| Autor |
Zpráva |
Benny
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:53
- Nahlásit
Poraďte prosím, máme 7 týdenní štěňátko bišonka, jak pečovat o srst, kdy poprvé koupat a jakými prostředky? Zatím ho asi budem zvykat na česání.
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:10
- Nahlásit
Ohledně bišonků sice asi neporadím, ale obecně: Proč koupat tak malé štěndo? Přijde mi to zbytečné. Psa bych koupala jen podle potřeby, to je, až když nás jeho odér nějak obtěžuje a je to nezbytné. Jinak většinou má srst samočistící schopnost a u některých plemen (většinou s hrubou srtsí) se koupání vůbec nedoporučuje. O tom, jak je to s bišonky vás určitě nejlíp informuje chovatel.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:21
- Nahlásit
Přesně tak, jak píše Suzi.... Já bych malé štěndo nekoupala. Jen opravdu v případě nutnosti, že by se vyválelo v ee nebo něčem, co by nešlo očistit hubkou. Určitě bych mu pomaloučku česala srst to taky proto, aby si zvykal a nebylo mu to později nepříjemné. A jinak se určitě obrať na chovatele! Já mám krátkosrsté plemeno a tak nemůžu taky radit na stopro
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:22
- Nahlásit
Benny, sice nemám bišonka, ale mám fenku boloňáka a to je dost podobný i co se týče péče o srst. Suzi radí dobře ohledně koupání. Mě chovatelka doporučovala do půl roku nekoupat, pokud se Ti samozřejmě v něčem páchnoucím nevyválí. Teď začnou plískanice, takže jenom umej "podvozek", nožičky, bříško a čumák a bohatě stačí jenom teplou vodou, někdy jsem používala i dětské mýdlo, šamponem pokud možno co nejméně. Srst se šamponováním odmašťuje s ztrácí na kvalitě. Štěňátko zvykej na hřebínek už teď. Pokaždé, když si ho vezmeš na mazlení, hned vem do ruky hřebínek a pročeš ho. Toto plemeno totiž nemůžeš česat jedou za 14 dní, chce to tak 2x týdně a když si na to pejsek nezvykne od malinka, tak potom je to utrpení. Srst se potom cuchtá a plstnatí, nejvíce pod nožičkama v záhybech a pod ouškama. Doporučuji koupit kovový hřebínek, umělé hřebínky srst ničí. To je asi tak vše co mě napadlo, když budeš mít ještě nějaký dotaz klidně napiš. A až budeš mít nějaké foto tak ho sem hned hoď. Už se těším až si prohlídnu malého chlupáčka.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:26
- Nahlásit
Ještě jsem zapomněla reagovat na Tvůj dotaz jakými prostředky koupat. Já používám šampon s norkovým olejem, ten je dobrý na to rozčesávání. Ještě jsem si koupila přímo norkový olej ve spreji, občas (tak jednou za 14 dní) před česáním nastříkám do srsti, promnu a pak češu. Ale tím vůbec štěňátko nezatěžuj, oni všeobecně nemají moc rádi spreje a tohle není zase tak důležité, to bych nechala až bude větší.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:27
- Nahlásit
Martina
Ja svojeho fundlaka musim cesat kazdy den, lebo hned ma zlepenu srst... Prekvapuje ma, ze bisonkovi staci len dva krat tyzdenne, ja som myslela, ze tiez kazdy den.
Mimochodom, smrdi vas pes cudzim? Moj cudzim hej, ale mne samej nie... Stale mi vravia, aby som ho okupala, ale aj ked ho okupem, za 4-5 dni im smrdi znova. Teraz radte.
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:31
- Nahlásit
Každý pes má svůj osobitý pach (přímoúměrně jeho velikosti a chlupatosti) - a říkám pach, ne smrad. Takže pokud ho máme v bytě, cizí příchozí většinou cítí, že tam pes zije, ale s tím asi nic nenaděláme.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:35
- Nahlásit
Suzi
Tomu rozumiem a chapem. Ale mne ziaden pes nepachne. Proste mi voni. Aj cudzi. Iba ak sa vyvala v niecom. Moja kamaratka ma stale nuti cuchat k jej psom, ze ci aj ja ich tak citim ako ona Huga. Ale ona pri tom krci nos, kdezto ja ich proste iba citim a nie na velku vzdialenost. Uz sa hanbim chodit autobusom, lebo to vyzera, ze sa o psa nestaram, aj ked je vzdy cisty a vycesany...
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:35
- Nahlásit
pigie
Jasně, že by bylo lepší česat každý den, myslela jsem to jako minimálně 2x týdně. Já češu fenku asi každý druhý den, jak mi to prostě vyjde, ale kdybych ji nechala dýl, tak mi to dá potom více práce, takže si radši tu chvilku najdu. To už Benny vypozoruje sam(a) jak to bude optimální.
Jo moje fenka nesmrdí ani cizím. Samozřejmě, že každý pes je cítit, když se namočí, ale jakmile uschne tak to už vůbec.
Nejlépe to komentovala moje máti, která byla proti, abychom si pejsu pořídili. Co Ti budu povídat, teď jsou z ní všichni doslova poprdění. Tak máti, když hlídala moje děti a fenku na silvestra, tak pak říkala: "Teda, kdyby mi někdo řekl, že si pustím psa do převlečených peřin, tak tomu nebudu v životě věřit." Takže nesmrdí.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:38
- Nahlásit
Martina
Stastna si to zena. I pes
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:46
- Nahlásit
pigie
Jo jo, to jsem. Ale ono možná záleží na plemeni. Teď jsem měla možnost přijít do styku s několika jorkšírama a ty prostě "cítit" jsou i když vím, že je majitelé koupou a pečují o ně dostatečně.
Doufám, že mě teď majitelé jorků neukamenujou.
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:55
- Nahlásit
U nás kdysi zil pán, co mel v byte 5 afgánu a ti sli cítit na procházce i 10 metrů od tebe! Takže, pigie, i ty jsi "stastná to žena". Pokud psa opečováváč, češeš a občas i sprchneš, určitě nesrdí nesnesitelně. Jsou prostě lidi, kterým psí puch (aniž by to bylo neco neprirozeného) není příjemný.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:58
- Nahlásit
Suzi
Bohuzial doteraz ho vsetci citili "psacinou" a dost vyrazne, aspon tak tvrdia. Kupat ho stale nemozem... Mne to nevadi, ale dost mi to reze usi, ked mi to ludia hovoria, lebo nic s tym spravit nemozem.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:07
- Nahlásit
pigie
Na lidi se vykašli. Hlavně, že Ty máš čisté svědomí a dobrý pocit, že pro pejska děláš jen to nejlepší. Kdybych já dala na lidi, tak už se musím z našeho paneláku odstěhovat, protože tam je lidí, kteří mi pijou krev, to bys koukala.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:08
- Nahlásit
pigie
S novofundlandem je to asi trochu speciální věc. Ta spousta srsti a tak. My jsme před LR měli také novofundláka (dožil se požehnaných 14 let), a i když byl opečovávaný a čistý a skoro denně plaval, tak taky trochu smrděl. I proto jsem pak už chtěla něco menšího a "skladnějšího", co s námi bude moci žít i v bytě, a volba padla na LR. On v bytě být nechtěl, bylo mu pořád vedro.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:15
- Nahlásit
Ketrin
Ale mne nesmrdiiiiii 14 rokov je naozaj vela na fundlaka, urcite mal dobru starostlivost. Nas Hugo radsej umre od tepla, len aby bol s nami, na balkon chodi len spavat a obcas spi aj vnutri, ale to sa zvycajne prebudi a ide potom na balkon. Ale v zime je to s nim tazsie. Vtedy chce, aby sme sa prestahovali na balkon vsetci. Kiez by sa i on dozil takeho veku
Martina
Na ludi kaslem, len aspon ti "blizky" by si mohli odpustit stale mi to pripominat. Ale to uz je o ludoch a nie o smrdeni
Ale diky za nazory
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:32
- Nahlásit
Jinak k tomu smradu ještě, je to hodně individuální. Moji psi samozřejmě voní Ale Rambův bratr, kterého jsem tu měla až do 5 měsíců, už v tomto věku začínal malinko být cítit tak jako samec. I proto jsem děsně ráda, že Rambíček i v roce a půl je pořád voňavý pejsek, i když dominátor-při močení se někdy div nepřevrátí, jak zvedá nohu až za hlavu
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:35 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Ketrin
To poznam? Moj uz 2x spadol Odvtedy si dava pozor, ale casto balansuje Asi by bol najradsej, keby som mu ju bola chytila, zdvihla, aby trafil co najvyssie a nemusel sa bat, ze spadne
A mimochodom, moja ina kamaratka ho citila, uz ked prisiel Hoci pre mna vtedy vonal najviac
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:36
- Nahlásit
Ketrin
pigie
Jéé, to je dobrý, tak o tohle jsem ochuzená.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:39
- Nahlásit
Máme příbuzné, žijí 3 generace v jednom velkém domě. Paní domu chová psy a vždy má doma minimálně tři. Její snacha zase psy nemusí, pouze toleruje. Jednotka smradu je u ní "deset mokrejch psů"
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:06
- Nahlásit
Ketrin
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 18:19
- Nahlásit
Myslím,že častost koupání záleží na typu srsti.Budu mít štěnátko čchp labutěnku a tam se musí koupat velice často /alespon jsem ještě nedostala jinou informaci /stejně tak asi afg.chrt se bude koupat častěji než třeba jiné plemeno.
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 10:47
- Nahlásit
Zany
jo, jo afgány koupu co 14 dní. Válej se mi v posteli, tak by to ani jinak nešlo. Je pravda, že fena vydrží čistá déle, protože si nenačůrá na chlupy. Ale já mám dva kluky, takže koupu, češu, čistím zuby a foukám 4x v měsíci. Mám celkem praxi, tak mi celá procedůra zabere tak 2,5 hodinky. Samozřejmě se mi většinou moc nechce, ale když pak mazlím pejska, který voní balzámem a netáhne mu z papuly, stojí to za to. Na druhou stranu jsem tak zmlsaná, že když pohladím nějakého "obyčejného" pejska, cítím, jak mi smrdí ruce a hned se musím umýt.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2005 13:52
- Nahlásit
Kimina: myslím,že to budu mít podobné,ale v menším vydání.Mám šeltii,a tu koupu jenom když je špinavý nebo před výstavou.U čínánka taky musím počítat s koupáním ,foukáním apod.
|
haha
|
# Zasláno: 18 Zář 2005 20:21
- Nahlásit
nemám zkušenosti s bišonky a podobnými pejsky ale já své psy nekoupu v šamponu nikdy ,jedině v létě plavou normálně v rybníku, když jsou moc špinavý otřu je vlhkým hadrem , v ničem se mi neválejí, je pravda že jsou trochu cejtit psinou ale to je normální a nám to nevadí , a spinkaj se mnou taky
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 10:53
- Nahlásit
Možná máš kratkosrsté psy ? Já musím šeltii minimálně 2x týdně omýt břicho,protože si dlouhé chlupy počúrá.
|
haha
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 10:58
- Nahlásit
zany
mám ovčáka dlohosrstého, středoasijata , křížence pita, a oříška ten je hladkosrstej, ale měla jsem i novofundlandana a dlouhosrsté voříšky a taky jsem je nekoupala jenom v přírodě a kartáčovala a srst měli fakt pěknou
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 17:27
- Nahlásit
Já bydlím v Praze ,sice tu máme pár rybníčků ,ale o jejich čistotě bych pochybovala.Ale i tak šeltii moc nekoupu.Ale když jdeš do takového plemena jako je čchp ,tak se s tím musí počítat ,pokud chceš aby vypadal pěkně a upraveně.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 13:41
- Nahlásit
Co se týče pachu psů
od té doby, co někdo na net napsal, že strakáči nesmrdí (ČSP), tak očichávám cizí psy, jak mi to jen slušnost dovolí
Myslela jsem si, že ta naše nesmrdí proto, že je naše, ale ani ostatní strakáči mi nesmrdí, respektive ničeho si nevšimnu, ale stačí abych pohladila v rukavici (v zimě) jiného pejska a už je peru, není mi ten pach příjemný.
Není to o tom, že by mi jiný pes vyloženě páchnul, jen mě to "praští přes nos", prostě si toho všimnu.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2008 12:28
- Nahlásit
Pomoc! Můj 4-měsíční berňáček se právě bezvadně vyválel v přejetém rejskovi a "super" zavání... No aspoň, že si to užil...Co mám dělat? Myslíte, že stačí otřít vlažnou vodou a vykartáčovat? Nabo do vody mám přidat trochu mýdla(
dětského) nebo šamponu (dětského). Psí šampon zatím doma nemám, pouze pro děti...A ještě je dnes tak pěkné počasí, ale vzhledem k tomu, že přebývá venku běžně, tak snad nenastydne..Dík za pomoc
|