Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Dva menší psi + nové velké štěně :)
Autor Zpráva
elmatko
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 22:22
- Nahlásit

Zdravím, chtěla bych poprosit o radu,
pročetla jsem toho hodně a názory se liší - je tedy lepší nově příchozí štěně hovawarta (2měsíce) nechat usnout a pak k němu pustit ,,staré'' psy, aby si ho očuchali a tak? Nebo je seznámit na zahradě a pak pustit dovnitř? Nebo jiný způsob? Máme fenku - žárlivku, ,,netykavku'' - malého pudla a o něco většího -kamarádský, ale dominantnější- voříška.
Pak bych se chtěla zeptat, jestli a popřípadě jak mezi nimi řešit jejich postavení ve smečce, tihle dva stávající jsou tak nějak nastejno, usměrňuji maximálně 2x do roka hádku , ale hovík bude asi přirozeně dominatnější, tak jestli si to mezi sebou ,,vyříkají'' v průběhu toho jak štěndo poroste? Hovík bude bydlet (po nějaké době, zpočátku vevnitř) venku, stávající pesani vevnitř jako doteď.
Děkuji za rady a přeji hezký den

Booby
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 00:58
- Nahlásit

Nevím, jestli zrovna já mohu radit, ale my to vždy s nově příchozím členem smečky dělali tak, jak píšete, druhým způsobem. Seznámit je na neutrální půdě a když venku vypadá vše v pořádku, tak je teprve pustíme dovnitř. Do toho kdo pujde první většinou nekecáme, protože když pustíme dovnitř první "staré" psy, tak si to tam začnou bránit. A když tam nacpeme nejdřív malého, tak staří psy samozřejmě začnou víc žárlit, že jde první do dveří ten "vetřelec", na jejich území, takže to necháváme tak nějak na nich ať si to vyřeší (zase ale pozor, aby ho hned první den nějak nevylekali, přeci jen je to malé miminko). Vy ale píšete, že byste je seznamovala na zahradě, což je taky teritorium vašim stávajících pejsků, bylo by asi lepší, vyjít s nimi mimo dům i zahradu a tam aby se pejsci očichali...pak je vpustit do zahrady, chvíli je pozorovat a když všechno dobré tak zkusit i dům. Většinou ale psi na štěňata nijak zlí nejsou, oni si to nějak vyříkají sami (samozřejmě musí být pořád pod dozorem aby, jak jsem psala výše, malého nevyplašili atd. - jako s malejma dětma...).

Pokud Vás vaši pejskové berou jako vůdce smečky, což je také trochu diskutabilní téma, můžete do situací mezi psi zasahovat, protože vůdce smečky usměrňuje členy své smečky také, takže když se vám něco nebude zdát, normálně si je usměrněte a klidně zasahujte. Ale moc bych to nepřeháněla, většinou si to psi mezi sebou vyřeší sami (asi už se dost opakuju).

Trochu bych ale nesouhlasila s tím, že hovík bude na zahradě zatímco Vy i ostatní dva pejsci budou v domě, mohl by to vzít tak, že jste ho vyhnala ze smečky a mohl by si myslet, že do ní již nepatří, když ostatní dva pejsci budou vevnitř. Zvlášť i po tom, co bude od začátku zvyklý bydlet s Vámi vevnitř. Chápu ale, že velkého psa v domě mít nechcete a menší na to nejsou zvyklí být venku...já mám vždy dvě varianty, buď jsou všichni v domě, nebo jsou všichni venku, ať jsme kdekoli. Do ničeho ale kecat nemůžu, navíc ani neříkám, že jsem nějaká zkušená cvičitelka psů, každý má samozřejmě své postupy, stejně je vždy asi nejlepší, zjistit si více variant (jak jste to udělala a děláte) a když nějaká selže, zkusit jinou...u každého funguje něco jiného Tak přeji, ať je vše bez problémů a ať se mají pejci i Vy krásně

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 09:54
- Nahlásit

Booby
hezký.
Já většinou seznamuju doma, ale asi nejdůležitější je nelitovat jednoho druhého a brát to jako naprostou samozřejmost. Kdo si bude stěžovat, toho zpacifikuji, kdo bude "prudit", tomu to neprojde a přiměřeně pozornosti všem.
Trochu bych ale nesouhlasila s tím, že hovík bude na zahradě zatímco Vy i ostatní dva pejsci budou v domě
taky bych to asi neudělala pěkně začala zvykat na ven celou skupinku

vlk
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 10:23
- Nahlásit

My jsme teda první seznámení tří dospělých šib a štěněte kavkazana odbyli na zahradě a následně asi po dvaceti minutách se šlo do domu.....šiby kapku pomachrovaly, Kavkazátko si to naštěstí nechalo líbit a pak už byl klid.... dál pokud někdo zkoušel na štěně vyskakovat bez příčiny, chytl jednu po čuni a dal pokoj jinak šiby jsou taky v domě a Kavkazan, který už přesáhl povolený rozměr pro pobyt v místnosti je venku.... ale do chalupy přístup má.... jenže on tam nechce... maximálně tam vletí, zkontroluje šibám misky a zas jde ven.....

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 10:37
- Nahlásit

vlk
do chalupy přístup má.... jenže on tam nechce... maximálně tam vletí, zkontroluje šibám misky a zas jde ven.....
náš pes to tak má taky,já jsem se nešikovně snažila vysvětlit, že jeden pes pouze venku, zbytek doma, se mi taky nepozdává.

elmatko
Člen
# Zasláno: 16 Led 2013 20:40
- Nahlásit

děkuji všem za rady, hovík nebude mít zákaz vstupu, ale např.v zimě si myslím, že bude raději dobrovolně venku, protože my máme vytápěné podlahy a to by mu bylo trošku vedro přes léto máme v baráku zase zimu tak se tam bude moct chladit tak držte palce, ať to ,,začlenění'' dobře dopadne

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání