| Autor |
Zpráva |
Kachnička1986
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2011 14:53
- Nahlásit
Mám doma 6 měsíců staré štěně, je z útulku odkud sem si ho brala, když mu byly asi 4 měsíce. Zezačátku mi doma nekontrolovatelně čůral i kakal, ale pak se to docela dalo dohromady..
Začínali jsme na Pro Plankách, ale po nich měl měkké bobky.. Pak jsem si něco načetla o granulích, přešli jsme na K-9 pro štěňata velkých plemen (je to NO x asi dobrman).
Prcek má momentálně cca 20-23 kg (u veta jsme byli naposled měsíc zpět - 18 kg a navíc byl nemocný).
no potýkali jsme se s giardiemi, isosporami a škrkavkami, vše je dnes ok - dle kontrolní koprologie..
Ale co mě trápí - prcek je doma cca 8 hodin sám, dvakrát týdně bohužel 11 hodin (nemám ty dny odpolední venčení).
doteď se stávalo, že doma hodil bobek v ty dny bez venčení, což sem mu nezazlívala..
Ale posledních asi 14 dní doma nacházím bobky i ve dnech, kdy venčení má.. a teď třeba o víkendu jsme šli ráno v sedm ven, zavřela sem ho s kočkami (je na ně zvyklý a dopoledne s nimi v pohodě vydržel v chobě/kuchyni) a šla ještě na chvilku spát. v 9:30 sem vstala a v kuchyni bobek.
Říkala sem si, ok asi se venku dost nevykadil..
dělala sem si jídlo a za chvíli se otočím a znova bobek - pes nic nenaznačil... bobky pevné,průjem není..
no tak jsem ho vyhubovala, uklidila.. odpoledne jsme šli ven, tam se vyvenčil, vše ok. večer jsme na 4 hodiny šla s kamarádkou pryč, přijdu domů a v kuchyni !!3!!! hromady..
No a takhle to jde asi tak 14 dní posledních..
Nevím, co si o tom myslet, když doteď to bylo ok.
Zdravotně je taky ok - kontrola byla právě cca 8 dní zpět, ještě jsme jednou odčervili..
Jestli mi to jako dělá naschvál?? přitom doma bordel nedělá, že je sám, má tam ty čičiny a je zticha (ptala sem se sousedky, co je doma a bydlí vedle nás).
Nebo je to krmením?? ale to už máme přes měsíc a půl stejné..
|
Kachnička1986
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2011 14:54
- Nahlásit
Jo a žere pořád stejně.. ráno po vyvenčení, kdy odcházím do práce a večer před spaním...
|
Kikaa
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2011 14:28
- Nahlásit
Chápu to tak správně, že pes je přes týden 3x8 hodin sám a 2x11 hodin? A potom jste s ním o víkendu?
Nejsem odborník, ale i granule jsou různě stravitelné a tím se i vylučuje rozdílné množství, ale u štěnátka jsou podle mého názoru (mám 5ti měsíční štěně) 3-4 bobky za den normální.
Náš pejsek je doma cca 7 hodin denně (po-pá) sám a pokud se mu chce na malou či velkou (většinou je 1x vyčůrá i vykaká), tak je naučený na psí plínku, kterou dáváme stále na jedno místo. Když jsme doma, tak se s ním jen snažíme chodit pravidelně a je to bez nehod.
Pokud je přes týden váš pejsek "zvyklý" bobkovat (přírodě neporučíš), třebas mu to jen přijde absolutně normální a pohodlné (koberec je furt lepší než mokrá tráva) a váš "víkend" nebere v úvahu. Jen to hodí tak jako obvykle, když je sám. A jak je to s čůráním? To bez problémů?
A máte ho jen 2 měsíce, on je taky ještě prcek, tak to chce hlavně trpělivost. Nečekejte, že 11 hodin vydrží...
|
Kachnička1986
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 09:56
- Nahlásit
Chápete to dobře - o víkendu je se mnou, beru ho k naším, kde má psí kámoše, chodíme na výlety atd...
málokdy zůstane večer cca 4 hodinky sám, když si jdu sednout s kamarádkami, ale to už je stejně v době, kdy přes týden normálně spí..
Přemýšlím, zda to taky není tímto - první měsíc a půl trávil den on v chodbě a kočky zavřené v kuchyni, protože nebyly na pejska ještě zvyklé a bála sem se, že by je nenechal ani dojít na wc.
posledních 14 dní až tři týdny jim nechávám otevřeno, aby mohli do kuchyně i chodby a psisko nebylo už samo..
Ale nevím, proč by najednou začal bobkova - a vždy to udělá v kuchyni.
Když byl nemocný, tak mi doma taky kakal, ale po přeléčení to zmizelo.. ale teď je zdravý, tak nevím.
Jinak louže tam je, když nemá venčení, jinak ne...
a koberce nemám, všude je lino..
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 10:43 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Pokud je procházka krátká, pes si rozhejbe střeva, ale bobek už nestihne a udělá ho doma.
|
Kikaa
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 11:42
- Nahlásit
Kdybych byla na vašem místě, asi bych se snažila trochu vrátit v čase. Nečekejte, že pochopí sám, že se v kuchyni bobky dělat nemají. Co zabralo u nás: Naučili jsme naše štěně tak, že za udělání potřeby na plínce dostane pochvalu, ale pokud to udělá venku, tak to bude odměna a obrovská pochvala Takže preferuje chození venku, protože se jí to vyplatí, vyčůrá se/vykaká a už si utíká pro odměnu. Doma má tendenci „co nejméně si špinit svoje území“ -> raději na plenku. Velice velkou úspěšnost máme se slovním spojením "Udělej bobek". Samozřejmě to nefungovalo hned...
Tak mě napadá, když jste s ním, jak často spolu chodíte ven?
Jak jste psala v prvním příspěvku, tak psa „vyhubujete“ – všude se píše, že hubovat psa po činu je většinou zbytečné, protože to nepochopí. Nejlepší je, když chytnete psa při činu a naznačíte mu, že toto je špatně (jak, už nechám na vás, ale jemné plácnutí, které spíše působí jako leknutí, také neuškodí).
Při jeho samotě je více než pravděpodobné, že ten bobek nebo něco jiného prostě udělá (hlavně v jeho věku), tak proč ho to tedy nenaučit na jedno konkrétní místo (v kuchyni)? Postupem času to vydrží, ale základem by teď mělo být, aby pochopil, že hlavní je dělat bobky venku a doma jen z největší nouze.
Pokud váš problém ale nějak souvisí s kočkami, tak neporadím…
|
Kachnička1986
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 14:39
- Nahlásit
Ja sem ho vyhubovala právě ještě když dokakával..
Jinak plína je super, ale on by ji roztrhal - miluje trhání všeho papírového..
Zkusím to s těmi pamlsky a odměnami... snad to zabere jako motivace..
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 12:27
- Nahlásit
Dobrý den.
Pořídili jsme si devítitýdení štěňátko BŠO. Pejsek je zdravý, veselý, dobře papá, nemá průjem, není bázlivý... prostě jeví se být moc fajn. Až na jednu věc. Problémy s venčením. Chodíme s ním často, tak jak se má, přesto se venku nevyčurá ani nevykaká, zdá se, že to doslova drží, až bude v bezpečí bytu. Tam to pak udělá. Já vím, že je to ještě hloupaté děcko, ale přesto by mě zajímalo, zda mohu být v klidu, přejde to časem, anebo mám zaděláno na problém. Vet říkal, že prý pokračuje v tom, na co byl zvyklý u chovatele. Jenže, to má chovatel venčit všechny svá malá štěňátka?
Budu vděčný za názory.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 12:36
- Nahlásit
jindra 22
zda mohu být v klidu, přejde to časem, anebo mám zaděláno na problém. Vet říkal, že prý pokračuje v tom, na co byl zvyklý u chovatele. Jenže, to má chovatel venčit všechny svá malá štěňátka?
jo buďte v klidu a pokračujte v tom co děláte - tedy venčete co to jde, je krásně, takže můžete se štěndem být venku dokud to nepustí a pak ho budete mít za co pochválit. Za to co vyrobí doma, nehubujte, neřešte to, jen s ním opravdu co nejčastěji choďte ven. Hned jak se probudí - šup do ruky (tam to nepustí) a ven - to máte největší šanci, že se louže povede, po spánku štěndo prostě jít musí, po jídle, po hře, v určitých časových intervalech a jakmile vykoná , pochvala, piškotek.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 12:39
- Nahlásit
Děkuji za reakci.
Třikrát se mu to už povedlo venku. Chválil jsem, co šlo, odměnil. Pak to zase udělal doma. Snad se vše nakonec v dobré obrátí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 12:48
- Nahlásit
jindra 22
Děkuji za reakci.
není vůbec zač.
Snad se vše nakonec v dobré obrátí.
obrátí,nebojte, použiju klasické přirovnání k dítěti - taky se kojenec nenaučí z ničehož nic na nočník- zvládne to - ale až za určitou dobu, v určitém věku a při určitém přístupu rodičů. Navíc štěně plně ovládá svěrač až později.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 13:10
- Nahlásit
Zvedla jste mi náladu, Petro. Děkuji.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 13:24 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
jindra 22
není zač, jste na začátku, je-li to váš první pes, počkejte časem, situací, kdy si nebudete jistí přibude
edit - eh, teď jsem vám tu náladu možná zkazila.... což jsem nechtěla, myslela jsem tím, aby se člověk zbytečně neplašil
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 13:51
- Nahlásit
Právě, že to není můj první pes. To první štěndo nemělo s venčením žádný problém od samého počátku. Vzal jsem ho ven, udělal loužičku, nebo bobek, dostal odměnu, šlo se domů. Proto jsem nyní tak vyplašen. Že je vše jinak. Osvědčená metoda nezabírá... Ale každé štěndo je jiné, to je taky pravda.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 14:01
- Nahlásit
jindra 22
Ale každé štěndo je jiné, t
tak. A zase jako u dětí, některé chodí na nočník hnedle a některým to trvá tak, že se až matka nebohá obává, že snad mu plíny vydržej až do madurýdy . Prostě každý pes má něco dáno do vínku, narodí se do rozdílného prostředí, první týdny má rozdílný přístup chovatele...... to jsou věci, které si prostě neuvědomíme a člověk je zvyklý na něco od prvního psa a pak je překvapený.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 14:29
- Nahlásit
Jo jo, nemožné na počkání, zázraky do tří dnů. Trdluju s ním co hodinu a půl a výsledek se dostavil. Před chvílí čural venku. To bylo radosti. Je mi jasné, že je před námi ještě dlouhá cesta.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 15:01
- Nahlásit
jindra 22
Trdluju s ním co hodinu a půl a výsledek se dostavil.
no vida, prďola, jak se snaží. a páník taky, to je fakt :-D. Obecně se vyplatí vyběhnout se štěnětem co nejčastěji, aby se tak urychlil celý proces pochopení. Píšu schválně pochopení, páč tím, že ještě ty svěrače nějakou dobu nebude ovládat stopro, tak prostě ještě nějakou tu louž vytvoří.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2012 15:10
- Nahlásit
Dík za uznání. Je to asi tak. Teď spinká, tak až se vzbudí, poletíme zase.
|
petra_b
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 07:42
- Nahlásit
Dobrý den,
4 dny mám 7 týdenní štěně JRT, je to zlatíčko už umí ke mě a sedni. Mám ale otázku, když jsem s ním doma, tak se zvládne vyčůrat naprosto v pohodě na plínku, ale v noci nebo když jsem v práci tak je loužička často vedle, nevím co s tím. Můžete prosím poradit? Taky mi přijde že pejsek hodně spí, po příchodu z práce si pohrajeme, pomazlíme, trochu cvičíme, ven ještě nechodíme, protože má zatím jen jednu dávku očkování. Malej, ale dlouho nevydrží, ale jak je s námi tak se schoulí a spí, v noci ale kňourá a nechce spát. Můžete někdo poradit? Když kňučí tak za ním nechodím, aby si zvykal, že musí být sám, ale nevím jestli je to takhle správně. Moc děkuji za odpovědi.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 07:47
- Nahlásit
petra_b
uč ho chodit vyměšovat ven a ne na plínku a to i v noci.Když jsi v práci tak by bylo dobré, kdyby ho mohl někdo chodit venčit-babička, děda, mamka, tat´ka, kamarádi...a to co nejčastěji.
že hodně spí je normální, je to psí mimino, lidské taky spí často.
že za ním nechodíš když kňourá je dobře.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 09:06
- Nahlásit
petra_b
To bych rozhodně nedělala, nechodit se štěnětem ven a učit ho na plínku, zaděláváš si na problémy. Měli byste s ním běhat venčit ven. Jako všechna nenaočkovaná štěňata, s opatrností, ale ven. Taky socializaci bys neměla odkládat...
|
petra_b
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 11:08
- Nahlásit
kejtlin
Vero
Děkuji za radu, názory se hodně liší, dnes ho už ale vezmu ven ať si zvyká, pěkně na louku kde nejsou psi, on se i proběhne a pak by mohl i lépe spát atd. Když ho slyším kňučet tak mě to hrozně mrzí, ale nic nenadělám. Ještě se zeptám, když půjdeme třebas jen před dům na rychlé vyvenčení myslíte si, že to zvládne? Bydlíme na sídlišti kde je hodně psů.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 11:34 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
petra_b
když kňučí
a proč v noci nemůže spát s tebou? až bude větší, můžeš ho to odnaučit, pokud ti to bude vadit. ale takový mimino, 7 týdnů, potřeboval by někoho u sebe.
když půjdeme třebas jen před dům na rychlé vyvenčení myslíte si, že to zvládne? Bydlíme na sídlišti kde je hodně psů.
ale určitě... jen bych k němu nepouštěla cizí psy, u kterých nevíš, jestli jsou oočkovaní a zdraví, nenechala olizovat něčí louže a tak, ale zas bych to nedramatizovala. v kolika bude komplet oočkovaný? podle mě nikdo až do té doby nečeká se psem zavřeným doma, aby propásl tolik času, navíc pes potřebuje být venku a ne v bytě. je léto, teplo, využij toho, že není mráz, a buďte hodně venku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 11:58
- Nahlásit
petra_b
já taky nejsem pro to učit štěně nejdřív doma na plínku, protože někteří z toho můžou mít v hlavě motanici. Vím že třeba u kolegyně to vyšlo, ale u dalších známých ne a museli se tomu pak věnovat o to intenzivněji. Takže já si myslím, že je lepší od počátku udělat v tom štěněti jasno.
Ještě se zeptám, když půjdeme třebas jen před dům na rychlé vyvenčení myslíte si, že to zvládne?
určitě to zvládne. my jsme si štně přivezli v listopadu, byla zima, ale běhali jsme na krátkou chvíli od prvního momentu co jsme si ho přivezli domů. I v noci. což se vyplatilo
|
petra_b
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 13:23
- Nahlásit
Vero
Mám strach, aby si na to nezvykl, nechci aby s nám spával v posteli.
Já si taky myslím, že pes musí být venku a né v bytě, ale zase mám strach abych něco neudělala špatně. Na druhé očkování by měl jít za dva týdny. Myslíš, že nevadí když první procházka bude v dešti?
|
petra_b
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 13:24
- Nahlásit
PetraK
Tak já to udělám taky tak a půjdeme už dnes i když prší
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 14:21
- Nahlásit
petra_b
já jsem všechny psy učila čistotnosti v posteli, mám lehkej spánek takže se pejsek hnul, já ho popadla, vynesla ven, tam se vyčůral, případně vykadil a v pohodě.Nikdy jsem neměla problém s odb ouráním spaní v posteli, ale znám lidi, co s tím potíž mají
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 15:46
- Nahlásit
petra_b
7týdenní štěně je miminko, nutně potřebuje fyzickou blízkost své mámy a sourozenců, a když je nemá, tak svého páníčka.
Hele, jak spí štěňata:
Když ho nechceš v posteli, tak si holt vem karimatku a spacák a spi s ním na zemi, ne? Nechat tak malinké štěně kňučet samotou mi nepřijde úplně fér.
Ven určitě choď hned, a to každé dvě hodiny, aby se mohl co nejčastěji vyčůrat venku. A hodně ho za to chval. Když udělá loužit doma, tak to ignoruj (netrestej!), ještě tak nejmíň měsíc bude trvat, než štěně začne trochu ovládat svěrače.
je to zlatíčko už umí ke mě a sedni
pomazlíme, trochu cvičíme
Na tohle bych si dala pozor, máš pořád malé miminko, zatím je to spíš výchova než výcvik, nechtěj toho po něm moc a všechno pomalinku, hrou a po dobrém.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 16:08
- Nahlásit
petra_b
Mám strach, aby si na to nezvykl, nechci aby s nám spával v posteli.
A pelíšek v na zemi v ložnici by taky vadil? Ono v tomhle věku je mu fakt v noci samotnému dost krušno.
|
petra_b
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2012 17:20
- Nahlásit
LucieS
Ven dnes půjdeme a začneme, příjde mi to taky divný být s ním jen doma. Teďka jsme si pohráli a spí tak hned jak se probudí tak půjdeme a třebas se podaří loužička. Zkusím s ním dnes přespat a uvidíme, vím, že je mu smutno, je spokojenej když s náma spí na sedačce.
Necvičím ho nijak zle jen sem tam něco zkusíme, chci aby měl zdraví respekt, ale i sebevědomí a nebyl ustrašenej.
|