Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Lupnutí v noze
Autor Zpráva
VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 06:43
- Nahlásit

Ahoj, máme 3 měs. štěně borderky. Pozoruji, že při vstávání ji občas jak kdyby lupne v noze. Nevím kde přesně, ale je to určitě zadní nožička.
Rodiče má DKK 0/0 .
Je to třeba nějak řešit?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 11:22
- Nahlásit

No, nevím. Určitě bych šla k veterináři. Rodiče mojí Astřičky taky oba 0/0 a Astřička má artrozu od cca 2 - 3 let na kyčlích, a to už ji měla velmi nehezkou. Říkal doktor, že už viděl i jednoroční pejsky s PP, co to měli i horší než ona. Takže může se stát. Každopádně nedávno jsme s ortopedem řešili asi 7 měsíční štěně a říkal, že na RTG tak v jednom roce, že dřív to nemá cenu. Jen to máme sledovat.
Ale běž radši k nějakému ortopedovi, ať to nezanedbáš. Kde bydlíš?

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 11:50
- Nahlásit

z Ostravy. Vet říkal, že je ve vývinu a nic to neznamená.
Prý že to nemá smysl tak brzo řešit a určitě se to spraví.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 11:58
- Nahlásit

VeruP
Já bych taky určitě šla k ortopedovi - pro jistotu. Běžní veti bohužel o kloubech moc nevědí... a ten tvůj má asi křišťálovou kouli: "určitě se to spraví". Co jí dělal za vyšetření?

To lupání nemusí být zrovna kyčel, ale třeba taky patella. Nebo to taky nemusí znamenat vůbec nic. Těžko říct... ale běžné to rozhodně není.

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:02
- Nahlásit

takže najít ortopeda

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:05
- Nahlásit

spíš mě zaráží, že je tak malinka a už jí lupe noha :/

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:29
- Nahlásit

Najdi si ortopeda. Určitě dáš za vyšetření, když by nebylo zbytečné, míň, než pak za následné léčení. Vyšetření mojí Astřičky stálo 14 500! Ale to nebyly jen rentgeny, dělala se i magnetická rezonance. A ukázalo se, že pes má nejen artrozu, ale také vyhřezávající dvě plotýnky. Myslela jsem, že to bude na operace, ale prý to budeme nejdříve léčit - neléčit. Prostě mi řekli, co pes smí a nesmí v žádném případě. Začala jsem to dodržovat, psovi jsem to natloukla do hlavy navrženým hubeným proutkem, protože jak říkal vet., když to štípne a bude vědět, že nesmí skákat, tak to udělá míň škody, než kdyby si následkem skákání přerušila míchu. No a schody absolvovala v náručí. Plus Alavis. A výsledek? Psovi je 11,5 a na žádné operaci dodneška nebyl a nejspíš nikdy nepůjde. Takže velmi drahé vyšetření, ale pesanovi se ušetřily operace páteře a kyčlí a funguje v pohodě dodneška. Kdybych na to tehdy nešla, tak už mám nejspíš pár let po psovi.

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:30
- Nahlásit

tak už vím v čem ji lupe, v loktu u pravé zadní .

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:36
- Nahlásit

VeruP
v loktu u pravé zadní
Hele, abys tu od nejchytřejších dam na světě nedostala držkovou jak já, že neznáš anatomii, ty lokte na zadní . Mám tu fenku s luxací pately na 3 tlapkách. Taky jí v tom lupe. Val na ortopedii, to se dá za mlada operovat.

Martinna
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:37
- Nahlásit

VeruP
Zkus konzultaci u MVDr. Nytry v Ostravě Porubě.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:37 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

VeruP
Zadní noha nemá loket. Máš na mysli hlezno?

Vlčáčková
luxaci pately na třech tlapkách? Jako že má tři kolena?

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:37
- Nahlásit

no prostě všichni pochopí co myslím

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:43
- Nahlásit

vážně anatomii psa neznám :/ ..
jo řekla bych že je to to hlezno jak je u člověka koleno

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:48 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

VeruP
No počkej, koleno je koleno, u psa jako u člověka. Hlezno je to, co u člověka pata.
Na tomhle obrázku je č. 14 koleno a č. 11 hlezno (teda přibližně, ty čísla neukazujou přímo na klouby, ale na kosti vedle nich):

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 12:52
- Nahlásit

takhle to bude jednoznačné takže to je koleno?
musím uznat, že v tomhle se vážné ztrácím ...

http://jpeg.cz/images/2012/08/22/iXABj.jpg

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:00 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

VeruP
Ne, to označené je právě hlezno. Koleno je o kus výš a ohýbá se na opačnou stranu - jako u člověka

Moc krásná štěňula

edit: ještě líp je to vidět tady, 37 je koleno a 39 hlezno:

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:02
- Nahlásit

lamalucni
fotka z doby kdy jsme si ji přivezli Za měsíc pěkně vyrostla.

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:04
- Nahlásit

lamalucni
jojo určitě to bude to 39

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:04
- Nahlásit

lamalucni
Lamo, chybí Ti legenda!
luxaci pately na třech tlapkách? Jako že má tři kolena?
Hele možný je všechno. Někdo má třeba dvě hlavy, že jo. Každopádně ten výraz pro přední tlapu jsem zapomněla, bylo to na mě nějak moc latinský. Prostě má lokýtek na levé přední taky nějak obdobně zkurvený.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:15
- Nahlásit

VeruP
určitě to bude to 39
Hm, v hleznu vím jen o OCD (osteochondrosis dissecans) a na tu je ještě docela malá, ta vzniká myslím až nějak kolem puberty. No uvidíš, co ti řekne ortoped, ten je každopádně chytřejší než my všichni tady dohromady

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 13:20 - Změnil/a: VeruP
- Nahlásit

lamalucni
to je jasné
Volala jsem mu tam a řekl mi ,že je ještě malinká a měli by jsme počkat alespoň měsíc a pozorovat změny a poté je možné udělat nějaké vyšetření.

<< či nasadit kloubní výživu..

birma
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 15:37
- Nahlásit

kvalitní kloubní výživu můžeš nasadit hned. Pokud bude mít v háji klouby a nebude smět pořádně pracovat, tak borderce nejspíš hrábne a vám pak z ní taky

VeruP
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 15:44
- Nahlásit

birma
a nebude to vadit v případě kdy jí nic není ?

birma
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2012 19:54
- Nahlásit

VeruP
kvalitní kloubní výživa (tzn. rozhodně ne vápník) jí určitě neublíží, nasazuje se běžně preventivně u pracovních psů, štěňat velkých plemen, psů v zátěži, starších psů....

Lexter
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2012 19:35
- Nahlásit

Také nám lupe v přední. Začalo to znenáhla. Vědu z toho nedělám. Bude ještě trvat než ukončí růst kloubů a kostí. Jsem si jist, že v mém případě si to sedne. Není to nic neobvyklého, že to sem tam drhne. Stejně tak jako můj první pes otekl a třetí den byl v pořádku. Je to podobné jako když lidské dítě prochází vývojem a furt ho bolí kolena, rostou pupínky, opruzuje se zadek.

Jestli chceš jít na vyšetření pro klid duše, tak je to asi jen dobře.

Ať to dobře dopadne ;).

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání