Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / testy u štěňat
Autor Zpráva
žanda
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 07:49
- Nahlásit

Dočetla jsem se, že existuje Volharův povahový test štěňat.
Máte to někdo? Znáte to? Pozná se tím něco? Jaké máte zkušenosti?

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 08:29 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

žanda

když jsem si vybírala štěně tak jsem se tak trošku podle toho orientovala. Co mě zajímalo nejvíc byl kontakt s člověkem, zájem o něj v porovnání se zájmem o okolí, jestli je štěně mazlivé, když si ho vezmu do ruky a nebo se snaží vyrvat a jít si po svých, plus zájem o "aport" a reakce na neznámé věci. Šla jsem po středu a vyšlo mi to.

ten test je tady

http://www.rr.sk/tusani/index_pat.htm

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 08:36
- Nahlásit

Jakékoliv povahové testy štěňat jsou podle moderních behavioristů kravina - viz např. J. Donaldsová: Lidé a psi Co já pamatuju, tak se tyhle testy dělaly a pořád ještě dělají proto, že měli pomoci chovateli určit, které štěně bude "dominantní", které bude "ochotně spolupracovat s člověkem", které má "aportovací vlohy" a podobně. Nejsem odborník, ale podle mého názoru vyvodit u 7 týdenního štěněte ze špatného výsledku jediného neopakovatelného testu závěr, že nebude nikdy spolupracovat s člověkem, nebo že bude dominantní a kousavé, je blbost...

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 08:44
- Nahlásit

corgi.

že nebude nikdy spolupracovat s člověkem, nebo že bude dominantní a kousavé, je blbost...

no ty výsledky testu tam dole jsou pravda dost kategorické , já jsem to brala jako orientační (neb třeba všechny štěnda, který jsem vzala do ruky udělala to stejné ,nejdřív mě do ucha hryzla a pak mě ho oblízla ) ani jsem nedělala to všechno co tam píšou, šlo mi spíš o to mít jakési vodítko na co se zaměřit při tom, když si štěndo vezmu od ostatních do jinam . To s tím "aportem" jsem si udělala, protože jsem chtěla vidět, jak bude štěně reagovat, jestli má o to vůbec zájem. Některé věci se podle mě poznat dají (třeba štěnda, který z pelíšku nevylezla, když jsme přišli, tak z těch jsem nevybírala. upřednostila jsem ty s živým zájmem o to, co se děje kolem.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:26
- Nahlásit

PetraK
třeba štěnda, který z pelíšku nevylezla, když jsme přišli, tak z těch jsem nevybírala
Mně se u těch testů nelíbí právě to odvozování závěrů z jediného testování, z jediné chvíle. Víme všichni, že u prcků hrozně záleží na momentálním naladění - vyspání/nevyspání, nažrání/nenažrání, mám prdíky/nemám prdíky, letí mi před nosem moucha/šlápl jsem na větvičku......
Konkrétně s tím bojením se cizích mám nedávnou zkušenost. Kupovali jsme štendo pro tchánovce, předem jsme veděli, o které z vrhu půjde. Přijeli jsme v 6 týdnech věku štěňat. "Naše" fenka nás viděla, stáhla ocas a zalezla si do boudičky, zbylé tři nás z dálky vítaly vrtěním ocasu, hned nás začaly ohryzávat a hrát si. Naše fenka si s námi moc nehrála, nechala se zlákat do krátké honičky, ale nebyla do nás nijak zamilovaná. Když jsme si pro ní v 8 týdnech přijeli, jako kdyby jí někdo vyměnil, od vrat nás vítala, hrála si, okusovala nás, prostě miláček. Ten první den, co jsme jí viděli, měla průjem

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:32
- Nahlásit

corgi

Mně se u těch testů nelíbí právě to odvozování závěrů z jediného testování, z jediné chvíle. Víme všichni, že u prcků hrozně záleží na momentálním naladění - vyspání/nevyspání, nažrání/nenažrání, mám prdíky/nemám prdíky, letí mi před nosem moucha/šlápl jsem na větvi

jo to máš naprostou pravdu, to je důležitý k tomu dodat.

proto říkám, že to bylo jen takové orientační. chtěla jsem mít jen představu po čem se tak koukat. A sedlo to jak u Ešusa, tak u jeho bráchy, kterého jsem si vzala stranou jako prvního a rozhodla si ho nevzít právě proto, že byl víc průzkumník, než že by měl zájem o lidi (ani o nás-kteří jsme byli noví, ani o paničku, ani o mámu, ani o dcery majitelky. Šel hlavně zkoumat ty akvárka s morčaty klec s králíkem... a tak. Zatímco Ešus se motal hlavně u nás, na tu zvířenu se šel taky podívat, ale pak pádil zase zpátky k nám a dal přednost hřes s námi. a to rozhodlo mezi nimi. a jak vím, tak jeho brácha je prostě takový nezávislec - nebo tedy byl když jsem s jeho paničkou mluvila naposled, to bylo pesanům tak 3-4 roky .

jindra 22
Člen
# Zasláno: 24 Čec 2012 22:32
- Nahlásit

Ten test bych určitě doslova nebral, do hry vstupuje spousta náhodných faktorů, nicméně štěníka dle pravděpodobné povahy vybrat lze. Mně se to podařilo, s výběrem jsem spokojen. Až na zpropadená varlata, na která jsem v zápalu nadšení posuzování povahy jaksi zapomněl...

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 07:27
- Nahlásit

PetraK
no já byla překvapená, že se takové testy vůbec dělají.
Stejně si pak vyberu "dárečka" test netes

jsi ze Zlína?

brut
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 08:13
- Nahlásit

žanda
ahojky.... PetraK je z drhé strany Prahy
budeš vybírat dědouškovi dáreček v podobě štěnda?

Já jsem vlohy nedělala, ale celkově jsem si dala pozor, aby bylo štěndo trochu akční, ale zase ne moc. Strávili jsme s nima celý odpoledne a pozorovali, jak se chovají, jak baští, spí, jaké mají bobky atd. Já si nakonec vybrala fenečku, která byla skvělá, ale mužský si prosadil psa a vybral Bruta. Takže mám doma "samostatnou, přerostlou jednotku" , což jsem odhadla už tam... ale chlap se prostě zamiloval a dva psy si vzít byla blbost....

Ale je fakt, že vybírat štěndo dneska, tak bych se koukla na ně alespoň dvakrát v různých odstupech, abych si byla jistá, že si vybírám opravdu podle povahy a ne momentálního rozpoložení prcků

danajasa
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 08:46
- Nahlásit

brutže si vybírám opravdu podle povahy a ne momentálního rozpoložení prcků Já sem vkládala velké naděje do slov chovatelů,páč ti je vidí každý den a pokud sou fér(já mám zlatý chovatele pomáhaj nám doted)tak jejich slovo mělo velkou váhu a fakt se to potvrdilo

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 09:40
- Nahlásit

brut
ahojík- nevybírám, spíš sonduju terén a čtu si, co nevím
chtěla bych mít trošku přehled až jednou vybírat budu. Z míma by dědka klepla pepka a mě pak z nich obou taky....má už rád svůj klid a tak mu ho dopřeju.
No já právě chci být připravená a vybrat si sama a úplně nejlíp (znáš to,jak to dopadne

a jak píše danajasa - pokud je to slušnej chovatel, tak snad mě za nos vodit nebude......a mám vysondováno i pár chs, kde si myslím, že slušný jsou-ale taky to bude jasný, že až vybírat budu, nebudou mít miminka

brut
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 09:45
- Nahlásit

danajasa
Já sem vkládala velké naděje do slov chovatelů,páč ti je vidí každý den a pokud sou fér
to já jsem si taky nechala vysvětlit, co které má nebo nemá rádo a jak se projevuje....ale pro jistotu jsem si to ještě "ověřovala" přes to odpoledne. Já totiž vybírám poměrně těžce, takže jsem byla ráda za více méně první info od chvatele...
Musím říct, že fenečka by byla skvělá, protože je prostě mazlíkem se zlatou povahou. Ale Brut je samostatná psí osobnost, která k životu potřebuje lidi pouze ke žrádlu, házení balonků či jiných blbostí a občasnému podrbání. Tam se mi ho povedlo taky dobře odhadnout

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 11:54 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

brut

to já jsem si taky nechala vysvětlit, co které má nebo nemá rádo a jak se projevuje....ale pro jistotu jsem si to ještě "ověřovala" přes to odpoledne.

jo přesně

žanda

no já byla překvapená, že se takové testy vůbec dělají.

tak já myslím, že lidi kteří chovají dlouho a poctivě je asi nemají potřebu dělat a vyvozovat z toho ty výsledky, které jsou tam dole, mají to v oku a pokud jsou se štěňaty v kontaktu hodně, tak to prostě vidí a vidí chování štěňat za různých okolností. Mně to dalo jen takovej obrys toho na co se tak nějak zaměřit. Pro mě mezi těmi dvěma štěňaty nejvíc rozhodlo tože ten první pejsek se o lidi vůbec nezajímal a šel hlavně průzkumničit, zatímco Ešátor preferoval tu lidskou společnost.

edit - jinak já jsem z Prahé, jak psala Brut

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 11:58
- Nahlásit

PetraK
no já jen, že na mé oblíbené chs je paní, co psala do návštěvní knihy a podepslala se stejně jako ty

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 12:22
- Nahlásit

žanda
co psala do návštěvní knihy a podepslala se stejně jako ty

někdo mi štípnul podpis,jo?

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 12:31
- Nahlásit

PetraK

ale zase na sebe práskla ten zlín

brut
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 13:02
- Nahlásit

žanda
nevybírám, spíš sonduju terén a čtu si, co nevím
aháá, já myslela, že dopřáváš dědulovi na stará kolena povzbuzení ve formě čtyřnohého překvapení :-D Denynka po příjezdu Bruta ožila a vypadalo to, že se jí protáhlo "mládí"

právě chci být připravená a vybrat si sama a úplně nejlíp (znáš to,jak to dopadne
myslím, že neuškodí být připravená, jen fakt doufej, že až jednou budeš potřebovat, tak budou mít zrovna štěnda..

pokud je to slušnej chovatel, tak snad mě za nos vodit nebude......
jj, to doufám

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 13:16
- Nahlásit

brut
no on sice miminka rád vidí, je na ně hodnej, ale po určitý době kouká, kam by před nima zdrhnul......a dvojí venčení bych nestíhala........
vždy připraven jen někdy je to na prd a všechny chytrý rady jdou do háje

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 13:32
- Nahlásit

žanda

jen někdy je to na prd a všechny chytrý rady jdou do háje

zpravidla :-D
zas na druhou stranu, prostě informace se neztratí

a co za plemeno vybíráš?

ale zase na sebe práskla ten zlín
aspoň vím, kam si zajet si to vyříkat

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 14:26
- Nahlásit

PetraK
no vybírám je fakt silný slovo- jsem ráda, že náš kraken je ještě v pohodě a zdravej, i když už pán v letech.......studuji terén mezi SBT, tam bych se jednou ráda vrhla pro tu psí holku.
A máš pravdu, vědět není na škodu

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 14:38
- Nahlásit

žanda

áda vrhla pro tu psí holku.

takže změna pohlaví?

já si právě nedovedu představit, že bych měla fenku, nějak mi to nejde.

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 14:48
- Nahlásit

PetraK
no já už kdysi psí holku měla.....pak samý kluky.......
hele stejně vím,jak to dopadne- naposledy jsem chtěla malého, chlupatého a hnědého a tedy fenu....

vyšlo jen to hnědý

ale nelituju - naopak- a jsem ráda, že to tak bylo
(ovšem tehdy jsem to až tak neviděla

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2012 14:52
- Nahlásit

žanda

chtěla malého, chlupatého a hnědého a tedy fenu....

vyšlo jen to hnědý

, tak hlavní je, že to vyšlo

no my původně - teda my, hm - Brtnik - chtěl fenu, mně to bylo tak trochu fuck, hlavně aby už byl ten pes, fenky v té době prostě byly všude všechny zadané , bylo jich málo, ať jsme volali kam jsme volali, volné měli enem pindíky- což jsem byla ráda, protože prostě ty psí kluci mi víc seděj.

žanda
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2012 07:03
- Nahlásit

PetraK
víš, mě to nakonec bude stejně jedno,jak se znám, hlavně že to bude pes..
bylo to tak vlastně vždycky......a vždycky to bylo nakonec fajn

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2012 09:34
- Nahlásit

žanda

hlavně že to bude pes.
, jo znám. Prostě hlavně ať to štěká, má to 4 nohy a je to zdravý. A moje

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2012 10:41
- Nahlásit

PetraK
já si právě nedovedu představit, že bych měla fenku, nějak mi to nejde.
todle sem si neuměla představit absolutně vůbec 30let..už mám druhou i když de facto proti svý vůli..naštěstí mě psí bůch asi miluje,bo ani jedna se nechovala moc jako fena a obě jsou spíš tak trochu psi..takže takovej kompromis

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2012 10:50
- Nahlásit

davidkova renata
takže takovej kompromis

no já bych asi nedávala jednak takový ty stavy před háráním a falešku (i když oni ty idiotský stavy, kdy je pes mimo a cvaká zubama, jsou taky zásek na moji nervovou soustavu, to je pravda a je-li blbá konstelace, musím se zatraceně ovládat, abych toho dementa, co se vyloup z mýho psa, neubezdušila) ale hlavně bych se bála, že neuhlídám hárání- tzn. že se nezadaří nějakýmu takovýmu volně loženýmu psovi, viz u nás věčně kokr bez pána a ještě dostaneš málem přes držku, že psa sundaváš.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2012 11:01
- Nahlásit

PetraK
no já bych asi nedávala jednak takový ty stavy před háráním a falešku
a to přesně vona nemá,proto řikám že se nechová jak čuba..má maximálně laní pohled,ale ten jí hravě vyženu z hlavy..jak je pracovní,stačí nabídnout akci..jakoukoli,ale něco drajvovýho..rázem je normální,prostě jí v tom nenechám hnahnat..na obě to zabíralo
po psech de jaxvině na povel Di na něj aji f krycích dnech.-)) letos ani nevim kdy je měla páč Di na něj jí bafčí a tak se k ní nikdo moc nepřiblížil

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání