| Autor |
Zpráva |
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 19:17
- Nahlásit
Ahoj,
chci se zeptat hlavně na huskyho.Ptám se těch ,co mají s huskym vlastní skušenosti.Chci se zeptat jak je to s tou sportovní vytížeností u těchto psů.Chápu,že jsou původem tažná plemena,ale nestačila by mu mu obrovská zahrada,častá vycházka nebo dokonce běh?A je pravda,že jsou neklidní ,utrhávají se z vodítka a utíkají???Toto plemeno se mi moc líbí a je mi strašně sympatické.Na německého ovčáka neslyším žádné zápory,ale husky je husky....
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 19:20 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
Ho´d dotaz spíš semka http://www.dogtrekking.info/forum/index.php Chodí tam dost lidí, co maj husky jak do spřežení, tak jednoho jen tak jako sportovního společníka.
Mrknout můžeš i semka http://www.tombru.com/mushing/index.php
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:02
- Nahlásit
Rybka305
Tak záleží na tom, jaký typ psa preferuješ.
Husky je skoro jako kočka, hoodně samostatný s vlastním názorem, je těžké ho namotivovat a bude pořád hodně nezávislý na páníčkovi. Nebude hlídat a odešel by s každým. Na vyžití mu "stačí" hodně pohybu, nemusíš mu moc zaměstnávat hlavu (výcvikem).
Ovčák je úplný opak, na páníčkovi visí očima, plní každý povel a rád, motivace je jednoduchá, bude i hlídací a musíš mu kromě pohybu dát i psychické zaměstnání - výcvik, náplň.
To jen tak zjednodušeně, ale podle mě to je základní rozhodování, když si vybereš co ti nesedne náturou, budete oba nešťastní.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:14
- Nahlásit
Na vyžití mu "stačí" hodně pohybu, nemusíš mu moc zaměstnávat hlavu (výcvikem).
to může být pravda a třeba uplně nemusí hele :
http://www.youtube.com/watch?v=4ps59G2ER9w
ale co je jasný, že to co naučíš ovčáka za pár dní ti u huskyho může trvat třeba několik měsíců
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:38 - Změnil/a: Pumpa
- Nahlásit
Fajka
jé to je krásný, si mi zvedla náladu
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:43
- Nahlásit
Pumpa
jé to je krásný, si mi zvedla náladu
co já.... to ten šikula husky s paničkou
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:46
- Nahlásit
Fajka
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 20:54
- Nahlásit
No husky je rozhodně hezčí,ale jestli je to s huskym tak jak popisuješ,byl by pro mě lepší ovčák...Možná,až naberu trochu zkušeností s ovčákem můžu uvažovat o huskym,ale to je ještě dlouhá doba.Pokud to dobře chápu na tom videu je husky spíš vyjímka . Děkuju za odpověď
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 21:00 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
Rybka305
Pokud to dobře chápu na tom videu je husky spíš vyjímka
to nevím huskyho nemám ale třeba znám paní co složila s husky i zopku myslím...
já mám srovnání špic X ovčák (akitaXaustralák) a alespon u nás je vidět že akita se taky dá něco naučit ale je to omezené a trvá to většinou mnohem dýl, chce to víc úsilí víc motivace pevnější nervy a rozhodně se na jejich výkon nemůžeš moc spolíhat..záleží na tom jak se jim chce
a du...
|
helps
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2011 23:45
- Nahlásit
Rybka305
Pokud to dobře chápu na tom videu je husky spíš vyjímka
Souhlasím. Nelíbí se mi, jak si někteří snaží tyhle plemena idealizovat... ano, jsou nádherní a pro někoho, kdo má radši nezávisláka a samostatně uvažující jednotku je husky lepší... ovšem já třeba neznám huskyho, kterej by byl schopnej odvolání od zvěře, či jen tak procházení se mezi ostatníma psama na volno. znám jich asi pět (uznávám není to samozřejmě úplně vypovídající) a všichni jsou vesměs hodně dominantní, ostří a ačkoliv na lidi docela mazlové, stejně neposlouchají a nikdy nebudou stylem jako ovčácký plemena. to je ale právě o tom, co ty chceš.... a pokud bys dala haskounovi dostatek pohybu a vyžití, tak myslím, že i z něj by se dal vychovat fajn pes. ale prostě je to jinej typ psa. diametrálně odlišnej od NO.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 10:35
- Nahlásit
helps
a pokud bys dala haskounovi dostatek pohybu a vyžití, tak myslím, že i z něj by se dal vychovat fajn pes
Huskyové jsou běžně fajn psi, pokud jejich majitelé respektují k čemu bylo plemeno léta šlechtěno Ani bych o nich nepsala, že jsou vesměs dominatní a ostří..... prostě to chce promluvit s lidmi,kteří je vlastní nebo přímo chovají, popř. se zajet podívat.
ale prostě je to jinej typ psa. diametrálně odlišnej od NO.
V tomhle naprostej souhlas.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 12:37
- Nahlásit
Fajka
Vždyť jo, já neříkám, že to husky nezvládne, ale je podle mě dobré vědět, že to s ním nepůjde stejně, jako s ovčákem... Je to úplně jiný typ psa.
Přesně jak píše helps.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 12:43
- Nahlásit
LucieS
ale je podle mě dobré vědět, že to s ním nepůjde stejně, jako s ovčákem...
no fšak to ale taky Fajka psala
co je jasný, že to co naučíš ovčáka za pár dní ti u huskyho může trvat třeba několik měsíců
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 13:02
- Nahlásit
PetraK
Ale jo, já reagovala na to, že psala, že "nemusí být pravda, že mu nemusíš zaměstnat hlavu výcvikem". Protože sice můžeš (viz video), ale nemusíš .
|
helps
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 15:55
- Nahlásit
Hyena
Ani bych o nich nepsala, že jsou vesměs dominatní a ostří..... prostě to chce promluvit s lidmi,kteří je vlastní nebo přímo chovají, popř. se zajet podívat.
Jo tak neříkám, nedá se to brát úplně na všechny.... Já jen, že jsem měla tu čest sdílet přes rok domácnost s malamutem (zas takovej rozdíl od haskouna tam nebude) a prostě není to zvíře pro každýho. Byla to fena, ještě údajně nejklidnější z vrhu a přesto dominantní byla odjakživa (ačkoliv se se psama normálně snášela, nikoho nevraždila) a když dospěla kolem druhého roku, tak začala blbnout a pár psů napadla. Jak je to s ní dnes nevím, ale co bylo podle mě nejhorší - opravdu ta nezávislost. Když neměla vodítko, tak jí bylo jedno, kde je páníček. A taky právě ty povely atd plnila hrozně znuděně, pomalu.... Husky asi bude svižnější páč to není takovej sloník ale prostě jediný, co říkám je, že sou to jiný psi a že tudíž si to lepší dvakrát rozmyslet než pak litovat, že mám "primitivního" psa
|
Gypsy
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 18:04
- Nahlásit
I s malamutem se dá cvičit, jen člověk nesmí čekat zázraky. A nikdy ta poslušnost nebude na 100%, když prostě nemá svůj den, tak s ním nic nehne. Jinak můj malamut se vždycky na cvičák moc těší, jak zjistí, že se jde směr cvičiště, tak začne táhnout jak blázen.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 19:13
- Nahlásit
Kdysi bylv Hradci Králové jeden malamut, kterého připravovali na ZVV1, jestli to nakonec dotáhli nevím, ale pes prý docela slušně kousal
Ovšem fakt je, to asi nebyla úplně standardní povaha a rozhodně ne běžná aktivita pro seveřana
|
enri
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 20:09 - Změnil/a: enri
- Nahlásit
Gypsy
... a zapomněla ses pochlubit, že v loňském roce jste složili ZZO a letos ZOP a BH. A vůbec ne se špatnýma bodama Pan rozhodčí z vás byl doslova nadšenej
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2011 20:19
- Nahlásit
helps
Jo tak neříkám, nedá se to brát úplně na všechny.... Já jen, že jsem měla tu čest sdílet přes rok domácnost s malamutem (zas takovej rozdíl od haskouna tam nebude) a prostě není to zvíře pro každýho. Byla to fena, ještě údajně nejklidnější z vrhu a přesto dominantní byla odjakživa (ačkoliv se se psama normálně snášela, nikoho nevraždila) a když dospěla kolem druhého roku, tak začala blbnout a pár psů napadla. Jak je to s ní dnes nevím, ale co bylo podle mě nejhorší - opravdu ta nezávislost. Když neměla vodítko, tak jí bylo jedno, kde je páníček. A taky právě ty povely atd plnila hrozně znuděně, pomalu.... Husky asi bude svižnější páč to není takovej sloník ale prostě jediný, co říkám je, že sou to jiný psi a že tudíž si to lepší dvakrát rozmyslet než pak litovat, že mám "primitivního" psa
hele ale tohle fakt není na závěr, že huskyové jsou vesměs dominatní a ostří
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 07:57
- Nahlásit
Gypsy
Jinak můj malamut se vždycky na cvičák moc těší - můj samojed se na cvičák taky děsně těší...máme ho nedaleko a jak tam slyší štěkat psy, tak už přešapuje přede dveřma a když se mu zdá, že dlouho nejdu, nervozně obíhá celý barák, že určo vyjdu jinýma dveřma. Ovšem na cvičáku na to pěkně ,,háže bobek"
Ještě jste zapoměli dodat, že severská plemena nevydrží na zahradě jen tak ,,hlídat". Jakmile tam bude dlouho sám, bude se nudit a začne zdrhat. Jsou to vyhlášení útěkáři a likvidátoři sousedovic drůbeže. Neznám žádného haskouna, který by byl jen tak ,,volně ložený" na zahradě. Končí to kotcem
|
Gypsy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 15:40
- Nahlásit
enri
No myslím, že to BH mohlo dopadnout o něco lépe, kdybych nebyla tak nervozní, ale i tak jsem ráda, že jsme to udělali.
worick
Můj malamut na cvičáku i docela občas pěkně cvičí, ale nedělá mu problém odběhnout z odložení nebo zasněně koukat do dáli.A nehlídá vůbec, každého k nám pustí a ani neštěkne. Na zahradě se sám nudí, vždycky čeká, až se mu budu věnovat a půjdeme ven.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 21:11
- Nahlásit
Gypsy
Co, vždyť vy máte i zkoušky - jak koukám Ty si nestěžuj Skáčem trošku agility - jenom pro to, aby se psi zabavili. Vypadá to tak, že psa odvážu z vodítka a řeknu ,,jdeme skákat" Samojed okamžitě nabere směr k prvnímu psu na ráně a jde pokecat. Volám, poveluju, vyhrožuju....většinou si pro něj musím zpátky dojít Odtáhnu ho k překážkám.....jde očůrat vedle strom. Posadím ho k noze, vyrazím....a zlatíčko se šourá k první skočce, co noha nohu mine a čumí po pejsách, co tam oni dělají Takže to je cvičák Zahrada: za plotem na lidi řve a oni se ho celkem bojí. Jakmile někdo vejde je nadšený, že mu jde kámoš, přivítá ho a radostně cupitá s ním Ale je pravda že ví, že jsme dotyčnému museli otevřít. Netuším co by dělal, kdyby jsme nebyli doma
|
enri
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2011 21:21
- Nahlásit
Gypsy
Jsi moc sebekritická nebo spíš malamutokritická
Takže to uvedu na pravou míru - mamutek cvičí moc pěkně, chůzi u nohy má moc líbivou a s klesající venkovní teplotou je na něj čím dál tím víc lepší pohled. S aportem klidně strčíte do kapsy půlku psů na cvičáku. Z odložení se zvedne málokdy a zasněně do dáli kouká pouze když se nic neděje. A dokonce štěká na povel
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 10:16
- Nahlásit
worick
jsi mi připomněla tohle video http://www.youtube.com/watch?v=73-x0WLteAg&feature =endscreen&NR=1
ale musím říct, že se dají najít i videa, kde samík fakt běhá agi
|
qmatous
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2011 17:07
- Nahlásit
helps:
Malamut sice vypadá jako větší husky, ale zrovna v té dominanci se dost liší - malamuti bývají dominantní, dominantního huskyho asi ani neznám (a pár jich fakt znám). Takže v tomhle souhlas s Hyenou.
Ano, husky je lovec, samostatný pes, hlídat nebude, zcela nesrovnatelný s NO, ale podle mě proti NO naopak nedominantní.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 08:42
- Nahlásit
Dominantního huskyho neznáš? Já ano. Dominance je totiž ve větší, či menší míře zakódovaná u všech seveřanů. I u toho usměvavého samojedíka. Nejhůř je na tom v tomhle směru grónský pes. Co do snahy o získání alfa pozice se husky usadí zhruba do tří let. Pak to přestane na vás zkoušet. Gróňák to prý zkouší celý svůj život...
Pravda je, že husky hlídat nebude. Nemá proč, má vás víceméně na háku, poraďte si sám. Taky pravda je, že je to beznadějný lovec... a dost úspěšný. Uloví myš pod sněhem... někdy. Pravdou je, že s NO jej nelze srovnávat. Severská plemena se od ostatních psů dost odlišují a to tak, že by si zasloužili zvláštní kategorii. NO je normální pes se vším všudy.
Chov huskyho doporučuji jen nadšencům s výbornou fyzickou kondicí a zlatou trpělivostí. Budete občas zralí na blázinec, ovšem garantuji vám, že se ten divoch nakonec zaryje do vašeho srdce velmi hlubokou brázdou, a až vás jednou opustí, bude to dlouho a moc bolet...
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 10:28
- Nahlásit
A přiznejme si to otevřeně. Pokud jde o dominanci, může se vyskytnout u jakéhokoli plemene. I u BŠO. Samec je přece samec... Dominance u psa mi nevadí, s tou se dá pracovat, čeho se u psů bojím, je bázlivost.
|