Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěně a první procházka
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 17:35
- Nahlásit

Ahojte,

za pár dní si jedeme pro štěně Border Kolie. Matka i otec mají v bon. kódu zapsanou bázlivost, pro nás né moc dobrá zpráva.

Přivezeme si ho přesně v 8 týdnech. Jak dlouho mu máme dát čas na to ať si zvykne být u nás doma a na nás a kdy začít s ním chodit mezi lidi? Určitě by bylo vhodné co nejdříve, ať si zvyká na mhd, vlakové nádraží a celkově městský ruch. Víme, že dokud nemá absolvována očkování mělo by se chodit opatrně. Ale věřím, že bude potřeba začít co nejdříve dokud je to prcek a měsíc se nám čekat rozhodně nechce.

A taky by nás zajímalo kdy můžeme začít chodit od něho pryč ať si zvyká, že né vždy budeme celý den sním?

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 17:58 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit

BarbaraBii
Hned, všechno.

I když nemá dokončená očkování, samozřejmě s ním můžete hned ven. Jen se vyhněte místům, kde se vyskytuje moc psů a taky psům, u kterých není jisté, že jsou zdraví a očkovaní. Do města může též hned. Mějte dobrý obojek a pevné vodítko. Část může též absolvovat v náručí. Nezapomeňte na kvalitní pamlsky (velmi vhodné a chutné jsou Let's Bite nebo Calibra Joy) a hodně povzbuzujte a chvalte. Chvalte a odměňujte nejen pamlsky, ale také hrou, taháním o hračku, pohlazením.

Samotu učte taky hned. Den dva bych ho nechala okoukat a pak pomalu začít učit místo. Pro začátek stačí, když na něm vydrží být s tím, že jste tam s ním. Postupně se vzdalujte. O krok, o dva, o tři. Vždy odměnit, až se vrátíte k němu a ono zůstane na místečku. Nevolat k sobě. Postupně byste se měli dostat k tomu, že odejdete za dveře, do jiné místnosti, atd. Hlavně myslete na to, že nelze zavřít štěně a odejít. Nároky musíte po krůčcích zvyšovat. Trénujte třeba pětkrát denně po dvou třech minutkách.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:01 - Změnil/a: BarbaraBii
- Nahlásit

děkuji za super odpověď Let´s bit a jeho složení se mi líbilo již v obchodě

LucieS
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:08
- Nahlásit

Den dva bych ho nechala okoukat a pak pomalu začít učit místo. Pro začátek stačí, když na něm vydrží být s tím, že jste tam s ním. Postupně se vzdalujte. O krok, o dva, o tři. Vždy odměnit, až se vrátíte k němu a ono zůstane na místečku.

Na tohle bych faaakt vyprdla. Zůstat na místě je pro takhle malé štěně nadlidský úkol, daleko líp se to učí později, kdy je štěně starší. Navíc na učení samoty doma to nemá žádný vliv.

BarbaraBii
Pohybuj se po bytě tak, že občas mezi tebou a štěnětem zůstanou na chvilku zavřené dveře. Neber ho s sebou na záchod, do koupelny, ať se nenápadně naučí, že ne vždy je s tebou. Jakmile bude tohle v pohodě, začni se vzdalovat za dveře, na pár minut, a postupně prodlužuj. S prckem se neluč ani nevítej. Vše by mělo probíhat co nejvíc v klidu a samozřejmě, aby to bral jako běžnou věc.

A co to půjde, choďte bez vodítka. V tomhle věku tě bude štěně přirozeně následovat a co se teď naučí, to jako když pak najdeš.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:19
- Nahlásit

LucieS
Na tohle bych faaakt vyprdla. Zůstat na místě je pro takhle malé štěně nadlidský úkol, daleko líp se to učí později, kdy je štěně starší. Navíc na učení samoty doma to nemá žádný vliv.
Já to beru jako postupné učení samoty štěněte. A na nějaké náhodné zavírání dveří, kdy si štěně ani nevšimne, že je samo, bych se faaakt vyprdla.

A co to půjde, choďte bez vodítka.
S ohledem na prostředí. V ulici na chodníku, kde jezdí okolo auta, to není zrovna nejlepší nápad. Nikdy nevíš, kde bouchne někdo víkem od popelnice a štěně uskočí. Pod auto..

BarbaraBii
Není zač.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:25
- Nahlásit

LucieS

bez vodítka to ze začátku moc nepůjde, bydlíme blízko frekventované cesty a nádraží. Až začneme chodit na louky mezi psy budeme zkoušet postupně učit na volno. Jinak věřím, že na cvičáku, který taky plánujeme začít chodit nám v tomhle poradí.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:27
- Nahlásit

Jinak jeho první dost velký zážitek bude každopádně cesta autem 4 hodiny. Jak se na tohle máme připravit ?

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:35 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

BarbaraBii
Jinak jeho první dost velký zážitek bude každopádně cesta autem 4 hodiny. Jak se na tohle máme připravit ?

Nedávejte mu jíst cca 2 hodiny před cestou. Mějte sebou po ruce vodu a misku. A samozřejmě by mělo bejt štěndo v autě zabezpečený. Bude dobrý, když bude trochu utahaný, aby v autě pochrupávalo.
Při nevolnosti v autě se u psa mé kamarádky osvědčilo homeopatikum Cocculine.

Edit: nejspíš zbytečná připomínka - nenechávejte štěně v autě zaparkovaném na slunci.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:44
- Nahlásit

BarbaraBii
Jak se na tohle máme připravit ?
A zkuste se vyhnout největšímu vedru..

jindra 22
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 18:58
- Nahlásit

Já jsem začal chodit se štěníkem mezi lidi i pejsky hned, jak jsem ho přivez. Riziko, že se fakt něčím nakazí, je podle mě minimální. Nechat ho doma jak v terárku by asi nebyl dobrý nápad. Štěník nasává, vstřebává nové podněty, jak houba. Potřebuje nové podněty, čím dřív, tím líp.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:14
- Nahlásit

Gi a smečka
vedro v autě určitě nebude. Tak to bude snad v pořádku

děkuji, nebojte to by jsme určitě nenechali.

jindra 22
budeme se snažit

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:15
- Nahlásit

Doma máme 10ti letou fenu, na psy je přátelská, mazlivá a hodná. Když příjdeme ze štěnětem jak máme prvně postupovat?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:16
- Nahlásit

BarbaraBii
bez vodítka to ze začátku moc nepůjde, bydlíme blízko frekventované cesty a nádraží.
Tak to je jasné, že na takovýchto místech nemůže být navolno. Ale rozhodně se vyplatí občas sednout do auta nebo na bus a popojet někam do lesa, na louku nebo tak, kde ho můžete bezpečně pustit z vodítka. Čím víc budete teď chodit navolno a procvičovat přivolání, tím líp se prcek naučí si vás hlídat.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:17
- Nahlásit

BarbaraBii
vedro v autě určitě nebude. Tak to bude snad v pořádku
Máte klimu? Tak bacha, ať ho nepodchladíte. S rozumem. je to jak s malým miminkem.

Doma máme 10ti letou fenu, na psy je přátelská, mazlivá a hodná. Když příjdeme ze štěnětem jak máme prvně postupovat?
Seznámila bych je někde venku, před domem, zašla na krátkou procházku a pak šla s oběma zároveň domů. Aspoň se prcek po cestě protáhne trochu.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:18
- Nahlásit

lamalucni
Čím víc budete teď chodit navolno a procvičovat přivolání, tím líp se prcek naučí si vás hlídat.
Od tý doby, co jsem si pořídila thajce, mě tato věta hrozně rozesmívá.

Což není nic proti tobě. je fakt, že drtivá většina štěňat svého pána prostě následuje a jdou s ním hrát hry na schovku.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:19
- Nahlásit

lamalucni
k dispozici máme naštěstí vcelku velkou zahradu, ale s tím lesem a loukou jsme chtěli počkat do těch tří měsíců.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:22
- Nahlásit

Gi a smečka
automatická klimatizace, můžeme nastavit na požadovanou teplotu. Uvidíme jak bude

lamalucni
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:26
- Nahlásit

BarbaraBii
s tím lesem a loukou jsme chtěli počkat do těch tří měsíců.
Proč? Nevidím důvod. V lese je koncentrace toulavých neočkovaných psů naprosto minimální, takže riziko nějaké nákazy je ještě mnohem menší než ve městě. A malý prcek nikam nezdrhne, potáhne se za tebou jako ocásek. Samozřejmě, jak správně podotýká Gi a smečka, pokud to není tchajský rýčbek
Jasně, je to mimino, takže zatím žádné dvacetikilometrové túry, ale zvlášť vzhledem k té bázlivosti je nanejvýš vhodné, aby prcek poznal už v tom prvním měsíci u vás co nejvíc různých prostředí a ne jen zahradu.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:28
- Nahlásit

lamalucni
dobře, budeme se toho držet

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 19:33
- Nahlásit

jindra 22
Riziko, že se fakt něčím nakazí, je podle mě minimální
Ano prosím, ale jen podle tebe. Pokud hrát si se psy, tak jen s proočkovanými a se známou zdravotní stránkou, ideálně se vyhýbat psím výběhům a podobnejm místům s vysokou koncentrací psů a nenechávat štěně očuchávat každej roh a olizovat každej trs trávy.
Ano, socializace na prvním místě, ale na proočkovanost populace a bezpečnost štěněte bych rozhodně nesázela

jindra 22
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 21:51
- Nahlásit

Maky a Trix
Ano prosím, ale jen podle tebe. Pokud hrát si se psy, tak jen s proočkovanými

Jistě. Vycházel jsem ze své sídlištní reality, kde lze proočkovanost předpokládat. Chovat psa bez přihlášení na sídlišti lze těžko. Sousedi se starají.

Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 22:05 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

jindra 22
Chovat psa bez přihlášení na sídlišti lze těžko. Sousedi se starají.

No to sice jo, ale to neznamená, že jsou psi očkováni. Navíc očkování trojkombinací ze zákona povinné není.
Myslím, že právě sídliště je pro neočkované štěně mnohem nebezpečnější než les...

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 22:36
- Nahlásit

BarbaraBii
Ja jen k tomu prevozu, kor, esli bude po bazlivych rodicich - rozhodne pri zastavkach cestou nepoustet z auta stene na volno, jistit voditkem a obojeckem, to same prvnich par dni v novym prostredi. Lekne se a mohlo by byt velky ouvej.
Ale stejne by me zajimalo, proc si clovek vybere teda stene, po takovych rodicich? A proc to nekdo kryje? - borderam nerozumim, jaky tam maji kod na "bazlivost" ?

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 22:57
- Nahlásit

Fifi
Z3, Z1 ... Předci tohle neměli.
Psala jsem si s lidma co od paní štěně mají a bez problému.
Bázlivost prý byla zapsáná z důvodu že Borderka nebyla zvykla chodit mezi lidi a výstavy. Pro mě nepochopitelná věc. Paní žije někde u lesa a výstavy jí prý nebaví.
Věřím, že bázlivost v tomhle případě je pouze o výchově. Když si štěně zamilujete nedá se nic dělat.

Teď přemýšlím, jak často je vhodné dělat se štěnětem zastávky? jedná se zhruba o 4 hod. cestu po dálnici.

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:08
- Nahlásit

BarbaraBii
Z3, Z1 ... Předci tohle neměli.
No tos mi toho rekla, ale teda jsem si to nasla. Pokud se tam nejaky Z uz zmini, tak je neco spatne? - jinak by to asi nebylo hodno zapisu? Z3 musi byt uz asi hodne bazlivy zvire. Jen co jsem prolitla ty kody bonitacni.
A snad to vychova zmeni, v tomhle jsem dost realista, pokud je zvire bojavy, nejisty, kor pokud jde o matku - bude te to stat hodne trpelivosti.
Ad zastavky - uvidis, jak se bude chovat v aute, jestli bude zvracet, bude neklidny - tak aspon jednu udelat, nebo dve, ale jistit fakt voditkem. Nebo si taky muze stendo bucnout pod nohy a prospat celou cestu bez problemu.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:14
- Nahlásit

Fifi
jo promiň v tomhle nejsem moc znalá. Nedošlo mi, že to nebudou mít všichni pejsci stejné. Z by tam nemělo být vůbec no. Věřím, že to zvládneme. Jde to již na štěněti poznat? Paní psala, že jsou přátelská.

Fifi
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:20
- Nahlásit

BarbaraBii
Jde to již na štěněti poznat? Paní psala, že jsou přátelská.
A vy jste se nejeli na stene podivat pred odberem? Jiste, ze to jde poznat, co vam nekdo napise v mailu, se nemusi/ale i muze shodovat s realitou.
Ja si vybirat zvire, tak se jedu do CHS podivat predem, vybrat si toho svyho prdolu, vzdyt s nim budete travit treba 15 let.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:26
- Nahlásit

Fifi
bohůžel nejeli, kvůli dálky. Ono dát 4 000 za cesty je poměrně už dost. Víme, že je to chyba. Také počítáme s tím, že si při jakékoliv pochybnosti štěně nevezmeme.

LucieS
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:33
- Nahlásit

Gi a smečka
S ohledem na prostředí. V ulici na chodníku, kde jezdí okolo auta, to není zrovna nejlepší nápad. Nikdy nevíš, kde bouchne někdo víkem od popelnice a štěně uskočí. Pod auto..

Píšu "co to půjde", řekla bych, že je to naprosto to samé, co píšeš ty (pro lepší pochopení - tam kde to nepůjde, tak samozřejmě na vodítku).

Já to beru jako postupné učení samoty štěněte. A na nějaké náhodné zavírání dveří, kdy si štěně ani nevšimne, že je samo, bych se faaakt vyprdla.

Štěně si nevšimne, jo? To o těch psech zase tolik nevíš, teda .
Mám tu zkušenost, že připravovat pro štěně záměrně různé situace tak, aby se tím něco učilo, ale zároveň to vypadalo jako "běžný chod domácnosti" často udělá víc užitku, než tisíc nabiflovaných povelů. Obrazně řečeno.

BarbaraBii
bez vodítka to ze začátku moc nepůjde, bydlíme blízko frekventované cesty a nádraží. Až začneme chodit na louky mezi psy budeme zkoušet postupně učit na volno.

A nikam jinam chodit nebudete? Co procházky do lesa, do polí, do různých zahrádkových a domkových čtvrtí s cestami bez aut.. tam všude bych štěně brala na volno, ať si zvyká a capká za váma. Když ho budeš brát všude na vodítku a pustíš ho na volno jen mezi psy a na cvičáku, budeš mít s pohybem bez vodítka veliký problém, a zbytečně.

BarbaraBii
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2012 23:37
- Nahlásit

LucieS
ano budeme

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání