| Autor |
Zpráva |
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:06
- Nahlásit
Rád bych se zeptal zkušených kynologů, jak řeší problém s pamlsky. Své bývalé štěňátko jsem před léty zmlsal tak, že nechtělo pak žrát už skoro nic. Nyní mám štěníka BŠO a snažím se jej nijak nerozmazlovat. Tudíž jako pamlsek mu musí stačit obyčejné granulky, které beztak najde později v misce. Mám strach dávat mu piškoty, nedejbože nějaké tyčinky ze supermarketu. Abych ho nezmlsal. Jaké máte zkušenosti v tomto směru vy ostatní, anebo, co tomu říkáte? Stačí pro dostatečnou motivace k podpoření žádoucí činnosti běžné granule, které pes normálně konzumuje?
Dík za názor.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:17
- Nahlásit
jindra 22
Stačí pro dostatečnou motivace k podpoření žádoucí činnosti běžné granule, které pes normálně konzumuje?
nejsem žádnej zkušenej kynolog, ale zkus si jen představit, jestli by pro tebe byla motivací k lepším výkonům a dalšímu snažení v práci částka ve výši podpory v nezaměstnanosti...nemusíš cvičit na pamlsky, pokud má tvůj pes rád hru, cvič s odměnou v podobě hry, nebo hračky, nebo použij jako odměnu cokoli, co má pes moc rád. Důležitý je, aby odměna byla odměnou, tudíž něčím, co ten pes chce a moc si to přeje.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:17
- Nahlásit
jindra 22
Stačí pro dostatečnou motivace k podpoření žádoucí činnosti běžné granule, které pes normálně konzumuje?
soudě podle mých psů, tak u mě by tohle neprošlo
U mě by si doma ťukaly holky na čelo, jestli jsem nespadla z
višně, ale já je mám takto naučený, spíš zmlsaný teda...
prostě granule jsou na jídlo a žužliky (používám jen sušené kousky - takové ty mokré) jsou jako pamlsky a za odměnu -
takto to mají v těch psích hlavičkách už zakotvený, ale někde
tady na jiným tématu se o tom psalo - o těch granulích, jako
odměně, ale už nevím kde a co
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:21
- Nahlásit
jindra 22
ještě jsem chtěla podoknout, že třeba má borderka na cvičáku
zásadně pamlskama opovrhuje, prostě doma by kvůli nim udělala
klidně kotrmelec, ale na cvičáku jí jde o pochvalu, prostě pochválím a ona se tetelí šťastná, jak to dobře udělala, pamlsek
ale nechce - nezájem prostě
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:26
- Nahlásit
Mám psa nedožeru, pro kterýho je odměnou i kousek suchýho chleba, či mrkev. Ovšem chci-li max. výkon v rušivém prostřed, lze si snadno tipnout, jestli ho dosáhnu na piškot nebo na můj oblíbený špíček. Na ten mi skočí i cizí psi, natož ten můj . Špíček hezky promícháme s nalámanými piškoty, sýrem a máme několikero zcela různě zajímavých odměn, takže pes nikdy neví, která zrovna pamlskovník opustí a tím pádem se snaží.
Včera jsme potkali paní s jorkem - bylo divení, když jí pes nesednu /proč by se snažil, když večer v misce stejně ty bobule budou/ mně si sednul, páč špek své jisté kouzlo má.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 14:30 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
To asi záleží na psovi a jestli v tu danou chvíli je to pro něj dostatečná odměna. Moje bordera doma cvičí klidně na granule, je mu to šumák, protože doma stejně nemá nic lepšího na práci.
Ovšem venku už granule moc nezabíraj a když je tam oblíbený pes, tak se mi občas stane, že ani oblíbený pamlsek ho příliš nezajímá, protože prostě ten pes je v tu chvíli větší odměna, než ta mlska
Jinak dostává sušené maso, tvrdý sýr, sušenky z mletého masa, občas nějakou tu uzeninu a na granule se večer stejně vrhá ;)
A jak řekla Gerda, dá se cvičit i na jiné věci než jsou pamslky. S námi chodil na cvičák totálně nežravej parson, na kterýho neplatil skoro žádný pamlsek. Ale tenisák, ten zabíral perfektně
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 15:12
- Nahlásit
To Gerda: Já nejsem pes, mně by taková odměna samozřejmě nestačila...
No ano, je mi jasné, že šunka by byla lepší motivací, jen mám šílený strach, aby se nezmlsal. Už jsem to totiž zažil a chci se vyvarovat starých chyb. Pes není idiot, pekně mu to v té hlavince šrotuje, to bysme se všichni divili, a tak si řekne, že by ta šunečka mohla být klidně častěji. Třeba místo těch hnusných granulí. Toho se bojím, ne že bych byl škrt. :)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 15:25
- Nahlásit
jindra 22
je to zase o tom celé to vybalancovat, je spousta lidí, kteří krmí granulemi a se psem cvičí na tu šunku a pes granule jí i dál. Já třeba krmím masem, ale v létě na dovolený halt v hotelu smůla, takže na ty mnou neoblíbený bobky taky dojde a pes je prostě zdlábne. Rozmlsání myslím nevznikne tím, že psa budu ve výcviku motivovat lepším pamlskem.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 16:41
- Nahlásit
"Rozmlsání myslím nevznikne tím, že psa budu ve výcviku motivovat lepším pamlskem."
Ruku do ohně ale za to nedáš, a to je ten problém. Mám z minula moc špatné zkušenosti. Teď jsem štěníkovi koupil v akci 18 Kg Royal Caninu Maxi Junior a nerad bych ty granule jedl sám. Kvůli nějakým pamlskům. Nic nebude, hotové.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 18:09
- Nahlásit
Nechci popichovat, ale možná ten předchozí pes pochopil, že granule jsou eklhaft a ne jídlo
Jinak za mě - když byl pesan mladý, krmila jsem granulemi. Pamlsky jsem musela neustále střídat - po týdnu mu už nebylo dobré to, po čem by se zprvu umlátil. Vystřídali jsme piškoty, sýr, šunku, candiesky, granule, frolíky, střívka měkká, střívka tvrdá, no prostě všechno, co šlo i nešlo. Zvláštní je, že od chvíle, co krmím masem, je pes ochotný pracovat za jeden druh neustále. Na běžné procházky beru nakrájené sušené plíce už tři roky a ještě fungujou. Na cvičák střídám vařené srdce, vařené maso, pečené játroví - a může se utlouct. Že by se mu "vyjasnila" chuť, když přestal dostávat přichucené, slané, chemické granule?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 18:24
- Nahlásit
jindra 22
Nic nebude, hotové
ty seš teda tyranosaurus rex, psíčkovi ani něco na zub nedopřeješ - ty jeden
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 18:49
- Nahlásit
jindra 22
Teď jsem štěníkovi koupil v akci 18 Kg Royal Caninu Maxi Junior a nerad bych ty granule jedl sám.
ono s ale může stát, že mu nebudou chutnat, někdy hledáš delší dobu, co psovi dobře sedne, po čem pěkně prospívá...není jen to, že koupíš pytel a psovi to bude chutnat automaticky. Po některym krmení může mít trávicí problémy, po některym měnit barvu, po některym jenom tloustnout, nebo naopak mu energeticky nebudou stačit. Ani to, že nejsi pes, neznamená, že motivace, kterou ty použiješ, bude to pravý pro tvýho psa. On si sám řekne, co chce nejvíc a pro co se nejvíc přetrhne, jen to zjistíš až tou společnou prací, hrou nebo cvičenim, prostě na něm poznáš, o co stojí tak moc, že kvůli tomu bude dělat psí kusy, aby to dostal, tzn se i učit, rychle a poctivě.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 19:21
- Nahlásit
Dík za názory. Nejsem tyranosaurus rex, ani tarbosaurus battar, jen se snažím chovat, jako důsledný páníček. Pejsek bude žrát to, co já chci, aby žral. Šlus Julius.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 19:37
- Nahlásit
jindra 22
chovat, jako důsledný páníček.
a myslíš, že důslednost = absence pamlsků?
Pejsek bude žrát to, co já chci, aby žral
a to ti nikdo nebere
Nejsem tyranosaurus
seš a basta
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 21:41
- Nahlásit
jindra 22
Pejsek bude žrát to, co já chci
..... já král první. že já je poslední, to netušil.......
, kdo uhodne odkud cituju, dostane granuli
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 00:03
- Nahlásit
jindra 22
já si myslím, že záleží pes od psa - mám psa popelnici, jako pamlsek sežere všechno: granule z misky, mrkev, psí tyčinky, sušený maso - a misku doma mám prázdnou do pár vteřin, ať do ní hodím cokoliv.
No hlavně pokud psovi granule nebudou chutnat, tak se ti na ně vyprdne i jako na odměny... Řekla bych, že to, že zmlsáš psa rozumně užívanýma odměna není moc pravděpodobné... (i když se ti to třeba už stalo).
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 07:41
- Nahlásit
Je docela žravý, takže ty grancle snad považuje za dostatečnou motivaci, navíc, když je doprovází velká pochvala. Já bych mu klidně dával jako pamlsek piškoty, jen se bojím, abych mu nerozhodil trávení. I pár piškotů denně může napáchat škodu. Pak chytne srajdu a já se z toho taky po... Většinou ještě kadí doma. Ráno s ním trdlujeme venku, on čeká, až se vrátíme domů a pak to udělá. Snad ho to jednou přejde, "kaďoka".
Nejsem tyranosaurus, to už bych ho sežral.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 07:51
- Nahlásit
jindra 22
Pak chytne srajdu a já se z toho taky po...
Z piškotů????
Moje smečka je roznorodá, nejstarší moc na jídlo není, ta když vidí balónek, tak by snad udělala i salto, ale piškoty taky nepohrdne
prostřední je strašná popelnice, takže je jí jedno co dostane, hlavně, že něco dostane (ale piškoty, ji určitě jedou více než grancle) pokud je nějaký horší situace a oni poslechnou, mám v kapse ještě lepší mlsky jako sušené maso...
a malý je jako prostřední - popelnice
odměňujeme hodně, protože hodně cvičíme a neřekla bych, že by měli něco rozhozené, nebo, že by mi hůře jedli to co mají
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 07:57
- Nahlásit
jindra 22
Trávení mu podle mě rozhodíš daleko spíš tím, když nebude dostávat absolutně nic jiného než ty "perfektně vyvážené" granule. Takhle jednotvárná strava je pro psa opravdu nepřirozená a znám několik psů, kteří pak nemůžou ani kostičku sýra, páč po ní následuje týden krvavých průjmů. Pak se celý život léčí na "citlivé zažívání", kupují se jim nejrůznější superhypoalergenní granule - ale příčinou je samotná strava.
Takže já jsem rozhodně pro pamlsky (kvalitní, žádné obarvené chemické hnusy, ale třeba vařené masíčko, játrové sušenky...) a pro prostřídávání granulí s masem, tvarohem, zeleninou, jogurtem... Ať se mu ten zažívací traktor trošku trénuje a nezleniví hned odmalinka.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 08:10
- Nahlásit
Pokud jde o jednotvárnou stravu. Choval jsem skoro třináct let sibiřského huskyho. Do sedmi let jsem dělal experimenty. Střídal všechno možné. Každou chvíli měl průjem, nakonec to skončilo kožní vyrážkou z potravinové alergie. Podařilo se nám ho vyléčit a od té doby nežral nic jiného, než granule Chicope- jehněčí s rýží. Průjmy skončily, pejsek byl zdravý, vážil 30 kg, coý je na huskyho až-až. Museli jsme jej nechat nakonec uspat v plném zdraví na nepovedenou operaci perineální kýly.
S těmi piškoty to možná opatrně zkusím.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 10:52
- Nahlásit
jindra 22
Možná tě přesvědčí to, že mám stejné plemeno. Mám dva kluky BŠO. Základ krmné dávky tvoří granule, které doplňuju kuřecími skelety nebo krky, případně srdíčky. A protže krmím 2x denně, tak ráno dostávají jen granule a večer granule s masem. Misky vyluxujou jak ráno, tak večer. Jako pamlsky používám poloměkké pamlsky nebo granule platinum natural.
Pokud chci psa namotivovat k tom, aby pracoval, musí dostat něco extra. Navíc bělouš je pes, který špatně snáší korekce, takže bez kvalitní motivace se s ním dá dost špatně "pracovat".
|
Dana2
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 11:01
- Nahlásit
PetraK
Byl jednou jeden král....ale granulku nechci, jedu na maso dík
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 11:25
- Nahlásit
jindra 22
Nejsem tyranosaurus, to už bych ho sežral
to by sis moc nepochutnal, když nedostane ani žužlík nějakej,
jenom z granulí by nebyl moc dobrej
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 11:39
- Nahlásit
and the winner is:
Dana2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jojo nejni nad flákotu, kdo by jedl extrudovaný bobky
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 12:07
- Nahlásit
jindra 22
Do sedmi let jsem dělal experimenty. Střídal všechno možné. Každou chvíli měl průjem, nakonec to skončilo kožní vyrážkou z potravinové alergie. Podařilo se nám ho vyléčit a od té doby nežral nic jiného, než granule Chicope- jehněčí s rýží. Průjmy skončily, pejsek byl zdravý
to máš těžký..já mám zcela opačnou zkušenost..štěně postupné neustálé problémy s průjmy, jejichž četnost se zvyšovala a intervaly zkracovaly,takže v zásadě bylo stále jen na dietě páč mezi sračkama bylo stále méně času.Poté co jsem přestala experimentovat a spláchla granule do hajzlu,problémy okamžitě odešly,pejsek je zcela zdráv a váží kolem 40kg .NO... Žere naprosto všechno bez ohledu na to ,že při výcviku používám pamlsky vysoké hodnoty,k nimž rozhodně nepatřej nějaký granule nebo piškoty..bude cvičit i za ně(i bez nich pochopitelně ) ale rozdíl v ochotě a nadšení bude u pamlsků vysoké hodnoty znát.Navíc se daj udělat fakt malý kousíčky,takže nevidim žádnej problém jaxi..
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 12:33
- Nahlásit
Já vim, že je lákavý všem radit,ale osobně si myslim, že byste už mohli poznat,když si z vás někdo dělá srandu..navíc stylem psaní apod pořád stejnym dokola... ale tak co, když vás to pořád baví, řešit neexistující problémy...
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 14:12
- Nahlásit
Ano, možná máte pravdu, Sízro Milanová, a já řeším neexistující problém. Také o tom uvažuju. Zkoušel jsem piškotek. Nedůvěřivě jej olízal... a nic. Volal jsem chovatelce. Řekla mi, že nemám blbnout, zůstat na granclích a být rád, že pes žere a nemá srajdu.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 14:19
- Nahlásit
jindra 22
Volal jsem chovatelce
Od koho máš štěndo?
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 14:35
- Nahlásit
Záleží na tom? Je zdravé, žravé, krásné... akorát trochu kakací doma.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 15:09
- Nahlásit
jindra 22
Záleží na tom?
Jen by mě to zajímalo, vzhledek k tomu, že se mezi BŠO už pár let pohybuju. A taky by mě zajímalo, kdo z chovatelů dává takové fundované rady.
|