| Autor |
Zpráva |
Jessiiee
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 18:21
- Nahlásit
Dobrý den, před 6 dny jsem si přivezla domů štěně, je to kříženec malamuta a je zvyklé od narození být venku. První noc spalo klidně, přes den jsem si s ním hrála a venčila ho skoro každou hodinu a když jsem odešla domů, bylo v klidu, asi po třech dnech, když jsem od něj odešla začalo plakat, nejdříve 5 minut, pak se uklidnilo, ale je to čím dál horší, teď vydrží plakat i půl hodiny. Snažím se za ním chodit jen když ztichne. Neporadili byste mi co dělám špatně? Proč se zhoršuje?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 20:44
- Nahlásit
Já sice nejsem žádný kynolog, ale řekla bych, že problém tkví v tom, že tě štěně začíná mít rádo čím dál víc.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 07:10
- Nahlásit
já bych štěně venku samotné nenechávala, potřebuje si na tebe vytvořit vazbu a zvláště u malamuta je to důležité - je to nezávislé plemeno. ven bych ho dávala maximálně na noc po vytvoření nějakého rituálu - např. vyběhat, pohrát, nabaštit, zalézt do boudy...ráno se zase uvidíme. a když bylo zvyklé venku, tak určo nebylo samo - mělo maninku a sourozence. takže teď trpí samotou.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 08:08
- Nahlásit
Venku byl nejspíš ve smečce s ostatními štěňaty a mámou, nyní má jen tebe. Je mu samotnému smutno, bojí se a stýská si. Otázka je, jestli chceš mít nezávislého zahradního psa nebo spíš kámoše. V tom druhém případě bych ho přivykala na samotu postupně větši vzdáleností třeba doma, kdy bude v kuchyni a ty v pokoji, když tě uslyší vedle šramotit, mělo by ho to uklidnit.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 08:17
- Nahlásit
dejavu
z malamuta nedá práci udělat nezávislého venkovního psa
|
Jessiiee
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 16:24
- Nahlásit
Děkuji za odpovědi takže by ji to mělo po čase přejít když budu pokračovat stejně? U chovatelky byla 3 štěňátka na dvorku a rodiče byli odděleně na druhém, nevím jak dlouho byla od maminky, ale neměla ani boudu, spala jen na dece pod střechou. U nás má boudu i starou matraci pod střechou a v noci je docela klidná spíš pláče když se jdu přes den třeba najíst, jinak se snažím trávit s ní co nejvíc času a první a poslední procházku ve stejný čas aby si zvykla
|
Jessiiee
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 16:26
- Nahlásit
a zase si říkám jestli je dobré brát ji domů a přecházet z tepla do zimy? a možná je lepší že ani neví, že je možnost jít domů, stejně by tam nemohla být až vyroste a aby si pak nemyslela že ji vyhazujeme
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 17:06
- Nahlásit
Jessiiee
takže by ji to mělo po čase přejít když budu pokračovat stejně?
Určitě, přejde ji to. A brzo tak zjistí, že tě vlastně ani moc k životu nepotřebuje. Otázka je, jestli to je to, co chceš - pes, který si dělá a myslí svoje a na pánečkovi mu vlastně ani moc nezáleží...
možná je lepší že ani neví, že je možnost jít domů, stejně by tam nemohla být až vyroste
Proč?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 20:27
- Nahlásit
Jessiiee
Na tvém místě bych štěně měla vevnitř aspoň do jara.
Teď je vzácné období, kdy štěně nasává vjemy jako houbička, a potřebuješ toho do něj "nacpat" co nejvíc. A to jde tím líp, v čím užším budete kontaktu.
Štěně potřebuje i fyzickou blízkost, se sourozenci určitě spalo na jedné hromadě.
Neboj, zhruba od půl roka se začne osamostatňovat tak, až ti to nebude milé .
|
Jessiiee
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2012 16:59
- Nahlásit
lamalucni
nechci aby si dělala co chce a ani nechci aby byla rozmazlená.
LucieS
to je pravda
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2012 17:14
- Nahlásit
Jessiiee
nechci aby si dělala co chce a ani nechci aby byla rozmazlená.
To, jestli je pes rozmazlený, nebo ne, je dané výchovou. Ale jak chceš štěně pořádně vychovat, když se vidíte v nejlepším případě pár hodin denně? A jak chceš docílit toho, aby si nedělala, co chce, když ji nemáš u sebe a pod kontrolou?
Chápu, že ji chceš mít do budoucna jako venkovního psa, a nic proti tomu nemám. Ale teď je to malé štěndo, mimino, a potřebuje co nejvíc tvou společnost, , fyzický kontakt, vztah a výchovu. Nejde o rozmazlování, ale naopak o to, abys jí mohla co nejzřetelněji nastavit pravidla a hranice a abyste spolu navázaly nějaký fungující vztah.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2012 21:22
- Nahlásit
A ještě dodám jednu věc, pro štěně je velmi důležité, aby se naučilo fungovat i uvnitř.
Později se ti to bude mooooc hodit - třeba když bude marodit, když pojedeš někam na dovolenou do pensionu nebo na psí tábor do chatičky... Čistě venkovní psi s tímhle mívají obrovský problém.
|
Jessiiee
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2012 17:50
- Nahlásit
Děkuji za pomoc
|