Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Kousavý bígl
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
langy18
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2012 20:34
- Nahlásit

Zdravím,
mám 3měsíční štěně bígla Ronnyho. Problém je, že šíleně kouše. Několikrát za den má takový amok, že kohokoli uvidí, začne ho kousat do nohou a nepomáhá vůbec nic. Zkoušeli jsme ječet jako štěňata, obracet se zády s nezájmem, důrazné FUUJ, vytahání za kůži, stisknutí tlamičky, přitlačení k zemi, lepanec přes čumák....ale z ničeho si nic nedělá. Je jasné, že jakýmkoli trestům jsem se bránila, ale už jsem byla tak zoufalá, že jsem zkusila i toto. Prostě ať uděláme cokoli, zase k nám přiběhne a zakusuje se do noh jako blázen a když už jsme na něho třeba ostřejší, tak začne lítat po bytě a kolem nás a štěká na nás. Tak nevím jestli to bere jako hru nebo co, ale už je to vážně k nevydržení.
Proto moc prosím o radu, jelikož mám malého brášku a může to pro něj být i nebezpečné..přecejen Ronny už má docela stisk. A mamka už se zmínila i o tom, že ho budeme muset dát pryč, když nepřestane, protože prý takhle agresivní štěňata nejsou.
A já jsem teď zoufalá, protože ho to musím nějak odnaučit.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 08:19
- Nahlásit

Máte úplně normální zdravé štěně akčního plemene, které si prostě hraje po psím! Z toho výčtu trestů mě docela mrazí... a dát pryč malé štěndo kvůli naprosto přirozenému chování? To je tak trošku, jako byste ho chtěli dát pryč, protože čůrá a kadí...

Úplně "odnaučit" tohle chování by šlo snad jedině výměnou štěněte za plyšového psa. Ale jde to přesměrovat - a postupně se naučí, jak moc může stisknout. Tresty moc neřeší, protože jimi psu neukážete, co JE správně. Zkusili jste nabídnout mu místo vaší nohy hadr nebo nějakou hračku a tahat se s ním o ni? (tip: hračka se musí hýbat, kdežto vaše noha by měla být nehybná - pohyblivý cíl je pro něj zajímavější) Zkusili jste vytáhnout ho ven ještě dřív, než na něj tenhle "amok" padne, a tam ho hrou pořádně unavit? A vzít ho mezi jiná štěňata, ať se pohryžou navzájem?

K malému bráškovi bych štěndo zatím moc nepouštěla, v tomhle věku prostě ještě nemá cit, jak moc stisknout, to se musí teprve naučit. A holt vezměte na vědomí, že to není nějaký gaučový mopsík, ale velice aktivní lovecké plemeno...

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 09:35
- Nahlásit

langy18

štěně si prostě hraje, tak jak by si hrálo se sourozenci, kdyby s nimi bylo ještě pohromadě. Není to žádný amok, musíte se s ním hodně zabývat, hrát si s ním, učit ho, věnovat se mu, unavit ho hrou (a to nejlépe hrou při které se něco naučí). Tak jak píše lamalucni - místo své nohy mu nabídněte něco zajímavějšího. Berte ho ven, mezi jiné - prověřené pesany, začněte s ním chodit do psí "školky" , kde bude mít možnost se vyřádit s jinými štěňaty - a zároveň se tam dobře naučí co může a co nemůže.

Maya
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:11
- Nahlásit

langy18
Hele, tohle samý jsi tady psala před měsícem a dostala jsi rad dost. Pokud jsi za měsíc nebyla schopná ani trochu zkorigovat tohle štěněčí porafávání, tak dej psa pryč dokud je čas. Tvoje maminka má pravdu, je to nejlepší řešení a čím dřív to uděláš, tím líp. Starší nevychovaný štěně budeš udávat blbě. A prosím žádného dalšího už si nekupuj, kromě plyšového nebo tak.
Teda jako obvykle takovýhle rady neudílím, ale tady to mě tak nadzvedlo, lidi jí tady radí a je to jak házení hrachu na zeď a chudák pes roste jak dříví v lese a doplatí na to zase jen on, je mi ho fakt líto.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:17
- Nahlásit

langy18

jestli se bojíte tříměsíčního bígla, možná byste ho měli dát někomu komu jeho přirozené projevy nebudou vadit. Mě kousalo moje štětě NO tak ,že jsem měla ruce jako feťák...a ze dne na den konec a i vrčela a byla velice divoká. Jako trest jsem v tomhle věku maximálně volila oddělení od ostatních tzn.zavřela jsem jí na 10minut vedle a ona se tam zklidnila, jelikož to byl můj první pes,taky jsem se bála jestli nebude kousat pořád a jelikož se jedná o ostřejší plemeno,tak jestli třeba pak nebude dominantnější atd, ale v životě by mě nenapadlo jí dát kvůli tomu pryč... ...btw, už před spoustou let jsme měli doma štěně jezevčíka, chovalo se naprosto stejně, nemohl ho člověk pohladit aniž by ho kouslo...tak jsme u sebe pořád měli něco do čeho se lze zahryznout...bohužel nám pak pejsek zemřel na psinku jen 5ti měsících a to už tedy nekousal(((. U vás se bojím, že pokud je tohle problém pro který už uvažujete o tom dát psa pryč, jak se zachováte kdyby se objevily opravdické potíže,což se s bíglem objevit rozhodně můžou vzhledem ke komplikovanosti jeho povahy....

lamalucni
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:18 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Maya
Jo to je ta samá holka, co před měsícem??? To mi vůbec nedošlo.
V tom případě souhlasím, že by asi bylo nejlepší štěndo zavčas dát někomu, kdo si s výchovou bude vědět rady, a pořídit si na hraní psa plyšového
A zvlášť vzhledem k plemeni, které tedy opravdu nebylo vhodně zvolené - z prvního příspěvku mi vyplývá, že ho zadavatelka vychovává sama a jde o dítě nebo dospívající holku...

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:19
- Nahlásit

langy18
Nám nejlépe fungovalo to, co sem psala lamalucni
Já to zkusím nějak shrnout, co fungovalo mně:
- hranice hry určuješ ty (aby to nevypadalo, že štěně není třeba nijak regulovat ), u nás jsou třeba honicí hry v domě zakázány, a moc rozdováděné štěně jsem řešila vyražením spolu s ostatníma psama na zahradu, ale nevím, jak to řešit v bytě, kde je jen jeden pes
- je jednodušší hru přesměrovat na tahací hadr než ukončit,to samé bych učila i bráchu
- Mně se líp než fuj osvědčuje ne.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:23
- Nahlásit

lamalucni
Jo to je ta samá holka, co před měsícem??? To mi vůbec nedošlo.
V tom případě souhlasím, že by asi bylo nejlepší štěndo zavčas dát někomu, kdo si s výchovou bude vědět rady, a pořídit si na hraní psa plyšového

já nevim co psala tehdy, jen jsem to zahlídla, ale mně přijde že bych to tolik neřešila,že to dělá většina štěnat a přestanou sama od sebe, řešila bych jen ty lidi,že se toho tak strašně bojí

lamalucni
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:26 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Sízra Milanová
No já bych spíš řešila, že už jí tady bylo poraděno docela dost (tedy dokud se ta debata s Jindrou nezvrhla někam úplně mimo mísu) a přesto štěndo celý ten měsíc "vychovávala" přitlačováním k zemi, stisknutím držky, lepancema po čumáku a vytřepáváním za kůži...

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:29
- Nahlásit

Sízra Milanová
já nevim co psala tehdy, jen jsem to zahlídla, ale mně přijde že bych to tolik neřešila,že to dělá většina štěnat a přestanou sama od sebe, řešila bych jen ty lidi,že se toho tak strašně bojí
hezký

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:29
- Nahlásit

lamalucni
No já bych spíš řešila, že už jí tady bylo poraděno docela dost (tedy dokud se ta debata s Jindrou nezvrhla někam úplně mimo mísu) a přesto to celý ten měsíc řešila přitlačováním k zemi, stisknutím držky, lepancema po čumáku a vytřepáváním za kůži...

jo aha,to jsem nepostřehla, vim že to tu někde bylo,ale nečetla jsem to jak se to vyvíjelo....tak to je špatný a pokud jde navíc o dítě nebo teenagera co se psa stará je možná fakt čas ho ještě když je malý dát někomu zkušenějšímu nebo připravenějšímu na psa a na tohle plemeno taky....ty tresty se mi vůbec nelíbí

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:36
- Nahlásit

Maya

Hele, tohle samý jsi tady psala před měsícem

hm aha , no tak pokud to zase není pokus o provokaci, tak je to dost blbý. pro to štěně.

Maya
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:37
- Nahlásit

lamalucni
Jo, stačí kliknout na člena pod jménem, je tam ta starší diskuze, kterou založila. Evidentně si z ní neodnesla nic. Pokud je to dítě, tak namlátit rodičům, že koupí zrovna bígla a dají ho na výchovu dítěti a zbytek, tedy pes pryč dokud to jde, platí za mě stejně. Jen v takovém případě by ho mohl možná nahradit psík nějakého nekomplikovaného plemene.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 10:49
- Nahlásit

Maya
Pokud je to dítě, tak namlátit rodičům, že koupí zrovna bígla a dají ho na výchovu dítěti a zbytek, tedy pes pryč dokud to jde, platí za mě stejně. Jen v takovém případě by ho mohl možná nahradit psík nějakého nekomplikovaného plemene

Přijde mi že zodpovědnost za psa leží na tom dítěti/dospívajícím, asi rodiče psa nechtěli, když ho už kvůli tomuhle "problému" chtějí dát pryč...počkala bych se psem až bude dotyčná dospělá...pokud se nechtějí starat rodiče nebude to fungovat nikdy podle mě.

Maya
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 11:12
- Nahlásit

Sízra Milanová
pokud se nechtějí starat rodiče nebude to fungovat nikdy podle mě.
no jo, asi máš pravdu, u dítěte vůbec a není moc dospívajících, kteří jsou ochotní věnovat veškerý svůj volný čas psovi
langy18
dej to tady přečíst mamince, třeba by jí pak docvaklo, že pokud ty jsi nezletilá, tak za psa a jeho výchovu a výcvik zodpovídá ona

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2012 11:48
- Nahlásit

Maya
no jo, asi máš pravdu, u dítěte vůbec a není moc dospívajících, kteří jsou ochotní věnovat veškerý svůj volný čas psovi

právě rodiče musí počítat s tim, že většina starostí bude na nich a že těch starostí nebude málo, pořizovat psa dítěti mi přijde nezodpovědný a pokud si ho rodina nechá, pak je stejně většina starostí na nich...a pokud štěňátko kouše a "máma" už ho chce dát pryč...neni to dobrej start pro jejich vztah... celkově pokud je někdo ochotnej bez opravdu závažných důvodů dát po měsíci pryč štěňátko, já už jsem byla teda zamilovaná....je to pro mě nepochopitelný a vždycky bude , ale v tomhle případě by to asi bylo lepší....ale ne ho dát to útulku třeba

langy18
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 06:26
- Nahlásit

Je mi 18, ale je jasný, že s matkou ještě žiju. A samozřejmě že jsem naše štěndo celý měsíc jen netrestala. Ono to totiž celý měsíc tak strašné nebylo. Venku si často hraje se psy a pak doma s námi chce asi dělat to stejné. Já jen chtěla vědět jak mu dát najevo že s námi tohle dělat nemůže.
Na druhé straně máme i mnoho pokroků, jako jsou povely: sedni, lehni, dej pac a sem tam už i ke mně....a z toho mám obrovskou radost. Do psí školky jsme chodili. Ale se štěňaty se tam hrozně rval, takže se ostatní báli o svoje psy a já jsem už potom i veterinářkou byla nucená ho neustále držet v náručí. S dospělými nebo odrostlejšími štěňaty si myslím že vychází líp.
A psa vychovávám já s přítelem. A psy miluju, takže nebojte, že bych mu nevěnovala všechen volný čas. Ono to totiž ani jinak nejde a jinak to ani nechci.

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 07:17
- Nahlásit

langy18
odkud jste?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 08:15
- Nahlásit

langy18
Tak to je blbý, pokud se ostatní báli a nedovolili ti ho k jejich štěndům pouštět. Ty "rvačky" mezi štěňatama jsou fakt naprosto normální a štěnda si to moc užívají, navíc se tak učí psí komunikaci... ale pokud tam byla samá menší a bázlivá štěňata plus bázliví páníčci, tak je to na houby. Vzpomínám na svoji čubu, když se takhle jako štěndo jednou kočkovala s jakýmsi psem: vyceněné zuby, vrčení, prostě komplet hra na bitku, oba psi v sedmém nebi - a kolemjdoucí (podotýkám, pejskaři!) byli strašně pohoršení, proč jim dovolím, aby se rvali, a ještě se tím bavím:-D
Fakt by to chtělo najít nějaká pohodová nerozbitná štěnda nebo starší psy ochotné nechat se od štěnda ohryzávat... odkud jsi? Třeba by se dalo i domluvit nějaké společné povenčení, psi by se zabili navzájem a přitom by ti i někdo mohl leccos předvést naživo - to je vždycky mnohem lepší než přes internet, kde se většina věcí nakonec vyloží úplně jinak, než byla myšlená

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 08:44
- Nahlásit

langy18

Tak je trochu živější štěňátko, já myslim že z kousání vyroste, to je dobře že s nim cvičíš už nějaký povely. Chce to tu partu na venčení a myslim že to bude ok...jinak, nenechávala bych ho samotnýho určitě s malym bráchou, prostě preventivně, stát se může cokoli,škrábne ho při hře a máma ti psa vyhodí

langy18
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:21
- Nahlásit

Jsem z Brna. Tady na sídlišti jsou někteří fajn psi, kteří jsou ještě ochotní si s ním hrát...už má dobrou kámošku labradorku a nějakou teriérku, ale to je spíš o tom, na koho zrovna natrefíme. Třeba s kokrem se mi dost porval, tak to už jsme je od sebe museli odtrhávat. Taky jsem uvažovala že bychom už mohli pomalu chodit na nějaký cvičák.
Ještě bych měla otázku....Občas ho v lese nebo ve výběhu pro psy pustím navolno a když si ho pak zavolám, tak přijde, ale nechce si nechat nasadit obojek a kouše. Nevím, jak ho to odnaučit, jestli pamlskem?
A mám určitě jistotu že mi neuteče? Semtam mám docela nahnáno, když ho vidím, že už je daleko. Zatím se vždycky vrátí a hlídá si mě, ale i tak. Kdyby jednou někam utekl, tak nevím, jak ho budu hledat.

Jinak díky moc všem za rady.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:29
- Nahlásit

langy18

asi bych trénovala přivolávání na pamlsek, formou hry, když přijde odměnit, pochválit a zas nechat běžet, nepřipínat na řemínek, aby si nespojil - přijdu = budu přivázanej. Tak se mu občas schovávej, aby se naučil tě hlídat, třeba v tom výběhu pro psy, jak píšeš (chápu to správně, že je to oplocené hřiště pro psy?), aby ses nemusela bát, že se ti ztratí. Když tě najde, odmn, raduj se a zas ho nech běžet kam chce.

PetraK
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:42
- Nahlásit

langy18
jedna ze zásad při výchově psa je, nikdy nedávat psovi povel, když si nejsem jistá, že ho můžu dovést ke zdárnému konci, takže přivolávat v momentě, kdy vím, že štěně mi nemůže vzít dráhu je základ. Když štěně přijde, pochopitelně velké jásání a odměna. Proč mu obojek sundaváte? Proč mu ho nenecháte? A v momentě kdy štěně přijde, mu ho tak naoko upravíte, jen abyste se štěnětem manipulovala, a vzápětí štěně hned zase vypustíte. Schovávání je velmi dobrá strategie - fugnuje právě jen dokud je štěně malé.Dospělý pes tohle mívá na dálku, kdežto u štěněte tím docílíte toho, že si vás bude samo hlídat.

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:47
- Nahlásit

langy18
a nemáte v sobotu cestu do černé hory u blanska? tak kolem 10. hodiny? ze školky vás určitě nevyhodíme ...

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:57
- Nahlásit

langy18
Ještě bych měla otázku....Občas ho v lese nebo ve výběhu pro psy pustím navolno a když si ho pak zavolám, tak přijde, ale nechce si nechat nasadit obojek a kouše. Nevím, jak ho to odnaučit, jestli pamlskem?
A mám určitě jistotu že mi neuteče? Semtam mám docela nahnáno, když ho vidím, že už je daleko. Zatím se vždycky vrátí a hlídá si mě, ale i tak. Kdyby jednou někam utekl, tak nevím, jak ho budu hledat.

Když si nejsi jistá že ti neuteče trénuj přivolání na tenké stopce v lese nebo ve volném terénu a vždy pochval psa za to že přijde(když nepřijde máš možnost ho přitáhnout, ale jinak stopku nech volně at si jí tahá). A zkoušej to schovávání, to se mi taky dost osvědčilo, pes si tě začne hlídat a po čase už tě bude pravidelně očima kontrolovat kde jsi a němel by se vzdálit aby na tebe neviděl. A samozřejmě jak tu zaznělo..odměňovat a ne vždy když přijde mu připínat vodítko..

langy18
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:22
- Nahlásit

moll
No cestu zrovna ne, ale určitě by to šlo domluvit. Co tam v sobotu podnikáte?

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:34
- Nahlásit

langy18
no - přijdeme (lidi a pesové všeho věku a ras) pesové spolu běhají, blbnou, povídají si, co za celý týden nového.pokud má některý z nich komunikační problém, tak se mu věnujeme, stejně tak když chce někdo něco pocvičit. je to spíš taková nenásilná komunikace všech se všemi, cvičení v kruhu nebo řadě nikoho nebaví. štěňata si bere pod patronát moje 19 měsíční sao-fenka bára. na place je i slalom, tunel, áčko, takže kdo chce, tak si hraje na agility (i když tunel používají štěnda často jako noru). no a tak v příjemné komunikativní atmosféře strávíme čas do přibližně 12 a pak jdeme domů.

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:36
- Nahlásit

langy18
ještě pár fotek např na http://demolay.rajce.idnes.cz/Psi_raj_v_Cerne_Hore _28.4.2012/

langy18
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:43
- Nahlásit

moll
to by bylo fajn a pro nás určitě prospěšné. Poptám se a dala bych vědět. Díky

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:45
- Nahlásit

langy18
dobře - těším se

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání