledu majitelky jednoho naprosto nesnesitelného (pro 99% pejskařů) plemene říct toto: v prvé řadě pokud máš toliko ostatních zvířat, tak hlavně se u ČéVéčkařů zajímat, jestli je toto plemeno shopné se s nimi bez problémů snášet, nebo je aspoň tolerovat bez újmy na zdraví (těch zvířat) ..... protože jestli máš zkušenosti, se psama a po tomhle plemenu opravdu moooooc toužíš, tak to ostatní se poddá....
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:31
- Nahlásit
vlk
a myslíš, že jsou plemena, pro která by soužití s ostatíma (realizované odmala) prostě nešlo?
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:39
- Nahlásit
kachna_
a myslíš, že jsou plemena, pro která by soužití s ostatíma (realizované odmala) prostě nešlo?
.... třeba zrovna šiba..... ze tří mám dvě, co by byly schopný zadávit na potkání jakéhokoliv opeřence (snad kromě pštrosa) a kočku taky.... i přes to, že jsme se pokusili je od mala zvykat.... takže hlídáme a oddělujem.....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:41
- Nahlásit
kachna_
No prej třeba kočky a čsv dohromady nejdou, protože čsv maj jinej pach a kočky se jich panicky bojí, no a hlodavce bych nespustila ani ke svým psům, natož k čsv.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:45
- Nahlásit
vlk
.... třeba zrovna šiba...
to jsou věci, já si fakt myslela, že odmalička při dobrý výchově, se to naučí fakt každej pes
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:51 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
kachna_
to jsou věci, já si fakt myslela, že odmalička při dobrý výchově, se to naučí fakt každej pes
jde taky hodně o povahu jednotlivce, znám akity co maj doma svoje kočičáky a v pohodě ale cizí proženou.
Naše akita vyrůstala s kočkou od mala, vypadalo to že dobrý že se budou tolerovat a pak jednou se kočka mihla kolem misky se žrádlem... nebylo to dobrý no bylo to tak rychlý že sem nestihla nic
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 10:55
- Nahlásit
kachna_
že odmalička při dobrý výchově, se to naučí fakt každej pes
Tak Pinďa k tomu nikdy veden nebyl, dostala jsem ho když mu byly čtyři roky a s kočkama se kámošit odmítá a Yuminka přesto, že vedena byla, tak pod přísným dohledem sice udrží nervy na uzdě, ale bez dozoru bych prostě neriskla je nechat spolu o samotě..... Kvijová i Ašopes a Maruš jsou s kočkama bez problémů..... a znám spoustu šibařů, co mohou nechat kočku spolu se psem....to je fakt u šib velice individuální....
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 11:14
- Nahlásit
kachna_
u některých plemen je jasně psáno, že jsou majetnická a dalšího psa vedle sebe nesnesou (neptej se mně teď která, nic z paměti nevydoluju, neb mi v kuchyni kutá montér ) Jako majitelka Samojeda (vlk má tu šibu? ) mám zkušenost, že na ostaní psy nevím z jakého důvodu, působí jako červený hadr na býka Myslím si, že je to tím, že on má strašně podobné chování a grimasy jako vlk...na rozdíl od více domestikovaných (pokřížených) plemen, takové ,,přemrštěné"... a to na psy působí víc dráždivě. Příklad: žárlí na ,,svého" berňáka, tak když nechce, aby se ,,kamarádil" s jinými psy, tak kolem něho chodí v kruhu a má tak šíleně vyceněný ksicht, že u normálního psa by tohle bylo už hodně za čárou, normálně by si člověk myslel, že ho v tu ránu roztrhá Jenže on se takhle bude ,,šklebit" třeba půl hodiny, ale bez útoku. Což jiný pes ale asi neveme U Čévéčka i Saarlose bych to s těma grimasama viděla podobně
Terrafly
nevím, proč zrovna tohle plemeno, ale kdybych měla doma tolik zvířectva, ať už psů, ale i toho zbytku a ,,nutně" bych potřebovala další...určitě bych nevybírala z jasně problémových plemen, ať už z jakéhokoliv pohledu...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 11:15 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
vlk
Fajka
no já nad tím moc nepřemejšlela, prostě jsem to brala jako samozřejmost.
worick
a tak já jí chápu, někdy má člověk prostě nějaký sen
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 11:23 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Než jsem vyprovodila montéra (a vytlačili auto, neb se nám zahrabal v zahradě ) už jste tu toho hafl popsali takže samojed: opeřence nesnáší, kočky (cizí) prožene, ale neublíží, se svýma žije doma v naprosté pohodě...Venku mi vypálí za vším, co se hne, ale jestli by ulovil (myslím tím přímo zabil) třeba zajíce, to opravdu nevím. Snad ne, ale vyzkoušené to nemám, stejně jako u srny. Myslím, že kdyby ji dohnal, tak by se jí nakonec bál On není nijak ,,krvelačná bestie", spíš bych řekla, že ho na tom baví to ,,honění něčeho"
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:31
- Nahlásit
Gerda
To, že není jako obvyklí pes. Má nějaké prvky chování po vlku a to já hodně cením. ;)
Fajka
I má fenka u veterináře potřebuje náhubek, ale to je opravdu jediná situace kdy bych jí ho dala. Psovi na čenich nic nepatří a už vůbec ne kvůli pohodlnosti lidí. :/
corgi
Jak jsem psala výše. A jen kdyby si to někdo myslel, tak nevybírám zrovna ČSV kvůli vzhledu vlka, ale kvůli povaze a ten vzhled je jen plusko.
vlk
U ČSV beru jako naprostou samozřejmost, se nejprve zeptat těch co ho vlastní.
worick
Chápu, že máš takový názor. Já to nedokážu vysvětlit slovy, ale v duši mě napadá tolik věcí co se mi na povaze ČSV líbí a jiní psi nemají. Mě nejvíce vyhovuje ČSV a to, že těch plemen jsem projela dost. ;)
Sama mám fenku, která domácí kočky ignoruje a ty co cizí by hnala. Ale dám ruku do ohně za to, že by je nezakousla.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:38
- Nahlásit
Terrafly
tak nevybírám zrovna ČSV kvůli vzhledu vlka, ale kvůli povaze a ten vzhled je jen plusko.
jako jo,,já chápu,že někoho může taková povaha přitahovat,to chápu
za sebe ale můžu říct,že si vůbec nejsem jistá,jestli je to pes pro tebe..jak tak čtu tvoje rezolutní názory o "donucovacích prostředcích",cirkusových psech a kousání do čumáku jakožto trest.. nemyslim to nijak ve zlým,ale fakt mám pochyby..
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:42
- Nahlásit
Terrafly
Psovi na čenich nic nepatří a
a obojek s vodítkem na krk mu patří ? nebo taky nepatří?
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:47
- Nahlásit
davidkova renata
Upřímně, ty vypsané donucovací prostředky, to není nic jiného než týrání, a je mi jedno co mi kdo napíše. Jestli jsem to pochopila, vy jste pro elektrický obojek pro něco co má povahu vlka a sklon k nedůvěře? Nebo trestání rukou? To je stejný jako kdyby jste elektrikáč nebo ostnáč dala na dítě, nebo ho zmlátila.
Jistě, že by povely uměla, ale ne nadrilovaně. Přirozenou komunikací /ano jsem příznivec určitého člověka/ by něco uměla.
Jestli to vyzní "agresivně" tak to tak myšleno není...
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:48
- Nahlásit
Fajka
Já jsem zastánce psů na volno. A rozhodně mu to nepatří na krk, ale alespoň mu to nevadí tak jako náhubek. To jest můj názor.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:49
- Nahlásit
Terrafly
můžu pár dotazů a poznámek k tvým metodám? (vím, že se to netýká tvého dotazu)
add. náhubek, to nikdy nepojedeš se psem veřejnou dopravou?
Já chodím se psem po vsi navolno s náhubkem, kvůli lidem, vím, že se velkého ovčáka prostě bojí, podle mě náhubek je spíš projev ohleduplnosti vůči okolí.
A z čeho vychází trest rafnutím do čenichu, já to u psů nikdy neviděla?
Díky
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:58
- Nahlásit
Terrafly
Upřímně, ty vypsané donucovací prostředky, to není nic jiného než týrání, a je mi jedno co mi kdo napíše. Jestli jsem to pochopila, vy jste pro elektrický obojek pro něco co má povahu vlka a sklon k nedůvěře? Nebo trestání rukou? To je stejný jako kdyby jste elektrikáč nebo ostnáč dala na dítě, nebo ho zmlátila.
Jistě, že by povely uměla, ale ne nadrilovaně. Přirozenou komunikací /ano jsem příznivec určitého člověka/ by něco uměla.
aha ,myslim,že mám jasno další debata nemá naprosto smysl.
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 12:59
- Nahlásit
kachna_
To kousnutí praktikuji již velmi málo, Desenský to tak dělá. Podle mě je to normální vlčí chování. Ale spíš kousnu do horní oblasti krku. Místo vytahání a místo kousnutí do čumáku. Nebo zavrčím do ucha.
Veřejnou dopravou nepojedu nikdy.
A vůči náhubkům prostě mám své námitky. Není mu příjemný ani obojek a ještě na psa cpát náhubek mi přijde zbytečné.
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:02
- Nahlásit
tak teď už neodolám :-D Desenský to vážně tak nedělá :-D (ach ta zaprachtilá reportáž ...)
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:04
- Nahlásit
Erája
Mě je jedno zda to tak dělá, jen jsem si vzpomněla, že to někde říkal. Já to prostě dělám.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:05
- Nahlásit
kachna_
Jak jsem psala, Worka se chová hodně ,,jako vlk" ale do čenichu rozhodně nerafá, když vyletí, jde za krk...takže kousání do čenichu mi taky připadne jako blbina
Terrafly
Chceš dobře socializovaného psa, ale víš jakové je Čévéčko, tak musíš taky vědět, že socializace vůči lidem, se tak úplně nedaří - je bojácný. Nevím, tak dobře plemeno neznám, ani nikoho osobně kdo ho má a jaké má zkušenosti, ale nejsem si istá, že bude chtít s tebou spát v posteli...třeba samojed ne. Za jedno je mu horko v baráku všude a za druhé leží radši opodál....přitom je to extrémě mazlivý pes, ale prostě jako plemeno, je to samorost
Veřejnou dopravou necestujem, náhubek nemám ani na jednoho psa, u veta jsou také extrémě poslušní. Ráda bych, aby chodil na volno, jako chodí berňák, ale to u samojeda prakticky nejde. On neumí jít pomalu, do20m kolem paničky On vyběhne a lítá - 150m sem - 150m tam. Aby do toho ještě zmerčil nějaké zvíře - tak je v háji Jo, udržela bych ho povelama ať jde třeba u nohy, ale to on jde jak zpráskaný pes Mnohem pokojenější je, když se mnou lomcuje na 8m flexině A já se nemusím klepat, že veme čáru
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:10
- Nahlásit
A když už jsme tu kvákla tak doplním takový běžný praktiky a události v životě s čsv (já bych ho nechtěla ani za zlatý prase):
na všech dveřích koule s hladkým povrchem místo kliky
dveře, okna a další vybavené značně poškrábané, vylámané, vokousané a pod
bude lovit, takže vodítko venku vás nemine
pokud to vše dobře zvládnete, zvířata doma přežijou, to bych viděla jako nejmenší problém
a donucování, respektive nedonucování si můžeme popovídat až nějaké čsv poznáte osobně :-D jejich životním cílem je permanentně vočůrávat člověka kdykoli, kdekoli, v čemkoli
nemožnost nechání čehokoli byt zdánlivě poživatelnýho navolno po bytě
nejsou výjimky, že lednice musí být na visací zámek
úprava bytu, zahrady, auta a dalších světských věcí zaručena :-D atd atd atd
máš opravdu HODNĚ zkreslené představy, ale věřím, že čsv tě z nich vyléčí
a co se týče saarloose: to je úplně jiná liga, než čsv
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:20 - Změnil/a: Terrafly
- Nahlásit
Erája
Zkreslené představy možná mám. Co asi čekáš, když se ptám a ještě jsem žádné ČSV nepoznala osobně? A zničených věcí se nebojím, prase mě vyléčilo. Donucování prostě používat nebudu. A vím, že tyhle plemena v jednom kuse člověka ochcávají a snaží se podkopávat jeho autoritu. Nejsem hloupá abych uvažovala o něčem takovém, bez toho abych si nejprve nezjistila nějaké skutečnosti těchto plemenech celkově. A nevím co myslíš tím - a co se týče saarloose: to je úplně jiná liga, než čsv. To jako horší, lepší? Je mi jasné, že takový pes nebude poslouchat na přivolání, je mi jasné že bude lovit.
A taky by mě zajímalo kolik jich poznáš.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:24
- Nahlásit
Terrafly
Je mi jasné, že takový pes nebude poslouchat na přivolání, je mi jasné že bude lovit.
A je ti to jedno a necháš ho lovit? Nebo ho donutíš kousnutím do krku, aby nezdrhal za zvěří?
|
Terrafly
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2013 13:25
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Myslím, že vám může být jedno, zda jí nechám lovit.
|